warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:531/829)

Burger wołowy z boczkiem 164

Domowy burger z mięsa wołowego z dodatkiem świeżych warzyw i wędzonego boczku a do tego chrupiąca bułka - to danie zakończone pełnym sukcesem! Grillowane mięso jest wyjątkowo soczyste i miękkie ... powinno trafić również w Wasze gusta ;-) Składniki na 5 sztuk: 5 dużych bułek 500 g wołowiny 1 żółtko 5 plastrów sera wędzonego boczek wędzony 2 małe cebule ogórek kiszony 1 pomidor(...)doprawiamy pieprzem i paprykami - całość mieszamy i formujemy kotlety. Drugą cebulę kroimy w cienkie plasterki ... tak samo ogórka i pomidora. Teraz rozgrzej piekarnik do temp. ok 180°C. Na patelni grillowej smażymy kotlety - ok. 3 min z każdej strony. Boczek wędzony również grillujemy. Bułkę przekrawamy na pół i podgrzewamy w nagrzanym piekarniku - jedną połówkę smarujemy ketchupem i układamy cebulę

Alutka-Gotuje
Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. 168

warzywnym farszem, który jest wyrazisty w smaku, tworzą bardzo apetyczny widok, który zainteresuje każdego. Lubię podawać je w towarzystwie pieczonych ziemniaków, a nawet samotnie.  Cukinia faszerowana mięsem mielonym, warzywami i mozzarellą. Składniki na 6 sztuk: 3 nieduże cukinie (mogą być różnokolorowe) 30 dag mięsa zmielonego z łopatki wieprzowej 10 dag mięsa mielonego wołowego pół czerwonej papryki ząbek czosnku(...)cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę, marchew zetrzeć na tarce, natomiast pietruszkę posiekać. Pomidor obrać ze skórki, usunąć twarde części i zblendować na passatę. Na głębokiej patelni rozgrzać tłuszcz i włożyć mięsa, cebulę, paprykę, marchew, czosnek. Dodajemy także przyprawy czyli majeranek, liść laurowy sól i pieprz. Podsmażać przez 20 minut, następnie podlać passatą pomidorową, dodać część natki pietruszki

Poezja Smaków - blog kulinarny
Zupa krewetkowa po polsku 173

zawsze Vannamei .  Zupę ugotowałam w garnku   Royal   ze sklepu Galicja Dla Twojego Domu , cechą tej serii są czerwone elementy; ergonomiczne, powlekane silikonem  rączki w patelniach i uchwyty w garnkach. Czarna barwa w połączeniu z czerwonymi idealnie wyprofilowanymi detalami, podkreślającymi ładny wygląd naczyń sprawia, iż są one wspaniałą ozdobą wnętrza.    Garnki zaopatrzono w funkcjonalne(...)pieprz do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Sposób przygotowania: Ziemniaki obrać, z papryki wydrążyć nasiona, wszystko pokroić w kostkę łącznie z porem.  W garnku rozgrzać klarowane masło, wrzucić warzywa zeszklić 5 minut pod przykryciem, od czasu do czasu zamieszać.  Wlać gorący bulion , dodać liść laurowy, posolić do smaku i gotować pod przykryciem 20 minut, do momentu aż ziemniaki

Wanilia i Kardamon
Hamburgery wołowe z frytkami 156

mieć temperaturę pokojową, inaczej skurczy się podczas grillowania. Zmiel wołowinę przy pomocy maszynki do mięsa. Dodaj cebulę, sól i przyprawy. Wymieszaj i uformuj 4 okrągłe hamburgery. Grilluj na rozgrzanej patelni grillowej lub na grillu, 2 minuty po każdej stronie. Ułóż plastry sera na upieczonej stronie, aby się lekko roztopiły. Zrumień boczek. Pokrój cienko sałatę i cebulę. Pokrój pomidor(...)obgotowuję w lekko osolonej wodzie. Odcedzone skrapiam oliwą i posypuję ziołami. 25 minut w piekarniku nastawionym na 200ºC i frytki są gotowe. W między czasie grilluję mięso, kroję warzywa i mieszam sos.   The post Hamburgery wołowe z frytkami appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Wyniki konkursu! 164

