warzywa na patelnie - 12430 przepisów (strona:20/829)

Zupa pieczarkowa 150

sól, pieprz, (Maggi, wegeta, czy co tam chcecie) Marchewkę, pietruszkę, seler, por drobno kroimy. Do garnka wlewamy około 2l wody, wrzucamy kostkę, liście lazurowe, ziele angielskie i pokrojone warzywa. Na patelni rozgrzewa oliwę i masło, podsmażamy drobno posiekaną cebulę, dodajemy pieczarki (pokrojone, ale na grubsze plastry) całość podsmażamy na dużym ogniu. Kiedy warzywa w garnku zmiękną dodajemy zawartość patelni oraz

Mamuśka wraca do formy
Pierś z kaczki po Tajsku 225

LIMONKI 1 ŁYŻKA  SOSU  SOJOWEGO 1 ŁYŻKA  SOSU CHILI 1 ŁYŻKA OLEJU WARZYWNEGO albo smalec gęsi 2 ŁYŻKI DŻEMU ŚLIWKOWEGO 150ML.BULIONU Z KURCZAKA RYŻ WARZYWA NA PATELNIE CHIŃSKIE POLECAM SUPER SPRAWA 1 DUŻA CEBULA CUKROWA I JEDNA CZERWONA OGÓREK DO DEKORACJI sól,pieprz do smaku SPOSÓB;  Umyta i osuszoną pierś z kaczki oczyszczamy i nacinamy skórkę(...)rozgrzaną patelnie dodajemy nasza sebule i jak juz będzie się szklić dodajemy resztę warzyw około 10 minut wszytko razem posmażamy często mieszając,do smaku proponuje dodać sól podlać troszkę sosem sojowym i zredukować. Ważne by ta czynność była robiona razem z kaczką w przeciwnym razie będziemy jeść zimne warzywa bądź zmuszeni będziemy do odgrzania nie będzie smacznie *Następnie zabieramy się

Viola cooks with passion
Risotto z zielonych warzyw i awokado 245

zielone i białe warzywa, z uwagi na zaplanowane przeznaczenie bulionu. Wszystkie warzywa obieramy, kroimy na części podobnego rozmiaru, płuczemy i zalewamy wodą. Cebulę można zrumienić na suchej patelni i dodać do reszty warzyw(...)Dorzucamy suche przyprawy, gotujemy około godziny pod przykryciem, na małym ogniu. Odcedzamy warzywa od płynu. RISOTTO Cebulę, koper włoski i seler naciowy kroimy w kostkę. Na rozgrzany na patelni olej, wrzucamy warzywa i krótko podsmażamy. Po chwili wsypujemy suchy ryż i dalej smażymy, mieszając aby się nie przypalił. Oleju powinno być tyle aby warzywa i ryż były nim lekko pokryte

Kierunekuchnia
Łatwy Coq au Vin / Easy Coq au Vin 352

konieczne i dodaj do patelni cebulę, czosnek, marchew i słodkie ziemniaki. Smaż do lekkiego zarumienienia, często mieszając, przez około 5 minut. Następnie wmieszaj koncentrat pomidorowy i przesuń warzywa na bok patelni robiąc miejsce dla kurczaka. Dodaj odrobinę oleju jeżeli to konieczne. Dopraw kurczaka solą i pieprzem, po czym umieść go w patelni razem z warzywami. Podsmaż z obu stron

karmelowy
Proste obiady na 7 dni #1 + Przepisy i lista zakupów do pobrania! 166

plasterki, a paprykę w kostkę i również dodaj na patelnię. Zioła drobno posiekaj.  W misce rozbełtaj jajka, dodaj zioła, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Gdy warzywa na patelni będą już podsmażone, zalej je jajkami. Upewnij się, że wszystkie warzywa są dobrze przykryte. Smaż ok. 8 minut, aż frittata zetnie się od spodu i po bokach. Ja przykrywam(...)dużej patelni rozgrzej kawałek masła i smaż mieszając przez 2 minuty. Dodaj pomidory, buraki, czosnek, sól i pieprz i smaż mieszając aż pomidory popękają (można im też pomóc i je pokroić). Posyp posiekają natką pietruszki.  Wariacje: Do kaszotto możesz dodać kawałek sera, np. koziego albo z niebieską pleśnią.  Rady: Kaszę możesz ugotować 1-2 dni wcześniej. Warzywa również

