warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:33/829)

Ryż z Kurczakiem i Warzywami 120

SKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię - pół łyżeczki curry - pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) - szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, wsypać surowy ryż, podsmażyć ok. 2 minut, po czym(...)razie gdyby ryż dalej był za twardy, wlać dodatkową porcję bulionu, tak aby ryż był miękki. Na drugiej patelni podsmażyć na łyżce oleju pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodać warzywa, dusić całość na niewielkim ogniu, aż warzywa będą miękkie. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodać przyprawy (curry,kurkumę, sól, pieprz), dokładnie

Dziś Ja gotuje
Ryż z kurczakiem i warzywami 94

SKŁADNIKI: - 280g ryżu (nieugotowany) - 250 g piersi z kurczaka - 1 łyżka przyprawy do drobiu - opakowanie warzyw na patelnię -pół łyżeczki curry -pół łyżeczki kurkumy - 5-6 szkl. rosołu lub bulionu drobiowego (lub więcej, tyle ile wchłonie ryż) -szczypta pieprzu - szczypta soli - 3łyżki oleju do smażenia WYKONANIE : Na patelni rozgrzewam łyżkę oleju, wsypuję surowy ryż, podsmażam ok. 2 minut, po czym(...)razie gdyby ryż dalej był za twardy, wlewam dodatkową porcję bulionu, tak aby ryż był miękki. Na drugiej patelni podsmażam na łyżce oleju pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę i posypaną przyprawą do drobiu. Do podsmażonego kurczaka dodaję warzywa, duszę całość na niewielkim ogniu, aż jarzyny będą miękkie. Gdy ryż wchłonie cały płyn, dodaję przyprawy (curry,kurkumę, sól, pieprz), mieszam

Dziś Ja gotuje
Tarta z warzywami i serem feta 208

szybki, prosty a zarazem efektowny pomysł na obiad. I gorącą ją polecam :) Najlepiej smakuje na ciepło, choć na zimno tez jest niczego sobie :) Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie warzyw na patelnię - 450 g 1/2 puszki groszku lub kukurydzy 100 g sera feta 1 ząbek czosnku 3 jajka 150 ml śmietany 18% sól, pieprz, vegeta szczypiorek Piekarnik nagrzać do 180 stopni(...)formę do tarty lub okrągłą blaszkę. Ponakłuwać widelcem i podpiec w piekarniku przez 10 minut. Mieszankę warzywną podsmażyć na patelni i przyprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą i czosnkiem. Jajka wymieszać ze śmietaną i przyprawić odrobiną soli i pieprzu. Warzywa rozłożyć na podpieczonym spodzie i zalać masą jajeczną. Na wierzch pokruszyć ser feta. Ponownie włożyć do piekarnika

My simple kitchen
Jesienna zupa z Poltino - konkurs 134

Polsce. Oferowane przez nią produkty pochodzą z przyjaznych naturze terenów południowo-wschodniej Polski. Wśród sprzedawanych przez Poltino produktów znajdziecie między innymi mrożone owoce, warzywa, mieszanki warzywne, zupy, warzywa na patelnie, dania gotowe i zupy krem. Waszym zadaniem konkursowym będzie podzielenie się ze mną przepisem na pyszną jesienną zupę z warzywami. Jej skład zależy od Waszej pomysłowości. Do przepisu dołączcie zdjęcie

Kulinarne przygody Gatity
Ryż z soczewicą 187

koniec przyprawiamy czosnkiem niedźwiedzim i solą. Mieszamy. Myjemy warzywa i pieczarki. Kroimy (cebulę w paski, marchewkę i cukinie w połówki plastrów, natomiast pieczarki w plastry). Wszystko wrzucamy na patelnię. Do warzyw i pieczarek dosypujemy soczewice. zalewamy 1/2 szklanki wody. Dusimy pod przykryciem aż soczewica wchłonie wodę i będzie miękka. Podczas duszenia dodajemy przyprawy: sól i garam masala.  Ryż wykładamy