piórka. Pomidor opłukać i pokroić w kostkę. Koperek opłukać i posiekać. Wszystko przełożyć do miski. Oliwę z oliwą wymieszać razem z cukrem, solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polać warzywa w misce. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Przed podaniem schłodzić. III miejsce: Elżbieta Anna Kruczkiewicz , która przesłała zdjęcia domowych mikstur takich, jak: Sok z pędów sosny, wodę z miodem z mniszka lekarskiego(...)smaku truskawki. Mleko i mleczko kokosowe łączę i zagotowuję , wrzucam ryż i kardamon z cynamonem. Delikatnie słodzę miodem z mniszka , dodaję odrobinkę soli . Gotuję do miękkości. Na głębokiej patelni podgrzewam masło z cukrem , mieszam ciągle i gdy już prawie zaczyna tworzyć się karmel dodaję śmietankę, mieszam i układam gruszkę pokrojoną w grubsze plasterki. Obracam, by z drugiej strony również owoce

Z miłości do słodkości
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 141

papryki wędzonej - 1 łyżka suszonego lubczyku - 1-2 łyżki suszonego majeranku - sól (najlepiej czarna - dodaje jajecznego posmaku) - pieprz Kaszę jaglaną ugotować wg. tego przepisu . Wystudzić. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna(...)kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem i przykryć wierzchem bułki. Smacznego! _______________ * mroziłam zarówno surowe jak i upieczone kotlety - obie formy wychodzą później ok. * zmodyfikowany przepis z Jadłonomi

CookYourself
Burger z mielonym z kalafiora, burgery kalafiorowe, mielone kalafiorowe 212

papryki wędzonej - 1 łyżka suszonego lubczyku - 1-2 łyżki suszonego majeranku - sól (najlepiej czarna - dodaje jajecznego posmaku) - pieprz Kaszę jaglaną ugotować wg. tego przepisu . Wystudzić. Pestki słonecznika uprażyć na patelni. Wystudzić. Kalafiora zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę drobno posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać, razem z kalafiorem do kaszy jaglanej. Dodać pozostałe składniki i wyrobić jak mielone. Masa powinna(...)kolejne 10 minut - do ładnego brązowego koloru. Bułkę do hamburgera podgrzać w piekarniku/na patelni/ugrillować. Obie strony bułki posmarować ulubionym sosem (u mnie sos czosnkowy wg tego przepisu ). Ułożyć warzywa i na koniec kotleta z kalafiora. Polać sosem i przykryć wierzchem bułki. Smacznego! _______________ * mroziłam zarówno surowe jak i upieczone kotlety - obie formy wychodzą później ok. * zmodyfikowany przepis z Jadłonomi

CookYourself
Bezglutenowe wrapy z ciecierzycy. 268

cieciorki (140 g) 2 łyżki mielonego siemienia lnianego 2 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka gazowanej wody szczypta soli opcjonalnie suszone zioła, czarnuszka, kminek, papryka łyżeczka oleju do smażenia Dodatki: Dowolne warzywa, ja użyłam następujących (wszystkie surowe): awokado do posmarowania (doprawione papryką, solą, pieprzem),  sałata,  czerwona kapusta,  papryka czerwona  możesz też dodać np. gotowane mięso z piersi kurczaka(...)nich dojrzałym awokado (może być też hummus czy dobrej jakości ketchup), posyp przyprawami, dodaj wybrane dodatki i zawijaj jak naleśnika.   WAŻNE WSKAZÓWKI jeśli ciasto rozpada się na patelni, dosyp odrobinę  maki ziemniaczanej do smażenia placków świetnie nadaje się patelnia z nieprzywierającym dnem, najlepiej ceramiczna do naleśników smaż placek aż zrobi się sztywny i da się łatwo przewrócić

