warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:529/829)

PASZTET SOCZEWICOWO - WARZYWNY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ TŁUSZCZU) 91

Syty, zdrowy, bardzo smaczny, aromatyczny - taki jest mój pasztet. Baza z soczewicy i kaszy jaglanej nadaje sytości, warzywa i zioła tworzą niebanalny smak i aromat. Czasem warto spędzić kilka minut więcej w kuchni, by stworzyć coś na prawdę oryginalnego. To "coś"  pięknie się prezentuje, cudownie pachnie i wyśmienicie smakuje. Zresztą, oceńcie sami! Składniki na keksówkę o wymiarach(...)Wykonanie: Soczewicę i kaszę jaglaną moczymy przez kilka godzin lub całą noc. Następnie obficie przepłukujemy wodą, zalewamy i gotujemy do miękkości.  Marchew, cebulę, pietruszkę i czosnek podduszamy na patelni. Cukinię ścieramy na tarku o dużych oczkach. Wszystko razem blendujemy, dodajemy przyprawy i mieszamy. Wykładamy do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Dekorujemy natką pietruszki i czarnuszką. Pieczemy 45 minut

Jeść, by żyć w zdrowiu
KOKARDKI Z WARZYWAMI NA SPOSÓB GRECKI 156

Kuchnia grecka słynie z prostoty i użycia wielu warzyw i przypraw, w tym soli morskiej, papryki oraz cukinii. Postanowiłam przygotować szybkie danie makaronowe z użyciem jogurtu greckiego. A żeby było pożywne, dodałam kurczaka. Danie to możemy również spożywać na zimno - sprawdzi się na drugie śniadanie, jako sycąca sałatka.   SKŁADNIKI ulubiony makaron, np. kokardki, 5 dużych pieczarek, 1 mała cukinia(...)odstawiamy na 30 min do lodówki.  Pieczarki obieramy, kroimy na 8 części. Cukinię kroimy w kostkę.  Mięso smażymy na złoto na 3 łyżkach oleju, następnie zdejmujemy z patelni.  Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki i cukinię, solimy, a następnie dusimy do miękkości.  Gdy składniki będą miękkie dodajemy 3-4 łyżki jogurtu greckiego, czosnek przeciśnięty przez praskę

słodki bratek
Omlet z brukselką 124

Brukselka, to typowe zimowe warzywo, chyba nieco zapomniane i nie przez wszystkich lubiane. Może dlatego, że przez lata podawane było tylko klasycznie, jako jarzynka do obiadu polane masłem z tartą bułką ... ? Pora więc odczarować brukselkę: oto omlet z brukselką, który może być smacznym pomysłem na śniadanie lub na lunch - jak kto woli. Zapewniam Was, będzie Wam smakować ! Na blogu znajdziecie też(...)smażenia sól pierz posiekana natka pietruszki Wykonanie: Cebulę kroimy w piórka, kiełbasę w paski, wszystko podsmażamy na rozgrzanym maśle. Cebula powinna się zeszklić. Brukselkę kroimy na pól, wrzucamy na patelnię i smażymy przez 5 minut. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sól i pieprz do smaku, mieszamy. Do brukselki dodajemy czosnek, mieszamy i  wlewamy rozkłócone jajka. Zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy

Kulinarne przygody Gatity
Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem 181

uwielbiam ciepłe, rozgrzewające dania. Proste, warzywne curry z mnóstwem warzyw nie tylko wspaniale rozgrzewa nas od środka, ale też pozytywnie nastraja kolorami. Tym razem postawiłam na jesienne kolory i warzywa łatwo dostępne w sezonie. Syto, smacznie, kolorowo i do tego wege. Uwielbiam takie potrawy. Warzywne curry z bakłażanem, batatem i jarmużem: ok. 500 g ziemniaków 1 batat(...)Bakłażana kroimy w kostkę o podobnej wielkości co ziemniakami, posypujemy obficie solą i zostawiamy na 15 minut na sitku. Wycieramy papierowym ręcznikiem z soków, które puścił. W głębokiej, wysokiej patelni rozgrzewamy olej. Cebulę kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na oleju przez ok. 3-4 minuty. Dodajmy bakłażana, podsmażamy dwie minuty i dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku. Podsmażamy jeszcze minutę i dodajemy

