mięsa? Nieprawda! Coraz częściej słyszy się o wegetariańskich, warzywnych pasztetach. Można je zakupić w supermarketach, skosztować w restauracjach. Jednak ja stawiam na domowy, który został przygotowany z sezonowych warzyw jakimi są bób i cukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest to domowy, żytni chleb(...)Cukinię obrać, pokroić w ćwiartki, cebulę i czosnek drobno posiekać. Wszystko smażyć na patelni, aż wyparuje nadmiar wody. Do dużej miski dodać kaszę jaglaną, ugotowany, nieobrany bób, warzywa z patelni, mąkę, sok z cytryny i przyprawy. Wymieszać. Gdy będziemy mieć pewność, że wszystko jest chłodne dodajemy jajka i blendujemy. Próbujemy. Keksówkę smarujemy oliwą i posypujemy mąką jaglaną. Wykładamy pasztet
Jaglusiaszklanki, preferujemy cieniutkie naleśniki, gdy lubicie grubsze, wówczas wody należy dolać mniej). Dodać szczyptę soli oraz 1/2 łyżeczki rozpuszczonego oleju kokosowego lub oliwy i wymieszać. Odstawić. Na rozgrzaną patelnię wyłożyć warzywa po chińsku, dolać trochę wody (puszczą ją także warzywa) i doprowadzić do wrzenia. Co jakiś czas mieszając podsmażamy je, aż do odparowania wody (u mnie trwa to ok.10 minut(...)Doprawić do smaku solą (ja daję odrobinę) i świeżo mielonym chili. Na patelnię do smażenia naleśników nałożyć odrobinę oleju (u mnie kokosowy) i smażyć cienkie naleśniki. U mnie z podwójnej porcji wyszło 17 naleśniczków. Na usmażony naleśnik wyłożyć przygotowany wcześniej farsz z warzyw i zawinąć. Smacznego
Smaczne Zdrowegęstego kremu (ok. 15 minut). Doprawiamy solą i pieprzem. 2. Krem biały warzywny - warzywa kroimy w kostkę, różyczki kalafiora dzielimy na 2-3 części. Rozgrzewamy masło na dużej patelni, wrzucamy warzywa i lekko podsmażamy (nie może się podpiec!), Wlewamy bulion, lekko posypujemy solą, cukrem i białym pieprzem. Kiedy warzywa będą półmiękkie, wlewamy śmietankę i dalej gotujemy, aż warzywa zmiękną całkiem(...)nabrałam już wprawy... No może nie wprawy, ale jako takiej pewności w posługiwaniu się kremem i chochelką. ;) Ale za to jaki efekt... Spróbujcie! ;) Zupę zgłaszam do konkursu Mistrzowie Patelni Neoflamu w kategorii "Dziecięce przysmaki
Kuchnia PrezydentowejC.Przygotowac naczynie do zapiekania. na patelni rozpuscic pozostala lyzke masla.Wrzucic pokrojna w kostke cebulke,lekko poddusic.Dodac starta marchew i pokrojonego pora i razem przesmazyc okolo 5 minut. Warzywa z patelni wymieszac z ryzem i przygotowanym sosem beszamelowym.Farszem napelnic polowki papryk.Ulozyc w naczyniu zaroodpornym,podlac 100 ml wody lub bulionu ,posypac startym serem i piec okolo 30-40 minut. przed podanie(...)ZYCZE SMACZNEGO ! Uwagi:zestaw warzyw mozna dowolnie modyfikowac wg.zasobnosci lodowki lub wlasnych upodoban.Jesli chcesz przyspieszyc pieczenie w piekarniku (niestety papryka dlugo pozostaje twardawa) wrzuc papryke na pare minut do wrzatku i obgotuj ja lub przed nalozeniem farszu i delikatnie ja posol
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!mnie curry, pieprz ziołowy, czarny, cayenne, papryka słodka, kurkuma, czosnek niedźwiedzi, mieszanka ziołowa) Przygotowanie: Warzywa oczyść i pokrój w wybrane kształty, raczej mniejsze i cienkie kawałki. Na patelni rozgrzej olej, wrzuć warzywa i smaż przez 15-20 minut, co kilka minut mieszając. W międzyczasie wymieszaj mięso z jajkiem i lubionymi przyprawami. Uformuj małe pulpeciki (ok. 15 sztuk(...)garnka z warzywami wlej passatę i wymieszaj. Na wierzchu warzyw ułóż pulpety, przykryj patelnię pokrywką i duś przez 5-7 minut na małym ogniu. W tym czasie białko się zetnie i pulpeciki będą zwarte. Teraz gotuj bez przykrycia, na maksymalnym ogniu wraz z przyprawami. Od czasu do czasu mieszaj. Dzięki takiemu procesowi naturalnie zagęścisz sos. Podawaj z ziemniakami
Zdrowie na języku :Pwodą/bulionem, dodać przyprawy lub domową bulionetkę. Ustawić program Soup P1. Przygotowanie tradycyjne: Warzywa włożyć do garnka, zalać wodą/bulionem, dodać przyprawy lub domową bulionetek. Gotować do miękkości warzyw. Na patelni podsmażyć na oleju, na złoto cebulę z czosnkiem. Dodać do zupy. Gdy warzywa zmiękną - zmiksować Podawać z posiekanym szczypiorkiem i nasionami sezamu. Smacznego
