warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:24/829)

Grilowane Warzywa 141

pieczonego Kurczaka czy innych mięs. Są bardzo proste w przygotowaniu i bardzo aromatyczne poprzez dodatek ziół. Można je przygotować w piekarniku, na patelni grillowej w domu czy na grillu na Świerzym powietrzu. Grillować można naprawdę wiele warzyw,  ja  użyłem do tego cukinii i bakłażana. Składniki: Cukinia, Bakłażan, Olej z oliwek, Sól i pieprz, Oregano, Tymianek (wy możecie użyć(...)grubości około centymetra . Wrzucamy je do miski, zalewamy trzema łyżkami oliwy z oliwek i przyprawiamy. Dokładnie mieszamy, by zioła pokryły, każdy plasterek warzyw. Na rozgrzanej i suchej patelni grillowej układamy warzywa i grillujemy . Po 1 minucie z każdej ze stron. Smacznego PS. Wasze komentarze Motywują nas do większej pracy nad naszym blogiem, dlatego zachęcamy was do włączenia się w życie

cookpl
ZUPA Z KUKURYDZY 180

dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmaż około 1-2 minuty i dodaj odcedzoną kukurydzę (lub nasiona ścięte ostrym nożem z kolby) oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Podgrzewaj warzywa na patelni około 5-7 minut , często mieszając. Następnie przerzuć warzywa do gotujących się ziemniaków. Gotuj zupę jeszcze jakieś 20 minut . Pod koniec gotowania dodaj do zupy starty imbir (lub mielony), paprykę

Słodko-Słony Świat Ilony
Zupa z wątróbek drobiowych z cynamonem. 121

mielony pieprz szczypta soli himalajskiej 2 łyżki papryki ostrej mielonej 1 płaska łyżeczka cynamonu 2,5 szklanki wody PRZYGOTOWANIE: Warzywa i jabłko myjemy. Warzywa obieramy. Kroimy na plasterki. Cebulę kroimy w piórka. Na rozgrzanej głębokiej patelni wraz z oliwą wrzucamy cebulę, ziele, owoce jałowca i pieprz. Smażymy aż cebula nabierze koloru. Następnie(...)dodajemy warzywa i jabłko. Około 10 podsmażamy całość. Dolewamy wodę i dosypujemy przyprawy. Następnie odgarniamy warzywa i do gorącej wody z warzywami i przyprawami powoli dodajemy wątróbkę. Przykrywamy warzywami, zakrywamy patelnię, zmniejszamy ogień gotujemy około 45 minut pod przykryciem

ClauditteMissCooking
Smażone warzywa z jajkiem i serem korycińskim 219

stole, gdy mam mało czasu (zabiegany dzień) lub po prostu (tak jak dziś) ochotę zjeść coś dobrego Spróbujcie, polecam. Składniki: (na 1 porcję) około 3 garście azjatyckiej mieszanki warzyw na patelnię około 1 i 1/2 łyżki oleju rzepakowego (u mnie Woj-len ) 1 jajko M świeżo mielony czarny pieprz mała szczypta soli ziołowej (pamiętajcie, że ser jest słony) ser koryciński

Słodkie okruszki
Kremowe risotto z dodatkiem pesto, z karmelizowaną szalotką i groszkiem cukrowym. z krewetkami w sosie pesto i chipsem z szynki 111

Krewetki w pesto: 200 gram ulubionych, obranych krewetek  1 łyżka pesto  1 łyżka masła  1 łyżka soku z cytryny szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu Karmelizowane warzywa: 150 gram groszku cukrowego 5-6 szalotek  1 łyżka syropu klonowego  garść posiekanej bazylii i oregano  szczypta soli i pieprzu  2 łyżki masła  Dodatkowo(...)przez minutę zamarynowane wcześniej krewetki. Ściągam z ognia. I ponownie na tej samej patelni rozpuszczam dwie łyżki masła. Szalotkę obieram i kroję na pół, groszek cukrowy myję. Wrzucam warzywa na patelnię i smażę minutę. Dodaję syrop klonowy i karmelizuję całość przez 2-3 minuty na dużym ogniu, tak by warzywa nadal były chrupkie. Na koniec doprawiam solą, pieprzem i posiekanymi