Poezja smaku
Smażone ziemniaki z puree z groszku, czyli o niedoskonałości w kuchni 160

optymistyczna, gotowanie było na wyjeździe, gdzie piekarnik mocno nie dopieka... na wszystko potrzebuje dwa razy więcej czasu) zrezygnowałam z planu idealnego. Pokrojone ziemniaki w towarzystwie przypraw trafiły na gorącą patelnię z olejem, a obiad przypominał obiad w wykwintnej restauracji pod jednym względem - mała ilość na dużym talerzu… Za to jako dodatek doskonały utwór: All I Need by Air. Puree(...)kawałki. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić ziemniaki, posypać przyprawami. Smażyć kilka minut, aż będą chrupiące z obu stron. Obracać, tak aby się nie przypaliły.   Przepis brał udział w akcji Warzywa Strączkowe - Edycja Letnia

Corner With Recipes
Kotlety szarpane 488

razem mi smakują. Myślę, że bardzo szybko staną się ulubionym daniem zarówno dorosłych jak i dzieci. Idealnie pasują do ziemniaków, frytek czy do sałatki. Można dodać do nich dowolne warzywa i podobno pyszne są z żółtym serem. Zapraszam!!!! Składniki: 1,5 piersi z kurczaka, 0,5 kg pieczarek, 2 cebule, 2 jajka, 5 łyżek maki ziemniaczanej, 2 łyżeczki słodkiej(...)Jeżeli mamy czas to odstawiamy mięso do lodówki na kilka godzin. Ja zazwyczaj przygotowuję je wieczorem, dzień wcześniej i na całą noc zostawiam w lodówce.   Mięso nakładamy na patelnię za pomocą łyżki. Smażymy z dwóch stron do złotego koloru. Jeżeli mięso będzie bardzo rzadkie dodajemy jeszcze mąkę ziemniaczaną. Smacznego

Passion of Cooking
Szpinak ze śmietaną i czosnkiem. 254

Szpinak traktowany przez wielu jako zmora dzieciństwa dziś wraca do łask. Można go przygotować na wiele sposobów. Dzisiaj proponuję najprostszą, klasyczna wersję ... szpinak z czosnkiem i

Kuchnia z widokiem na ogród
DROBIOWE ROLADKI Z JARMUŻEM 152

Coś lekkiego i smacznego na obiad? Roladki z jarmużem się polecają, podbiły serca mojej rodziny i weszły na stałe do mojego menu ;)   Składniki: 70 dag

Z Majeczką w kuchni
Smażony bakłażan 227

Szaleństwa z nowościami kulinarnymi trwają w naszej lawendowej kuchni :) Dzisiaj wzięliśmy w obroty bakłażany.  Bakłażan zwany inaczej psianką podłużną (cudna nazwa :) albo gruszką miłosną (też

Lawendowe Niebo
Naleśniki ze szpinakiem 207

oddzielnie dodatki. Jednak, moim ulubionym połączeniem jest wspomniany szpinak z dodatkiem grzybów oraz odrobiną żółtego sera i czosnku. Warto też dodać, że szpinak to naprawdę smaczne i zdrowe warzywo, które jest bogate w składniki odżywcze i zawiera dużo żelaza. Wypróbuj przepis na naleśniki ze szpinakiem a przekonasz się, że jest to naprawdę wartościowe danie a w dodatku można je łatwo(...)ciasta możemy dodać szczyptę soli. Smażymy bez dodatku tłuszczu. Świerzy szpinak płuczemy i następnie siekamy. Cebulę należy obrać, posiekać w drobną kostkę i podsmażyć razem z rozdrobnionym czosnkiem na patelni z niewielką ilością oleju. Smażymy aż cebulka się zeszkli. Pieczarki również podsmażamy mieszając je, aż zmiękną, dodajemy podsmażoną cebulkę i szpinak. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Na usmażone naleśniki