CookYourselfTeraz czas na wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki przez chwilę razem smażę, na małym ogniu. Ugotowane kotlety kroję na pół, wrzucam do warzyw na patelni. Podlewam odrobiną wody doprawiam do smaku. Wszystko razem duszę przez parę minut, na bardzo małym ogniu pod przykrywką. I gotowe!! Moja wersja to kotlety sojowe
Zdrowo i kolorowoPrzecudowna, aromatyczna i pełna smaków sałatka z pieczonej fety i grillowanych warzyw. Można ją przygotować na patelni w domu, lub na grillu (podpiekając fetę owiniętą w folię aluminiową). SKŁADNIKI 2 małe cukinie 1 papryka czerwona 1 papryka żółtka 150 g pomidorków koktajlowych 300 g dobrej jakości sera feta (najlepiej pokrojonej(...)kostkę) 3 łyżki oliwy czosnkowej ( przepis tutaj ) lub oliwa+ząbek przeciśniętego przez praskę czosnku zioła prowanslaskie PRZYGOTOWANIE Cukinię myjemy, kroimy w plasterki, papryki w cienkie paski. Warzywa grillujemy na patelni grillowej na łyżce oliwy. Cukinię wcześniej solimy. Pod koniec dodajemy pomidorki koktajlowe. Fetę odsączamy, mieszamy z dwoma łyżkami oliwy i doprawiamy ziołami prowansalskimi. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego
Moje Kuchenne Rewelacjeobieramy, kroimy w ćwiarteczki, smażymy na maśle z kroplą oliwy z oliwek na złoty kolor, pod koniec smażenia doprawiamy solą i cynamonem oraz ostrą papryką warzywa mieszamy na jednej patelni, kurczaka smażymy, dodajemy do warzyw. Farszem nadziewamy naleśniki, zawijamy, posypujemy startą mozzarellą i zapiekamy na patelni lub w piekarniku. Możemy posypać tartym serem twardym dojrzewającym SMACZNEGO
Luźna Kuchniaryby, posoliłam i dałam im po leżakować. Warzywa tradycyjnie należy umyć! Następnie białą część pora, marchew, selera i pietruszkę kroimy w cieniutkie paseczki. Paprykę i awokado w kosteczkę i doprawiamy łyżką sosu sojowego oraz oliwy, a także szczyptą pieprzu i natki pietruszki. Mieszamy i tak oto otrzymaliśmy dressing do ryby. Na głęboką patelnię nalewamy około szklanki wody, włączamy zasilanie grzewcze(...)Starczą jej 2-3 minutki i przewrócenie na drugi boczek. W tak zwanym między czasie do wszystkiego należy ugotować makaron wg przepisu i po odcedzeniu dodać go do warzyw na patelni. Wymieszać i utrzymywać ciepło. Mimo obszernego opisu, obiad szybko się robi. Smakowo i wyjątkowo zdrowo. Każdy może poczuć się jak profesjonalny kucharzyna i poukładać z gracją wszystkie gotowe produkty
Karczma Honoriettyrekonesansie w sieci okazało się, że tak na prawdę jest to bardzo łatwa potrawa:) Dlatego przedstawiam Wam bardzo łatwego kurczaka w tempurze, z sosem śliwkowym i warzywami z patelni. Danie jest całkiem przyjemne w przygotowaniu, dałam radę zrobić wszystko równocześnie a połówek był zachwycony efektem. Resztę dojadł następnego dnia, gdyż kurczak odgrzany w piekarniku ponownie nabiera chrupkości. Polecam! Scroll down(...)małej miseczce wymieszaj sos sojowy, olej sezamowy wraz z cukrem i odstaw. W dużej patelni rozgrzej olej, wrzuć imbir i smaż mieszając, przez około 30 sekund. Dodaj marchewkę i smaż przez 1-2 minuty, następnie dodaj fasolkę, pieczarki i cukinię i smaż, aż warzywa zaczną mięknąć, przez 1 -1 1/2 minuty. Dodaj dymkę i wlej mieszankę z sosem sojowym. Wymieszaj
karmelowymajeranek – 1 szczypta – papryczka chili – 1 szt – rozmaryn ( Kamis ) – 1 szczypta – masło – 1 łyżka – oliwa z oliwek – 50 ml Warzywa : - por – 1 szt – marchew – 1 szt – seler – 1 szt – oliwa z oliwek – 50 ml – masło – 1 łyżka Dodatkowo : - duża pajda świeżego , pszennego(...)intensywniejszy ). Na patelni rozgrzewamy oliwę. Smażymy polędwiczki na średnim ogniu do zrumienienia , po kilka minut z każdej strony. Na sam koniec dodajemy łyżkę masła. Zostawiamy chwilę w sosie. Warzywa : Na patelni rozgrzewamy oliwę. |Dodajemy pokrojonego w plasterki pora i stare na grubych oczkach marchew i seler. Dusimy razem ok. 15-20 minut. Doprawiamy odrobiną soli. Dodajemy łyżkę masła na koniec
