twaróg - 6936 przepisów (strona:9/463)

Twarożek z fetą i rozmarynem 165

pastę z jajek i pomidorów suszonych , a także śniadaniową sałatkę z awokado . Zobacz mój film z przygotowania twarożku Składniki – Twarożek z fetą i rozmarynem 150 g mielonego twarogu lub serka bieluch 100 g fety – tu do zdobycia prawdziwa feta świeży dwie gałązki rozmarynu ząbek czosnku limonka pieprz i sól słoiczek suszonych pomidorów – o taki jak tutaj(...)bagietki łyżka masła Przepis – Twarożek z fetą i rozmarynem Zaczynamy od twarogu. Powinien on być zmielony. Jeśli nie mamy na mielenie czasu możemy kupić gotowy zmielony twaróg lub serek bieluch. Do naszego twarogu dodajemy 100 g fety, posiekany rozmaryn, a także przeciśnięty ząbek czosnku. Do tego wciskamy świeży sok z limonki. Dodajemy następnie pieprz i sól według upodobań. Całość

Kuchennyviral.pl
PASTA Z MAKRELI I TWAROGU 136

Pasta z makreli i twarogu to świetna propozycja na pyszne i zdrowe śniadanie. U mnie w domu takie pasty kanapkowe budzą zawsze zadowolenie. Lubimy każdą odmianę od zwykłej kanapki z wędliną. Wędzona makrela jest ogólnie dostępną rybą i dlatego jeżeli chodzi o pastę makrelową to za każdym razem lekko modyfikujemy jej skład. Dzisiejsza pasta kanapkowa jest z dodatkiem twarogu(...)jest to bardzo dobry pomysł na przemycenie nieco nabiału do naszej diety. Nie jest on za bardzo wyczuwalny więc nikt nie kręci nosem:) PASTA Z MAKRELI I TWAROGU 2 makrele wędzone 1 kostka twarogu półtłustego kilka rzodkiewek 1,5 łyżki kaparów 1 cebula dymka ze szczypiorkiem majonez sól i pieprz Makrele oczyścić z ości i rozdrobnić. Zmiksować blenderem ręcznym albo

Pieguskowa Kuchnia
Ciasteczka francuskie z twarogiem 159

u0105 w ci\u0105gu dnia. Jak zawsze szybki i prosty przepis, kt\u00f3ry mo\u017ce wykona\u0107 ka\u017cdy. Spr\u00f3bujcie koniecznie! ;)","recipeIngredient":["1 opakowanie ciasta francuskiego\r","250g twarogu\r","1 opakowanie cukru wanilinowego\r","1 \u0142y\u017cka cukru pudru\r","ok. 2 \u0142y\u017cki br\u0105zowego cukru\r","1 jajko + 1 jajko do smarowania"],"name":"Ciasteczka francuskie(...)twarogiem","cookTime":"PT20M","prepTime":"PT10M","totalTime":"PT30M","recipeInstructions":["Twar\u00f3g rozdrabniamy, \u0142\u0105czymy z cukrem wanilinowym, cukrem pudrem i 1 jajkiem za pomoc\u0105 trzepaczki lub miksera. Sch\u0142odzone ciasto francuskie dzielimy na 2 kwadraty. Delikatnie rozwa\u0142kowujemy i rozsmarowujemy na ka\u017cdym kwadracie po po\u0142owie masy twarogowej zachowuj\u0105c 0,5cm odst\u0119p od kraw\u0119dzi ciasta

Mostek w kuchni
Placuszki z twarogiem, twarożkiem i syropem z agawy 206

Proste w przygotowaniu, a jakie smaczne! Smażyłam już placki z dodatkiem twarogu : Placuszki twarogowe z borówkowym przybraniem oraz Placuszki z twarogiem i jagodami . Smażyłam też takie z dodatkiem serka wiejskiego : Placuszki z serkiem wiejskim . Ale nigdy dotąd nie łączyłam razem białego sera z twarożkiem granulowanym . Zawsze kiedyś musi być jednak ten pierwszy raz :) Oto więc i one! Placuszki bogate(...)nabiał z wyczuwalnymi drobinkami twarogu, puszyste ubitymi białkami jaj i apetycznie wyrośnięte. Są niezbyt słodkie w smaku, dlatego zaserwowałam je polane syropem z agawy - choć równie dobrze można by tu użyć tradycyjnego miodu czy syropu klonowego. Tak zestawione z kapką jogurtu naturalnego smakowały wyśmienicie :) Owoc mojego plackowego eksperymentu dodaję do cotygodniowej akcji Błyskawiczny Piątek . Jej podsumowanie można znaleźć na blogu