Naleśniki
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 192

smaku solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru (mój krem był słodki z samego groszku, więc nie było potrzeby dodawać cukru). Jabłka umyć, przekroić na połówki, wydrążyć gniazda nasienne. Na patelni rozpuścić pozostałe 50 g masła, ułożyć połówki jabłek przecięciem do dołu. Smażyć na średnim ogniu, do zrumienienia ( smażyłam około 5 minut). Pozostałą śmietanę (100 ml)* ubić. Pęczek mięty umyć, osuszyć, posiekać(...)średnie cebule 2 liście laurowe 3-4 kulki ziela angielskiego 1 łyżka czarnego pieprzu ziarnistego 8 szklanek wody sól morska, świeżo mielony pieprz czarny   Przygotowanie domowego bulionu warzywnego: Warzywa (seler, pietruszkę, marchewkę, cebulę, pory i czosnek) obrać, umyć i pokroić w większe, dowolne kawałki (czosnek można zostawić w ząbkach). Wrzucić do dużego garnka. Dodać przyprawy (oprócz soli morskiej

Moja Delicja
Kapuśniak 192

Tradycyjna polska zupa z kiszonej kapusty i warzyw gotowana na wywarze z żeberek wieprzowych. Bardzo sycąca i pożywna, podawana samodzielnie lub z pieczywem.   Składniki: 500 g kapusty kiszonej 250 g żeberek wieprzowych 2 kiełbasy 2 marchewki pietruszka 1/2 selera cebula kilka ziemniaków 2 liście laurowe 4 ziela angielskie łyżka suszonego majeranku sól, pieprz przecier pomidorowy lub passata - ewentualnie Żeberka(...)tarce o grubych oczkach i razem z kapustą dodać  do gotującej się zupy. Po około 10 minutach zmniejszyć ogień. Kiełbasę pokroić w półksiężyce, a cebulę drobno posiekać. Na patelni podsmażyć kiełbasę. Gdy wytopi się z niej tłuszcz, dodać cebulę i całość podsmażyć, aż cebula się zeszkli. Dodać je do zupy. Ziemniaki obrać, pokroić w dużą kostkę i ugotować. Odcedzić

wyzwania kuchenne
Frytki z dyni 147

poprzednim sezonie, co prawda nie było na nią zbyt wiele przepisów, ale blog dopiero raczkował. W tym mam ambitne plany na przynajmiej kilka kolejnych. Następny przepis z tym pysznym warzywem będzie na zapiekanki i  mufiny. A dzisiaj fryty, takie grube, jak je jedzą z ziemniaków Belgowie czy Anglicy...Zapraszam. Składniki: 500 g obranej dyni hokaido 1 średnia cebula(...)wstawić do lodówki na 90 minut.Po tym czasie posypać solą i papryką. Na płaskim talerzu połączyć mąkę, pokruszone płatki i curry, mieszanką dokładnie obtoczyć nasze frytki. W głęgokiej patelni rozgrzać olej i wrzucić dyniowe słupki. Smażyć najpierw na dużym ogniu, żeby stały się jędrne, po czym zmniejszyc  jego siłę i przypiec frytki na rumiano. Łyżką cedzakową przełozyć frytki

Gosia gotuje
Sałatka z fetą i grzankami 218

cebula zielony ogórek 2 małe kiszone ogórki  połowa serka feta świeża bazylia czerwona papryka pieprz kolorowy sól lawendowa garść prażonych pestek słonecznika 3 kromki świeżego pieczywa Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Ser feta kroimy na małe kwadraciki ( 0,5 x 0,5 ). Sałatę kroimy na niewielkie kawałki, wrzucamy do miski.  Ogórki obieramy i kroimy również na małe kwadraty(...)miski z sałatą. Wierzch posypujemy przyprawami, dekorujemy ziołami - u mnie bazylia. Pokrojone kromki pieczywa kładziemy na desce, odkrawamy skórki. Następnie kroimy na małe kwadraciki i wrzucamy je na rozgrzana patelnie, posypujemy solą i suszonym czosnkiem, skraplamy oliwą z oliwek. Lekko podsuszamy. Zdejmujemy na ręcznik papierowy. Następnie na tej samej patelni prażymy do zarumienienia pestki słonecznika. Wierzch sałatki posypujemy grzankami

Słodkie Przyjemności
CUKINIOWE WIEŻYCZKI 185

Jeśli lubisz cukinie i jesteś przy okazji wielbicielem kasz to danie jest dla Ciebie , super pomysł na piątkowe danie ale sprawdzi się również na spotkaniu ze

Z Majeczką w kuchni