tego tradycyjnego. Kilka słów o leczo Tak jak już zostało wspomniane, potrawa ta swoje korzenie ma na Węgrzech. Smakołyk tradycyjnie przygotowywany jest na smalcu, na którym dusi się warzywa (pomidory i paprykę). Węgrzy dodają do niego słoninę oraz podsmażoną i zarumienioną cebulkę, którą jeszcze doprawia się papryką w proszku. W Polsce nieco odchodzi się od tego rozwiązania – zamiast smalcu stawia(...)pokroić w kosteczkę i podsmażyć na oleju, a następnie dodać do niej pokrojoną w kostkę kiełbasę. Chwilę smażyć, po czym dorzucić paprykę i kontynuować obróbkę przez 5 minut. Na patelnię wrzucić pokrojoną cukinię (może być w talarki lub kostkę) i smażyć kolejne 5 minut pod przykryciem. Doprawić solą i pieprzem oraz papryką w proszku. Na sam koniec wlać do podduszonej
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaLepiej jeść po trochu przez cały dzień niż zbyt dużą porcję na raz (tak, wiem, przez święta to trudne). Pamiętaj o składnikach zawierających błonnik, który znajduje się np. w warzywach, siemieniu lnianym czy płatkach zbożowych. Błonnik poprawia perystaltykę jelit Nie pij zbyt dużo przy posiłku. Podobnie jak z jedzeniem należy pić powoli, unikać gazowanych napoi i picia przez słomkę. Zamiast(...)wiaderku lub twarogu mielonego na sernik opakowania serka mascarpone (ok. 250 g) łyżka amaretto lub innego likieru/syropu migdałowego 3 czubate łyżki miodu 3 czubate łyżki płatków migdałów podsmażonych na patelni (i 1 łyżka do dekoracji) 3 płaskie łyżki wiórków kokosowych (i 1 łyżka do dekoracji) garść wędzonych śliwek bez pestek – pokrojonych na kawałki lub suszonej miechunki kilka gotowych kulek
Ugotowane pozamiataneliście laurowe i ziele angielskie i zagotowujemy. Do gotującej się wody wrzucamy obraną włoszczyznę i cebulę, dodajemy pół łyżki soli i gotujemy do miękkości warzyw (ok. 40 minut). Wyławiamy warzywa i przyprawy i odkładamy na bok (można je wykorzystać do przygotowania sałatki warzywnej). Do wywaru warzywnego dodajemy obrany czosnek, pokrojone buraki i pół łyżki soli. Zmniejszamy gaz i gotujemy bardzo(...)odlejcie porcję dla malucha. Przepis na uszka wigilijne dla dzieci (z pieczarkami i cebulą) Cebulę obieramy i kroimy w bardzo drobną kostkę. Pieczarki oczyszczamy i także drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy cebulę aż się zeszkli. Do cebuli dodajemy pieczarki i dusimy razem około 20 minut. W tym czasie z naszego farszu powinna odparować woda. Farsz doprawiamy solą
Dieta bez mlekaupalne miesiące bylibyśmy 100 % RAW. Jednak dziecko domaga się choć jednego gotowanego posiłku i spożywamy go wraz z nim. Letnie obiady są lekkie, świeże, aromatyczne, kolorowe, bogate w słoneczne warzywa. Dania przygotowujemy szybko i krótko (najlepiej jednogarnkowo na jednym palniku), by nie nagrzewać pomieszczeń w domu lub w mieszkaniu w te upalne dni. Ponizej trzy propozycje pełne smaku lata(...)ząbki czosnku, garść fasolki szparagowej, 1 łyżeczka bazylii, 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki, sól i pieprz do smaku. Wykonanie: Cebulę i czosnek drobno kroimy, a następnie wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Podsmażamy i dodajemy pokrojone pomidory oraz fasolkę. Gotujemy do miekkości podlewając wodą i przyprawiamy. Zielona fasola szparagowa z "serem" z młodych ziemniaków Składniki na 2 porcje: 2 duże garści