Grunt to przepis!
Aksamitny sernik z czekoladą i kilka wskazówek jak upiec idealny sernik 1066

się udają albo nie. Jest w tym sporo prawdy, ale dobry sernik to też zasługa składników i przestrzegania pewnych zasad podczas pieczenia. Najważniejszym składnikiem dobrego sernika jest ser albo twaróg. Najlepszy (wg mnie) jest twaróg śmietankowy albo tłusty, który należy zmielić co najmniej dwukrotnie albo przetrzeć przez sito. Można również kupić mielony ser w wiaderku, jednak warto wtedy zwrócić szczególną(...)uwagę na skład, żeby nie zawierał polepszaczy i zagęstników (skrobi, mączki, gumy, żelatyny itp.). Kupuję czasem twaróg w wiaderku, ale zawsze jest to ser którejś z zaufanych firm (Piątnica, Wieluń, Hej). Wszystkie składniki masy serowej muszą mieć temperaturę pokojową, dlatego ser, jajka, masło, śmietankę wyjmujemy z lodówki 2 godziny przed pieczeniem. Serniki podczas pieczenia lubią rosnąć, pękać, natomiast po upieczeniu

Obiad gotowy
Lekki sernik na orzechowym spodzie. 179

obiecałam pewnym Osobom, zamieszczam przepis na odchudzony sernik. Sernik według mnie to ciasto, które najbardziej nadaje się na te odchudzone. Dobrze dobrany twaróg to dużo białka, przy niewielkiej ilości tłuszczu. A i my sami, dodając składniki wcale nie musimy szaleć z kalorycznością. Ciacho i tak będzie pyszne, delikatne, wręcz aksamitne. kg twarogu półtłustego 2 żółtka 4 białka 4 łyżki śmietany(...)łyżki wiórek kokosowych Polewa: 1/3 tabliczki gorzkiej czekolady  łyżka mleka łyżka oleju łyżka masła Tortownicę 20 cm smarujemy masłem i wysypujemy wiórkami kokosowymi. Obrane orzechy kroimy na drobno. Twaróg mielimy lub przecieramy przez sitko. Ja osobiście jestem za drugim sposobem, może trwa dłużej, ale później mniej zmywania. Dlaczego półtłusty a nie chudy twaróg, jeśli to odchudzona wersja? Ponieważ

Dieta moja pasja
Ser smażony z kminkiem 300

Dzisiaj przepis na ser smażony z kminkiem, który robiła moja babcia. No, może nie do końca… bo babcia robiła go z prawdziwego wiejskiego twarogu, który rozkruszała w miseczce, przykrywała ściereczką i odstawiała do zgliwienia na kilka dni. Niestety takiego twarogu to… ze świecą szukać, więc nie pozostało mi nic innego jak kupienie niepasteryzowanego twarogu (bez konserwantów) i przyspieszenie(...)paczkowany biały ser raczej nie zgliwieje, tylko zgorzknieje. Nie ma tak intensywnego smaku i zapachu jaki pamiętam z dzieciństwa, ale i tak warto go zrobić Składniki: 400 g niepasteryzowanego twarogu (użyłam chudego) 40 g masła 2 żółtka 1 łyżeczka ziaren kminku 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól Przygotowanie: Do miseczki włożyć rozkruszony twaróg, posypać sodą oczyszczoną, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić

Oryginalny smak
Sernik chałwowo-kakaowy 235

mocno słodki, mimo że wydawałoby się tak ze względu na dodatek chałwy, której nie można odmówić słodyczy, kakao jednak dobrze równoważy jej smak. Do przygotowania sernika potrzebujecie własnoręcznie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości twarogu z wiaderka (ja wykorzystałam twaróg z Piątnicy). Sernik z poniższych proporcji możecie upiec w formie o wymiarach 24x24cm. Sernik chałwowo-kakaowy Składniki: ciasto kruche(...)130g (około 3/4 szklanki) mąki pszennej 60g masła 50g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka kakao szczypta soli masa serowa 1 kg dwukrotnie zmielonego twarogu (najlepiej tłustego) lub dobrej jakości twarogu z wiaderka (np. z Piątnicy) 5 jajek 160g cukru (u mnie pół na pół zwykły z domowym cukrem waniliowym) 200g chałwy waniliowej 2 łyżki kakao 2 łyżki (20g) mąki

