Makaron muszelki z twarogiem i truskawkami To danie kojarzy mi się z gorącym czerwcem - ponieważ w tym miesiącu są najlepsze truskawkami, a wysoka temperatura nie sprzyja, aby jeść syte dania mięsne. Jeżeli nie lubicie twarogu - pomińcie go bądź zastąpcie jogurtem naturalnym/serkiem homogenizowanym. Składniki: 200 g makaronu muszelki 300-400 g truskawek 50 g twarogu cukier lub miód(...)mniejsze części i pozostawić do dekoracji. 3. W międzyczasie zagotować wodę ze szczyptą soli i ugotować makaron muszelki (najlepiej, aby był al dente). 4. Do masy truskawkowej dodać twaróg i wszystko ze sobą połączyć, np. za pomocą widelca. 5. Odcedzony makaron przełożyć na talerze. Polać masą truskawkowo-twarogową, a na samym wierzchu udekorować pokrojonymi truskawkami
UgotowaćCiastka francuskie z gruszką i twarogiem to pomysł na szybką przekąskę na słodko. Smakują wyśmienicie zarówno na ciepło jak i na zimno. Ich przygotowanie zajmuje dosłownie kilka minut, dlatego też poniższy przepis polecam wszystkim osobom, które nie mają zbyt dużo czasu na pieczenia. Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 gruszki 100 g twarogu 1 jajko 2 łyżki zwykłego cukru(...)cukier waniliowy przyprawa do deserów* Gruszki umyć, obrać, przekroić na 2 części, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na plasterki. Jajko roztrzepać. Twaróg umieścić w miseczce, dodać połowę roztrzepanego jajka, 2 łyżki cukru i odrobinę cukru waniliowego. Wszystko ze sobą połączyć. Piekarnik rozgrzać do 195ºC. Ciasto francuskie delikatnie rozwałkować. Pokroić na 8 części. Każdą z nich posmarować roztrzepanym jajkiem
UgotowaćJakie są Wasze ulubione? Dzisiaj okazało się, że polubiłam naleśniki z serem jeszcze bardziej, bo dodałam do nich ulubione owoce i nie tylko. Chrupiące naleśniki na słodko z twarogiem, kiwi i gruszką posypane słonecznikiem i kokosem Składniki: 500 ml mleka 1 jajko mąka łyżka oleju kostka półtłustego twarogu cukier z prawdziwą wanilią masło do podsmażenia naleśników 3 gruszki(...)ciasto, cały czas mieszamy trzepaczką, dodajemy jeszcze olej. Na patelni smażymy naleśniki. Gotowe odkładamy do ostygnięcia na odwrócony, głeboki talerz lub miskę szklaną. W miseczce rozdrabniamy twaróg widelcem i dodajemy cukier z prawdziwą wanilią, ponownie rozdrabniamy, bardzo starannie. Na każdym z naleśników kładziemy twaróg, składamy na pół i jeszcze raz na pół, tak aby powstały trójkąty
Moja smaczna kuchniamają też dobre i niedrogie obiady :) Kruche ciasto: 2 ½ szklanki mąki ¾ szklanki cukru 2 – 3 łyżki gorzkiego kakao Szczypt soli 250g masła 82% lub margaryny Masa serowa: 1 kg twarogu (półtłusty lub tłusty w kostce) 1 ½ szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 budyń waniliowy 200g miękkiego masła 82% 7 dużych jajek Dodatkowo: Ok. 50 – 100g rodzynek (+1 łyżka mąki(...)tłuszczem lub wyłożonej pergaminem. Ciasto na spód można wylepić, pokruszyć lub potrzeć na grubych oczkach tarki, przy czym przed tarciem najlepiej ciasto włożyć na około 15 minut do zamrażalnika. Twaróg dwukrotnie przeciskamy przez praskę do ziemniaków, lub mielimy maszynką. Białka oddzielamy od żółtek. Białka umieszczamy w wysokim naczyniu o pojemności około 1,5 – 2 litrów, a żółtka w kubku. Miękkie
Smakowy Rajzasmakowały im. Teraz postanowiłam ponownie je ugotować i córka była tym razem zachwycona. Gorzej z synkiem, ale mam nadzieję, że również w końcu mu zasmakują :) Składniki: 250g twarogu tłustego 2/3 szklanki mąki 2 jajka 1 łyżka cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie: Twaróg zmielić. Białka oddzielić(...)żółtek. Żółtka utrzeć z twarogiem, dodać mąkę i ekstrakt. Składniki połączyć. Białka ubić i delikatnie wymieszać z twarogiem. Do garnka wlać wodę i dosypać odrobinę soli. Gdy zacznie wrzeć formujemy nasze łezki. Do tego potrzebne są 2 łyżeczki. Na jedną łyżeczkę nabrać odrobinę masy serowej i przenosić na drugą łyżeczkę aby powstała łezka. Wrzucamy na wrzątek i gotujemy