Powiedz dietom nie
Placuszki z kalarepą 143

dochodzą nowe przepisy i tak się człowiek gubi. Placuszkom postanowiłam dać jeszcze jedną szansę i wykonać je w nowej, zdrowszej odsłonie. Takie placuszki możecie przygotować prawie z każdego warzywa (cukinia, burak, por a w ciut słodszej wersji możemy pokusić się o dodanie startej marchewki). Co w nich podoba mi się najbardziej – możecie je usmażyć, upiec w piekarniku lub ugotować(...)smaku) W misce umieszczamy mąkę, koperek, przyprawy oraz jogurt – całość mieszamy łyżką aż składniki się połączą. Dodajemy kalarepę, płatki drożdżowe cały czas mieszając. Nakładamy łyżką porcje na rozgrzaną patelnię (najlepiej z odrobiną tłuszczu). Smażymy z obu stron na rumiany kolor. Podajemy gorące – np u nas w towarzystwie sosu pomidorowego z dodatkiem chilli oraz kukurydzy i zielonego groszku

Szybko Tanio Smacznie
Dietetyczna roladka ze schabu ze szpinakiem, kiełbaską i kozim serem 178

akcji "Sokołów - dla zdrowia seniora" Dania dla osób starszych powinny być proste w przygotowaniu, nie za drogie oraz pozbawione zbędnych tłuszczy nasyconych. W takich daniach powinno się "przemycić" zdrowe warzywa czy owoce. Dlatego od razu na myśl przyszedł mi schab gotowany na parze, który bardzo lubię, żeby danie trochę urozmaicić zrobiłam roladkę ze szpinakiem, kiełbasą i kozim serem. Mięso podałam(...)dokładnie myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Nacinamy go wzdłuż, zostawiając ok. 2 cm połączenia. Rozkładamy i rozbijamy na jeden, duży kawałek. Oprószamy solą i pieprzem. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy szpinak z rozgniecionym czosnkiem. Schab układamy na folii aluminiowej. Układamy na nich plasterki sera koziego, szpinak i kiełbaskę pokrojoną w kostkę. Mięso zwijamy w roladki

Aga w kuchni
Wieprzowe kotleciki z białym ryżem 147

nazwami ale jakby nie patrzeć zawsze są one przygotowywane z mięsa mielonego. Można użyć wieprzowiny, drobiu czy wołowiny. Osobiście bardzo lubię owe kotleciki dlatego, że można je łączyć z wszelakimi warzywami czy też kaszami lub ryżem. U nas właśnie dzisiaj takie połączenie ryżu i mięsa mielonego. Efekt smaczny i z pewnością przyciąga niejednego smakosza kotlecików mielonych. Wieprzowe kotleciki z białym ryżem(...)solą i pieprzem. Całość wyrabiamy do połączenia składników. Dodajemy około 1 - 2 łyżki bułki tartej i mieszamy.  Z masy formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej.  Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy kotlety i smażymy po kilka  minut z dwóch stron do zarumienienia

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Frittata z fasolki szparagowej 219

Coś w stylu omleta z dodatkiem warzyw. . . Często zdarza się, że przygotowane przez mnie warzywne dodatki do obiadu nie są zjedzone w całości i nikt nie ma ochoty jeść tego samego po raz drugi. Stąd też i pomysł  na przygotowanie tej potrawy. Robię frittate w różnych wersjach, nie tylko z fasolka szparagowa,  ale też  z pomidorami, szpinakiem(...)naczynia jajka, dodać białko, sól do smaku, tarty ser, żółty ser pokrojony w kostkę i dokładnie wymieszać.   Dołączyć do rozbitych jajek również fasolkę szparagową .  Na głębokiej patelni po dodaniu  oliwy z oliwek  podsmażyć lekko cebulę startą na tarce o dużych otworach.  Do podsmażonej cebulki dodać rozbite jajka z fasolką i smażyć na małym ogniu

