Ponadto do ciasta dodałam sporą ilość białego sera i miód, nie użyłam zaś w ogóle drożdży. Żeby efekt końcowy cieszył oko zwinęłam je w ślimaczki:) Składniki: 300g chudego twarogu, 100ml stopionego masła + 2 łyżki masła, 100ml mleka, garść ziaren słonecznika (użyłam Kresto), łyżka pestek dyni, szczypta soli, 2 łyżki miodu, 1/2kg mąki pszennej, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia(...)mleko do posmarowania, cukier do posypania. Przygotowanie Twaróg rozgnieść widelcem. Ziarna podprażyć na suchej patelni, ostudzić, posiekać i wymieszać z 2 łyżkami masła oraz twarogiem. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać rozgnieciony twaróg, stopione masło, mleko, sól i miód. Zagnieść elastyczne ciasto. Odrywać małe porcje, formować wałeczek i zwijać w ślimaczki. Układać na blasze wyłożonej
Z miłości do słodkościmoim świątecznym stole, a którego nie zdążyłam dodać w okresie poświątecznym. Jest to sernik mocno czekoladowy, lekko gorzki, zalicza się do tych wilgotnych, ciężkich, choć akurat to zależy od twarogu, jaki wykorzystamy. Ja najbardziej lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie mielonego i taki też jest ten, który Wam dziś przedstawię. Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy Składniki(...)ciasto 1 szklanka mąki pszennej 7dag margaryny 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka kakao masa serowa 1kg twarogu trzykrotnie mielonego 15dag cukru 4 jajka 10dag margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 16dag czekolady deserowej Wykonanie: - składniki na ciasto przełożyć do miski lub na stolnicę, zagnieść gładkie ciasto, schłodzić 30minut w lodówce - ciastem wylepić spód wyłożonej papierem do pieczenia
Smakołyki BerenikiPuszyste, wilgotne, mocno czekoladowe, nadziewane twarogiem babeczki. Przygotowanie: 20 minut Koszt: Tanie Mamy piątek, baardzo słoneczny przynajmniej u mnie bo aż 27 stopni! Niebo bezchmurne, lekki wiaterek..prawie jak lato, tylko szkoda że to tylko jednorazowo, bo od jutra popsucie totalne pogody i deszcze na majówkę.😑 Gdy zbliża się weekend nie wypada przyrządzić czegoś słodkiego na deser(...)szklanka mąki orkiszowej ▸1 łyżeczka proszku do pieczenia ▸1 łyżka kakao ▸1/3 szklanki mleka ▸1/4 szklanki oleju ▸1 jajo ▸dosłodzić wedle uznania masa ▸200 g twarogu (ja dałam chudy) ▸1 jajo ▸kilka kropel aromatu waniliowego ▸dosłodzić wedle uznania Przygotowanie: 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy resztę składników na ciasto. Mieszamy do połączenia składników
Zdrowie i pysznie na talerzumnie) oprószyć je cukrem pudrem po upieczeniu. Ciasteczka są kruche i maślane o twarogowym posmaku oraz z wyczuwalną nutą wanilii. Połączenie mąki, masła i twarogu daje zaskakujący i wyjątkowy smak, że trudno im się oprzeć. Dodatkowo zachęca ich nietypowy kształt, który przyciąga uwagę. Te małe ciasteczka, na dwa kęsy, tak wciągają, że z pewnością na jednym się nie skończy(...)Składniki: 250 g twarogu półtłustego 200 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru z wanilią Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy
Kuchnia MagdaLenymnie) oprószyć je cukrem pudrem po upieczeniu. Ciasteczka są kruche i maślane o twarogowym posmaku oraz z wyczuwalną nutą wanilii. Połączenie mąki, masła i twarogu daje zaskakujący i wyjątkowy smak, że trudno im się oprzeć. Dodatkowo zachęca ich nietypowy kształt, który przyciąga uwagę. Te małe ciasteczka, na dwa kęsy, tak wciągają, że z pewnością na jednym się nie skończy(...)Składniki: 250 g twarogu półtłustego 200 g masła 1 i 1/2 szklanki mąki + do podsypania 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 15 g cukru z wanilią Wykonanie: Na stolnicę wysypujemy mąkę przesianą przez sito. Dodajemy proszek do pieczenia, cukier z wanilią oraz twaróg przeciśnięty przez praskę i wszystko dokładnie mieszamy. Na końcu dodajemy zimne masło pokrojone w małą kosteczkę i zagniatamy
