mnie mama, która wczoraj gotowała kluski śląskie na obiad ( NAROBIŁA MI OCHOTY NA TEGO TYPU DANIE ) . Jedne różnią się od drugich diametralnie, jednak w lodówce od dłuższego czasu przechowywałam twaróg, który wypadało zużyć ze względu na zbliżający się koniec daty ważności. Myśl o zmarnowaniu jedzenia wywołała u mnie niemiłe uczucie, które zadecydowało powstaniu leniwych. cynamonowe żytnie leniwe z jabłkami(...)słodkiego dodatku nie miałam problemów. Całość podkreśliłam smakiem cynamonu, który służył jako posypka całego dania oraz znalazł się w cieście leniwych. SKŁADNIKI: 3 czubate łyżki pełnoziarnistej mąki żytniej 100g twarogu białko jajka 2 łyżki ksylitolu jabłko 2 łyżeczki cynamonu laska cynamonu garść orzechów włoskich WYKONANIE: twaróg ugniatamy widelcem, dodajemy ksylitol, cynamon, mąkę i białko- dokładnie mieszamy ciasto przekładamy na deskę
healthy dreamswędzarni, co to ją między stodoło a szklarnio ma. Prawda, że proste? Nu, nie ma za co, niech Wam na zdrowie służy! Składniki: 4 duże ziemniaki 200 g chudego twarogu 150 ml śmietany 18% 100 g startego cheddara 2 ząbki czosnku ¼ wędzonego pstrąga masło sól, pieprz Sposób przygotowania: Ziemniaki kroimy w grube plastry. Układamy na folii aluminiowej i szczodrze posypujemy(...)wiórkami masła. Szczelnie zawijamy folię i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 220 stopni. Pieczemy 40-50 minut, do miękkości ziemniaków. W międzyczasie łączymy śmietanę, twaróg, ser i czosnek, doprawiamy solą i dużą dawką pieprzu. Odstawiamy do lodówki do czasu, aż ziemniaki będą gotowe. Na upieczone plastry ziemniaków nakładamy łyżkę serowego farszu i dekorujemy kawałkami wędzonego pstrąga. Podajemy na ciepło. Kategoria
Dobra zagrycha u Krychy i Zdzichakarnawał, to karnawał....trza smażyć ile się da..w sumie miałam chęć pączki, ale po pierwsze miałam sporą kostkę twarogu i termin przydatności zbliżał się ku końcowi..i trza było działać..a po drugie za mało wolnego czasu na pączki.. .znalazłam przepis na małe pączki serowe i takie właśnie zrobiłam..Z twarogu robiłam kiedyś oponki(...)robieniu kulek maczałam ręce w wodzie i stąd chyba taka chrupiąca skórka]..kuleczki po włożeniu do gorącego tłuszczu pięknie rosły i nawet same się przewracały... 0,5 kg tłustego twarogu 6 łyżek cukru 5 łyżek śmietany 18% 4 jajka 2 1/4 szkl. mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka wódki 1 czubata łyżeczka cukru waniliowego olej
Moje domowe kucharzenieświątecznym stole :) PIERNIK: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka kakao 1/2 łyżeczki domowej przyprawy do piernika 2 łyżki miodu 1 jajko 75g masła 1/2 łyżeczki sody SERNIK: 500g zmielonego twarogu 3 jajka 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 100g orzechów włoskich POLEWA: 1/4 szklanki cukru pudru 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 25g masła(...)przestudzić. Zmiksować z jajkiem. Wsypać mąkę wymieszaną z sodą oraz przyprawami i połączyć. Wyłożyć do tortownicy o średnicy 18 cm. Na dnie powinien być papier do pieczenia. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z jajkami, cukrem, ekstraktem i mąką ziemniaczaną, umieszczając składniki w misie miksera. Orzechy włoskie dokładnie zmielić, dodać do masy sernikowej i wymieszać. Wylać na ciasto piernikowe. Wstawić do piekarnika
https:KKuchniaMniamnadzieniem ziemniaczano-twarogowym – powszechnie znane i lubiane, proste danie z niewyszukanych składników. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób / ok. 20 pierogów) 2 średnie ziemniaki (300g) 150g tłustego twarogu 1 mała cebula (100g) 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu świeżo mielonego 2 łyżki oleju rzepakowego ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu Dressing 150g wędzonego boczku 1 mała cebula(...)Cebulę obieramy i kroimy/siekamy w drobną (2-3mm) kostkę. Na małej patelni na średnim ogniu rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wrzucamy cebulę. Podsmażamy do zeszklenia ok. 3 minuty. Twaróg (najlepiej ogrzany w temperaturze pokojowej) rozgniatamy widelcem. Dodajemy pozostałe składniki: ziemniaki, cebulę razem z olejem, a także sól i pieprz. Wyrabiamy wszystko na jednolitą gładką masę. Pierogi lepimy w sposób
