przyrządzić bardzo zdrowe, syte i smaczne burgery. Tego typu burgery muszą znajdować się w jadłospisie wegetarian i wegan. Można podać je w pieczywie, z surówką, pieczonymi lub duszonymi warzywami...wedle upodobań. W każdej wersji będą super. Polecamy całą rodziną! Składniki na 10 sztuk: 1,5 szklanki ugotowanej soczewicy zielonej, 1 szklanka ugotowanej komosy ryżowej, 3 buraki, 1 cebula, 1/2 marchewki(...)łyżeczki pieprzu czarnego. Wykonanie: Cebulę, marchew i buraki kroimy, a następnie wrzucamy na bardzo rozgrzaną patelnie i podsmażamy. Soczewicę, quinoa, przeciśnięty przez praskę czosnek, musztardę, przyprawy i warzywa z patelni blendujemy. Mokrymi dłońmi formujemy kotlety. Umieszczamy na wyłożonej papierem blaszce do pieczenia i wkładamy na 30 minut do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Kotlety można również
Jeść, by żyć w zdrowiupołową lubczyku i odstawiamy w chłodne miejsce na co najmniej pięć, sześć godzin. Siekamy cebulę i pół papryki w drobną kostkę, n a patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i przesmażamy na nim przez kilka minut warzywa. Na koniec dokładamy ugotowaną gryczaną kaszę. Całość lekko solimy, pieprzymy, oraz dodajemy resztę lubczyku, smażymy jeszcze minutę, następnie zdejmujemy z palnika i odstawiamy(...)kostkę cukinię, bakłażana i paprykę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy wrzucamy na nią warzywa, smażąc przez 3-4 minuty, następnie dodajemy posiekaną dymkę, sól i pieprz. Warzywa zdejmujemy z patelni i wykładamy je na półmisek. Na ten sam półmisek układamy upieczonego kurczaka, przekrojonego wzdłuż na pół
Miód i pieprzkażdej strony zgrillowana, dodajemy do niej liście roszponki lub rukoli i potrząsamy patelnią, aby wszystko ładnie się przemieszało - grillujemy około 2 minuty często potrząsając patelnią. Krok 4. Na patelnię z warzywami dodajemy odrobinę oliwy, ugotowany makaron oraz pesto z bazylii. Potrząsamy patelnią, mieszając tym samym wszystkie składniki. Chwilę podgrzewamy , a następnie wykładamy spaghetti do talerzy. Dokładamy porwaną mozzarellę, dekorujemy świeżymi
Moja Książka Kucharskawodą, trzymany na średnim ogniu (bardziej w stronę małego, niż dużego), - 1 cały brokuł, opłukany, podzielony na różyczki, rozrzucony na wierzchu kalafiora na patelni, posolony, - nie dolewać tłuszczu, nie przykrywać, zostawić po prostu na chwilę, żeby warzywa ogrzały się ale pozostały chrupiące. Teraz robimy: PESTO Z LIŚCI RZODKIEWKI: - 1 cały pęczek liści rzodkiewki , opłukany, wrzucony do blendera, - 4 duże łyżki(...)ćwiartki cytryny, - sól do smaku, - 1 duża łyżka oliwy z oliwek, - 2 duże łyżki wody, żeby lepiej się blendowało, - turbo :) Kiedy pesto już zrobione, wystarczy: - zgasić ogień pod patelnią, - przełożyć warzywa na talerz, - wyłożyć całe pesto na warzywa, - posypać wszystko pudełkiem kiełków (soczewica, ciecierzyca, fasolka mung), - ozdobić pomidorkami, - zjeść więcej, niż potrzeba i przyzwoitość nakazuje, ale nie da się zjeść
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEtego uniknąć zbyt długo je przygotowujemy, co w efekcie daje odwrotny rezultat: potrawy są suche, twarde albo rozmoknięte- jednym słowem nieapetyczne. 10. Słabo rozgrzana patelnia- aby właściwie usmażyć warzywa czy mięso patelnia musi być najpierw porządnie rozgrzana. W przeciwnym wypadku potrawy nie będą chrupiące, ani apetyczne i będą przywierać do patelni. 11. Przygotowujemy mięso i nie dajemy mu czasu(...)koniec. 14. Dosalamy zupę na samym początku co powoduje, że brakuje jej aromatu i smaku. Sól nie pozwoli uwolnić jarzynom i innym składnikom całego swojego aromatu. 15. Gotujemy warzywa o różnym pH- przykład to gotowanie zupy ogórkowej: kwaśne ogórki dodaje się dopiero, gdy ziemniaki w pełni się ugotują. W przeciwnym razie będą twarde, bo różnica odczynu uniemożliwi ziemniakom ugotowanie się
