Syty, zdrowy, bardzo smaczny, aromatyczny - taki jest mój pasztet. Baza z soczewicy i kaszy jaglanej nadaje sytości, warzywa i zioła tworzą niebanalny smak i aromat. Czasem warto spędzić kilka minut więcej w kuchni, by stworzyć coś na prawdę oryginalnego. To "coś" pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i wyśmienicie smakuje. Zresztą, oceńcie sami! Składniki na keksówkę o wymiarach(...)Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie obficie przepłukujemy wodą, zalewamy i gotujemy do miękkości. Marchew, cebulę, pietruszkę i czosnek podduszamy na patelni. Cukinię ścieramy na tarku o dużych oczkach. Wszystko razem blendujemy, dodajemy przyprawy i mieszamy. Wykładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Dekorujemy natką pietruszki i czarnuszką. Pieczemy 45 minut
Jeść, by żyć w zdrowiuKuchnia grecka słynie z prostoty i użycia wielu warzyw i przypraw, w tym soli morskiej, papryki oraz cukinii. Postanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka. SKŁADNIKI ulubiony makaron, np. kokardki, 5 dużych pieczarek, 1 mała cukinia(...)odstawiamy na 30 min do lodówki. Pieczarki obieramy, kroimy na 8 części. Cukinię kroimy w kostkę. Mięso smażymy na złoto na 3 łyżkach oleju, następnie zdejmujemy z patelni. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki i cukinię, solimy, a następnie dusimy do miękkości. Gdy składniki będą miękkie dodajemy 3-4 łyżki jogurtu greckiego, czosnek przeciśnięty przez praskę
słodki bratekBrukselka, to typowe zimowe warzywo, chyba nieco zapomniane i nie przez wszystkich lubiane. Może dlatego, że przez lata podawane było tylko klasycznie, jako jarzynka do obiadu polane masłem z tartą bułką ... ? Pora więc odczarować brukselkę: oto omlet z brukselką, który może być smacznym pomysłem na śniadanie lub na lunch - jak kto woli. Zapewniam Was, będzie Wam smakować ! Na blogu znajdziecie też(...)smażenia sól pierz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w paski, wszystko podsmażamy na rozgrzanym maśle. Cebula powinna się zeszklić. Brukselkę kroimy na pól, wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy. Do brukselki dodajemy czosnek, mieszamy i wlewamy rozkłócone jajka. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy
Kulinarne przygody Gatityuwielbiam ciepłe, rozgrzewające dania. Proste, warzywne curry z mnóstwem warzyw nie tylko wspaniale rozgrzewa nas od środka, ale też pozytywnie nastraja kolorami. Tym razem postawiłam na jesienne kolory i warzywa łatwo dostępne w sezonie. Syto, smacznie, kolorowo i do tego wege. Uwielbiam takie potrawy. Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem: ok. 500 g ziemniaków 1 batat(...)Bakłażana kroimy w kostkę o podobnej wielkości co ziemniakami, posypujemy obficie solą i zostawiamy na 15 minut na sitku. Wycieramy papierowym ręcznikiem z soków, które puścił. W głębokiej, wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju przez ok. 3-4 minuty. Dodajmy bakłażana, podsmażamy dwie minuty i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i dodajemy
Poezja smakuoptymistyczna, gotowanie było na wyjeździe, gdzie piekarnik mocno nie dopieka... na wszystko potrzebuje dwa razy więcej czasu) zrezygnowałam z planu idealnego. Pokrojone ziemniaki w towarzystwie przypraw trafiły na gorącą patelnię z olejem, a obiad przypominał obiad w wykwintnej restauracji pod jednym względem - mała ilość na dużym talerzu… Za to jako dodatek doskonały utwór: All I Need by Air. Puree(...)kawałki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić ziemniaki, posypać przyprawami. Smażyć kilka minut, aż będą chrupiące z obu stron. Obracać, tak aby się nie przypaliły. Przepis brał udział w akcji Warzywa Strączkowe - Edycja Letnia
Corner With Recipesrazem mi smakują. Myślę, że bardzo szybko staną się ulubionym daniem zarówno dorosłych jak i dzieci. Idealnie pasują do ziemniaków, frytek czy do sałatki. Można dodać do nich dowolne warzywa i podobno pyszne są z żółtym serem. Zapraszam!!!! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 2 jajka, 5 łyżek maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki słodkiej(...)Jeżeli mamy czas to odstawiamy mięso do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem, dzień wcześniej i na całą noc zostawiam w lodówce. Mięso nakładamy na patelnię za pomocą łyżki. Smażymy z dwóch stron do złotego koloru. Jeżeli mięso będzie bardzo rzadkie dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną. Smacznego