zielonacukinka
ZUPA - KREM Z ZIELONYCH WARZYW "ZIELONY MIX" 253

Pyszna, delikatna i bardzo zdrowa zupa- krem z zielonych warzyw. Ja przygotowałam swoją na bazie własnego bulionu ale można użyć również kostki bulionowej. Idealna na wiosenne dni. Można ją podawać samą, z dodatkiem prażonych płatków migdałów lub bardziej wykwintnie z dodatkiem kilku zgrillowanych krewetek. Wszystkie wersje są super. Ja niekiedy dodaję także łyżeczkę zapachowgo oleju kokosowego- nadaje orientalny posmak. Polecam(...)być warzywny lub z kostki) - sól i świeżo mielony pieprz - 1-2 łyżki oleju kokosowego lub oliwy z oliwek (daję pół na pół) Dodatkowo: - prażone płatki migdałów (na suchej patelni) - po 3-4 krewetki grillowane na porcję W garnku rozgrzać oliwę lub olej. Dodać pokrojoną w większą kostkę obraną cebulę. Lekko zrumienić. Dodać zmiażdżony czosnek. Mieszając chwilę podsmażyć (nie przypalić

Smaczne Zdrowe
Wtorek: Pęczotto primavera 131

sław. Prosta pasta, ale niezwykle smaczna, jest dzisiaj jednym z kanonicznych makaronów, podawanych kiedy na rynku pojawiają się nowalijki. W obecnych czasach, kiedy przez cały rok można kupić świeże warzywa, uprawiane w szklarniach lub sprowadzane z cieplejszych zakątków świata, nowalijka nie jest niczym nadzwyczajnym, ale kiedyś, pojawienie się pierwocin płodów ziemi (piękne, biblijne określenie:), było oznaką końca zimy, chudego przednówka(...)Rozgrzej w rondlu łyżkę masła, posiekaj grzyby w paski wrzuć do rondla i smaż 2 minuty na dość intensywnym ogniu. Posól i popierz, po czym ściągnij grzyby z patelni. Wyłóż na nią 1 łyżkę masła, a kiedy się roztopi wysyp na nie drobno posiekane szalotki. Smaż 2 minuty. Krok 2 Przepłucz pod zimną wodą pęczak i dodaj do masła

Niedzielny kucharz
Rösti- placki ziemniaczane dla alergików/ bez mąki, bez jajek 171

Placki ziemniaczane bez mąki, bez jajek. Starte ziemniaki, sól, pieprz i olej. Banalnie proste do wykonania, dla wszelkich alergików. Sekretem udanych placków jest utarcie ziemniaków, doprawienie

Mango Papaja
BRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ DO OBIADU 143

BRUKSELKA Z CHRUPIĄCYM BOCZKIEM I BUŁKĄ TARTĄ DO OBIADU Brukselkowe, zielone, małe kapustki, które są idealnym dodatkiem do obiadu. Najlepiej lubimy w bułce tartej.  ~~SKŁADNIKI

Kuchnia Paulettes
SAŁATKA Z FASOLKI SZPARAGOWEJ, TUŃCZYKA I POMIDORÓW 114

Składniki ok 500 g fasolki szparagowej (u nas żółta, szeroka) 1 cebula 2 małe lub jedna duża puszka tuńczyka w sosie własnym 2-3 pomidory posiekana

OliveandThyme
PLACKI ZIEMNIACZANE Z KURCZAKIEM 417

Placki ziemniaczane nie nudzą się mojej rodzinie nigdy. Czasem mamy chęć na proste, podane z cukrem lub śmietaną a czasem przygotowuję do nich różne farsze, by