Tradycyjna KuchniaSkładniki: - kasza gryczana – ½ woreczka (50 g), (100 g po ugotowaniu) - warzywa na patelnię (po grecku) (150 g) - polędwica z indyka – (60 g) Wykonanie: Warzywa poddusić na wodzie, dodać ugotowaną kaszę gryczaną i polędwicę z indyka, Przyprawić wedle uznania. Wymieszać. 300 kcal
Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czasciastem przykrywamy \u015bciereczk\u0105 i odstawiamy w ciep\u0142e miejsce do wyro\u015bni\u0119cia. ","Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry lub kostk\u0119. Pora kroimy w plastry. Warzywa podsma\u017camy na patelni i dusimy kr\u00f3tko. Doprawiamy do smaku.","Po wyro\u015bni\u0119ciu ciasta odrywamy kawa\u0142ki, sp\u0142aszczamy w d\u0142oni i nak\u0142adamy troch\u0119 farszu do \u015brodka(...)zacznie odchodzić od dłoni. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry lub kostkę. Pora kroimy w plastry. Warzywa podsmażamy na patelni i dusimy krótko. Doprawiamy do smaku. Po wyrośnięciu ciasta odrywamy kawałki, spłaszczamy w dłoni i nakładamy trochę farszu do środka. Zlepiamy i formujemy kulę w dłoni. Przygotowane pyzy
KucharzycaDorsz zapiekany z warzywami. Aby obiad nie był nudny, aby znów nie była to ryba panierowana zapraszam was na rybkę z piekarnika z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 kg filetu z dorsza 4 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 średnia cebula 2-3 liście pora pieprz, sól, cytryna ok. 5 łyżek oleju Wykonanie: Rybę myjemy. Kładziemy ją na folię(...)tarce o dużych oczkach, a cebulę i porę kroimy w kostkę. Wszystkie warzywka smażymy na patelni z dodatkiem oleju ok. 3-4 minut. Wyciągamy rybę, rozkładamy na nią warzywa z patelni i ponownie zawijamy całość i zapiekamy ponownie 8-10 minut. Wyciągamy i zajadamy się zdrową pyszną rybą! Cała ryba została szybko zjedzona :) Polecam
W Moim Magicznym Domuziemniaki wrzucamy do wody w mundurkach i gotujemy do miękkości. W czasie kiedy ziemniaki gotują się my na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę, pieczarki i paprykę. Przesmażamy aż cebula zacznie się rumienić. Teraz dodajemy nieco wody aby warzywa dobrze zmiękły, ale nie przesadzajcie w wodą ponieważ nie robimy sosu a jedynie podgotowujemy warzywa do wyparowania wody. Dodajemy przeciśnięte ząbki(...)podanie bo zapewne ziemniaki już się ugotowały. Odcedzamy je i kroimy na połówki. Układamy po kilka na talerzu i na ziemniaki najpierw wylewamy sos z cieciorki potem warzywa z patelni a na koniec ser bałkański. Możecie jeszcze polać wszystko odrobiną oliwy z oliwek. Aha pamiętajcie, aby ugotować kilka ziemniaków więcej bo wiemy z doświadczenia, że zawsze kilka zjadanych jest
vegetaniegotujemy wg przepisu na opakowaniu ok 40minut. Na patelnię wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę, czosnek i chili, podsmażamy kilka minut do miękkości. Do blendera wrzucamy fasolę adzuki, pomidory, warzywa z patelni, dodajemy zioła,olej,cytrynę,sól, pieprz i blendujemy, na koniec dodajemy musztardę i delikatnie mieszamy. Pasta na chleb a na wierzch kiełki lub inne warzywa. Smacznego
