twaróg - 6936 przepisów (strona:25/463)

Leniwe pierogi 357

serkiem homogenizowanym – w wersji na słodko. Kto chciałby powrócić do tamtych czasów i zjeść leniwe jak u babci powinien pamiętać o tym, aby zaopatrzyć się w dobry twaróg. Najlepiej taki na wagę, prawdziwy. Można też pokusić się o zrobienie domowego . Wtedy wyjdą najpyszniejsze leniwe na świecie – a nam się zrobi błogo. A czy w Waszych rodzinnych domach gotowało(...)się leniwe pierogi? Leniwe pierogi (4 niewielkie porcje) : 500 g półtłustego lub tłustego twarogu 2 duże, ekologiczne jajka ok. 3/4 szklanki mąki (używam pszennej lub jasnej orkiszowej) 1 czubata łyżka cukru z wanilią lub ksylitolu z dodatkiem ziarenek wanilii dodatki: truskawki, roztopione masełko, cynamon / jagody, serek homogenizowany lub śmietana listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Żółtka oddzielamy

Poezja smaku
ROLADKI SCHABOWE ZE SZPINAKIEM, SEREM I MARCHEWKĄ 149

Roladki ze schabu można przygotować na wiele sposobów i nadziać różnymi farszami. Dzisiaj pomysł na smaczne nadzienie ze szpinaku, twarogu, czosnku i marchewki.                                                                       SKŁADNIKI(...)plastrów schabu 250 g mrożonego lub świeżego szpinaku 2 ząbki czosnku 4 średnie marchewki 1 mała czerwona papryka. pokrojona w kostkę 200 g twarogu sól, pieprz, papryka w proszku do smaku 4 łyżki oleju 1 litr bulionu 1 liść laurowy, ziele i pieprz w ziarnkach 1 cebula, pokrojona w talarki 1 łyżka mąki

Kulinarne Fantazje Marioli
Twarożek na sposób śródziemnomorski 153

umyj i pokrój w drobną kostkę. Oliwki i listki bazylii również drobno posiekaj. Twarożek wyłóż na talerz i posyp kawałkami pomidora, pokrojonymi oliwkami i liśćmi bazylii. Wiem co jem Twaróg jest produktem  niskokalorycznym  ponieważ zawiera niewielką ilość węglowodanów w postaci złożonego cukru mlecznego - laktozy. Zawiera również niewiele kwasów tłuszczowych. Jest za to  bogatym źródłem pełnowartościowego i łatwo(...)przyswajalnego białka.  Jego zawartość w suchej masie twarogu chudego to aż 80%. Posiada również dużą ilość  aminokwasów , które wraz z białkiem odpowiedzialne są za budowę nowych tkanek. W twarogu znajdziemy również takie pierwiastki jak  magnez czy wapń.  Biały ser poprawia przemianę materii oraz łagodzi stany mdłości wywołane zatruciem pokarmowym. Jego spożywanie polecane jest osobą cierpiącym

Fit&Fast Kitchen
Dieta CTZO, dzień czwarty 163

przeszkadza mi to, bo -jak też powiedziałam dietetyczce, mogę żyć bez niego. Dziś też pierwszy raz od rozpoczęcia diety posiłki po obiedzie nie były czasochłonne w przygotowaniu. Kolejna porcja twarogu dziś. Na kolację jadłam dziś to samo, co wczoraj na podwieczorek. Taka różnica, że dziś zamiast bułki – chleb, ale bez masła. Kalafior, który użyłam do poniedziałkowej kolacji oraz brokuł(...)cienki naleśnik. Smażyć z obu stron. farsz: W garnku na maśle rozmrażamy szpinak. Dodajemy sól, pieprz, i wyciśnięty czosnek. Po ugotowaniu się szpinaku, odstawiamy farsz do ostygnięcia. następnie dodajemy twaróg, doprawiamy delikatnie solą i pieprzem, zawijami farsz w naleśnik, układamy w naczyniu zaroodpornym i zapiekami chwilę w piekarniku. Ja nie zapiekałam naleśników, Zjadłam na ciepło, z patelni. Nie chciało