Kuchnia MagdaLenyziemniaków z dodatkiem mąki, jajka oraz soli i ugotowane we wrzącej wodzie. Taki jest podstawowy przepis, który większość z nas bardzo dobrze zna. Do podstawowej wersji kopytek dodatkowo dodałam twaróg oraz smażoną cebulkę, dzięki temu uzyskałam smak podobny do ruskich pierogów. Całość oprócz soli przyprawiłam pieprzem oraz tymiankiem, dzięki temu stały się one bardziej wyraziste i aromatyczne. Kopytka ruskie(...)okrasić je smażoną cebulką lub jak ktoś lubi- skwarkami. P.S. Z podanego przepisu wychodzi duża rodzinna porcja (ponad 100 sztuk) 👪 Składniki: 1 kg ziemniaków (po obraniu) 400 g twarogu półtłustego 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania 1 jajko 2 małe cebule 1 łyżeczka suszonego tymianku sól, pieprz 1 łyżka oleju Dodatkowo: 50 g masła 2 łyżki bułki
Kuchnia MagdaLenyPierogi leniwe to takie kluski z twarogu, jaj i mąki pszennej, podawane na słodko, które raczej z wyglądu tradycyjnych pierogów nie przypominają. Każdy z pewnością zna je z dzieciństwa. Przepis na dobre pierogi leniwe powinien zawierać możliwie jak najmniej mąki, wtedy kluski będą miękkie i pulchne. Najczęściej podawane są ze śmietaną i cynamonem lub cukrem, masłem i bułką tartą(...)czereśniami, dodatkiem orzechów włoskich i odrobiną kardamonu. Wspaniała propozycja na kolację lub deser, a także obiad dla osób, które lubią obiady na słodko 😉 Składniki: Pierogi leniwe: ok. 700 g twarogu półtłustego 3 jajka 1 op. cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżka miodu ok. 1 kg czereśni 50 g orzechów włoskich szczypta
Kuchnia MagdaLenyPlacki z twarogu z dodatkiem kukurydzy pachnące delikatnie cynamonem i wanilią. Pyszne, kształtne, delikatne w smaku, gorące, posypane cukrem pudrem lub nie. Idealne o każdej porze dnia! Do ciasta-bazy wrzucam czasem suszone owoce, np. rodzynki, żurawinę, posiekane morele lub daktyle, albo owoce świeże: banany, kawałki jabłka, melona, gruszki, sezonowo borówki, jeżyny, jagody, truskawki, maliny. Myślę, że wersja wytrawna(...)kawałkami warzyw też się sprawdzi, np. kawałkami brokułów, pomidora, tartej cukinii czy dyni. Świetne danie dla dzieci, na kilka sposobów. Smacznego! SKŁADNIKI: (na 28-30 placków) 450 g twarogu sernikowego 1 jajo 1 szklanka mąki + 2 prawie czubate łyżki 1 szklanka mleka puszka 400 g kukurydzy, po odsączeniu 225 g szczypta cynamonu 1 opakowanie cukru z wanilią 1 łyżeczka proszku
Zasmakuj Kuchnipodstawą codziennego jedzenia. Proste połączenie smaków daje idealną i pyszną pastę na kanapki. Do tego bardzo bogatą w wapń! Warto zajadać przynajmniej raz w tygodniu! Co nam trzeba? kostka twarogu półtłustego (około 250 g) i puszka szprotek w oleju (140-170 g). (mogą być wędzone, kupowane na wagę) przyprawy: pieprz, papryka słodka, sól łyżka musztardy lub ketchupu do smaku Robimy(...)Twaróg należy rozdrobnić. Szprotki oczyścić z głów, odsączyć z oleju i dodać do twarogu. Wszystko razem rozetrzeć widelcem. Gdy masa jest zbyt sucha można dodać odrobinę oleju z ryb. Dodatkowo do pasty można dodać posiekaną natkę pietruszki czy szczypiorek albo trochę cebulki. Przyprawiamy do smaku przyprawami i musztardą lub ketchupem. I nakładamy na kanapeczki! Share 4 Tweet 0 Google Plus
Latosiowydomserowe. Są delikatne i puszyste. Polecam podawać je z owocami (u mnie jagody). Można je również zabrać jako deser do pracy. W związku z tym, że w składzie jest twaróg, to po wyjęciu babeczek z piekarnika, opadają one nieznacznie. Jeżeli zależy Wam na pięknie wyrośniętych, to należy postępować z nimi podobnie jak z sernikami, czyli studzić powoli, bez dużych zmian(...)temperatury. Na 6 sztuk. SKŁADNIKI 4 jajka szczypta soli 60 g masła 100 g twarogu 100 ml mleka 80 g cukru trzcinowego 80 g mąki pszennej tortowej 30 g płatków migdałowych 1 łyżeczka proszku do pieczenia WYKONANIE Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. 6 żaroodpornych kokilek wysmarować masłem i ułożyć na kratce
