powinno się robić przy cieście kruchym (wszystko o tym cieście znajdziecie TUTAJ ). Można również upiec sernik bez spodu. Będzie równie pyszny ;) Przejdźmy teraz do samego sernika... TWARÓG Perfekcyjny sernik pieczony, w dużym stopniu zależy od tego, jakiego sera użyjemy. W sklepach znajdziemy mnóstwo rodzajów twarogów. Czy to w kostce, w wiaderku, tłuste, półtłuste, śmietankowe, homogenizowane, czy te pakowane(...)kiełbaskach. Ja skupię się na dwóch najczęściej przez nas wybieranych. Mianowicie twarogu z kostki oraz już zmielonego z wiaderka. Który wybrać? Który sprawi, że sernik będzie idealny? Po kolei... SER NA SERNIK Z WIADERKA Na rynku jest ich całe mnóstwo. Te sery nie trzeba już mielić, ponieważ zostały zmielone przez producenta (najczęściej trzykrotnie) Bez wątpienia ułatwiają nam pracę
Nastoletnie Wypiekaniecukru pudru - 375 g schłodzonego masła - 3 żółtka - 1,5 łyżki gęstej, kwaśniej śmietany - 3 łyżki lodowatej wody - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia Masa serowa: - 1,8 kg twarogu tłustego (nie z wiaderka, u mnie - mazurski) - 227g masła - 1,5 szklanki drobnego cukru do wypieków - 2 łyżki cukru z wanilią - 6 jaj + 2 żółtka - 4 budynie śmietankowe bez cukru(...)wyjęciu z piekarnika delikatnie wyjmujemy wraz z papierem z formy i tak samo przygotowujemy kolejne 2 porcje (ostatnią zostawiamy już w formie). Gdy blaty ciasta wystygną szykujemy masę serową. Twaróg mielimy trzykrotnie lub miksujemy w blenderze. Jajka i żółtka wybijamy do miski lub pojemnika. Twaróg dzielimy na 3 porcje (dokładniej zostanie zmiksowany). Pierwszą porcję przekładamy do blendera, dodajemy 1/3 porcji
mojewypiekiinietylkocieplnej, jednak nie w formie pieczenia, a podczas gotowania, potrzebuje także przechowywania w lodówce, gdyż masa w niskiej temperaturze zastyga i osiąga odpowiednią konsystencję.Sernik ten można przygotować z twarogu trzykrotnie zmielonego, a także z gęstego twarogu z wiaderka. W zależności od użytego sera, konsystencja masy będzie inna - sernik przygotowany z mielonego twarogu będzie bardziej zwarty, a ten zrobiony(...)wykorzystaniem gęstego sera wiaderkowego - bardziej kremowy.Dzisiejszy sernik gotowany, który prezentuję Wam na poniższych zdjęciach, został przygotowany na bazie gęstego twarogu z wiaderka (Pilos z Lidla). Ma on bardzo kremową konsystencję, która jednak dzięki dodatkowi mąki ziemniaczanej nie rozpływa się, a sernik ładnie się kroi i utrzymuje swój wygląd nawet w temperaturze pokojowej. Przepis można wykorzystać również do przygotowania sernika gotowanego
Smakołyki BerenikiTwaróg wędzony zaliczam do rarytasów, w smaku przypomina oscypek jednak jest luźniejszej konsystencji.Twaróg wędzony był w siatce, w wędzarni opalanej drewnem. Jednak są do nabycia wędzarnie małe, domowe idealne do wędzenia serów(...)SKŁADNIKI : 4-6 sztuk twarogu, po 250 g typu włoskiego woda sól dowolne przyprawy do obtoczenia serów siatka Twaróg im bardziej tłuściejszy tym lepiej, ponieważ ryzyko rozpadnięcia się go, podczas wędzenia zależy od zawartości tłuszczu w serze. Ser chudy i półtłusty w ogóle się nie nadaje, rozpadną się podczas wędzenia. Najlepiej nadaje się twaróg typu włoskiego, jest zwarty
Kulinarne Fantazje Mariolisuszony domowy. Suszony twaróg. Suszony biały ser. Domowy ser suszony, o którym piszę jest wyjątkowy w smaku i bardzo łatwo go przygotować. Jego smak zależy od jakości twarogu, najlepiej tłustego, wiejskiego. Do tego wiejskie jajka. Ser przypomina klin. Kształt ma owalny, podłużny, który zwęża się ku dołowi. Jego barwa nabiera żółtego koloru w procesie suszenia. W przekroju ser jest jaśniejszy(...)ruskie pierogi, czy posypać nim grzankę. Polecam też przepisy na inne sery: – domowy ser żółty Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami sery topione: Serek topiony (domowy) Twarogi: twaróg od podstaw i z ziołami Labneh (arabski serek