Ostra na Słodkołyżeczki, olej rzepakowy 2 łyżki, mąka tortowa 2,5 szklanki, olej rzepakowy 1 łyżka WARZYWA: cebula 1 sztuka, marchew 4 małe, por 1 mały, liście szpinaku 1 pęczek, warzywa mrożone 1 opakowanie, olej rzepakowy 1/4 szklanki, woda 1 szklanka, kucharek 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, przyprawa do zup i potraw w płynie - do smaku, bułka tarta 2 łyżki(...)złociste, nie za grube naleśniki, odkładać na talerz marchew, por rozdrobnić w rozdrabniaczu, w rondlu na oleju zeszklić cebulę, wsypać marchew z porą, świeże liście szpinaku, wsypać mrożone "warzywa na patelnię", przyprawy i podsmażać z 5 minut, wlać wodę i na średnim ogniu dusić bez przykrycia do odparowania płynu, na koniec wsypać tartą bułkę i wymieszać na każdy naleśnik nałożyć
W Mojej Kuchni Lubięcytryny sól morska lub himalajska pieprz czarny szczypta mielonego ziela angielskiego 1/2 łyżeczki papryki szczypta ostrej papryki listki natki pietruszki Wykonanie: Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na suchą patelnię i lekko przypalamy, aż poczujemy(...)aromat. Marchewkę, selera i pietruszkę ścieramy na grubej tarce warzywnej. Łodyżki selera kroimy w cienkie plasterki. Warzywa wrzucamy do cebuli, podlewamy niewielką ilością wody, zmniejszamy ogień, patelnię przykrywamy i dusimy warzywa przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy koncentrat, i jeśli jest taka potrzeba, dolewany jeszcze nieco wody. Wszystko dusimy razem przez 5 minut. Po zdjęciu z ognia doprawiamy
Kulinarne przygody Gatitynasienne, to je wykrawam i wyrzucam, a jeżeli nie to od razu kroję. Cukinię kroję w nie za dużą kostkę. Teraz na patelni, na rozgrzanym oleju smażę cebulę, paprykę, cukinię, przez około 15 minut, do miękkości warzyw i odstawiam do przestudzenia. Przygotowanie sosu: Czosnek drobniutko kroję i daję do filiżanki, do czosnku dodaję sok z cytryny, oliwę, paprykę słodką, doprawiam(...)dokładnie mieszam – sos jest gotowy. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Końcowe przygotowanie kaszki kuskus: Napęczniałą kaszkę dokładnie mieszam, żeby nie było grudek. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, odsączony tuńczyk, przestudzone warzywa z patelni nie muszą być zupełnie zimne, mogą być letnie), polewam sosem i całość dokładnie mieszam. Po wymieszaniu sprawdzam smak i jeżeli trzeba to doprawiam solą i pierzem – sałatka jest gotowa. Sałatka
Uwaga Babcia Gotujeostra, majeranek ser żółty tarty do posypania coś zielonego do posypania: natka pietruszki, rukola, roszponka Gotowanie makaronu: makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu Przygotowanie warzyw: rozgrzej patelnię i przesmaż na niej przez pół minuty cebulę z czosnkiem, następnie dodaj resztę warzyw i przykryj, duś kilkanaście minut do miękkości marchewki, przypraw, wymieszaj i dodaj odcedzony
Zasmakuj Kuchnismaku ~300g cukinii ~średnia papryka ~150g pieczarek ~ząbek czosnku ~1-2 łyżki oleju Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Warzywa kroimy i dusimy do miękkości na paleni. Zdejmujemy warzywa z patelni i rozgrzewamy na niej olej. Dodajemy przyprawy i mieszamy. Następnie dodajemy ryż i warzywa i smażymy kilka minut. Rozkładamy na talerze. Smacznego! *Nie jestem zwolenniczką gotowania ryżu w woreczkach
breakfast of dreamsprzeciśniętym czosnkiem i jeszcze chwilę dusimy. Ostatni składnik to ziemniaki. Powinny być nieco twarde. Obieramy je ze skórek, kroimy w grube plastry i od razu dodajemy do warzyw na patelnię. Mieszamy, skrapiamy sosem sojowym i dusimy chwilę pod przykryciem, aby ziemniaki doszły z warzywami. To potrwa raptem 5 min. i danie jest gotowe :) Możemy oczywiście to danie przygotować z surowych
vegetanieprzez kilka minut zalac warzywa bulionem warzywnym i gotowac 15-20 minut ,az warzywa beda miekkie miedzyczasie przygotowac grzanki.2 kromki pieczywa pokroic w kostke i przyrumienic na patelni miekkie warzywa zmiksowac na gladki krem.Dosmaczyc sola i pieprzem posiekac listki miety zupe rozlac na talerze.Podawac z grzankami i posiekana mieta
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!