Weganka gotuje
Boeuf Bourguignon a la maison z puree z ciecierzcy 164

końcu to kuchnia francuska - podsmażamy z każdej strony przez dwie minuty, delikatnie ściągamy z patelni. Na ten sam tłuszcz wykładamy pokrojone grubo warzywa, podsmażamy przez kilka minut. Warzywa z zawartością patelni przekładamy do garnka, który może być umieszczony w piekarniku, do warzyw dokładamy mięso, zalewamy winem,  na tyle by płyn pokrył zawartość. Dodajemy tymianek, liście laurowe, sól i pieprz

BaRepas
Wegańska kalafiornica z pomidorami (dieta dr Dąbrowskiej) 157

kostkę, a czosnek siekamy. Na suchej sporej patelni przesmażamy cebulę, gdy zacznie się lekko przypalać dodajemy czosnek. Chwilę razem smażymy i wlewamy 2-3 łyżki zimnej wody. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 5 minut. Następnie dodajemy przyprawy i kalafior. Dokładnie mieszamy, jeśli jest za mało płynu dodajemy jeszcze odrobinę wody lub wywaru. Kalafior nie może w nim pływać, tylko(...)być lekko wilgotny, żeby się nie przypalił. Patelnię przykrywamy i dusimy warzywa na małym ogniu przez 10 minut. Pomidora kroimy  w kostkę, dodajemy go do kalafiornicy na 5 minut przed zakończeniem gotowania. Kalafiornicę podajemy posypaną szczypiorem

Kulinarne przygody Gatity
Marchewka z groszkiem na ciepło do obiadu 165

garnka wsypujemy marchewkę z groszkiem całość zalewamy zagotowaną wcześniej wodą.( Wody nalewamy tylko tyle aby przykryć warzywa.) Gotujemy w lekko posolonej wodzie około 15 minut do miękkości warzyw. Na patelni roztapiamy masło i dosypujemy mąkę cały czas mieszając. Po około minucie zdejmujemy z gazu. Przygotowaną zasmażkę dodajemy pod koniec gotowania warzyw cały czas mieszając tak by nie powstały grudki. Doprawiamy

Kulinarne przygody
Tarta z mrożonkami 151

chwil i już mamy pyszny obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 2 szklanki mąki, 100g margaryny, 3 żółtka, 2 łyżki śmietany 18%, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia, 500g mrożonych warzyw na patelnie, oliwa, zioła prowansalskie, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Mąkę przesiewam na stolnicę. Łączę z margaryną. Dodaję żółtka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz szczyptę soli. Zagniatam ciasto. 2. Ciasto rozwałkowuję. Ciastem(...)wykładam brzegi i spód foremki na tartę. Ciasto podpiekam 15 minut w temperaturze 180 stopni. 3. Mrożonki przekładam na patelnie. Smażę na oliwie około 10 minut. Doprawiam do smaku ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. 4. Na podpieczone ciasto wykładam podsmażone warzywa. Razem piekę 25 minut w temperaturze 180 stopni

Tradycyjna kuchnia Kasi
Lasagne wegetariańska - ze szpinakiem, pieczarkami i orzechami włoskimi 269

ciągnących się dużych liści). Wrzuć na patelnię z cebulą i pieczarkami i smaż, mieszając od czasu do czasu, aż szpinak zwiędnie.  Orzechy włoskie posiekaj i dodaj do warzyw na patelni. Dodaj też przeciśnięty przez praskę czosnek, zetrzyj gałkę muszkatołową, dodaj przecier lub passatę i wymieszaj. Dopraw solą, pieprzem i chilli i smaż jeszcze przez 5 minut. Sos możesz zrobić