Amatorka kuchennasię z Wami autorskim przepisem na najszybsze serniczki na ciepło na całym świecie. Czego nam trzeba na dwie porcje? -10 herbatników -łyżka masła -2 paski gorzkiej czekolady -skórka pomarańczowa -twaróg półtłusty 100 gram zmielony -twaróg półtłusty 20 gram zmielony -kawałek startego białego melona, odsączonego -truskawka dla ozdoby -duża szczypta cukru waniliowego Herbatniki ucieramy na sypko. Masło rozpuszczamy z czekoladą(...)skórką pomarańczową, łączymy z herbatnikami. Dodajemy 100 gram twarogu, mieszamy na jednolitą masę. Przekładamy do kokilek. Pieczemy w 200 stopniach 15 minut. 20 gram twarogu łączymy ze startym melonem i ucieramy ze szczyptą cukru waniliowego. Po wyjęciu ciastka smarujemy je z góry serkiem z melonem i układamy na górę truskawkę. Podajemy na ciepło. Ciasto z zewnątrz powinno być chrupiące
BaRepasWystarczy odrobina mleczka kokosowego aby naleśniki nabrały innego smaczku. Ja zrobiłam nadziewane twarogiem, ponieważ lubię takie naleśniki. Można je podawać na śniadanie lub kolacje a nawet na deser. Dodatkowo dałam dżemik, który robiłam latem. Składniki: około 300ml mleka 2 łyżki mleczka kokosowego 1 jajko około 5 łyżek mąki szczypta soli 200 gr twarogu 3 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka cukru(...)waniliowego 1 łyżka cukru Przygotowanie: Jajko wymieszać z szczyptą soli. Dodać mąkę, mleko i mleko kokosowe dokładnie wymieszać. Upiec naleśniki. Twaróg (najlepiej mielony) wymieszać ze śmietaną i cukrami. Na upieczone naleśniki nakładać farsz z twarogu i złożyć. Ja składam albo w trójkąty albo jak na zdjęciu w tzw. krokiety
Amatorka kuchennaCiasto według przepisu podstawowego na tartę – 6 mini tart. Przepis znajdziesz tutaj . nadzienie: 25 dag twarogu półtłustego 4 łyżki cukru pudru 15 dag wiśni opcjonalnie 3 łyżeczki kakao Wiśnie drylujemy. Twaróg miksujemy z cukrem na gładką masę. Pieczemy tarty wypełnione papierem i fasolą około 12 minut. Wyjmujemy papier i fasolę. Tarty wypełniamy nadzieniem z twarogu, na wierzchu
Humanistka w kuchniWIELKIE DZIĘKI i do zobaczenia na jesień. SKŁADNIKI: 150 g masła 100 g biszkoptów 250 g owoców (u mnie porzeczka, jagoda i poziomka) 1 1/2 łyżeczki żelatyny 400 g twarogu (z wiaderka) 250 g śmietanki 30 % 1 łyżka cukru pudru płatki czekolady 80 g suszonej żurawiny A jak to zrobić: Masło roztopić i przestudzić. Biszkopty pokruszyć i wymieszać z masłem(...)powinny przypominać konsystencją mokry piasek. Wyłożyć bardzo dokładnie dno tortownicy i odstawić do lodówki na około pół godziny. Śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie połączyć z twarogiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody, dodać 1 łyżkę masy serowej, wymieszać. Tak przygotowaną żelatynę ostrożnie wlewać do masy serowej, ciągle miksując a średnich obrotach. Dodać żurawinę, wymieszać całość łyżką
Kuchnia w opałachSkładniki: makrela wędzona 1 duża, cebula biała 1 mała, cebula czerwona 1 mała, oliwki zielone 10 sztuk, pieczarki marynowane 10 sztuk, papryka marynowana 1 średnia/ostra, twaróg 20 dag/śmietankowy, jajka ugotowane na twardo 2 sztuki pieczarki marynowane na słodko-kwaśno, oliwki pokroić drobniej, cebule pokroić drobno, papryczkę chilli marynowaną pokroić drobno razem z pestkami świeżą makrelę wędzoną dokładnie obrać(...)ości i włożyć do miski wsypać pokrojone składniki, dodać twaróg śmietankowy i wszystko dokładnie wymieszać na koniec dodać posiekane jajka ugotowane na twardo, nie trzeba dawać majonezu bo twaróg jest mocno śmietankowy-wilgotny, ale jeśli twaróg jest zbyt suchy to można dodać majonez lub oliwę pyszna makrela do ciemnego pieczywa...............