Jeść, by żyć w zdrowiumiękkie cienkie ciasto (choć tu już kwestia gustu, niektórzy wolą nieco grubsze, bardziej treściwe ciasto), z różnymi dodatkami. Na słodko, proszę bardzo, sezon letni zachęca do jedzenia świeżych sezonowych warzyw i owoców, więc naleśniki można przygotować nawet na deser z bitą śmietaną i np. truskawkami, malinami, borówkami, konfiturą z bakłażana lub kabaczka. Polane czekoladą... słodko, rozkosznie...Pyszota! Na słono, wytrawnie(...)gazowaną pół łyżeczki soli olej* Przygotowanie: wszystkie składniki na naleśniki miksujemy na gładkie ciasto, odstawiamy na pół godziny, smażymy na niewielkiej ilości oleju albo bez tłuszczu jeśli mamy specjalną patelnię do naleśników, układamy usmażone jeden na drugim, następnie dowolnie faszerujemy lub....jemy same! od razu! gorące:) *przepis pochodzi z ebooka Magdy Gessler, Smaki Życia. Smacznego
Zasmakuj KuchniPotrawka z dyni Dynia, to wspaniałe warzywo . Zdecydowanie moje ulubione , ze względu na różnorodność smaku , wyglądu i zastosowań . Chyba nie ma drugiego takiego , a do tego niskokaloryczna i bogata w beta karoten i inne cenne substancje No ale dość już pieśni pochwalnych . Potrawka z dyni to szybkie danie , jedno z tych , co ratują dni , kiedy zapomniało się o obiedzie . Lekkie(...)miękkiego środka . Kroimy w średniej wielkości kostkę ( taką 2 x 2 cm ) . Cebulę obieramy , kroimy w piórka , raczej grubsze niż cieńsze . Pieczarki kroimy w plastry , także niezbyt cienkie . Na patelni , na odrobinie oleju podsmażamy cebule z dynią i zmiażdżonym czosnkiem . Jak już będą łapały kolorek , dodajemy pieczarki i ponownie smażymy , do momentu ,aż wszystko będzie ładnie zrumienione – przysmażone
Ogrodnik w podróżywięc naprawdę warto po nią sięgać. A wracając do pasztetu zapewniam, że będzie Wam smakował, bo oprócz kaszy jaglanej dodałam do niego jeszcze wspomnianą już soczewicę oraz mały miks warzyw. Można go jeść na zimno w wersji np. kanapkowej,ale dobry jest również na ciepło. Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/co-jesz/kasza-jaglana-wlasciwosci-lecznicze-wartosci-odzywcze_41234.html(...)Przygotowanie: Soczewicę i kaszę jaglaną płuczemy w ciepłej wodzie. Opłukaną soczewicę i kaszę gotujemy w oddzielnych garnkach, aż zmiękną. Następnie studzimy. Pora kroimy w talarki i obsmażamy na patelni z 1 ząbkiem czosnku. Studzimy. Ugotowaną soczewicę miksujemy blenderem z zeszklonym na patelni porem. Do zmiksowanego pora i soczewicy dodajemy kaszę jaglaną. Do miski ze zmiksowaną masą dodajemy
Bon appetit mon amiepapryczki pepperoni lub 1 chili 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie" 1 biała cebula 1 czerwona cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny lub limonki 1 malutka cebula biała 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy szczypta soli(...)również rumienimy delikatnie na łyżce oleju. 3. Do lekko podsmażonej papryki dodajemy 1/2 opakowania meksykańskiej mrożonki oraz cebulę. Mieszamy razem aż do miękkości. Mięsko wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy mieszając co jakiś czas, by równomiernie się upiekło. Łączymy z pozostałym farszem. 4. Placki tortilli delikatnie podgrzewamy i przekładamy do okrągłych miseczek, robimy wgłębienie i nadziewamy farszem warzywno- mięsnym
Kuchnia w czekoladzieJeżeli jak ja mrozicie na zimę pokrojoną w kostkę paprykę i inne warzywa oraz owoce to pora wziąć się za opróżnienie zapasów z lodówki przed zbliżającym się sezonem wiosennym. Wystarczy połączyć ze sobą kilka prostych składników, które przeważnie są w domu, by wyczarować obiad nie tylko tani, ale i prosty, z którym poradzi sobie dosłownie każdy. A teraz zapraszam(...)ostrej papryki Opcjonalnie serek topiony -50 g (pół kostki, akurat nie miałam, a świetnie będzie pasować jak ktoś lubi nutę serową) Przygotowanie: Mięso i cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć chwilę. Posolić i popieprzyć. Dodać mrożoną lub świeżą paprykę. Mrożona puści wodę – dusić chwilę do wyparowania. Świeżą podsmażyć. Następnie doprawić słodką i ostrą papryką do smaku