Smakołyki Bereniki
Pierogi leniwe 309

Pierogi leniwe, czy kluski leniwe? Z ziemniakami, czy z samym twarogiem. To odwieczne dylematy, które nurtują zwolenników, choć także i przeciwników leniwych. Skoro sobie zasłużyły na wpis do Wikipedii, jako pierogi leniwe, to ja pozostaję wierna właśnie tej nazwie. Według niej – Pierogi leniwe, to kluski przyrządzane z twarogu, jaj i mąki, gotowane w lekko osolonej wodzie.   Składniki(...)twarogu (u mnie oczywiście domowy) - 4 jajka - 2 łyżki cukru z wanilią - ok. 400g mąki tortowej (ilość zależy od wilgotności twarogu) + do podsypywania - sól   Dzień wcześniej zrobiłam twaróg . Ponieważ leniwe robi się szybko, na wstepie wstawamy w dużym, szerokim garnku, posoloną wodę do zagotowania. Kolejno, twaróg rozgniatamy tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem (domowy jest tak delikatny, że nie wymaga

mojewypiekiinietylko
Sernik z suszonymi śliwkami 1105

średnicy około 17cm, więc aby przygotować go w większej tortownicy, należy podwoić składniki. Masa serowa jest zwarta i dość ciężka, jej konsystencja będzie zależeć też od rodzaju użytego twarogu. Z tego wiaderkowego (gęstego) sernik będzie miał nieco lżejszą konsystencję, a z twarogu półtłustego, własnoręcznie mielonego - zdecydowanie bardziej ciężką. Jeśli nie korzystacie z gotowych twarogów sernikowych, a nie przepadacie za zbyt(...)zwartym sernikiem, proponuję połowę twarogu zamienić na serek mascarpone lub inny serek kremowy. Sernik z suszonymi śliwkami Składniki: spód 100g ciasteczek korzennych 35g masła 10g (1 łyżeczka) miodu masa twarogowa 500g twarogu trzykrotnie zmielonego (można dać pół na pół z mascarpone lub innym serkiem kremowym) lub gęstego z wiaderka 100g kwaśnej śmietany 18% 85g śliwek suszonych 75g cukru 2 jajka

Smakołyki Bereniki
Kruchy placek z serem i czereśniami 301

Kruchy placek z serem i czereśniami to idealne ciasto dla wielbicieli połączenia twarogu i owoców w wypiekach. Warstwa serowa jest dobrze wyczuwalna w smaku i świetnie komponuje się z kruchym spodem, owocami i maślaną kruszonką. Ciasto, choć wymaga pieczenia (a w tak upalne dni jak ostatnio, niekoniecznie mamy ochotę włączać piekarnik), nie jest pracochłonne, a gotowy placek świetnie smakuje przez(...)Kruchy placek z serem i czereśniami Składniki: ciasto 200g mąki pszennej 80g masła 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko szczypta soli 3 łyżki kwaśnej śmietany 12% masa serowa 250g twarogu półtłustego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru wanilinowego 1 żółtko 220g czereśni kruszonka 60g mąki pszennej 30g masła 30g cukru pudru Wykonanie: - mąkę przesiać, dodać cukier, sól, zimne masło, żółtko

