warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:563/829)

Mleczne śniadanie na rozpoczęcie roku szkolnego - zupa jogurtowa z pęczakiem, sałatką owocową, prażonymi migdałami i magicznym p 184

cukinii itd.), latem i wiosną dodać więcej chłodzących ziół, zimą rozgrzewających przypraw.  Sałatka powinna być dostosowana do sezonu, żeby w pełni wykorzystać krajowe dojrzałe owoce i warzywa. Zobacz także przepis na mleczne śniadanie dobrze nadziane serem z sosem jogurtowym . Porcje: 2 Czas przygotowania: 25 minut Składniki: Zupa 250 g jogurtu (gęstego i tłustego), 100 g kaszy jęczmiennej(...)Owoce umyć, odsączyć, jabłko i awokado obrać i pokroić w kostkę wielkości borówek, wymieszać z miodem, melasą z granatów i posiekanymi ziołami, odstawić na bok. Migdały uprażyć na suchej patelni. Jogurt ubić z jajkiem, brązowym cukrem, cynamonem i płatkami róży, dodać kilka łyżek gorącego wywaru z kaszą żeby zahartować jogurt, wymieszać i dodać do kaszy. Ponownie zagotować na średnim ogniu

SzczyptaSmaQ
Klasyczna zupa szczawiowa, czyli powrót do dzieciństwa 247

cienkie półplasterki. Cebulę kroimy drobno. Zalewamy warzywa w garnku 1,8 litra wody, doprowadzamy do wrzenia i wrzucamy kostki rosołowe, liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy tak długo, aż warzywa będą miękkie. Wrzucamy odcedzone, ugotowane ziemniaki i zabieramy się za szczaw.   Nie wrzucajcie nigdy do zupy szczawiu prosto ze słoika! Popsujecie sobie tylko przyjemność jedzenia tej prostej zupy. Wyłóżcie(...)Wlejcie całość do zupy, mieszając ją. Szczawiową podaję zawsze z jajkiem na twardo i grzankami czosnkowymi. Grzanki to 5 minut pracy. Czerstwą i podeschniętą wczorajszą bułkę drobno kroimy. Na patelni o grubym dnie rozpuszczamy i rozgrzewamy tłuszcz. Na gorący tłuszcz wrzucamy granulowany czosnek , delikatnie solimy, pieprzymy, zmniejszamy ogień. Wrzucamy szybko pokrojoną bułkę i mieszamy, tak żeby wszystkie kawałki zdążyły wchłonąć

Karo in the Kitchen
Bigos z młodej kapusty 340

Pojawienie się młodej kapusty na bazarku jest najlepszym dowodem że wiosna w pełni i czas wprowadzić świeże warzywa na stałe do codziennego jadłospisu. Młoda kapusta jest o wiele delikatniejsza w smaku niż jej jesienna odpowiedniczka i wymaga o wiele krótszego czasu gotowania dlatego jest idealnym materiałem do zrobienia szybkiego wiosennego bigosu. Młoda kapusta, cebulka, koperek i kiełbaska to się(...)dusi, możemy zająć się pozostałymi składnikami bigosu. Kiełbasę lub boczek (można dać jedno bądź drugie lub troche tego, troche tego – jak kto lubi) kroimy w drobną kostkę, rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu(olej , oliwa) i podsmażamy. Następnie kroimy w drobną kostkę cebule. Gdy kiełbasa się podsmaży dorzucamy ją do kapusty a jej miejsce na patelni zajmuje cebula. Gdy cebula

Kulinarna Patilogia
Schab z nuta pomaranczy i tymianku oraz surowka z fenkulu i mlodej kapusty 212

ramach Food Revolution Day przełamywałam własne bariery.  Przyznaję otwarcie, że mam problem z surówkami, w ogóle z warzywami liściowymi.  Nawet jeśli kupuję i część wykorzystam druga ląduje w śmietniku zgniła albo zwiędła...  W swoim dorobku mam tylko tradycyjne surówki z białej kapusty, z kapusty pekińskiej i z pora (takie z marchewka i jabłkiem, i jakimś łącznikiem(...)tymianku 4 konkretne kotlety ze schabu (u mnie były cienkie plasterki za to więcej) sól i pieprz 60 ml soku z pomarańczy 1 łyżka brązowego cukru Na średnio rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę. Wrzucamy skórkę, tymianek i smażymy ok 3 minuty. Powinny stać się chrupkie. Zdejmujemy z patelni. Na patelnię wkładamy posolone i popieprzone mięso. Obsmażamy je na silnym ogniu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Tort szpinakowy 267