Fabryka pomysłówsuszonych grzybów . Pieczarki kroimy w plasterki (zostawiając kilka ładnych kapeluszy pieczarek do dekoracji), podgrzybki rozmrażamy i dokładnie płuczemy z piachu. Główki pieczarek, które mamy pozostawione do dekoracji smażymy na patelni na złoty kolor i zostawiamy z boku. Na maśle podsmażamy cebulę, łyżeczkę cukru i pokrojone na plasterki pieczarki. Kiedy się zrumienią dodajemy podgrzybki, ciecierzycę, łyżkę octu balsamicznego i czosnek(...)spätburgundera lub silvanera. Na warsztatach podano do niej: Castell – Castell silvaner z 2017 z Weingut Castell . Silvanera pije się zwykle do szparagów, ale dobrze pasuje też do innych warzyw szczególnie do grzybów, ponieważ jest świeże z nutami maślanych szparagów, zielonego jabłka i cytrusów. Grzybową można też pić z czerwonym winem np ze spätburgunderem (pino noir) z 2015 z winnicy
Ugotowane pozamiatanejest bardzo smaczna, ale według mnie o wiele lepiej sprawdzają się jako dodatek do lecza lub gęstego, mięsnego sosu. Zapraszam również po przepis na pyszne leczo z kiełbasą i warzywami Langosze około 10 sztuk Składniki: 600 g mąki pszennej (u mnie tortowej) + do podsypania ciasta około 400 g ugotowanych i przeciśniętych przez praskę ziemniaków około 300-350 ml ciepłego mleka(...)ciasto już prawie nam urośnie, rozgrzewamy tłuszcz. Ja wykorzystałam do tego frytkownicę, którą rozgrzałam do 170°C, jeśli jej nie posiadacie rozgrzejcie sporą ilość łuszczu w garnku lub wysokiej patelni. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat. Chwilę zagniatamy. Dzielimy na 10 mniejszych kawałków. Każdy z nich spłaszczamy oprószoną mąką dłonią tworząc placek o grubości około 0,5 cm. Langosze
PatiGotujedoprawiać jest na samym końcu. Nie dodaję marchewki ani cebuli. Widziałam też takie wykonania, ale mięsna fasola najbardziej nam odpowiada. Spokojnie można ją zawekować bez obawy, że się popsuje. Warzywa tak długo nie wytrzymają w słoiku. Kiedyś po 4 miesiącach wyciągnęłam słoik z lodówki. Naszła tak mocno smakiem, że była dużo lepsza niż zaraz po ugotowaniu. Składniki: * 500 g fasoli(...)możliwość zrobić takie swojskie. Mamy już w garnku prawie wszystko. Zasmażki brakuje.... Zasmażka jak zasmażka...mam stopioną słoninkę i na tym robię zasmażkę. Robię ją na tej samej patelni, co smażyłam boczek i kiełbaskę. Wszystkie smaki, co zostały zabrała ze sobą zasmażka. Wymieszam i naszedł czas na przyprawianie. Do tej fasoli dodałam może 1/4 łyżeczki soli i to morskiej. Jest
Pieprzyć z FantazjąŚwięta, święta i po świętach... Dziś zrezygnuję z ciast bo zapewne macie ich dość na jakiś czas, dziś mam sałatkę którą zapewne znają wszyscy. Oto moja
Radość kipiąca uśmiechem.Bób to warzywo sezonowe, pojawiające się w okresie letnim i wtedy jest on najlepszy. Dlatego warto korzystać póki jest świeży. Ugotowany bób można jeść sam np. z masłem i solą jako przekąskę lub wykorzystać jako dodatek do sałatek, makaronu, past czy zup. Mój mąż bardzo lubi gotowany bób smażony z boczkiem, dla mnie natomiast to bardzo ciężkie danie i postanowiłam(...)wodą, a następnie wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli oraz 1/2 łyżeczki cukru i gotujemy przez około 15 min. Następnie odcedzamy, studzimy i obieramy ze skórki. Na patelni rozgrzewamy olej. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię. Smażymy do zeszklenia. Kiełbasę obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Dodajemy do cebuli i smażymy około
Kuchnia MagdaLenyNo i znowu ta kasza jaglana 😎 🤤 Nigdy mi się nie znudzi, do wszystkiego smakuje, można jeść cały czas 😋 Te danie jest idealne na
Zdrowie i pysznie na talerzuZrobione w domu kotlety sojowe są o wiele smaczniejsze od tych przetworzonych kupowanych w sklepie, które dla mnie smakują jak tektura. Domowe kotlety są bogate w