Mango Papaja
Placek po węgiersku/ zbójnicku 156

łyżeczki mielonej papryki(słodkiej i ostrej) 1 łyżeczka oregano Paprykę, cebule kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Warzywa podsmażamy około 5 minut na rozgrzanej patelni. Po tym czasie warzywa przekładamy do miski a na patelnie wykładamy mięso. Podsmażamy około 10 minut. Po tym czasie dokładamy wcześniej podsmażone warzywa, kukurydzę, koncentrat pomidorowy, ketchup(można podlać odrobiną wody). Podsmażamy wszystko

Smaki Natalii
Krem z kabaczka i pomidorów 182

kostkę cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek podsmażamy na patelni. Gdy cebula się ładnie zrumieni dodajemy resztę warzyw. Dusimy aż warzywa zmiękną. Do gotującego się bulionu dodajemy warzywa z patelni. Chwilę gotujemy. Miksujemy za pomocą blendera. Dodajemy sok z połowy cytryny, cukier, maggie. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i słodką papryką. Danie podajemy posypane suszoną bazylią

Pobite gary Barbary
Pizza z Łososiem i Warzywami 245

szybka akcja. Wpadł pomysł, czasu mało. Pizza z warzywami, czy warzywa z pizzą? Ja nazwałabym pizza na bogato. Pizza, którą naprawdę można się najeść. Lubię warzywa al dente, więc mieszanki nie przysmażałam wcześniej na patelni. Jedyne co zrobiłam, to rozmroziłam mieszankę, aby nie puściła mi wody na ciasto podczas pieczenia. Niekonwencjonalne pomysły bywają zaskakujące, a ten pomysł zaowocował w pyszne(...)godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Dodatki: 1 opakowanie (450 g) mieszanki warzyw na patelnię po włosku Iglotex 1 puszka (150 g)  łososia w sosie własnym Graal sól pieprz oregano Skworcu sos pomidorowy do pizzy sos czosnkowy do pizzy ser żółty Wykonanie

Blondynka Gotuje
Polędwiczki wieprzowe w miodzie i winie 176

sojowy - wymieszać. Polać mięso. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić na min. 30 minut.  Pomidora i kabaczka pokroi w plastry grubości 1,5 cm. Na lekko posmarowanej oliwą patelni smażyć warzywa z obu stron. Doprawić solą, pieprzem i tymiankiem. Na drugiej patelni rozgrzać olej. Smażyć plastry polędwicy z obu stron, koło 2 minuty. Nie wysmażyć mięsa zbyt mocno, bo stanie

kolorowotorcikowo
Jesiena rybka gotowana w warzywnej parze. 151

drobną kosteczkę, dynie w większą a paprykę w paseczki. Ugotuj brokuła w lekko osolonej wodzie. Na oleju na patelni zeszklij cebulkę, dodaj paseczki papryki podlewają odrobiną wody z gotowania brokuła. Poduś chwilę, dodaj dynię. Posól i popieprz do smaku warzywa. Gdy będą prawie miękkie ułóż płaty ryby skórą(...)dołu. nakryj pokrywką. Po kilku minutach, g dy mięso ryby zbieleje przewróć płaty na drugą stronę. Po kilku minutach wyłącz ogień. Rybę ułóż na półmisku pozostawiając część warzyw na patelni.  Wymieszaj je z ryżem uprzednio ugotowanym i zagrzej na patelni doprawiając do smaku solą i pieprzem czarnym , jeśli trzeba. Półmisek z rybą udekoruj rózyczkami brokuła. Podawaj rybę