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięładny złoty kolor. Oleju już więcej nie trzeba dodawać, bo jest on już w cieście naleśnikowym. NADZIENIE Naleśniki można jeść na wiele sposobów. Poniżej kilka propozycji na słodko. Z twarogiem: Kostka twarogu, mały jogurt naturalny lub śmietana, cukier do smaku, pół opakowania cukru waniliowego. Twaróg zagnieść i wymieszać z jogurtem naturalnym, dodać cukier i cukier waniliowy i całość dobrze wymieszać(...)daję tylko łyżeczkę lub dwie cukru. Jak nadziewam naleśniki twarogiem, to kładę jeszcze do środka plasterki banana (smakuje fenomenalnie); z miodem, z dżemem
Passions hobbies lifeDesernik – czyli szybki i prosty deser z twarogu :) Desernik z winogronami – Składniki: 1kg twarogu w wiaderku Winogrona – ok. 30 sztuk Galaretka agrestowa – 3 opak. Wrzątek 300ml Cukier – 10 łyżek Desernik z winogronami – Wykonanie: Winogrona umyć, osuszyć. Galaretki agrestowe wsypać do miseczki, zalać wrzątkiem, dokładnie wymieszać i odstawić do ostudzenia. Twaróg wymieszać z cukrem(...)galaretki już się ostudzą, dodać je do twarogu i mieszać do połączenia się w jednolitą masę. Do pucharków włożyć po kilka winogron. Zalać je masą serową. Odstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała. Wierzch deseru można ozdobić owocami. Smacznego! The post Desernik agrestowy z winogronami appeared first on KulinarnePrzeboje.pl
Kulinarne Przebojecukru pudru 4 żółtka 280 g mąki 14 g drożdży Szczypta soli 200 ml mleka 70 g masła 125 g serka naturalnego 2 łyżki cukru 100 g twarogu 1 białko Sposób przygotowania: Do wysokiej miski wlewamy 2 łyżeczki letniego mleka (powinno mieć około 35`C aby drożdże poczuły ‘ciepełko’ ale nie na tyle aby je zniszczyć) dodajemy 2 łyżki mąki(...)połączone dodajemy rozpuszczone i ostudzone masło i ponownie zagniatamy. Tak przygotowane ciasto przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na około 1,5 godziny w ciepłe miejsce. Jeżeli przygotowujecie babkę z twarogiem, to pod koniec pierwszego wyrastania do miseczki wrzucamy serek naturalny i twaróg, posypujemy go cukrem i miksujemy. W drugim naczyniu ubijamy białka na sztywną pianę, a następnie dodajemy
Słodkie Przyjemnościpierożkach ze śliwkami, jako , że były mega słodziutkie, poczyniłam pierogi ruskie, tradycyjne. Przepis na idelane pierogi znajdziecie TUTAJ! Z tą różnicą, żę farsz w tych dzisiejszych peirogach jest – twaróg+ cebulka+ ziemniaki. Do zrobienia ciasta użyłam mąki pszennej ECO typ 500 Młyn Kopytowa Przepis na ciasto jest pod linkiem wyżej, przepis na farsz Składniki -ziemniaki ugotowane -twaróg -cebula -olej(...)sól,pieprz Ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej, na drugi dzień przemieliłam w maszynce do mięsa. Następnie zmieliłam twaróg. Usmażyłam pokrojoną na drobniutkie kawałeczki cebulkę, na złoty kolor. Ziemniaki, twaróg, cebulkę, sól i pieprz wymieszałam aby powstał jednolity farsz. Wykroiłam krążki, nałożyłam farsz, zlepiłam. Gotowałam pierogi w osolonej wodzie. Od wypłynięcia około minuty.Nie dłużej. Najlepiej smakują na drugi dzień, odsmażone na cebulce
Z Kuchni Do Kuchnimożecie znaleźć również pod nazwą kaki, lub persymona. Dziś coś co stanowczo mógłbym nazwać eksperymentem w mej kuchni; szybko skonsumowanym eksperymentem. Czego użyłem: -obrany, pokrojony w cieniutkie plastry sharon -twaróg półtłusty moczony w zalewie -strzępki jarmużu -ocet balsamiczny -sól i pieprz -czerwona cebula Zalewa do twarogu. Zrobiłem ją z łyżki oliwy z solą i pieprzem i mieloną, ostrą papryką. Kawałki(...)twarogu zamoczyłem w tak przygotowanej oliwie. Na plastry sharona wykładamy kawałki twarogu i pokrojone paseczki cebuli. Dodajemy świeże końcówki liści jarmużu, delikatnie zgniecione palcami. Całość skrapiamy octem balsamicznym
BaRepas