e-PrzepisyKulinarneprzepada. Ma kilka swoich ulubionych dań, ale na szczęście udało mi się go nauczyć jeść prawie wszystko. Pracuję jeszcze nad kalafiorem he :-). Przemycałam, przemycałam i powoli przekonał się do warzyw, polubił nawet brokuła, suszone pomidory i oliwki. Kasze różnego rodzaju też chętnie zje, ale musi być do nich coś fajnego. Te pulpeciki przypadły mu do gustu bardzo(...)kasza u mnie gryczana niepalona Mięso wkładamy do miski, dodajemy oregano, jajko, bułkę tartą, startą na tarce cebulę, mieszamy i formujemy pulpeciki, obtaczamy je w mące pszennej. Podsmażamy na patelni na rozgrzanym oleju kokosowym. W międzyczasie w garnku musimy zagotować bulion, wkładamy do niego podsmażone pulpeciki, dodajemy startą dynię i kurkumę. Musimy delikatnie przemieszać, nakryć przykrywką i gotować na średnim
kruche babeczkisię to całkiem przyjemnie przeżyć! Dyniowe pankejki są jednym ze sposobów! Musicie jednak wiedzieć, że dynia nie była moją miłością od pierwszego wejrzenia. Pewnie każdy z Was ma takie warzywo, na którego widok dostaje gęsiej skórki. Bardzo długo miałam tak właśnie z warzywną królową jesieni, a jedynym dniem w roku gdy ją kupowałam było Halloween. To były czasy wczesnej młodości(...)wszystko podane w mojej ulubionej, pankejkowej formie! Uwierzcie mi, z takimi zapachami jesień jest całkiem przyjemna! Dzisiejsze pankejki są zarówno wegańskie jak i bezglutenowe. Polecam użyć do nich patelni teflonowej bo pankejki te są bardzo wybredne – z byle jaką patelnią się nie polubią! Przyznam, że to najlepsze placuszki jakie do tej pory robiłam. Obiecuję, że się w nich zakochacie
Fill The BowlWreszcie upragniony sezon na bób w rozkwicie. Co roku czekam na niego z utęsknieniem i jak tylko się rozpocznie masowo obieram pyszne strączki :) Modyfikuje znane
Kolizje SmakówDobry sos pomidorowy to podstawa smacznej włoskiej pizzy. Uznaję zasadę, że najlepsze składniki to świeże, dojrzałe, wygrzane w słońcu warzywa. Co jednak zrobić, gdy sezon na pomidory już dawno mamy za sobą? Mam na to dwa sposoby: w sezonie przygotowuję sobie pomidory w słoikach i cieszę się nimi całą jesień i zimę. Jeśli jednak zapas się skończy, sięgam po całe(...)suszonej Sól, pieprz, łyżeczka cukru do smaku Ulubione zioła: bazylia, czosnek niedźwiedzi, zioła prowansalskie, tymianek. Sposób przygotowania : Pomidory sparzam wrzątkiem i obieram ze skórek, Kroję w kostkę. Na dużej patelni lub rondlu rozgrzewam masło i dodaję posiekany czosnek. Gdy czosnek się zeszkli (uważaj, by go nie spalić, bo nada gorzkawego smaku), dodaję pół łyżeczki suszonej chilli grys, pokrojone pomidory
Ale ProsteTweetnij Pamiętacie, jakiś czas temu proponowałam Wam prosty przepis na sałatkę owocowo-warzywną z roszponki z klementynkami . Dzisiaj coś na podobną nutę, tylko zamiast klementynek do
MODA NA BIOŚwieże połączenie warzyw i suszonych bakalii w lekkiej sałatce Selera naciowego nienawidziłam kiedyś żarliwie! Najwyraźniej jednak "na starość" smak się zmienia, bo obecnie coraz częściej z przyjemnością sięgam po to warzywko przygotowując obiady. Niedawno na ruszcie z selera piekłam pyszną rybkę: Pieczona dorada z selerem, czosnkiem i figami . Dziś z kolei prezentuję orzeźwiającą sałatkę z selerem naciowym jako głównym składnikiem(...)soczysta. Składniki na 1 dużą miskę: pęczek selera naciowego 1 słoik selera konserwowego [320g] 1 ogórek świeży - długi 100g żurawiny suszonej 100g rodzynek 100g ziaren słonecznika - uprażyć na patelni 1 mały pęczek szczypiorku 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka majonezu - lub w wersji bardziej dietetycznej, w ogóle zrezygnować z majonezu i poprzestać na jogurcie sol i pieprz - do smaku Wszystkie