Kulinarna Pokusapierogów; ilość zależy od średnicy użytego wykrawacza): Farsz 250 ml kaszy gryczanej 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego cebula łyżka oleju do smażenia 2 czubate łyżki zmielonego twarogu jajko pieprz i sól do smaku Ciasto pół kg mąki pszennej (u mnie typ 480) i kilka łyżek do podsypywania podczas wałkowania ok. 280 ml wrzątku łyżeczka soli Kaszę wypłukać(...)wodę i najpierw mieszać łyżką, a potem wyrabiać ręką na gładkie i elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem, by nieco odpoczęło. W tym czasie dodać do kaszy jajko i zmielony twaróg. Dobrze wymieszać i doprawić całość do smaku solą i pieprzem. Ciasto podzielić na 4 części. Każdą rozwałkować na cienki (2 mm) placek na blacie oprószonym mąką. Nie należy sypać zbyt
Weekendy w domu i ogrodzieOrkiszowe bułeczki z patelni nadziewane twarogiem kozim z oregano i oliwą z oliwek (5 małych bułeczek) Składniki: 1 szklanka mąki (u mnie orkiszowa, ale zwykła pszenna też może być) około 100 ml gorącej wody 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli około 50g twarogu koziego (w formie serka na kanapki) 2 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: Umieszczamy wszystkie składniki(...)misce i szybko zagniatamy. Ciasto dzielimy na pięć kawałków, po czym z każdego formujemy w rękach płaskie placuszki. Na środku każdego placuszka umieszczamy około łyżeczki twarogu koziego, posypujemy oregano i zlepiamy boki placuszków, tworząc małe kule. Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, pod przykryciem około 3-4 minuty z każdej strony. Jeżeli nie masz za dobrej patelni możesz smażyć
Moja Michajajka 1/2 szklanki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki sodu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1 opakowanie przyprawy do piernika SERNIK MARCEPANOWY: 750g zmielonego twarogu 250g sera ricotta 200g masy marcepanowej 1/2 szklanki śmietanki 30% 1/2 szklanki cukru 3 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki likieru amaretto POWIDŁA: 1 1/2 szklanki powideł śliwkowych(...)nagrzanego do 175*C i piec przez 30min. Po wystudzeniu rozkroić na pół. SERNIK. Masę marcepanową włożyć do garnuszka i podgrzewać ze śmietanką, aż się rozpuści. Odstawić do wystudzenia. Twaróg i ricottę przełożyć do misy miksera, wsypać cukier, mąkę i zmiksować. Dodać po jednym jajku i połączyć z rozpuszczoną masą marcepanową. Na końcu wlać likier. Sernik wlać do formy
https:KKuchniaMniamczasie gotowania wspaniałą paćkę z wypływającego farszu. Jest na to jednak sposób. Poniżej przedstawiam Wam sposób na ruskie pierogi inaczej, czyli w sumie "Ruskie Kotlety". Składniki: 1kg ziemniaków 250g twarogu 1 duża cebula wafle (zwykłe prostokątne, "andruty") 1 jajko sól, pieprz bułka tarta Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy i gotujemy w osolonej wodzie. Odlane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub ubijamy tłuczkiem(...)papkę. Cebule siekamy bardzo drobno i podsmażamy na oleju. Twaróg mielimy lub dokładnie rozdrabniamy widelcem. Dodajemy podsmażoną cebulę i twaróg do ziemniaków i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Smarujemy równomiernie wafle farszem. Zostawiamy wafle by nasiąknęły nieco, należy pamiętać by nie zostawiać brzegów bez farszu, bo suchy wafel będzie nam później nie pękał. Kiedy wafle z farszem nam zmiękną, zwijamy
Gotuj z Rumcajsemłyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/4 szklanki oleju 1/4 szklanki kawy espresso SERNIK GOTOWANY: 500g zmielonego twarogu 200g masy kajmakowej 100g masła 1/3 szklanki cukru 1 szklanka mleka w proszku 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka GALARETKA Z GRUSZKAMI: 500g gruszek 1/2 szklanki wody(...)ciasto ponownie włożyć do formy. Jajka rozmącić z mąką, zwykłym mlekiem i mlekiem w proszku. Masło rozpuścić z cukrem w garnku, dodać kajmak i dokładnie wymieszać. Włożyć zmielony twaróg i często mieszając zagotować. Połączyć z mieszanką jajeczną i poczekać, aż masa ponownie zabulgocze. Jeszcze gorącą masę przełożyć na czekoladowe ciasto. Gruszki (waga po obraniu) obrać ze skórki i pozbywając się