Smakołyki Bereniki
Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia 5343

sernik typowo sezonowy z dodatkiem świeżych truskawek. Idealnie orzeźwi Was w gorący, letni dzień, a zgrany duet czekolady i truskawek zaspokoi zmysł smaku. Do przygotowania sernika wykorzystałam gęsty twaróg z wiaderka. Obie warstwy różnią się od siebie konsystencją - dolna to połączenie twarogu i musu z truskawek, górna łączy w sobie twaróg, czekoladę oraz bitą śmietanę. Kwaskowaty smak dolnej części doskonale(...)kawałka ciasta. Sernik truskawkowo-czekoladowy bez pieczenia Składniki: spód 90g herbatników pełnoziarnistych lub innych (około 10 sztuk) 20g czekolady deserowej 30-40g masła masy truskawkowa i czekoladowa 700g twarogu sernikowego 250g truskawek 100g czekolady mlecznej 3 łyżki cukru 3 łyżki żelatyny 6 łyżek wody 0,5 opakowania bitej śmietany w proszku + 100ml zimnego mleka (lub 100ml śmietanki 30% + opcjonalnie

Smakołyki Bereniki
PLACUSZKI TWAROGOWE 141

Twaróg na śniadanie, kolacje czy jako przekąska?  Twaróg jest produktem bogatym w białko. Powinien się znajdować w zdrowym jadłospisie. Można  spożywać go zarówno na śniadanie jak i na kolację. A jak to jest z tymi kolacjami? Jeść czy nie? o której? Prawdopodobnie niektóre z osób walczące ze zbędnymi kilogramami unikają kolacji lub pilnują  aby kolacja była spożywana(...)zaraz przed położeniem się do łóżka. Dietetyczna kolacja - powinna zawierać każdy makroskładnik (białka/węglowodany/tłuszcze). Nie powinno się unikać żadnego z nich. Jakie białko późną porą?  Twaróg jest dobrą opcją na kolacje ponieważ zawiera białko o niskim indeksie glikemicznym. Serek wiejski lub twaróg zawieraj kazeinę, która jest jednym z najwolniej wchłaniających się białek.  Dlatego proces uwalniania

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu. 158

Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu, kotlety z twarogu,twarogowe kotlety?   Zrobiły oszałamiającą karierę na blogach śniadaniowych pod nazwą "serniczki z patelni Fojcikowej" , która to (Sylwia) zagroziła jednocześnie obiecując,że zamęczy Nas tymi plackami.  [tu dowód] Ona nas nie zamęczyła. Zrobiła to blogosfera błyskawicznie porywając przepis i przekształcając go (nierzadko odchudzając(...)tego stopnia że zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej deser. Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci kamieniem ... yyy ... plackiem ...niech leci do kuchni smażyć małdrzyki! Bo warto męczyć blogosferę takimi pysznościami. Przepis małopolski od ślązaczki wykonany

U Fiolki
Ciasto cielak 228

Ciasto cielak , sernik Isaura, ciasto kakaowe z serem, murzynek z serem, murzynek z sernikiem, czy sernik z murzynkiem nazw jest wiele, a dotyczą jednego z najlepszych ciast z dodatkiem twarogu. Jest smaczne, wilgotne i można je jeść i jeść, po prostu je upieczcie, nie będziecie żałować 🙂 Tego kakaowego murzynka z serem upiekłam na Wielkanoc, ale w zwykły dzień też jest(...)idealnym ciastem do kawy, bo jest łatwy i tani. Twaróg w tym cieście za każdym razem zachowuje się inaczej i inaczej wygląda, przeważnie rozkłada się na spodzie, ale czasami ser zostaje na powierzchni murzynka, ale ciasto cielak zawsze jest smaczne! Ponadto przygotowany w domu murzynek z serem jest bardzo tani, w Poznaniu w cukierni kosztuje 80 zł za kg. Niedawno

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wytrawne syrniki – serowe placki ze szczypiorem i wędzonym boczkiem 221

Syrniki to bardzo sycące rosyjskie placki z dosłownie kilku składników – świeżego twarogu, jajek i odrobiny mąki. Najczęściej podaje się je tak samo jak pancakes – na słodko, z sezonowymi owocami, dżemem, powidłami, słodką śmietanką, owocowym sosem, waniliowym kremem. Ja zrobiłam syrnikowy przegląd lodówki – świeży wiosenny szczypior i swojski wędzony boczek pasowały! Chciałam zrobić słodki obiad ale okazało się(...)podstawowego konceptu nie zmieniłam – miało być szybko, zdrowo i jak zawsze smacznie. Uprzedzając pytania – smak nie jest podobny do nadzienia z ruskich pierogów – w tych plackach jest sam twaróg, jajka i naprawdę niewiele mąki – są mięciutkie, delikatne i bardzo świeże. Na syrniki nadaje się każdy twarogowy ser – i chudy, i półtłusty, i tłusty. Nie nada się za to smarowny kanapkowy

