Składniki: 20 dag twarogu, u mnie półtłusty 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól , dowolne przyprawy do smaku 1 łyżka masła, u mnie klarowane około 100 ml mleka, u mnie było 50 ml Przygotowanie : Twaróg pokruszyć do miseczki. Przesypać go sodą, przykryć talerzykiem i odstawić, aby zgliwiał, czyli stopił się. Twaróg powinien stać w temperaturze pokojowej przez kilka dni (mój stał 3 dni ). Może w tym czasie zacząć pachnieć podobnie jak sery pleśniowe. . Po tym czasie w rondelku stopić masło i dodać do niego... czytaj dalej...
Już w dzieciństwie mieszałam mamie w garnkach :) Bywało zabawnie. Mama posoliła zupę, ja też. Później kiedy potrafiłam już pomagać w gotowaniu, to zapał jakby mi przeszedł... Ale po założeniu rodziny, gotowanie stało się codzienną koniecznością.
I od tego czasu zaczęła się moja przygoda z "pitraszeniem". Były kulinarne wzloty i upadki.Nie wszystko się od razu udawało :( Przez te lata nazbierało się przepisów i porad kulinarnych , które ułatwiały mi odnaleźć swój smak. Te, które sprawdziły się w codziennym gotowaniu zamieszczam na blogu. W ten sposób wszyscy Ci, którzy lubią gotować proste , a zarazem łatwe w przyrządzaniu potrawy znajdą coś dla siebie. Przepisów stopniowo będzie przybywać, więc proszę często tu zaglądać.
Powodzenia
Urszula