Z Majeczką w kuchni
Sałatka z brokułem i żurawiną na sylwestrową imprezę 289

Połączenie brokuła i żurawiny plus chrupiący słonecznik i feta - ideał. Na pomysł takiej sałatki wpadłam na spontonie kupując brokuł i słonecznika, zobaczyłam żurawinę i od razu

sierotka maRysia w kuchni
Klopsowa z pekinką i pieczarkami 173

Składniki: * 40 dag mielonego * 2 ząbki czosnku * 2 jajka * łyżka maggie w płynie * 4 łyżki kaszy manny * sól, pieprz * tłuszcz do smażenia * 2 litry bulionu (może

Pobite gary Barbary
Kurczak po indyjsku z warzywami w sosie masala 197

Dziś w mojej kuchni zapachniało orientem. Chciałbym zaproponować Wam garstkę indii na talerzu. Soczyste kawałki kurczaka w gęstym, aromatycznym i pikantnym sosie. Złagodzonym aksamitnym mlekiem

kulinarnyJa
GRECKI OMLET 215

Coś pysznego dla miłośników oliwek, fety oraz innych aromatycznych dodatków Składniki: 3 jajka kilka gałązek natki pietruszki 2 nieduże pomidory 10 oliwek czarnych z zalewy słonej

Z Majeczką w kuchni
RAVIOLI Z NADZIENIEM Z GROSZKU I JARMUŻU O SMAKU MIĘTOWO -KOLĘDROWYM 180

bazylię grecką. Całość zdejmij z patelni na talerz. Na patelni rozpuść masło i podsmaż ravioli, ale bardzo krótko tak aby się nie zrumieniły! Zdejmij z patelni na talerz. Na patelni rozpuść 2 łyżki masła i otartą z 1/2 cytryny skórkę. Pozwól aby masło lekko się przypaliło.Pamiętaj, że robimy palone masło, jedyne niezastąpione i przecudowne w swoim smaku! Ważne abyś(...)rośliny pomiędzy grządkami, aby nadmiernie nie odsłaniać ziemi, co powodowałoby jej jałowienie poprzez „wywiewanie” wartościowych składników. Dzięki temu gleba pozostaje żyzna, a Wy możecie cieszyć się zdrowymi i smacznymi warzywami. PRZEPIS ZGŁASZAM DO KONKURSU

SMYKWKUCHNI
Pomidory faszerowane mięsem mielonym i ryżem 144

papryka szczypta cukru Ugotować ryż, odcedzić i odstawić do lekkiego przestygnięcia. Pomidorom odciąć wierzchołki od strony szypułki i wydrążyć miąższ, tak, aby pozostała sama ścianka pomidora. Miąższ zachować. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę posiekaną w piórka, zeszklić. Dodać mięso mielone i lekko podsmażyć. Dodać wydrążony i pokrojony miąższ z pomidorów, czosnek przeciśnięty przez praskę i koncentrat pomidorowy. Całość wymieszać(...)minut do zrumienienia. Nie należy trzymać za długo pomidorów w piekarniku bo się rozpadną. Jeśli chodzi o podanie to właściwie zjedliśmy je bez żadnych dodatków - jest w nich i warzywo, i skrobia, i białko więc nic więcej nie było potrzeba. Można posypać tartym parmezanem albo świeżą bazylią. Smacznego😃 PS. Jeśli zostanie Wam trochę sosu to można go zużyć jako dodatek

Ze smakiem bez glutenu
Kotlety mielone z marchewką, porem, natką pietruszki oraz kaszą jaglaną 212

staniu woła: "wracaj do łóżka!". No to wracam. Nie będę się z nią kłócić bo i tak przegram :) Dzisiaj mam dla Was kotlety mielone z kaszą jaglaną i kilkoma warzywami, bez jajka. Na zewnątrz wspaniale chrupkie, w środku przepysznie miękkie. Nawet ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki bułki tartej przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie miksujemy Na patelni, na całej powierzchni, rogrzewamy olej  Formujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy w bułce tartej... ... i smażymy po ok. 7-10 minut z jednej strony. Po usmażeniu odsączamy