Kucharzyca
Serek topiony domowej roboty 204

Składniki: 20 dag twarogu, u mnie półtłusty 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól ,  dowolne przyprawy do smaku 1 łyżka masła, u mnie klarowane około 100 ml mleka, u mnie było 50 ml Przygotowanie : Twaróg pokruszyć do miseczki. Przesypać go sodą, przykryć talerzykiem i odstawić, aby zgliwiał, czyli stopił się. Twaróg powinien stać w temperaturze pokojowej przez kilka dni (mój stał(...)Może w tym czasie zacząć pachnieć podobnie jak sery pleśniowe. . Po tym czasie w rondelku stopić masło i dodać do niego zgliwiały twaróg. Na bardzo małym ogniu zasmażać go dodając jednocześnie sól, mleko (dla luźniejszej konsystencji) oraz wybrane przyprawy, mieszać by nie przypalić. Gotowy serek przelać do miseczki i odstawić do wystygnięcia. Tak wyglądał przed zasmażaniem

Proste Potrawy
Wiosenne fit śniadanie 183

dokładnie mieszamy. Paprykę i szczypiorek myjemy i kroimy na małą kosteczkę. Twarożek wykładamy na talerz i posypujemy papryką oraz szczypiorkiem. Podajemy z szklanką ulubionego soku owocowego. Wiem co jem Twaróg jest produktem niskokalorycznym ponieważ zawiera niewielką ilość węglowodanów w postaci złożonego cukru mlecznego - laktozy. Zawiera również niewiele kwasów tłuszczowych. Jest za to bogatym źródłem pełnowartościowego i łatwo przyswajalnego białka. Jego(...)zawartość w suchej masie twarogu chudego to aż 80%. Posiada również dużą ilość aminokwasów , które wraz z białkiem odpowiedzialne są za budowę nowych tkanek. W twarogu znajdziemy również takie pierwiastki jak magnez czy wapń. Biały ser poprawia przemianę materii oraz łagodzi stany mdłości wywołane zatruciem pokarmowym. Jego spożywanie polecane jest osobą cierpiącym na wrzody i nadkwaśność żołądka. Zawarte w twarogu

Fit&Fast Kitchen
Sernik śmietankowy 262

Polsce popularny, to jednak jego korzenie sięgają już starożytnej Grecji. W jednej z pierwszych książek kucharskich autorstwa greckiego filozofa Aegimusa można było znaleźć przepis na ciasto na bazie twarogu pieczone zwycięzcom igrzysk olimpijskich. W starożytnym Rzymie z kolei Marek Porcjusz Katon opisywał, aby 2 kg sera utrzeć w moździerzu, wymieszać z funtem mąki pszennej i jajkiem i piec na rozgrzanym(...)kruchym spodzie, z kruszonką, lukrem, migdałami, czekoladą. Przepisów wiele. Ja zachęcam dzisiaj to spróbowania niezwykle smacznego sernika śmietankowego. Bardzo szybki w przygotowaniu i bardzo szybko jedzony Składniki: 1kg twarogu 6 jaj 1 szklanka cukru 500ml śmietanki kremówki 1 budyń waniliowy 1 cukier waniliowy garść rodzynek Przygotowanie: Białka oddzielić od żółtek. Do żółtek wsypać cukier waniliowy oraz 3/4 szklanki cukru. Żółtka

Jacob Tastes
W domu: babcine pierogi 267

babci i dzisiaj właśnie nadszedł ten dzień. Ciasto jest oryginalne według proporcji podanych przez babcię, ale farsz tym razem zmieniłam. Będą to pierogi ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i wędzonym twarogiem. Zapraszam! SKŁADNIKI: na ciasto (z podanych proporcji ciasta starcza na ok. 70 pierogów): 4 szklanki mąki 1 jajko 1,5 cm pasek masła (z dużej kostki) ciepła woda do zarobienia(...)wyszło ok. 250 ml) sól na farsz (z tej proporcji farszu starcza na ok. 30 pierogów): 0,5 opakowania wędzonego twarogu (ja kupuję go w lidlu) 0,5 kostki twarogu półtłustego duża garść świeżego szpinaku baby 10 suszonych pomidorów (suchych, nie z zalewy) pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Ciasto wyrabiamy z podanych składników – do mąki dodajemy łyżeczkę soli, masło pokrojone

