Jakiś czas temu zrobiłam taką fetę. Do zrobienia tego sera najlepszy jest tłusty i twardy ser - wtedy nie będzie się rozpadał. Akurat miałam półtłusty - wyszedł, ale
Kuchnia domowa Anizdjęciu: Sałatka jarzynowa tradycyjna Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Caprese Mix sałat z tuńczykiem i fetą Mix sałat z wędzonym twarogiem Sałata karbowana z fetą, oliwkami i tuńczykiem Sałata lodowa z kurczakiem Sałata lodowa z ogórkiem i papryką Sałata lodowa z serem feta Sałatka a'la nicejska Sałatka brokułowa z jajkami i warzywami Sałatka brokułowa
Kuchnia domowa AniZamiast kanapki można zjeść na śniadanie taką fajną sałatkę. Składniki: 100 g chudego twarogu kilka plasterków szynki drobiowej 1 zielony ogórek 1 pomidor 2-3 łyżki oliwek szczypta soli Sposób wykonania: 1. Ser rozdrobnić widelcem. 2. Ogórka, pomidora, szynkę i oliwki dowolnie pokroić. 3. Wszystko wymieszać z serem, doprawić do smaku. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwarto upiec na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia Składniki: Spód: 220 g ciastek kakaowych 50 g masła 20 g margaryny Palma „Bielmar” Masa serowa: 1 kg mielonego twarogu 250 g serka mascarpone 100 g śmietanki 30 % 1 i 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki przyprawy do piernika 200 g czekolady deserowej 6 jajek 2 łyżki mąki pszenne Dodatkowo
Oryginalny smakkieliszka kółeczka. Pamiętajcie, że 27 lutego mamy Tłusty Czwartek więc wypadałoby objadać się tymi-banalnie prostymi w wykonaniu i rozpływającymi się w ustach- pączusiami :) Polecam! :) * mąka pszenna- 240g * twaróg- 250 g * żółtka- 2 szt. * śmietana/gęsty jogurt- 3 czubate łyżki * soda- 1 i 1/2 łyżeczki * cukier- 80g * wanilia- pół laski (lub ekstrakt) * olej do smażenia- 1 litr Przesiać mąkę
Kraina Miodem PłynącaDesernik, czyli taki oszukany sernik w wersji deserowej, gdyż nie zawiera w sobie ani grama twarogu, a za to mascarpone i białą czekoladę, przez co jest lekki i delikatny. Mimo czekolady w nadzieniu i polewy czekoladowej, choinki wcale nie są za słodkie, no, oprócz zbyt słodkiej i- jak dla mnie- wręcz niejadalnej posypki, ale czego się nie robi dla dziecka
Kraina Miodem Płynącajakiś czas plasterki buraczka przewracać. Mus z koziego sera: Do rondelka wlać zimne mleko i wsypać żelatynę. Gdy napęcznieje podgrzewać, do momentu rozpuszczenia żelatyny (nie zagotować!) i ostudzić. Kozi twaróg zmiksować na gładką masę, połączyć z ubitą śmietaną i doprawić solą i pieprzem. Następnie dodawać po łyżce do ostudzonej żelatyny, cały czas mieszając. Gotową masę przełożyć do wysmarowanej masłem małej
Oryginalny smaknaszym dzieciom tez dzialac.Z tym wiekszym apetytem zasiada do swiatecznego stolu.Nasza pomoc ograniczy sie tylko do obslugi piekarnika.Skladniki na 10 lub 12 serniczkow (zalezy od wielkosci foremek):500 g twarogu 3x mielonego1 duze jajko1 pelna lyzka maki pszennej3 lyzki stewii lub 3/4 szklanki cukru1 cukier waniliowy lub esencja waniliowa1 malutka mandarynkagarstka mrozonych malinSkladniki na spod:120 g ciasteczek owsianych
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Sernik bardzo,bardzo malinowy.Delikatnie mazisty,aksamitnie gladki,idealny.Zrobilam go z polskiego twarogu sernikowego z Piatnicy.Pyszny!Do tego kolorek bardzo trendy.Sernik nie opada nie peka jest idealnie rowny.Napisalam inaczej,poniewaz zamiast calych owocow,do masy serowej dodalam puree z malin w dosc sporej ilosci,uzyskujac swietny malinowy smak.Mysle,ze przypadnie do gustu wszystkim wielbicielom sernikow i malin.Upieklam go w duzej formie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!odstawic na 1 godzine,zeby odpoczelo.W tym czasie tez maka mocno napecznieje,a ciasto zgestnieje.Skladniki na farsz:^okolo 80 dkg ugotowanych ziemniakow przecisnietych przez praske^okolo 25 dkg twarogu^jedna cebula,droniutko pokrojona i przyrumieniona na masle klarowanym^sol,pieprz do smaku^,majeranek jesli lubicieWYKONANIE :Do lekko przestudzonych ziemniakow,dodac twarog,cebulke i przyprawy.Polaczymc,wyrabiajac na gladka mase
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Brzoskwinie i morele juz oberwane i przetworzone.Jeszcze dojrzewaja jezyny.W lodowce cierpliwie stalo wiaderko twarogu z Piatnicy przywiezione z urlopu w Polsce i czekalo na swoja kolej.Powstal ogromny sernik,bo z 1 kg sera,o bardzo delikatnym smaku amaretto.Smaku dopelnil kajmak zatopiony w serniku i dodatkowo polewa z kajmaku.Nieprzeladowany smakowo,zwiezly,ciezki,wilgotny,pyszny i szykowny sernik na kazda okazje.Sernik upieklam
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sera twarogowego1 szklanka maki 550 + 1 lyzka maki ziemniaczanej2 jajka (ewentualnie 1 zoltko i 2 bialka)szczypta soli10-16 sliwek2 lyzki cukru trzcinowego2-3 lyzki masla1/2 lyzeczki cynamonuWykonanie:Twarog rozgniesc widelcem z zoltkami .Polaczyc obie maki,nastepnie wymieszac ze sztywna piana z bialek.Z ciasta uformowac 4 waleczki i pokroic skosne kluseczki.starac sie,by podsypac jak najmniejsza iloscia maki.Ciasto jest mieciutkie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!produkty rozgrzewajace i neutralne,unikajac wychladzajacych.Kasze sa waznym produktem zdrowej kuchni.Kasza gryczana i quinoa-"zloto Inkow" to skarbnica blonnika,witamin i skladnikow mineralnych.Pierogi z farszem z kaszy gryczanej z twarogiem bardzo nam smakowaly ,ale te z dodatkiem quinoa sa naprawde pyszne.Bardzo polecam i zapraszam do wyprobowania przepisu.Skladniki na okolo 50 pierogow:2,5 szklanki maki ( 1,5 szklamka pelnoziarnistej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Makaron z serem to danie,ktore zje bez szemrania kazde dziecko,nawet najwiekszy niejadek.I nie jest to bynajmniej goloslowne stwierdzenie,a z doswiadczenia plynace.To danie zajadala
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!upieczenia sernika z tego przepisu powstrzymywała mnie koszmarna ilość masła w masie serowej-dokładnie cała kostka.Pokusiłam się o mały eksperyment,dodatek masła opuściłam całkowicie (użyłam tłustego twarogu),zrezygnowałam z ubijania piany.Całe jajka z dodatkiem cukru ubiłam na puszysty kogel-mogel i połączyłam go z serem.Sernik jest dużo lżejszy,mniej kaloryczny ,a tak samo pyszny.Ponieważ miało być świątecznie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!