Karo in the Kitchen
Chleb z...TWAROGU! 138

Chleb z twarogu? To jest chleb z twarogu? Z twarogu to chyba sernik..? Jasne, sernik owszem, ale też i chleb!  Każdy kto katował  przechodził kiedykolwiek dietę białkową, doskonale wie ze z twarogu można wyczarować takie cuda. W smaku, i w wyglądzie niczym się nie różni. Jedynie, jeżeli się pośpieszymy i zaczniemy już jeść gorący można wyczuć lekko twaróg(...)ostygnięciu przestanie być wyczuwalny. 250g twarogu 7 łyżek otrębów 3 łyżki siemienia lnianego, bądź słonecznika, albo to i to :) łyżeczka czosnku 2 jajka 2 łyżki wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody sól wg uznania Cała filozofia robienia chleba jest zawarta w jednym zdaniu: Wszystko dokładnie mieszamy mikserem w misce, pieczemy do suchego patyczka i do zarumienia się

Pora na pora
Sernik ze śliwkami 206

śliwkami to połączenie klasycznego smaku sernika z aromatycznymi owocami. W tym przepisie nie ubijam osobno piany z białek, ale sernik i tak jest dość lekki. Do wykonania sernika użyłam twarogu wiaderkowego z Piątnicy i zachęcam Was do jego wykorzystania (lub innego gęstego twarogu z wiaderka), jeśli nie macie nic przeciwko używaniu gotowych twarogów. Jeśli zdecydujecie się na własnoręcznie zmielony twaróg(...)kwaśną śmietanę (kilka łyżek) lub słodką śmietankę. Wpłynie to na delikatniejszą konsystencję sernika po upieczeniu. Przepis można wykorzystać w formie o wymiarach 23x23cm . Sernik ze śliwkami Składniki: 1kg gęstego twarogu z wiaderka (Piątnica lub inny gęsty bez dodatków) 6 jajek 200g cukru pudru 100g masła 30g mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii około 400g śliwek (lub tyle, aby ułożyć

Smakołyki Bereniki
Przepis na Pastę do Chleba z Twarogu i Ogórka 516

Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszną i prostą pastę do chleba z twarogu, ogórka i rzodkiewki. Pasta jest pożywna, zawiera dużo białka i mikroelementów i idealnie nadaje się do podania na śniadanie. Do przygotowania pasty do chleba będziemy potrzebować: 500 g twarogu (chudego, półtłustego lub tłustego) pęczek rzodkiewki pęczek szczypiorku 1 ogórek sałatkowy kilka łyżek jogurtu naturalnego (ilość(...)jogurtu zależy od wilgotności sera) sól do smaku Link do filmu z przygotowania : Pasta do chleba z twarogiem Przygotowanie: Wypłukany i osuszony szczypiorek drobno siekam, obrany ogórek ścieram na tarce o średnich oczkach. Rzodkiewkę myję, osuszam i również ścieram na tarce o średnich oczkach. Teraz twaróg przekładam do miski i rozdrabniam widelcem, następnie dodaję jogurt naturalny około pięciu łyżek (ilość

Uwaga Babcia Gotuje
Domowy ser żółty 3513

Domowy ser żółty z twarogu, jest bardzo prosty do przygotowania, wyglądem przypomina trochę ser salami, albo ser Liliput, a jego smak zależy od ilości soli i dodatków smakowych. Swój pierwszy ser żółty zrobiłam bardzo dawno temu, przepis mam od babci podobnie jak inne przepisy na sery. Ser żółty przeważnie przygotowuję bez dodatków, ale myślę, że kolejny przygotuję z czarnuszką(...)dodatkami będzie smakował zupełnie inaczej. Domowe sery robię regularnie na różne sposoby, przepisy na sery znajdziecie poniżej: Sery smażone: Z kminkiem lub suszonymi pomidorami sery topione: Serek topiony (domowy) Twarogi: twaróg od podstaw i z ziołami Labneh (arabski serek jogurtowy) Ser ricotta (domowa ricotta na serwatce) Domowy ser żółty jest idealny do kanapek, zapiekanek, czy tarty do pizzy. Polecam! Składniki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Tarta Wielkanocna a la Pascha 148