Kuchnia w biegu
Pascha. 133

względu na symbolikę nawiązującą do Grobu Chrystusa. Istnieją dwie metody przyrządzania paschy, na zimno i na ciepło. Wybrałam tę pierwszą. Kluczem do  osiągnięcia sukcesu jest użycie dobrej jakości twarogu. Podawałam z sosem z owoców leśnych. Składniki: 500 g twarogu półtłustego 4 żółtka 1 szkl. cukru pudru 130 g miękkiego masła 100 ml słodkiej śmietanki 30-36% ziarna z jednej(...)laski wanilii 100 g posiekanych migdałów Wykonanie: Twaróg zmielić dwukrotnie. Jajka sparzyć, wkładając je na 10 sekund do wrzątku. Żółtka utrzeć z cukrem, dodać śmietankę cały czas ubijając. Następnie dodać ziarna wanilii, porcjami miękkie masło i ubijać. Kolejnym krokiem jest dodanie porcjami zmielonego twarogu. Wymieszać. Na końcu wmieszać do masy posiekane migdały bez skórki. Masę przełożyć na sitko, wyłożone gazą

zadanie-gotowanie
Kulebiak z wedzonym pstragiem i twarogiem czyli bardzo spoznione Srodowe Rybki odc.63 168

propozycja to rewelacyjna przystawka lub lekki obiad, także od święta.  W sam raz dla miłośników wypieków i ciepłych przekąsek. Proste w przygotowaniu i BARDZO smaczne trio ryby z twarogiem i koperkiem :) Kulebiak z wędzonym pstrągiem i twarogiem ciasto: 20 g drożdży szczypta cukru 250 ml mleka 500 g mąki pszennej jajko sól farsz: pęczek koperku, posiekany(...)mała cebula, drobno pokrojona po 300 g wędzonego pstrąga (pozbawiamy go skóry i ości) i twarogu, rozdrobnione cytryna pieprz masło i bułka tarta jajko, rozbełtane do posmarowania Drożdże mieszamy z cukrem, łyżką mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiamy by ruszyły. Do miski z zaczynem przesiewamy mąkę, wbijamy jajko, sól i dokładnie wyrabiamy ciasto. Miskę przykrywamy i odstawiamy na godzinę by ciasto

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowy ser topiony (smażony) 184

stabilizatorów, utwardzonych tłuszczy i tym podobnych dodatków. Bardzo prosty do wykonania. Można go przyprawić do smaku czym kto lubi, ja zrobiłem tym razem wersję z kminkiem. Składniki: 250 d twarogu 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól kminek lub inne przyprawy do smaku (czosnek niedźwiedzi, papryka, pieprz, szczypiorek, co kto lubi...) 2 łyżeczki masła lub margaryny około 50-100 ml mleka(...)Twaróg rozkruszyć do miseczki. Posypać sodą oczyszczoną, przykryć talerzykiem i odstawić, aby zgliwiał (częściowo się stopił ). Twaróg zostawić w temperaturze pokojowej przez 1-3 dni.  W rondelku stopić masło i dodać do niego zgliwiały twaróg. Na bardzo małym ogniu zasmażać go dodając jednocześnie sól, mleko (dla uzyskania bardziej kremowej konsystencji) oraz wybrane przyprawy. Gotowy serek przelać do miseczki