Szczęśliwa kuchnia
Fasola w sosie serowym 149

słoikach traci swój świeży zielony kolor. Mrożona fasola smakuje jak latem. Wystarczy ją lekko obgotować i opłukać pod zimną wodą. W ten sposób fasola podobnie jak inne zielone warzywa zachowuje swój piękny, naturalny kolor. Lubię fasolę w sałatkach . Uwielbiam fasolę od dzieciństwa z tartą bułką na słodko. Obecnie wolę jednak zastąpić bułkę czy panko zmielonymi orzechami lub migdałami. Fasola(...)zmielonych migdałów 2 czubate łyżki utartego parmezanu Mrożoną fasolę wrzuć do garnka z gotującą wodą. Gotuj przez 10 minut. Odcedź i opłukaj w zimnej wodzie. Roztop masło na patelni. Pokrój cebulę na cienkie plasterki i zeszklin na maśle. Dodaj zmielone migdały i smaż przez 3 minuty, aż migdały lekko się zrumienią. Dodaj utarty parmezan i ponownie smaż przez 3 minuty

codojedzenia
Placki z cukinii i kalarepki 188

Robiłam zupkę krem z cukinii i kalarepki a teraz znowu połączyłam te warzywa i zrobiłam placuszki. Placuszki możemy podać na lekki obiad lub kolację z ulubionym sosem, świetnie smakują na ciepło i jak i na zimno. składniki: 1 średnia młoda cukinia (ok 650 g) 3 kalarepki (ok 500 g) 2 jajka sól,pieprz 3-4 łyżki mąki olej do smażenia(...)rękach i dodać do startej kalarepki. Dokładnie wymieszać. Dodać jajka, mąkę oraz pieprz i sól , soli nie za dużo bo cukinia była wcześniej solona. Ponownie dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnię z niewielką ilością oleju. Nakładać po łyżce masy i rozpłaszczać łyżką  formując  niezbyt grube placuszki. Smażyć z obu stron na ciemnozłoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Podawać z ulubionym

Monia miesza i gotuje
Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym / Sausage, vegetable and mash bake 175

sosie na bazie wina i zapieczone pod warstwą puree ziemniaczanego z kapustą. Danie wyszło przepyszne! Polecam na leniwy, niedzielny obiadek:) Scroll down for recipe in English Kiełbasa zapiekana z warzywami i puree ziemniaczanym (6-8 porcji) Składniki: 1 kg ziemniaków, obranych i pokrojonych w kostkę ¼-½ kapusty, posiekanej 100 ml mleka 50 g masła 1 łyżka musztardy Dijon 2 łyżeczki oleju(...)minut dodaj kapustę. Odcedź po czym dodaj mleko i masło do garnka z ziemniakami, podgrzej i rozgnieć na puree. Dopraw solą, pieprzem i musztardą do smaku. W międzyczasie w patelni dostosowanej do zapiekania w piekarniku rozgrzej na średnim ogniu olej, włóż kiełbasę, cebulę i marchew. Smaż przez około 5 minut, do ładnego zarumienienia, po czym wyjmij kiełbaski na talerz

karmelowy
Fit omlet z amarantusem 227

Kolejny pomysł na przepyszne i zdrowe jedzenie. Omlet z amarantusem i warzywami daje energię na aktywny poranek. Jeśli zwracamy szczególną uwagę  na to co jemy, jest to świetna propozycja na poranne śniadanie. Teraz parę słów o amarantusie. Jego nasiona zawierają dwa razy więcej błonnika niż otręby owsiane. Nie zawiera glutenu. Bogaty jest w  magnez, żelazo i wapń(...)Sposób przygotowania Paprykę kroimy na małe kawałki i podsmażamy do miękkości.  Cebulę kroimy w paski i szklimy na oliwie. Jajka roztrzepujemy, dodajemy amarantus i pokrojony szczypiorek. Wylewamy na patelnię z cebula i papryką. Doprawiamy solą i pieprzem i ziołami. Wszystko smażymy z obu stron na rozgrzanej oliwie na złoty kolor