Chilli Czosnek i Oliwa
Kurczak Fricassee 214

Food – Bio Masło Klarowane Ghee 300g 42,86  zł Dodaj do koszyka Kurczak Fricassee Podobno było to ulubione danie Abrahama Lincolna. Kremowy sos złożony jedynie z warzyw i bulionu czyni go niezwykle zdrowym i niskokalorycznym. Prosta, ale pyszna i aromatyczna potrawa. 400 g Mięsa z uda kurczaka lub indyka 2 szt. Marchewki 4 łodygi Selera Naciowego(...)bokach ok. 0,5 cm Na patelni rozgrzej połowę ghee, dodaj pokrojone warzywa wraz z koncentratem czosnkowym i liśćmi laurowymi. Duś przez 5-8 minut, aż zmiękną. Zdejmij warzywa z patelni, rozgrzej resztę ghee i dodaj kurczaka wraz z solą, pieprzem, kuminem i oregano. Smaż przez kilka minut, aż kurczak nabierze złocistego koloru i nie będzie surowy. W międzyczasie zblenduj

Oslov.
Sałatka z pęczaku z grillowanymi warzywami, serem feta i rukolą 219

Świetnie sprawdza się jako danie na wynos - do pracy, jest równie smaczna na ciepło, jak i na zimno. Ma wszystko, co zdrowe danie mieć powinno - węglowodany w postaci kaszy, warzywa i chrupiącą rukolę oraz białko w postaci sera. Przygotowana dzień wcześniej będzie najsmaczniejsza - smaki i aromaty doskonale się połączą i nabiorą głębi.   Składniki: 1 szklanka pęczaku 1 czerwona papryka(...)cebulę i zeszklić ją. Dodać paprykę, posiekaną chili i cukinię. Wszystko razem smażyć kilka minut, doprawić solą, pieprzem i świeżym oregano. Gotowe warzywa powinny nadal być chrupiące. Na patelnię z warzywami dodać pęczak, wymieszać wszystko razem, dodać do smaku jeszcze łyżeczkę lub dwie oliwy, kapary, oliwki i posiekane suszone pomidory. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem - uwaga

Kulinarne Inspiracje
Makaron z cukinią 257

warzywa: cebulę, czosnek, chilli, pieczarki i cukinię (około 8 minut). Przyprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dolewamy około 100ml wody z gotującego się makaronu. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z warzywami i mieszamy. Na koniec całość posypujemy tartym parmezanem, pokrojoną natką pietruszki i układamy ćwiartki pomidorów

Smakowity Blog Kulinarny
Lasagne wegetariańskie 184

Warzywa umyć. Paprykę, cukinię i cebulę pokroić na drobne kawałki. Marchew zetrzeć na tarle. Do garnka wlać bulion warzywny i wsypać soczewicę. Ugotować. Do głębokiej patelni wlać olej zeszklić cebulę a następnie dodać pokrojone warzywa (paprykę, cukinię oraz marchew. Wszystko podrumienić, mieszając aż warzywa zmiękną. Na koniec dodać ugotowaną soczewicę (jeśli nie odparował nam cały bulion podczas gotowania soczewicy możemy(...)termoobiegu. Przygotować formę żaroodporną (u mnie 23 x12 cm – ale może być większa np. 26x18cm ) i wysmarować ją masłem. Na dno rozprowadzić cieniutką warstwę sosu pomidorowego (z patelni z warzyw) a następnie płaty makaronu lasagne. Następnie rozprowadzamy sos warzywny oraz trochę serka ricotta. Przykrywamy ponownie makaronem lasagne i tak ok. 3-4 razy w zależności jak dużą mamy formę. Wierzch