jeśli zamiast kilku małych tartaletek pieczemy jedną tartę, czas pieczenia wydłuży się do około 20 minut).Upieczone ciasto studzimy, następnie wyjmujemy z foremek. Masa twarogowa:  0,5 kg twarogu tłustego  kilka łyżek kwaśnej śmietany 12%, do dodania, gdy twaróg będzie bardzo suchy  100 g masła  3 żółta jaj, ugotowanych na twardo  100 g cukru pudru(...)słupki  50 g suszonych moreli, pokrojonych w drobną kostkę (odrobinę pozostawiamy w całości do dekoracji)  50 g pistacji, obranych i posiekanych  25 ml rumu  Przygotowanie: Twaróg mielimy (jeżeli twaróg będzie bardzo suchy, dodajemy do niego kilka łyżek kwaśnej śmietany). Lub używamy twarogu sernikowego Ugotowane na twardo żółtka miksujemy z masłem (możemy też przetrzeć żółtka przez sitko

Malinowo w kuchni
Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty 178

Luty w Regionalnych Smakach (akcji prowadzonej przez Renatę na blogu  Codziennik Kuchenny ) to Pyry z Gzikiem - czyli ziemniaki z twarogiem -  potrawa kuchni wielkopolskiej. Lubię i pyry i gzik i Wielkopolskę. Nie bez powodu  -  zjadając obiadowe pyry i gzik, myślałam  o  Tacie który z tamtych stron pochodził :) W Wielkopolsce danie tradycyjnie było  podawane(...)postne.  Więcej informacji o gziku  tutaj .   Przepis cytuję za Renią. Oprócz wymienionych składników, dodałam do twarogu  drobno pokrojone rzodkiewki, a wszystko popiłam domowym, zsiadłym mlekiem. Prosto i pysznie! Składniki: 6 ziemniaków (o podobnej wielkości) 20 dkg twarogu półtłustego (w kostce) 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka 1 mała cebula szczypiorek sól

Stare Gary
Chaczapuri adżarskie 210

gram świeżych drożdży, 200 ml mleka, 6 jajek, 1 łyżeczki cukru, oliwy, 2 ząbków czosnku, 500 gram pomidorów koktajlowych, 1 długiego ogórka, 1 szalotki, 1 cytryny, 100 gram twarogu owczego, 100 gram twarogu koziego, 200 gram twarogu krowiego, 2 łyżeczek czarnuszki, 2 łyżeczek suszonego cząbru, 20 gram masła, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu(...)miski włożyłem 100 gram twarogu koziego, 100 gram twarogu owczego i 200 gram twarogu krowiego. Całość przy użyciu łyżki rozdrobniłem na malutkie kawałki. Dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dwie łyżeczki suszonego cząbru oraz jedno jajko. Doprawiłem szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Całość bardzo dokładnie wymieszałem, aby uzyskać jednolitą dość zwartą masę. Następnie odstawiłem farsz

Wyprawy kulinarne
Knedle z twarogiem 236

Knedle ziemniaczane nadziewane twarogiem - smak dzieciństwa, o którym przypomniałam sobie ostatnio przez przypadek. Bardzo nam posmakowały więc zagoszczą na stałe w naszym menu :) SKŁADNIKI Ciasto: 1 kg ugotowanych ziemniaków 25 dag mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 płaska łyżeczka soli Farsz: 50 dag twarogu półtłustego cukier puder do smaku ewentualnie troszkę śmietanki jeśli twaróg jest za suchy(...)Ziemniaki przepuścić przez maszynkę. Wbić jajka, dodać mąkę, mąkę ziemniaczaną i sól. Wyrobić gładkie ciasto. 2. Twaróg również przepuścić przez maszynkę lub rozgnieść widelcem. Dodać cukier puder i ewentualnie troszkę śmietanki. Dokładnie wymieszać. 3. Dużą deseczkę podsypać lekko mąką. Uformować knedelki: ja odrywam ręką po kawałeczku ciasta, rozpłaszczaw w dłoniach, na środek kładę 1-2 łyżeczki twarogu, zlepiam w kulkę