Zrobiłam tort. Nie byle jaki, bo z panem szpinakiem! O zdrowotnych właściwościach tego nadzwyczaj urodziwego warzywa rozpisywać się nie będę. Pragnę jedynie dać Wam kolejną alternatywę do kuchennych wariacji. Zielonym plackiem możecie zajadać się bezkarnie, na pewno nie odłoży się w boczki. Co więcej, przyczyni się do wzrostu Waszych sił witalnych. Równie łatwy, co szybki w przygotowaniu uwiedzie podniebienia(...)łyżeczki mielonej kozieradki  1. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i drobno siekamy, po czym rozcieramy. Wędlinę i ser kroimy w drobna kosteczkę. 2. Na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu wrzucamy cebulę i czosnek, a gdy wszystko ładnie się zeszkli dorzucamy szpinak.  3. Smażymy, aż ze szpinaku odparuje cała woda i farsz stanie się gęsty. Doprawiamy

Sajkofanka smaku
Jagnięcina z warzywnym gulaszem 195

Mięso miękkie, warzywa, po tylu godzinach, nadal w kawałkach a nie w postaci papki! Bardzo byłam ciekawa czy bakłażan będzie smaczny. Do tej pory, przed dodaniem  do innych warzyw, zawsze starałam się go obsmażyć lub grillować, inaczej, nawet po długim duszeniu, wydawał się surowy lub włóknisty (myślę ze to wina bakłażanów jakie można u nas kupić(...)plasterki ok 8 mm gr6 liści laurowych1/2 szklanki bulionu  3 łyżki posiekanej natki pietruszki do podaniaprzygotowanie Umytą, pokrojoną i osuszoną jagnięcinę posypać  solą i pieprzem. Na patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę.  Obsmażać partiami jagnięcinę ze wszystkich stron od 2 do 4 minut, w razie konieczności dodając więcej oliwy. Odłożyć na bok. Dodaj

Stare Gary
Papryki nadziewane z ryżem basmati 235

Miałam w lodówce zapas różnokolorowej papryki. Postanowiłam,że nafaszeruję ją dobrze doprawionym mięsem oraz moim ulubionym i bardzo smacznym ryżem basmati i zapiekę w piekarniku. Dodałam

Słodko-Słony Świat Ilony
Roladki z indyka ze szpinakiem w sosie z gorgonzoli 163

Roladki z piersi indyka to pomysł na pyszny obiad. Soczyste mięsko, szpinak z czosnkiem… a wszystko polane śmietankowym, aromatycznym sosem z gorgonzoli. Palce lizać…

Oryginalny smak
Papryki faszerowane kuskusem i suszonymi pomidorami 153

Dzisiaj papryki faszerowane kuskusem, suszonymi pomidorami, polane sosem śmietanowym z oliwkami… Danie ładnie się prezentuje i pysznie smakuje. Polecam Składniki: Papryki: 4 czerwone papryki 300

Oryginalny smak
Paprykowe placuszki z kaszy jaglanej z żółtym serem 145

Przepis autorski (mój). Uwielbiam placki wytrawne i najczęściej smażę je z wszelkiego rodzaju warzyw bądź ryżu i kasz. Zerknijcie na moje plackowe propozycje - klik . Ostatnio dla swojej córki przyrządzam kaszę jaglaną, więc żeby nie bawić się po kilka łyżeczek (choć czasami i tak bywa) - gotuję jej większą ilość. Do placków sprawdza się idealnie, choć również i w kotletach jest pyszna(...)według przepisu z opakowania i pozostawić do całkowitego ostudzenia. Następnie dodać posiekaną cebulę, jajko, mleko, mąkę pszenną, paprykę w proszku oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Patelnię delikatnie wysmarować olejem i za pomocą łyżki wykładać nieduże porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron do momentu - aż będą lekko rumiane. Po przewróceniu