Pan i Pani Smith w kuchni
Kotlety mielone z marchewką, porem, natką pietruszki oraz kaszą jaglaną 229

staniu woła: "wracaj do łóżka!". No to wracam. Nie będę się z nią kłócić bo i tak przegram :) Dzisiaj mam dla Was kotlety mielone z kaszą jaglaną i kilkoma warzywami, bez jajka. Na zewnątrz wspaniale chrupkie, w środku przepysznie miękkie. Nawet ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)Mięso, obraną marchewkę i pokrojoną na większe kawałki, pora i 3 łyżki bułki tartej przekładamy do malaksera i dokładnie miksujemy. Następnie dodajemy ugotowaną kaszę jaglaną i ponownie miksujemy Na patelni, na całej powierzchni, rogrzewamy olej  Formujemy kotlety (wyszło 5 dosyć sporych sztuk), obtaczamy w bułce tartej... ... i smażymy po ok. 7-10 minut z jednej strony. Po usmażeniu odsączamy

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Pomidory faszerowane kaszą gryczaną i kurkami, podawane na grillowanej chałce 93

statnio w jednej z wrocławskich restauracji zaserwowano mi pour apéritif pieczonego pomidora na grillowanej chałce. Warzywo było jedynie przyprawione gruboziarnistą solą himalajską i rozmarynem oraz suto skropione wyborną oliwą z oliwek. Całości dopełniła grillowana na węglowym grillu chałka, przesiąknięta dymnym aromatem, który przełamał jej słodycz. Pochwała prostoty w pełnej krasie. Chcąc z tej przystawki wyczarować posiłek godny nazwania go daniem(...)duże i jędrne 4 kromki chałki oliwa z oliwek * PRZYGOTOWANIE Farsz Kaszę gryczaną ugotuj w lekko osolonym wrzątku (około 20 minut). Kurki umyj porządnie z piasku i osusz. Na patelni rozgrzej masło i wrzuć kurki wraz z gałązkami rozmarynu. Smaż przez około 5 minut, aż woda wyparuje i wyjmij gałązki. Dodaj kaszę, posiekaną drobno pietruszkę, wymieszaj i dopraw świeżo mieloną

Food Square
Młoda kapusta z koperkiem. 142

Sezon młodych pysznych warzyw już się rozpoczął, więc postanowiłam poeksperymentować z kapustą. Jak wiecie nareszcie udało mi się zrobić dobrą młodą kapustę zasmażaną. Dziś przygotowałam gotowaną kapustę z koperkiem. SKŁADNIKI: główka młodej kapusty 1 cebulka młoda z odrobiną szczypiorku mały  pęczek koperku 2 łyżki masła 1-2 łyżki octu 2 łyżki mąki  sól, pieprz, 1 liść laurowy(...)drobno posiekać, przygotować masło i mąkę, kapustę zalewamy wodą, dodajemy vegetę, ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól, pieprz, ewentualnie cukier dla złamania smaku, gotujemy do miękkości kapusty, na patelni rozpuszczamy masło, szklimy cebulkę i szczypiorek(czosnek przeciśnięty przez praskę), dodajemy mąkę chwilę smażymy, jeśli zasmażka jest za gęsta dodajemy wodę, zasmażkę dodajemy do kapusty, smażymy jeszcze przez chwilę i gotowe