Kto ugości moich gości?
Sernik gotowany na cieście miodowym 763

poniższego przepisu jest bardzo świąteczny, łączy w sobie charakterystyczne dla ciast bożonarodzeniowych smaki: miód, orzechy włoskie i skórkę pomarańczową.  Do zrobienia sernika koniecznie należy użyć dobrej jakości twarogu, ja wykorzystałam twaróg z wiaderka Piątnica i to był strzał w dziesiątkę. Sernik z twarogu mielonego w domu, nie byłby chyba tak kremowy jak ten. Sernik przygotowałam w tortownicy o średnicy(...)cukru pudru 40g kwaśnej śmietany 1 jajko 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii MASA ORZECHOWA 100g orzechów włoskich 50g miodu 50g masła MASA SEROWA 1kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub gęstego twarogu z wiaderka (np. Piątnica) 150g cukru 150g masła 4 jajka 125ml mleka 40g mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii skórka otarta z jednej pomarańczy Wykonanie

Smakołyki Bereniki
Sernik piernikowy 426

domową mieszankę przypraw korzennych, a nie kupioną przyprawę piernikową) i efekt końcowy przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Sernik jest kremowy, choć jego konsystencja w dużej mierze zależy od rodzaju użytego twarogu. Od jakiegoś czasu wykorzystuję do serników twaróg w wiaderku Piątnica, który nie ma niepotrzebnych dodatków ani nadmiaru serwatki, jest odpowiednio gęsty i gładki. Jeśli wolicie kupić tradycyjny ser w kostce(...)niech to będzie dobrej jakości twaróg półtłusty lub tłusty. Sernik najlepiej jest przygotować na 1-2 dni przed podaniem, po upieczeniu schłodzony całą dobę w lodówce, nabierze odpowiedniej konsystencji. Przepis można wykorzystać w tortownicy o średnicy 21cm . Sernik piernikowy Składniki: SPÓD 100g herbatników (mogą być zwykłe, korzenne lub pierniczki) 50g masła 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika

Smakołyki Bereniki
Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu. 161

Małdrzyki czy serniczki z patelni? A może po prostu placki z twarogu, kotlety z twarogu,twarogowe kotlety?   Zrobiły oszałamiającą karierę na blogach śniadaniowych pod nazwą "serniczki z patelni Fojcikowej" , która to (Sylwia) zagroziła jednocześnie obiecując,że zamęczy Nas tymi plackami.  [tu dowód] Ona nas nie zamęczyła. Zrobiła to blogosfera błyskawicznie porywając przepis i przekształcając go (nierzadko odchudzając(...)tego stopnia że zamiast kształtnych placuchów wychodziła serowa jajecznica) bądź dodając rodzinne akcenty eksperymentując i kombinując tak,że ze zwyczajnych placków z twarogu,smażonych na patelni - wychodziło Królewskie Śniadanie, a raczej deser. Kto nie popełnił małdrzyków niech pierwszy rzuci kamieniem ... yyy ... plackiem ...niech leci do kuchni smażyć małdrzyki! Bo warto męczyć blogosferę takimi pysznościami. Przepis małopolski od ślązaczki wykonany

Fiolka w kuchni
Twaróg domowy 189

Twaróg domowy Wiele razy słyszałem teorie głoszącą, że twaróg można zrobić tylko z mleka surowego, nie poddawanego pasteryzacji , nie do końca można się z tym zgodzić. Niewątpliwie świeże mleko wiadomego pochodzenia, jest najbardziej wartościowym surowcem do uzyskania twarogów, masła, serów podpuszczkowych świeżych, czy tez dojrzewających i tu właśnie zaczyna się pewien problem. R olnik  utrzymuje się ze sprzedaży własnych(...)dojrzewające muszę się umawiać ze znajomym rolnikiem kilka dni wcześniej na odbiór mleka i jest to z reguły 30 albo więcej litrów. K iedy więc chcę zrobić trochę własnego twarogu, to po prostu kupuje mleko w sklepie i późnej je szczepię. Składniki: 3 litry mleka 2% 300 ml kefiru naturalnego ponadto: chusta serowarska, lub płótno spore sito albo durszlak garnek