Di gotuje
Zapiekanka z młodych ziemniaków i kapusty 153

Skoro nareszcie mamy słońce to nacieszmy się również wiosenno - letnimi warzywami, które tylko o tej porze smakują tak dobrze. Młode ziemniaki, te pierwsze nasze Polskie i oczywiście młoda kapusta z koperkiem. Jak wiecie moja rodzina należy do mięsożernych tak więc bez dobrego kurczaka nie może być mowy o zapiekance. Polecam Wam również takie zestawienie składników do plenerowych kociołków, bo zapewne(...)dobrej jakości przyprawy jak zawsze zapraszam Was do sklepu  www.Skworcu.com.pl . Jak zrobić krok po kroku... 1. Kapustę i cebulę ścieramy na tarce lub drobno kroimy, blanszujemy na patelni, doprawiamy solą, pieprzem i koperkiem, a następnie przekładamy do innego naczynia. 2. Na patelni zostawiamy tłuszcz. Ziemniaki obieramy i kroimy na połówki lub ćwiartki, obsypujemy obficie majerankiem, kminkiem i podsmażamy przez

Apetyczna babeczka
Aksamitny krem z dyni z mleczkiem kokosowym 164

skusicie się na talerz jesiennej gęstej zupy ? Na blogu znajdziecie sporo różnych przepisów  z dynią. Jeśli będzie piec jakieś ciasto z tym warzywem koniecznie zróbcie sobie  przyprawę do ciasta dyniowego  ! Dynia na wytrawnie: Tarta dyniowa z serem pleśniowym Tarta dyniowa z szynką i ryżem Sałatka z pieczonej dyni i fety(...)mleczka kokosowego 400 ml 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka imbiru 1/2 łyżeczki ostrej papryki 2 ząbki czosnku sól pestki dyni do podania oliwa z oliwek do smażenia Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę. Do garnka wkładamy upieczoną dynię, wlewamy bulion i mleczko, wrzucamy cebulę i przyprawy. Gotujemy przez 10 minut. Na koniec dodajemy posiekany czosnek. Zupę wyłączamy

Kulinarne przygody Gatity
Makaron z brokulami, ziolami i orzechami 219

jest to szczególnie gdy słoneczko świeci i jest tak ciepło ;) Wreszcie zmobilizowałam się do pokazania Wam ostatnich pyszności. Dawno nie zaglądałam do tej książki a tu takie smakowitości! "Ulubione warzywa Pana Wilkinsona" nadal inspirują. Lekkie, pełne smaku, w gruncie rzeczy wiosenne, danie dla mięsożerców. Makaron z brokułami, ziołami i orzechami posypka: 30 g orzechów laskowych (bez skórki(...)blendera i trochę rozdrabniamy. Mieszamy z tymiankiem i orzechami. Makaron gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Gdy jest al dente wyłączamy gaz i odstawiamy garnek z makaronem. Na dużej patelni rozpuszczamy masło, dodajemy oliwę, boczek i podsmażamy by się lekko zrumienił. Dorzucamy cebulę, czosnek i chili, smażymy na małym ogniu aż cebula zmięknie. Zwiększamy ogień dorzucamy anchois i brokuły i smażymy

Dzieje kuchennej Wiewióry
LASAGNE 197

Danie smaczne i fajne na spotkania ze znajomymi ale niestety trochę pracochłonne. Mięso wieprzowe lub wieprzowo-wołowe zmieliłam. Pokrojoną drobno cebulę  i czosnek podsmażyłam na oleju na patelni, dodałam mięso i smażyłam je około 10 minut. Dodałam pokrojone i obrane ze skórki pomidory. Można użyć pomidorów z puszki bądź koncentratu pomidorowego. Wszystko mieszałam wraz z przyprawami:solą,pieprzem(...)starty żółty ser-najlepiej mozzarellę. Włożyłam lasagne do piekarnika w temp.180 stopni na około 30 minut. Polecam wszystkim to włoskie danie! Robiłam również jakiś czas temu lasagne z warzywami a można również ze szpinakiem. Smacznego

potrawyregionalne
penne z tempehem, szparagami i pieczarkami (bezglutenowe i wegańskie) 222

zjeść. Nigdy nie miałam z nim do czynienia, a w internecie nie było zbyt wielu przepisów. Postawiłam więc na proste, ale jak się okazało, pyszne połączenie - makaron, warzywa (w tym przypadku sezonowe szparagi z dodatkiem pieczarek) i owy tempeh. Wszystko razem połączyło się w pyszne, pełnowartościowe danie. Tempeh ma bardzo ciekawy smak! Jeśli będziecie mieć możliwość zakupu zachęcam do tego(...)części i gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie (główki szparagów są bardzo delikatne więc je wrzucamy dopiero ok. 3 minuty przed zakończeniem gotowania). Pieczarki kroimy i podduszamy na patelni z odrobią soli. Łączymy wszystkie składniki i podajemy. Smacznego

chili & sugar