Kuchnia Beaty
Gulasz z serc z indyka 301

minuty często mieszając. Następnie dodajemy również serca i obsmażamy dokładnie ze wszystkich stron przez kolejnych kilka minut. Serca, cebulę i por zalewamy bulionem (najlepiej ciepłym). Zagotowujemy, po czym przestawiamy patelnię na mały ogień. Dodajemy część soli i pieprzu, a także liście laurowe i ziele angielskie (powinny być zanurzone w wywarze), dokładnie mieszamy. Dusimy powoli pod przykryciem przez 40 minut. Dodajemy(...)gallery-item {float: left;margin-top: 10px;text-align: center;width: 50%;} #gallery-108 img {border: 2px solid #cfcfcf;} #gallery-108 .gallery-caption {margin-left: 0;} Składniki wyjściowe Pokrojone warzywa Sprawione i pokrojone serca Najpierw serca dusimy z cebulą i porem Gulasz z serc z indyka Gulasz z serc z indyka Post Gulasz z serc z indyka pojawił się poraz

Kulinarna Pokusa
Super obiad :) kotlety w sosie, surówka z kapusty , ryż jaśminowy 226

małe opakowanie kotletów sojowych, - 4 łyżki musztardy (kremskiej), - pieprz, papryka wędzona, - 1 duży ząbek czosnku, - sos sojowy, sól, - woda, -  2 łyżki oleju. Wykonanie: Wrzucić kotlety na suchą patelnię, zalać wodą do połowy, poczekać aż wygotuje się woda a kotlety zmiękną, dodajemy musztardę, pieprz, paprykę, sos sojowy, czosnek, chwile je podsmażamy z obu stron w przyprawach (na sucho), wlewamy wodę(...)ząbek czosnku, - 1 łyżka oleju Wykonanie: Kapustę drobno poszatkować, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach, wymieszać. Zagotować ocet, olej, cukier, sól, przeciśnięty ząbek czosnku, wrzącą zalewą zalać warzywa, wymieszać, docisnąć łyżką, odstawić do ostygnięcia. Im dłużej postoi tym jest lepsza :) Ryż gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu, nakładamy go na talerz, polewamy sosem, wykładamy kotlety i surówkę, zjadamy szybko

Co na wege obiad?
Makaron smażony z warzywami 261

Pikantno-kwaśny makaron ryżowy smażony razem z warzywami zaledwie w 20 minut. Możecie dodać również inne ulubione warzywa :) Składniki na dwie porcje: 200 g makaronu ryżowego płaskiego 10 pomidorków cherry 1/2 szklanki groszku cukrowego 1/2 cukinii 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1 papryczka chilli 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki sproszkowanego imbiru 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 łyżeczka puree(...)tamaryndowca, cukier, sproszkowany imbir i kolendrę. Szalotkę kroimy w piórka, cukinię w półkola, czosnek w plastry. Papryczkę kroimy wzdłuż na pół, usuwamy nasionka i kroimy w paski. 3. Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy cebulę, papryczkę i czosnek. Przesmażamy kilka minut pilnując, aby czosnek się nie spalił. Dodajemy makaron, szybko mieszamy i smażymy dwie minuty na wysokim ogniu. Wlewamy tamaryndową mieszankę

Tajskie smaki
Kokosowo-waniliowy budyń z pietruszki z karmelizowaną gruszką 170

tego programu, naszej polskiej edycji, którego autorką jest Dominika. Strasznie spodobało mi się właśnie takie wykorzystanie naszej niedocenionej, a jak pysznej, pietruszki. Nie od dziś wiadomo, że z korzeniowych warzyw można robić pyszne słodkości- mam tu na myśli ciasto z buraka, marchewki... Pole do popisu jest ogromne a na budyń nie wiem czy sama bym wpadła... Dobrze, że miałam inspirację(...)minut, aż zacznie się rozpadać. Następnie dodajemy 3 łyżki miodu, wyciągamy laskę wanilii i blenderujemy całość na gładki mus- budyń. Jedną gruszkę kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzaną patelnię, dodajemy łyżkę miodu oraz sok z cytryny i cynamon. Chwilę dusimy gruszkę aż zmięknie. Budyń przekładamy do miseczek, dekorujemy karmelizowaną gruszką. Gotowe

Mango Papaja