Miód i pieprz
Twaróg domowy 145

Twaróg domowy Gotowy twaróg Wiele razy słyszałem teorie głoszącą, że twaróg można zrobić tylko z mleka surowego, nie poddawanego pasteryzacji , nie do końca można się z tym zgodzić. Niewątpliwie świeże mleko wiadomego pochodzenia, jest najbardziej wartościowym surowcem do uzyskania twarogów, masła, serów podpuszczkowych świeżych, czy tez dojrzewających i tu właśnie zaczyna się pewien problem. R olnik  utrzymuje się(...)dojrzewające muszę się umawiać ze znajomym rolnikiem kilka dni wcześniej na odbiór mleka i jest to z reguły 30 albo więcej litrów. K iedy więc chcę zrobić trochę własnego twarogu, to po prostu kupuje mleko w sklepie i późnej je szczepię. Składniki 3 litry mleka 2% 300 ml kefiru naturalnego Ponadto chusta serowarska, lub płótno spore sito albo durszlak garnek

Miód i pieprz
Domowy twaróg 139

Jakiś rok temu wrzucaliśmy tutaj na bloga przepis na domowy twaróg. To nie był zły przepis, był całkiem niezły, ale czegoś mu brakowało. Zresztą gdyby był zły to by na blogu się nie znalazł. Był smaczny, nawet bardzo, ale nie był idealny. Chociaż jego podstawową zaletą było to, że był łatwy do zrobienia, w jego skład wchodziło tylko samo mleko(...)razem postanowiliśmy podejść do sprawy bardziej fachowo i użyliśmy podpuszczki i specjalnych kultur starterowych. Łojezu, ten twaróg wyszedł genialny! Zupełnie szczerze wam powiem, że lepszego dotąd nie jadłem. Nie za suchy, nie za mokry, dokładnie taki jak trzeba, idealnie kremowy. Myślę, że już nie będziemy więcej eksperymentować z twarogiem, to będzie nasz sprawdzony przepis. A podpuszczkę i wspomniane kultury starterowe

Marder&Marder Manufacture
Porcja porannego zdrowia : pasta z awokado i twarogu 116

razu jakoś tak pozytywniej patrzę na wszystko. Po takim treningu aż żal jeść zwykłe kanapki lub coś słodkiego, więc na śniadanie zrobiłam tę zdrową Pastę z awokado i twarogu. Przyrządziłam podwójną porcję, myśląc o domownikach, jednak nie doceniłam swojego apetytu i pyszności owej pasty. Pochłonęłam już prawie połowę..! Tak, awokado ma bardzo dużą zawartość tłuszczu, jednak jest to dobry(...)palców, wtedy jest dojrzałe.  Ja lubię też zastępować masło do smarowania kanapek miąższem awokado- bez żadnych dodatków. Wiecie, że inna nazwa awokado to smaczliwka? A dlaczego warto jeść twaróg? jest niskokaloryczny i lekkostrawny jest bogatym źródłem pełnowartościowego białka : kształtuje mięśnie, regeneruje mózg, kształtują się hormony i enzymy jest bogatym źródłem wapnia Limonka, oprócz wszystkich swoich cudownych właściwości, pomaga

Gotowanie to kochanie
Góralskie ognisko 172

Dziś kolejne danie z wykorzystaniem ziemniaków. Szybkie w przygotowaniu i zaskakujące smakiem. Potrzebujemy: -ok. 8 ziemniaków -2 kostki twarogu -2 łyżki śmietany -kilka rzodkiewek -przyprawa tzatziki -ząbek czosnku -olej    Twaróg rozgniatamy widelcem, mieszamy z 2 łyżkami śmietany, doprawiamy do smaku przyprawą tzatziki. Do wersji podstawowej twarogu dodajemy jedynie drobno pokrojony ząbek czosnku. W naszym twarogu jest pokrojona drobno(...)rzodkiewka. Inna wersja może być z drobno pokrojonym ogórkiem. Twaróg mamy gotowy.    Obrane ziemniaki gotujemy w całości w osolonej wodzie. Przestudzone kroimy w podłużne kawałki a następnie podsmażamy na patelni do zrumienienia.    Wszystko mamy już gotowe. Wykładamy twaróg, dodajemy ziemniaki a w jaki sposób podamy danie zależy tylko od naszej pomysłowości. Surówkę też możemy podać według

Maminek kulinarny