Apetyt na Zieloneszczupak z fasolką szparagową Koniec zimy to okres kiedy szczególnie należy zadbać o dietę. Absolutnie nie może w niej zabraknąć ryb, ani warzyw. Dlatego dziś przedstawię proste ( można by powiedzieć postne ) danie, które swym delikatnym smakiem z pewnością zachwyci, wszystkich amatorów rybich potraw. składniki dla czterech osób cały szczupak o wadze około półtorej kilograma 5 łyżek masła 2 ząbki(...)szklanki), mieszamy i od razu zdejmujemy patelnię z palnika. Dużą blachę wykładamy aluminiową folią i układamy na niej rybę ( grzbietem ku górze). Do wnętrza szczupaka wkładamy warzywa z patelni, związujemy rybę sznurkiem i smarujemy łyżką masła. Siekamy drugą cebulę w ósemki , wkładamy do miski, dodając resztę fasolki, dwie łyżki stopionego masła, sól, oraz
Miód i pieprzmożna je dowolnie konfigurować! Makarony są też idealnym rozwiązaniem podczas "opróżniania" lodówki ;) Ja wyciągnęłam wszystkie warzywa i zaczęłam czarować. Tak więc zapraszam Was dziś na pyszny makaron z kurczakiem, warzywami i nutką Azji :) Składniki: 1 x opakowanie razowego makaronu spaghetti 2 x pierś z kurczaka 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku kilka oliwek 1/2 cukinii 1/2 bakłażana 1/2 czerwonej papryki (tylko(...)oliwie podsmażamy wszystkie warzywa, dodajemy przyprawy (ja dodałam bazylię, curry, paprykę słodką, szczyptę soli i pieprzu), a gdy zmiękną, smażymy kurczaka. 4. Ugotowany makaron wrzucamy do naszej patelni, mieszamy z warzywami i kurczakiem, posypujemy startym serem. Czy to nie proste? ;) może dla niektóry to wielki przyprawowy i smakowy misz-masz, ale ja lubię się bawić i sprawdzać moje kubki smakowe
Kitchens Alphabetsól, pieprz Link do filmu z przygotowania: Zupa kalafiorowa z komosą ryżową Przygotowanie: Najpierw przygotuję wywar: Do garnka z wodą przekładam listki laurowe, kilka gałązek koperku, oczyszczone i umyte warzywa kroję na mniejsze kawałki i dodaję do garnka. Garnek stawiam na gazie i od momentu zagotowania gotuję około 45 minut pod przykryciem. Następnie odlewam 2 litry czystego wywaru na którym(...)zagotowuję. W tym czasie na patelni na rozgrzanym maśle podsmażam czosnek, marchew oraz paprykę przez około 5 minut. Gdy wywar się zagotuję dodaję do niego ziemniaki, kalafior, podsmażone warzywa z patelni razem z masłem, doprawiam tymiankiem, solą, pieprzem. Od ponownego zagotowania zupę gotuję 10 minut, następnie dodaję wypłukaną komosę ryżową i gotuję jeszcze około 15-20 minut do miękkości warzyw
Uwaga Babcia Gotujemłodych cukinii Zebrać razem wszystkie składniki. Warzywa dokładnie umyć i wysuszyć. Ziemniaki ugotwać w skórkach; odcedzić i delikatnie obrać ze skórki, spryskać oliwą i solą. Cebulki ze szczypiorem i 6 ząbków czosnku poszatkować na drobne kawałki i podsmażyć na złoto na niewielkiej ilości oliwy; odstawić do ostudzenia. Dużą patelnię rozgrzać bez tłuszczu do wysokiej temperatury (bijące z niej gorąco powinno(...)minut. Rozgrzać niewielką ilość oliwy na dużej patelni; saute brokuły i cukinię (tak żeby były lekko przypalone) . Ozdobnie zaaranżować na półmisku pulpety z warzywami z piekarnika oraz warzywa z patelni, posypać tłuczonymi pestkami dyni. Smacznego. KLIKNIJ
Jem więc Jestemminut z powrotem. Steki: Steki KONIECZNIE muszą być w temperaturze pokojowej przed smażeniem – czyli wyjęte 2-3 godziny wcześniej z lodówki. Ok. 10 minut przed końcem pieczenia warzyw rozgrzewamy patelnię z dwoma łyżkami oleju lub oliwy (gdy używamy patelni grillowej to olejem smarujemy steki – nie patelnię, ja użyłam zwykłej, więc olej wlałam na patelnię). Steki posypujemy pieprzem(...)minut do odpoczęcia (obowiązkowo – jeśli pokroimy od razu wszystkie soki uciekną), zaś warzywa zostawiamy w ciepłym, wyłączonym piekarniku. Sos winny: Sos najlepiej przygotować gdy wstawiamy steki do piekarnika – wtedy będziemy mieć 10 minut na jego przygotowanie (pieczenie steków + odpoczywanie). Na patelnię wlewamy wino, dodajemy ocet, miód i liść laurowy. Delikatnie solimy i pieprzymy, a następnie zagotowujemy. Mocno gotujemy
Poezja smaku