https:KKuchniaMniamchociaż nie jest tak słodki jak one. Natomiast jest to sernik z rodzaju ciężkich i zazwyczaj poprzestajemy na jednym kawałku ;) SPÓD: 100g herbatników 50g masła SERNIK: 1 kg zmielonego twarogu 1/2 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 jajka 200g masy kajmakowej 3 łyżki masła orzechowego 100g orzeszków ziemnych solonych 100g czekolady gorzkiej POLEWA: 100g czekolady gorzkiej 200g śmietanki(...)ziemnych solonych Herbatniki rozkruszyć i połączyć razem z rozpuszczonym masłem. Wylepić dno formy o średnicy 25cm i odstawić w chłodne miejsce. Składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej. Twaróg utrzeć z cukrem, a następnie wbijać po jednym jajku. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną. Masę serową podzielić na 3 równe części. Do jednej dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę
https:KKuchniaMniammigdałowego Masa orzechowa : 350 g zmielonych orzechów włoskich 1/2 szkl mleka 3/4 szkl cukru 1 łyżka masła/ margaryny Masa serowa: 500 g twarogu półtłustego 200 g miękkiego masła 3/4 szkl cukru pudru 1 budyń śmietankowy 6 żółtek 2 łyżki cukru waniliowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej Dodatkowo(...)zmiksować do uzyskania jednolitej masy. 3. Masa orzechowa: Mleko zagotować z cukrem i masłem. Zalać nim orzechy, wymieszać i ostudzić. 4. Masa serowa: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Twaróg zmielić. Masło utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami do puszystości. Dodać mąkę, budyń, cukier waniliowy i twaróg, zmiksować do połączenia składników. 5. Białka ubić na sztywną pianę z solą
Nastoletnie Wypiekaniechociaż osobiście uwielbiam właśnie jej SMAK i chętnie dodaję ją do wszelkich dań. W przypadku poniższego makaronu idealnie wpasowała się w połączeniu z jarmużem, papryczką i moim ulubionym, wszędobylskim twarogiem. Na pewno jeszcze powtórzę to połączenie. Jarmuż - pochodzi z zielonej rodziny kapustowatych, podobnie jak brokuły, rukiew czy brukselka. I podobnie jak wszystkie warzywa kapustowate posiada on niezwykłe właściwości antynowotworowe. Skąd(...)jadać także na surowo. Ja nie praktykuję, bo nie lubię, ale podobno można i tak zdrowiej. Składniki (na 2-3 porcje) : 150 g pełnoziarnistego makaronu penne 100 g twarogu (w domu miałam chudy) 100 g jogurtu naturalnego 1/2 szklanki mleka 1/2 dużej cukinii dwie garście jarmużu 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju 1 papryka czerwona
Kuchnia EllieLekki, wręcz dietetyczny sernik za zimno z melonem. Jeśli użyjemy twarogu i jogurtu o obniżonej zawartości tłuszczu, a ciasto podzielimy na 9 porcji, to jedna będzie miała 210 kcal. Składniki: opakowanie biszkoptów melon 4 łyżki żelatyny 250 g zmielonego twarogu 330 ml jogurtu naturalnego 4 łyżki cukru 250 ml mleka skondensowanego (light) galaretka cytrynowa Przygotowanie Na blaszce (moja ma wymiary(...)biszkopty. Melona obieramy ze skórki, oczyszczamy z nasion, kroimy w kosteczkę i miksujemy blenderem. Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml wody i odstawiamy do ostygnięcia. Jogurt miksujemy z cukrem, dodajemy twaróg i melona, na końcu wlewamy cienką stróżką zimną (ale jeszcze płynną) żelatynę. Masę wylewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Galaretkę rozpuszczamy w 100 ml wody
e-PrzepisyKulinarnedelikatnym kremem żurawinowym :) CIASTO KRUCHE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki cukru 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100g masła 2 żółtka 2 łyżki zimnego mleka MASA SEROWA: 500g twarogu 1/3 szklanki śmietanki 30% 1/3 szklanki cukru 2 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 100g czekolady gorzkiej ok 150g świeżej żurawiny KREM ŻURAWINOWY: 100g świeżej żurawiny 1/2 szklanki cukru 2 łyżki(...)średnicy 25cm i zrównać. Nakłuć widelcem i podpiec 10min w piekarniku nagrzanym do 190*C, najlepiej z obciążeniem. Składniki na masę sernikową powinny być w temperaturze pokojowej. Dobrze zmielony twaróg zmiksować z cukrem, kremówką, jajkami i mąką ziemniaczaną. Nie ubijać zbyt długo, tylko do momentu połączenia się składników. Na końcu wlać rozpuszczoną w kąpieli wodnej, czekoladę. Masę sernikową przelać
https:KKuchniaMniam