Grunt to przepis!zapiekane warzywa z mięsnym farszem Choć kalendarz wciąż pokazuje lato, to nastroje i apetyty domowników są już jesienne. Postanowiłem więc, że "wzmocnię" swoją tradycyjną warzywną zapiekankę, o mięsną "wkładkę". składniki dla sześciu osób 0,7 kg mięsa wieprzowego( szynka, łopatka) 1 cebula 6-7 pomidorów 1 cukinia 1 papryka 2 bakłażany 1,5 szklanki ugotowanego ryżu (najlepiej brązowego) 5 łyżek(...)odrobiną wody( tylko tyle by mięso się nie przypaliło). Nakrywamy rondel przykrywką i dusimy na niewielkim ogniu, przez 20-25 minut. W tym czasie, na oddzielną patelnię, wrzucamy obrane ze skórki ( wcześniej sparzone) i pokrojone w cząstki pomidory (jednego pomidora zostawiamy). Smażymy pomidory, często mieszając je widelcem (aby je rozdrobnić), do chwili aż zredukujemy (odparujemy
Miód i pieprzSkładniki: 1,5 szklanki ryżu, 1 kg mielonego, 1 cukinia, 1 duża zielona papryka, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 3 jajka, szklanka bulionu (może być z
Pobite gary BarbaryPrzepis na pyszne placuszki marchewkowe. Zjedliśmy je z dipem jogurtowo-ogórkowym, ale można je również podać na słodko z jogurtem, dżemem czy owocami. Składniki: 600-700
e-PrzepisyKulinarnePomału na straganach pojawi się młoda kapustka. Naszła mnie na nią wielka chęć i zrobiłam. Ale tym razem nie skorzystałam ze starego przepisy na kapustę wg
Z Majeczką w kuchnijuż nawet w pracy śmieją się ze mnie, że na na całe 5 dni pracujących aż w 4 mam naleśniki! A to na słodko, a to z mięsami, nadziane warzywami czy też zwykłe, puste ( bo takie uwielbiam! ). Dziś mam dla Was przepis na takie naleśniki , o których pewnie większość z Was jeszcze nie słyszała, a mianowicie na Hui two-layer(...)olej i sól, mieszamy i odstawiamy na ok. 10 minut. 2 warstwa: Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajko, wodę oraz cukier, mieszamy i odstawiamy na 5 minut. CAŁOŚĆ: Rozgrzewamy patelnię, smarujemy olejem. Wylewamy cienką porcję 1 ciasta na całe dno, smażymy ok. 1 minutę. Zalewamy cienką warstwą 2 ciasta, smażymy przez ok. 2 minuty, a następnie delikatnie odwracamy i smażymy
Ostra na SłodkoSkładniki: 500 g schabu bez kości 1 cebula 3 ząbki czosnku 2-3 listki laurowe łyżka musztardy delikatesowej kilka gałązek tymianku łodyga selera naciowego (opcjonalnie) 1
Gaździnka warzyBanalnie proste a do tego naprawdę pyszne. Rozpływające się na nich czosnkowo-pietruszkowe masełko i dodatek bryndzy którą uwielbiam to prawdziwe niebo w gębie :) 1 kg
Mienta blogKupić ładną wołowinę w przystępnej cenie jest niełatwo. Albo jest stara i twarda jak zelówka, albo droga jakby ze złota była. Ostatnio jednak udało mi się
Codzienna kuchnia niecodziennaEggplant marinated in Moroccan chermouli. Chermoula to ostra marokańska przyprawa używana do jarzyn. Można ją użyć do marynat lub jako sosu do jarzyn surowych
Kulinarny karnet Christopheraoliwy z oliwek Trochę jogurtu Składniki na marynatę do rzodkwi: Bazylia Plaster pomarańczy Sól Sos pomarańczowy: Sok pomarańczowy (ok. 200 ml) Świeży rozmaryn Wykonanie: Gotujemy pierś z kurczaka z warzywami (jak na rosół) Najpierw przygotowujemy sos pomarańczowy, ponieważ będzie to najdłużej trwało. Sok wlewamy do garnuszka i dorzucamy świeży rozmaryn. Gotujemy na małym ogniu do zredukowania, aż osiągniemy konsystencje lejącego(...)mieszamy w miseczce i odstawiamy do lodówki. Dwie garście rukoli myjemy i odkładamy na ściereczkę, aby ją osuszyć. Pestki dyni prażymy krótko (aby wyschły i zrumieniły się) na suchej patelni. Pomarańczę obieramy i kroimy w plastry, pierś kroimy w kawałki, truskawki w cienkie plasterki. Sałatkę układamy na talerzu. W naszym przypadku kolejno: plaster rzodkwi, sos pomarańczowy, gniazdko z rukoli, pomarańcza
Symfonia Smaków