Przepisy na domowy ser i chleb
Jesienny breakfast bowl, czyli skuteczny sposób na jesienną chandrę 161

zły nastrój odszedł w zapomnienie. Postanowiłam podzielić się z Wami moim przepisem, byście Wy również przezwyciężyli męczącą nas wszystkich jesienną chandrę :). Składniki: jedno większe jabłko połowa granatu pół kostki twarogu- 125g (ja wybrałam półtłusty,jednak możesz zarówno użyć light) :) pięć łyżek ziaren soi z tego przepisu (możesz użyć też płatków sojowych, bądź owsianych)   łyżka otrębów pszennych łyżka amarantusa ekspandowanego(...)garnka i podlej wodą.  Gotuj na małym ogniu do zmiękknięcia jabłek. W tym czasie obierz połowę granatu. Do miski wsyp amarantus, siemię lniane, soję, otręby pszenne i twaróg. Dodaj mus z jabłek i granata. Całość posyp orzechami włoskimi i czekoladą. Gotowe! Teraz tylko skosztuj i pożegnaj się z jesienną chandrą. :) Całość zawiera: 566 kcal (z twarogiem light 535 kcal

Smiling Shrimp
Tort naleśnikowy z twarogiem i musem jabłkowym 267

Składniki na 2 torciki: ulubiony dżem, np. brzoskwiniowy powidła śliwkowe 250 g twarogu półtłustego (1 kostka) 1 szklanka delikatnego musu jabłkowo-gruszkowego łyżka płatków owsianych 2 mandarynki opcjonalnie dobry krem czekoladowo-orzechowy, np. nutella Ciasto naleśnikowe (na 12-13 mniejszych naleśników) 2 szklanki mąki pszennej typ 450 1 szklanka mleka 1 szklanka wody gazowanej 2 jajka szczypta soli  Przygotowanie(...)rumiano z obu stron. Na dużym talerzu ułóż jeden naleśnik. Kolejność smaków może być dowolna. Pierwszy naleśnik posmaruj cienko powidłami. Przykryj drugim naleśnikiem. Posmaruj go 2-3 łyżkami twarogu. Aby był bardziej smarowny, możesz go zmielić lub zmiksować w malakserze. Na warstwę twarogu połóż kolejny naleśnik i posmaruj go niewielką ilością dżemu brzoskwiniowego. Nałóż czwarty naleśnik. Posmaruj go cienko powidłami

Anioszek w kuchni
Grzanki z pastą rybną z twarogiem 193

ciekawą przekąskę z całkiem zwyczajnych produktów. Aby zróżnicować posiłki w swoim domu, przygotowuję różne pasty do kanapek. Tym razem wystarczy tylko konserwa z rybą w sosie pomidorowym i trochę twarogu, aby powstała smaczna i zdrowa przekąska. O takiej paście już Wam pisałam, ale tym razem połączyłam z grzankami. Czyli na śniadanie mamy grzanki z pastą rybną z twarogiem . Składniki: - ryba(...)sosie pomidorowym (1 puszka) - 125 g twarogu półtłustego - sól, pieprz - olej roślinny o naturalnym aromacie dymnym (ewentualnie) dodatki: - kilka kromek pieczywa - sezam Przygotowanie: Twaróg i rybę z sosem miksuję w blenderze na gładką masę. Do smaku dodaję sól i pieprz. Jeśli chcę, aby miała smak wędzony, dodaję kilka kropel oleju roślinnego o naturalnym aromacie dymnym. Dokładnie mieszam.  Z chleba

Kuchnia co dnia
Pyry z gzikiem 194

idealne dla poznaniaków. :-) Ziemniaki gotowane w mundurkach mają inny smak niż te gotowane przez nas do obiadu. Już ten fakt nadaje daniu wyjątkowości. Ziemniaki koniecznie muszą być gorące a twaróg zimny - wtedy smakuje idealnie i niepowtarzalnie. 3-4 ziemniaki 200g twarogu 1/2 pęczka szczypiorku 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki posiekanego koperku sól, pieprz 1. Twaróg mieszamy ze śmietaną, solą(...)pieprzem i posiekanym szczypiorkiem. Chłodzimy. 2. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Obieramy.  3. Gorące ziemniaki posypujemy koperkiem, podajemy z dobrze schłodzonym twarogiem

Szefowa kuchni