jogurtowy) Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) Składniki na jedną gomółkę sera suszonego. Suszony twaróg: miałam 660 g twarogu półtłustego białego (najlepszy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPlacki i racuchy zawsze się cieszą ogromną popularnością. Uwielbiają je nie tylko dzieci, ale i dorośli. Ziemniaczane, drożdżowe, z owocami, z twarogu – wszystkie znajdą swoich zwolenników. Przepis mojej Mamy – szybki, prosty i naprawdę wspaniały. Bezglutenowe racuszki z twarogu. Składniki: - 750g twarogu (nie z wiaderka) - 3 jaja - 3 łyżki mąki ziemniaczanej - sól - olej kokosowy Twaróg z żółtkami rozgniatamy widelcem. Dodajemy(...)niewielką ilością oleju kokosowego, na średnim ogniu z obu stron, na rumiano (muszą być usmażone wewnątrz, a zbyt wysoka temperatura spowoduje za szybkie rumienienie się ciasta). Bezglutenowe racuszki z twarogu można oprószyć cukrem pudrem. Bezglutenowe racuszki z twarogu podajemy według gustu. Można z cukrem pudrem, konfiturą, owocami, ze śmietaną, czy jogurtem… i nie tylko. W wersji bez użycia cukru pudru
mojewypiekiinietylkoWegański twaróg Przepis na twaróg urodził się w mojej głowie na myśl o kanapkach z twarożkiem, posmarowanych powidłem śliwkowym lub z pomidorkiem i szczypiorkiem. Pyszne. Zaraz potem moje myśli zaczęły galopować. Zastanawiałem się co bym mógł z takiego serka zrobić, gdyby był wegański, jak by wyglądał… Jedynym warunkiem, w tym przypadku, było użycie wyłącznie produktów łatwo dostępnych, bo jednak(...)każdy ma dostęp do kultur bakterii, a i z tego poza tym ciężko zrobić twaróg. Jest to czasochłonne i ciężkie zadanie, a przecież nie o to chodzi w gotowaniu, żeby utrudniać sobie życie, a raczej żeby robić to efektywnie, szybko, aby mieć czas na jedzenie w spokoju naszych pyszności. Po namysłach doszedłem do wniosku, że najlepszym głównym składnikiem będzie nerkowiec
BlendmanSmażony ser to idealna pasta do pieczywa. Łatwa do przyrządzenia i bardzo smaczna. Aby przygotować domowy ser smażony będziecie potrzebować tylko 3 składników: twarogu, szczyptę soli i sodę oczyszczoną. Wystarczy twaróg rozkruszyć, zasypać odrobiną soli i sody oczyszczonej, a następnie "usmażyć" na patelni. Do smażonego sera możecie wykorzystać suchy twaróg lub taki, którego termin przydatności zbliża się(...)wielkimi" krokami :) Składniki: 0,5 kg twarogu 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli Za pomocą widelca rozkruszyć twaróg, następnie wsypać sól i sodę oczyszczoną. Całość wymieszać. Przygotowany twaróg pozostawić w ciepłym miejscu, aż do lekkiego rozpuszczenia i zmiany koloru (potrwa to kilka godzin). Następnie twaróg przesypać na patelnię (z grubym dnem). Całość smażyć dosłownie 1-2 minuty, na średnim
UgotowaćPrzepis na twaróg urodził się w mojej głowie na myśl o kanapkach z twarożkiem, posmarowanych powidłem śliwkowym lub z pomidorkiem i szczypiorkiem. Pyszne. Zaraz potem moje myśli zaczęły galopować. Zastanawiałem się co bym mógł z takiego serka zrobić, gdyby był wegański, jak by wyglądał… Jedynym warunkiem, w tym przypadku, było użycie wyłącznie produktów łatwo dostępnych, bo jednak nie każdy(...)dostęp do kultur bakterii, a i z tego poza tym ciężko zrobić twaróg. Jest to czasochłonne i ciężkie zadanie, a przecież nie o to chodzi w gotowaniu, żeby utrudniać sobie życie, a raczej żeby robić to efektywnie, szybko, aby mieć czas na jedzenie w spokoju naszych pyszności. Po namysłach doszedłem do wniosku, że najlepszym głównym składnikiem będzie nerkowiec. Jest kremowy