Passion of CookingSzpinak traktowany przez wielu jako zmora dzieciństwa dziś wraca do łask. Można go przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję najprostszą, klasyczna wersję ... szpinak z czosnkiem i
Kuchnia z widokiem na ogródCoś lekkiego i smacznego na obiad? Roladki z jarmużem się polecają, podbiły serca mojej rodziny i weszły na stałe do mojego menu ;) Składniki: 70 dag
Z Majeczką w kuchniSzaleństwa z nowościami kulinarnymi trwają w naszej lawendowej kuchni :) Dzisiaj wzięliśmy w obroty bakłażany. Bakłażan zwany inaczej psianką podłużną (cudna nazwa :) albo gruszką miłosną (też
Lawendowe Niebooddzielnie dodatki. Jednak, moim ulubionym połączeniem jest wspomniany szpinak z dodatkiem grzybów oraz odrobiną żółtego sera i czosnku. Warto też dodać, że szpinak to naprawdę smaczne i zdrowe warzywo, które jest bogate w składniki odżywcze i zawiera dużo żelaza. Wypróbuj przepis na naleśniki ze szpinakiem a przekonasz się, że jest to naprawdę wartościowe danie a w dodatku można je łatwo(...)ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy aż cebulka się zeszkli. Pieczarki również podsmażamy mieszając je, aż zmiękną, dodajemy podsmażoną cebulkę i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone naleśniki
Naleśnikismaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru (mój krem był słodki z samego groszku, więc nie było potrzeby dodawać cukru). Jabłka umyć, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić pozostałe 50 g masła, ułożyć połówki jabłek przecięciem do dołu. Smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia ( smażyłam około 5 minut). Pozostałą śmietanę (100 ml)* ubić. Pęczek mięty umyć, osuszyć, posiekać(...)średnie cebule 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego 8 szklanek wody sól morska, świeżo mielony pieprz czarny Przygotowanie domowego bulionu warzywnego: Warzywa (seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę, pory i czosnek) obrać, umyć i pokroić w większe, dowolne kawałki (czosnek można zostawić w ząbkach). Wrzucić do dużego garnka. Dodać przyprawy (oprócz soli morskiej
Moja DelicjaTradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty i warzyw gotowana na wywarze z żeberek wieprzowych. Bardzo sycąca i pożywna, podawana samodzielnie lub z pieczywem. Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g żeberek wieprzowych 2 kiełbasy 2 marchewki pietruszka 1/2 selera cebula kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżka suszonego majeranku sól, pieprz przecier pomidorowy lub passata - ewentualnie Żeberka(...)tarce o grubych oczkach i razem z kapustą dodać do gotującej się zupy. Po około 10 minutach zmniejszyć ogień. Kiełbasę pokroić w półksiężyce, a cebulę drobno posiekać. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodać cebulę i całość podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać je do zupy. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować. Odcedzić
wyzwania kuchennepoprzednim sezonie, co prawda nie było na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka kolejnych. Następny przepis z tym pysznym warzywem będzie na zapiekanki i mufiny. A dzisiaj fryty, takie grube, jak je jedzą z ziemniaków Belgowie czy Anglicy...Zapraszam. Składniki: 500 g obranej dyni hokaido 1 średnia cebula(...)wstawić do lodówki na 90 minut.Po tym czasie posypać solą i papryką. Na płaskim talerzu połączyć mąkę, pokruszone płatki i curry, mieszanką dokładnie obtoczyć nasze frytki. W głęgokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić dyniowe słupki. Smażyć najpierw na dużym ogniu, żeby stały się jędrne, po czym zmniejszyc jego siłę i przypiec frytki na rumiano. Łyżką cedzakową przełozyć frytki
Gosia gotujecebula zielony ogórek 2 małe kiszone ogórki połowa serka feta świeża bazylia czerwona papryka pieprz kolorowy sól lawendowa garść prażonych pestek słonecznika 3 kromki świeżego pieczywa Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ). Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski. Ogórki obieramy i kroimy również na małe kwadraty(...)miski z sałatą. Wierzch posypujemy przyprawami, dekorujemy ziołami - u mnie bazylia. Pokrojone kromki pieczywa kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i suszonym czosnkiem, skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy. Następnie na tej samej patelni prażymy do zarumienienia pestki słonecznika. Wierzch sałatki posypujemy grzankami
Słodkie PrzyjemnościJeśli lubisz cukinie i jesteś przy okazji wielbicielem kasz to danie jest dla Ciebie , super pomysł na piątkowe danie ale sprawdzi się również na spotkaniu ze
Z Majeczką w kuchni