Gotuj Sam!
PIZZERINKI Z PATELNI. 173

Skwierczą warzywa na patelni, roznosi się zapach ciepłej kolacji. Na stole złoty obrus i nakrycia dwa. Płomienie świec drgają delikatnie, blask ognia delikatnie rozświetla zmrok. Sączy się z głośników przyjemna muzyka. Czerwone wina czeka w butelce. Czy przyjdziesz? Czekam już od wielu tygodni. Co wieczór. PIZZERINKI Z PATELNI. / od Mamy; /  dla 2 - 3 osób 13 - 15 łyżek mąki pszennej(...)wędlinę. Ser ścieram na tarce. Oliwki kroję w plasterki. Mąkę mieszam z warzywami, wędliną, serem. Wsypuję przyprawę Kamis Jajka roztrzepuję, wlewam do pozostałych składników. Na końcu dodaję letnie mleko / wodę i wyrabiam ciasto nieco gęstsze niż naleśnikowe. Jeśli jest zbyt rzadkie, dodaję mąki. Na patelni rozrzewam olej, wykładam porcje masy i smażę z dwóch stron na złoto. Następnie odsączam

W kuchni Karmel-itki
Kasza owsiana z polędwiczkami z indyka w warzywach 155

Kaszę owsianą niedawno odkryłam i od razu jej smak polubiłam, szybko się gotuje, jest zdrowa i dobrze smakuje.  Warzywa na patelni podsmażyłam, polędwiczki z indyka dołożyłam, całość na ostro doprawiłam i z kaszą połączyłam.  Kto liczy kalorie niech to danie spróbuje, a na pewno nie pożałuje, bo nie dość, że jest  w smaku oryginalne, to przygotowanie jest(...)osuszone polędwiczki kroimy na plasterki. Oprószmy solą, pieprzem czarnym i cytrynowym. Marchew, cebulę kroimy w kostkę, a pora w plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy olej, dodajemy marchew, cebulę, pora i całość podsmażamy często mieszając. Warzywa przesuwamy, dodajemy mięso i podsmażamy po 2 min z każdej str. Całość zalewamy 100 ml gorącej wody, doprawiamy ostrą papryką i dusimy na małym ogniu

Moniki Smakołyki
Dynia z fasolką szparagową 102

miękkości warzyw). Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego mąkę i robimy zasmażkę, smażymy  jakieś 30 sekund ciągle mieszając. Do zasmażki dodajemy trochę wody z gotowania warzyw, mieszamy. Zawartość patelni wlewamy do garnka z dynią, dokładnie mieszamy. Dodajemy sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy

Kardamonovy
Leczo pieczarkowe 229

Danie gotowe w kilka minut, które na pewno zasmakuje pieczarkożercom. Wystarczy poddusić pieczarki i warzywa, dodać podsmażoną kiełbaskę i gotowe. składniki: 500 g pieczarek 2 cebule 1 duża czerwona papryka 250 g przecieru pomidorowego 250 g cienkiej kiełbasy 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano sól,pieprz olej do smażenia Pieczarki jeśli małe przekroić na pół, a jeśli większe(...)pieprz. Wszystko razem smażyć aż pieczarki puszczą sok. Potem dodać przecier pomidorowy i dusić aż warzywa będą miękkie. Cienką kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na drugiej patelni. Gdy warzywa będą już miękkie dodać podsmażoną kiełbasę i wymieszać. Leczo podawać z pieczywem lub ryżem

Monia miesza i gotuje
Risotto z łososiem 176

podgrzewać do czasu wchłonięcia wywaru i tak postępować do czasu z resztą płynu, przez około 20-30 minut, po tym czasie ryż powinien być miękki. Na osobnej patelni usmażyć warzywa, gdy będą miękkie wrzucić do ryżu. Łososia pokroić w kostkę, posolić, popieprzyć i usmażyć na patelni (na odrobinie masła lub oliwy), około 10 minut. Gotowego łososia dodać do ryżu

Jadło i czytadło

Proponowane wyszukiwania