BlendmanGrzanki z twarogiem i pomidorami to mój kolejny pomysł na lekkie, zdrowe śniadanie. Moje grzanki to podsmażona na patelni kanapka z ciemnego pieczywa. Tak przygotowane grzanki obkładam różnymi kolorowymi dodatkami, są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Tego typu grzanka jest idealna na sycące fit śniadanie. Polecam też przepis na grzanki z serem i rzodkiewką , czy też grzanki z jajecznicą(...)szynką , jajko w koszulce na grzance , grzanki z pieczarkami jajkami , grzanki z jajecznicą i łososiem , bruschetta z truskawkami . Jak przygotować Grzanki z twarogiem i salsą pomidorową? Składniki: Pieczywo żytnie z ziarnami twaróg (1/2 kostki), posiekany szczypiorek, do smaku sól i pieprz sałata 2 nieduże pomidory 1 ząbek czosnku ½ czerwonej cebuli sól i pieprz do smaku oliwa z chili i czosnkiem
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębył przepyszny. Cała magia sernika nowojorskiego, tego prawdziwego, tkwi w serkach Philadelphia. Magia jednak magią, ponieważ cena Philadelphi sprowadza nas lekko na ziemię. Dlatego postanowiłem wykorzystać zwykły, tłusty twaróg. Trzeba jednak zdać sobie sprawę z tego, że zachowuje się on zupełnie inaczej niż serek Philadephia. Ten prawdziwy zawiera bowiem ok. 20% tłuszczu w swojej masie. To podobnie jak z mascarpone(...)Wysokotłuszczowy ser sprawia, że masa podczas ubijania emulguje i staje się gęsta. Ser o niskiej zawartości tłuszczu zrobi się… płynny. Dlatego więc, jeśli do sernika nowojorskiego użyjemy tłustego twarogu (a ten zawiera około 8% tłuszczu) to potrzebujemy jeszcze czegoś, co nam podczas pieczenia całą masę zestali. W wyniku konsultacji na trasie Bydgoszcz-Nowy Jork przedstawiam przepis na udany, smaczny
Jacob TastesWitam serdecznie Propozycja na pyszne placki z twarogiem które zaproponuję na dwa sposoby, jedne przygotowałam klasycznie jedynie z twarogiem a do drugich dodałam banana. Placki są proste w przygotowaniu i bardzo smaczne, idealnie nadają się na śniadanie i nie tylko. Od siebie dodam tylko że placki z samym serem najbardziej mi smakują gdy są ciepłe a te z bananami najbardziej(...)zimne:). Polecam wypróbować przepis . Do przygotowania placków z twarogiem będziemy potrzebować: 250 g białego sera (chudego, półtłustego lub tłustego) 100 g mąki pszennej (typ 450, 500 lub 550) 1 jajko 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego szczypta soli mąka do podsypania blatu olej do smażenia Do przygotowania placków z twarogiem i bananami będziemy potrzebować: 250 g białego sera (chudego
Uwaga Babcia Gotujeotrzymamy przestrzegając kilku podstawowych zasad. Kiedyś już pisałam o tym, ale nie zaszkodzi powtórzyć, bo są proste i jeśli będą przestrzegane, to sukces sernikowy gwarantowany. Podstawa to dobrej jakości twaróg . Omijajcie szerokim łukiem wiaderka z masami na sernik. Ja wiem, ze mało komu chce się mielić, ale w tych wiaderkach to raczej niewiele prawdziwego twarogu. (Poczytajcie sobie ich składy...) Wiem(...)dobre wiaderkowe twarogi, bez ulepszaczy, ale najbardziej puchaty jest ten, który zmielimy bezpośrednio przed pieczeniem. Kupujcie najzwyklejsze kostki twarogu tłustego lub półtłustego. Temperatura składników również odgrywa sporą rolę. Na 2-3 godziny przed pieczeniem wyjmijcie wszystko z lodówki. Niech i twaróg, i jaja, i masło ogrzeją się. Masło najlepiej utrzeć z cukrem i reszta składników niż dodawać stopione
Codzienna kuchnia niecodziennaPotrawy mączne cieszą się zawsze ogromnym powodzeniem. Smak racuszków z twarogu pamiętam z dzieciństwa. Najwspanialsze robiła, i robi - moja Mama. Co prawda przez lata przepis modyfikowałam, ale ich smak pozostał niezmienny. To danie zadowoli każde podniebienie spragnione słodkości… i nie tylko. Składniki: - 1,2 kg twarogu (nie z wiaderka) - 8 jaj - 6 łyżek mąki ziemniaczanej - 3 łyżki cukru(...)wanilią - skórka z cytryny - esencja migdałowa - ¾ łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli - olej kokosowy Twaróg rozdrobnić widelcem (nie mielić), dodać żółtka, cukier z wanilią, trochę esencji migdałowej – wymieszać. Cytrynę wyszorować i wyparzyć we wrzątku. Zetrzeć do twarogu skórkę. Dodać przesianą mąkę ziemniaczaną z proszkiem do pieczenia, wymieszać. Ubić na sztywno pianę z białek, z dodatkiem szczypty soli. Połowę piany
mojewypiekiinietylko