Passions hobbies lifewyłożyłam dno i boki formy do tarty myśląc, że co będzie, to będzie. Wyszło koncertowo! Ciasto jest kruche, ale się nie kruszy, jest pyszne. Masa budyniowa z dodatkiem zmielonego twarogu – coś świetnego. No i oczywiście śliwki – bez nich ta tarta nie smakowałaby już tak samo. Jeśli o mnie chodzi, to plan zrealizowany w 100%. Wyszło pysznie, więc polecam(...)skórka otarta z 1 cytryny 1-2 łyżeczki soku z cytryny Masa: 300 ml mleka 100 g cukru 1 op. budyniu waniliowego 1 op. cukru wanilinowego 250 g półtłustego twarogu, zmielonego dwu/trzykrotnie 300 g śliwek sok wyciśnięty z połowy cytryny Mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem pudrem. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki lub starte na dużych oczkach tarki masło
Smaki Na Talerzuprześwitują białe granulki sera. Powód tego jest taki, że ja nie przepadam za gotowymi serami z wiaderka, które są dobrze zmielone i prawie że płynne. Ja zawsze kupuje zwykły twaróg chudy lub półtłusty pakowany po 250 g/500 g i sama go miele w melakserze. Rzadko go przepuszczam przez maszynkę, bo lubię czuć granulki sera. Nie jest to oczywiście wymóg konieczny(...)Składniki: spód ▸ 100 g płatków orkiszowych POLSKIE MŁYNY ▸ 90 g masła orzechowego ▸3 łyżki wody masa ▸ 500 g twarogu chudego/gotowego z wiaderka ▸ 200 ml śmietanki kokosowej lub zwykłej 30% ▸ 2 opakowania galaretki cytrynowej+500 ml wody ▸ 50 g gorzkiej czekolady ▸ 4 łyżki kakao ciemnego polewa ▸ 50 g gorzkiej czekolady ▸ 3 łyżki mleka ▸ wiórki kokosowe
Zdrowie i pysznie na talerzunocami. Muszę przyznać, że zaskoczył mnie ilością owoców i tym, jak szybko dojrzewają. Ta galette też mnie zaskoczyła. Strukturą ciasta, kruchością, smakiem i łatwością wykonania. Proste składniki - masło, mąka, twaróg i jajko (podobnie jak w ciasteczkach gęsie łapki) pozwoliły uzyskać efekt ciasta delikatnie listkującego się, które przypomina francuskie. Galette to rodzaj tarty, takiej prostej, rustykalnej, bez starannego wyklejania formy(...)wersję ze śliwkami i to aż dwukrotnie w ciągu kilku dni. I powiem, że jest mega! Ale z innymi owocami również powinna pysznie smakować. Galette ze śliwkami Składniki: 100g twarogu 70g masła 1 żółtko 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 0,5 szklanki mąki np. tortowej (plus do podsypywania) nadzienie: 500g śliwek 2 łyżki płatków owsianych 1 łyżka cukru bązowego
Obiad gotowyPierogi leniwe to takie kluski z twarogu, jaj i mąki pszennej, podawane na słodko, które raczej z wyglądu tradycyjnych pierogów nie przypominają. Każdy z pewnością zna je z dzieciństwa. Przepis na dobre pierogi leniwe powinien zawierać możliwie jak najmniej mąki, wtedy kluski będą miękkie i pulchne. Najczęściej podawane są ze śmietaną i cynamonem lub cukrem, masłem i bułką tartą(...)czereśniami, dodatkiem orzechów włoskich i odrobiną kardamonu. Wspaniała propozycja na kolację lub deser, a także obiad dla osób, które lubią obiady na słodko 😉 Składniki: Pierogi leniwe: ok. 700 g twarogu półtłustego 3 jajka 1 op. cukru z prawdziwą wanilią 1 szklanka mąki pszennej + do podsypania szczypta soli Dodatkowo: 1 łyżka miodu ok. 1 kg czereśni 50 g orzechów włoskich szczypta
Kuchnia MagdaLenypowiecie na to, że twaróg w kostce może smakować tak pysznie jak kremowy serek na kanapki typu Almette? To zdecydowanie obniży koszta, polepszy jakość spożywanych przez Was produktów i sprawi, że poczujecie się dumni, że potraficie czarować w kuchni! :) Połączenie twarożku i kiełbasy wydaje Wam się dziwne? W moim menu jest to bardzo częste połączenie, a przede wszystkim bardzo smaczne(...)połączenie. Do tego świeże warzywa i jestem w niebie. Potrzebujemy: 1 bagietka oliwa 200 g twarogu 1/2 szklanki mleka 3 łyżki jogurtu greckiego kilka kwiatów szczypiorku / szczypiorek / cebulka kiełbasa krakowska Maestro Henryk Kania pomidor pieprz, sól Bagietkę kroimy na kromeczki pod lekkim kątem. Każdą z kromeczek smarujemy lekko oliwą i podpiekamy w piekarniku przez 10 minut w 200 stopniach
MamaOskarka