Chilli Czosnek i Oliwa
Spaghetti z zielonymi warzywami 129

Kupując świeże brokuły niekoniecznie trzeba je gotować w wodzie lub na parze. Śmiało można je usmażyć na patelni z innymi warzywami, dzięki czemu nie będą wodniste ale chrupkie. Co jest trudnego w tym daniu? Po pierwsze aby nie rozgotować makaronu, po drugie aby pomyśleć nad kolejnością dodawania składników na patelnię. W mojej wersji  potrawy z makaronem typu spaghetti użyłem(...)jakiś czas smażonych brokułów, sprawdzamy tym samym czy kolejne minuty wystarczą na uzyskanie miękkich warzyw pod koniec całego gotowania. Gdyby w trakcie smażenia jakieś warzywa zaczęły łapać mocniejszy kolor (czyt. brązowy), wówczas możemy wlać na patelnię filiżankę wody, w której gotuje się makaron - składniki dania zaczną się dusić, a nie smażyć, natomiast po dłuższej chwili woda odparuje. Oczywiście jeden produkt

Right Behind The Kitchen
Klopsiki rybno – brokułowe, rewelacyjne 115

długo aż warzywa zmiękną. Doprawić solą i pieprzem.Po minucie lekko podlać wodą, żeby uniknąć przypalenia. Woda musi całkowicie wyparować. Jak już warzywa są miękkie to zdjąć z patelni. Do miski wrzucić wszystkie warzywa, pokruszone mięso dorsza, jajko, posiekany koperek, zmielone pestki dyni lub bułkę tartą. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Smażenie – na patelni rozgrzać olej

Kuchnia Pokoleń
Kurczak w warzywami podany na chińskim makaronie (wonton) 171

makaron wonton błyskawiczny sos sojowy olej do smażenia   1. Warzywa myjemy, obieramy i kroimy (marchewkę w słupki, pora w talarki, a brokuł dzielimy na mniejsze części ). 2. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy, kroimy na mniejsze kawałki i przyprawiamy solą, pieprzem, a także przyprawą do dań chińskich. 3. Na patelnię wlewamy odrobinę oleju(...)chwilę poczekać, aż uzyskamy odpowiednią temperaturę. Następnie dodajemy pierś z kurczaka. Smażymy na złoty kolor. Przygotowane mięso umieścić do innego naczynia (np. do miseczki), aby na tej samej patelni przesmażyć warzywa (polecam, aby najpierw przesmażyć marchewkę, a gdy uzyska minimalnie bladszy kolor dodać pokrojonego pora).   4. Wrzącą wodą zalać makaron (tak ,aby makaron był całkowicie zakryty i pozostawić

Ugotować
Makaron z warzywami i bobem w sosie pomidorowo-serowym 136

makaronu. W większości użyłam mrożonych warzyw (oprócz marchewki, cebuli - oczywiście;) i papryki). Już dziś życzę smacznego mając nadzieję, że danie Wam zasmakuje. oczywiście do woli możecie modyfikować ulubione warzywa, z pewnością każda wersja będzie pyszna! :) Składniki: 2 - 3 szklanki makaronu bezglutenowego świderki duuża garść mrożonego bobu (w sezonie oczywiście świeży) kilka plasterków marchewki kilka kwiatów brokułów dwie garście kukurydzy(...)dodaj wszystkie warzywa, przypraw solidnie, duś pod przykryciem, od czasu do czasu mieszaj; w osolonej wodzie ugotuj makaron zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu, odlej wodę i połącz z warzywami z patelni; w miseczce wymieszaj passatę z serkiem, dodaj do dania na patelni razem z parmezanem i koperkiem, chwilę podsmaż, wymieszaj i nakładaj, posyp pietruszką:) smacznego

Zasmakuj Kuchni
WIEPRZOWINA PO CHIŃSKU 189

bardzo cienkie słupki. Przygotowuję sos z podanych składników. Na woku rozgrzewam łyżkę oleju, wrzucam warzywa, smażę na średnim ogniu (od czasu do czasu mieszając) około 4 minuty. Zdejmuję warzywa z patelni, dodaję kolejną łyżkę oleju, wrzucam mięso. Smażę na dużym ogniu około 3 minuty cały czas mieszając. Wkładam z powrotem podsmażone wcześniej warzywa, mieszam. Wlewam sos w trzech partiach

JejKuchnia