I LOVE LIFE
Łazanki z kurczakiem i warzywami orientalnymi. 166

łazanek lub po prostu sami je zrobić :) Zapraszam :) Składniki na ciasto łazankowe: 1,5 maki pszennej 1 jajko szczypta soli 1/4 szklanki ciepłej wody Składniki na farsz : 500g warzyw na patelnię orientalne  Hortex 2 upieczone udka z kurczaka sól, pieprz do smaku 3 łyżki masła Wykonanie : Mąkę przesiać do miski, dodać sól, jajko i ciepłą wodę, zagnieść elastyczne ciasto.Uformowa(...)szerokości 2cm/4cm. W garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać partiami łazanki, gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i przelać zimna wodą na sitku. Na patelni rozpuścić masło, przełożyć mieszankę warzyw i pokrojonego w kostkę kurczaka, dusić na małym ogniu aż wszystko będzie all dente, przyprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą chili. Warzywa przełożyć do makaronu łazankowego

Sama słodycz i szczypta chili
z warzywami, kukurydzą, porem makaron fusilli... 137

zielona - w opisie makaron fusilli ugotować na "al dente" w osolonej wodzie, wylać na durszlak i przelać zimną wodą na gorącym oleju zeszklić por drobno pokrojony, wsypać mrożone warzywa "na patelnię" i dusić do miękkości warzyw z 15 minut wsypać odsączoną kukurydzę z puszki, dodać kucharka, pieprz mielony, śmietanę, zamieszać i dusić na średnim ogniu z 5 minut sałatę opłukać

W Mojej Kuchni Lubię
Boeuf bourguignon, czyli Julie, Julia i Ja 168

wołowiną. Czas na warzywa. Podsmażamy pieczarki w całości, większe sztuki można przekroić na pół lub ćwiartki. Dorzucamy do garnka. Cebulę kroimy w ósemki, marchewkę w grubsze plasterki. Warzywa podsmażamy na patelni aż cebula lekko zmięknie. Solimy w międzyczasie, żeby się nie przypaliła. Przekładamy do garnka. Zalewamy patelnię winem i redukujemy o połowę. Przelewamy do garnka. Do garnka dodajemy jeszcze pomidory(...)garnek, zróbcie to dopiero kiedy sos się zagotuje w piekarniku. Czemu? Bo z pokrywkę będzie to zwyczajnie dłużej trwało. Kiedy mięso jest miękkie przecedzam sos na dużą patelnię przez durszlak. Warzywa i mięso z durszlaka wrzucam ponownie do garnka i wstawiam do stygnącego piekarnika, żeby nie wystygły. Sos redukuję na średnim ogniu aż trochę zgęstnieje. Następnie wlewam z powrotem

W kuchni wieczorem
Pikantne kotlety wieprzowe grillowane 165

kilka minut z każdej strony) , a po zdjęciu z patelni grillowej zostawiamy je aby „doszły”, zapobiegnie to wypływaniu z nich soków. Pikantne kotlety wieprzowe podałam z mieszanką warzyw z patelni, gdyż zimą wykorzystuję dobrej jakości mrożone warzywa. Przed podaniem na każdym grillowanym kotlecie układamy świeże listki szałwii. Taka ilość składników wystarczy na przygotowanie pikantnych kotletów wieprzowych grillowanych dla 2 osób

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Dorsz na warzywach 178

pieprzem.  Miękkie masło wymieszać z posiekaną natką i bułką tartą. Przyprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny. Filety z dorsza opłukać, wytrzeć do sucha. Posmarować masą ziołową. Warzywa z patelni przełożyć do naczynia żaroodpornego. Na warzywach ułożyć kawałki ryby. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Zapiekać przez 12 minut.  Przed podaniem rybę skropić oliwą i udekorować natką

Pasja Smaku
Wieprzowina słodko-kwaśna 314

najbardziej czasochłonny etap, gdyż wieprzowina musi nam zmięknąć. Podczas smażenia doprawiamy ją nieco pieprzem i sosem sojowym. Gdy będzie już miękka, na patelni lądują warzywka. Następnie po zmięknięciu warzyw na patelni ląduje nasz sos. Teraz czas na doprawienie według uznania większą ilością pieprzu i sosu sojowego, choć moim zdaniem nie jest to konieczne ;) Gotowe danie najlepiej podawać z ryżem

Kulinarne zapędy Kokosa