tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:48/100)

Quiche ze szparagami i czosnkiem niedźwiedzim 216

Quiche to szybka i wszechstronna wytrawna tarta. Podstawa jest zawsze taka sama – kruche ciasto, jajka i gęsta śmietana. Dodatki – jakie kto lubi. Możecie zrobić quiche całkowicie

Karo in the Kitchen
Portobello faszerowane ziemniakami w złocistym curry 183

smacznego przygotuję . Nie szukam przepisów, bo lubię w sama kombinować 🔧🔨🔪 i dla najbliższych gotować.   Polecam w kuchni eksperymentować, a z pewnością nie będziecie żałować, bo dania będą niepowtarzalne, smaczne, ciekawe, niebanalne. Ja portobello nadziałam batatami i tradycyjnymi ziemniakami, zmieszanymi z cebulką i grzybami. Na ostro doprawiłam i nietypowo na pergaminie z przyprawami podsmażyłam. Dzięki  temu smak curry

Moniki Smakołyki
Woll Saphir Lite Induction – recenzja nadzwyczajnej patelni 135

idzie, zamyka w sobie kilka naczyń w tym jednym konkretnym. Jest warta swojej ceny. Jest niezbędna w kuchni, w której stawia się na zdrowie, na oszczędność czasu i łatwo przyswajalną obróbkę termiczną. Patelnia jest super do dań tradycyjnych, ale swoją funkcjonalnością w przygotowaniu dań zdrowych i minimalnie przetworzonych, znacznie przebija inne naczynia wysokiej jakości, które posiadam w domu. Co ciekawe

Z Kuchni Do Kuchni
Schab po prowansalsku 183

Schab po prowansalsku to pomysł na urozmaicenie tradycyjnych schabowych. Duszone mięso w winnej zalewie wraz z dodatkiem pieczarek oraz cebuli - świetne połączenie składników :) Jeżeli lubicie eksperymentować w kuchni to zachęcam do przygotowania poniższego dania. Schab po prowansalsku bardzo dobrze smakuje podany z ugotowanym ryżem jak i ziemniakami.  Składniki na porcję dla 4 osób: 0,5 kg schabu (4 grube

Ugotować
Prażonki – bardzo polskie ziemniaki duszone w piekarniku 313

Żaden maniak ziemniaczany nie pominie ich w swoim jadłospisie. Prażonki piecze się w Polsce już od ponad 200 lat. W Porębie, niedaleko Zawiercia, ta potrawa przygotowywana

Karo in the Kitchen
Wigilijny kompot z suszu w wersji ‘modern’ – nieśmiertelny klasyk w cytrusowym wydaniu 307

Jedni go kochają, inni nienawidzą. Tradycyjny napój na świątecznym stole – kompot z suszu. Swój robię w bardziej nowoczesnej wersji niż ta, którą robiło się w moim

Karo in the Kitchen
Włoska babka bożonarodzeniowa – Panettone 281

To wysokie, cylindryczne ciasto, podaje się pokrojone w wąskie plastry ze słodkim likierem, herbatą, kremem zabaglione lub kremem z serka mascarpone. To tradycyjny włoski deser jedzony

Karo in the Kitchen
Śledzie po kaszubsku de lux– czyli moje ulubione 1308

Pomidorowo- cebulowe, lekko pikantne, z aromatycznymi przyprawami i odczuwalną paprykową nutą. Słodko-kwaśne. Obok tradycyjnych śledzi w oleju i tych w octowej zalewie, to właśnie te

Karo in the Kitchen
Postne półkruche paszteciki z kapustą, pieczarkami i suszonymi grzybami 666

Co podać do czerwonego barszczu? Albo uszka, albo paszteciki. Te są idealnym rozwiązaniem na kolację wigilijną – są postne, nadziane trzema rodzajami grzybów, kiszoną kapustą i cebulką

Karo in the Kitchen
Karha – CHAI MASALA – mieszanka przypraw do herbaty (i nie tylko) 194

Uwielbiam przyprawy do tego stopnia, że nawet moje kosmetyki muszą je w sobie mieć. Czy to wanilię Bourbon, czy zielony kardamon, czy drażniący nos świeżym, kwiatowo

Karo in the Kitchen
Fasolka po bretońsku na żeberkach 171

Ostatnio miałam ogromną ochotę na fasolkę po bretońsku. Moja w odróżnieniu od tradycyjnej nie jest zagęszczana, chyba dlatego, że ja z reguły wolę zupy "lekkie". Jej smak i aromat  pamiętam jeszcze z kuchni mojej mamy i w moim domu gości bardzo często.    Fasolka po bretońsku na żeberkach SKŁADNIKI: 500 g fasoli około 400 g wędzonych żeberek

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Święta Wielkanocne 222

Święta Wielkiej Nocy.Zakupy przed nami, lista dań i produktów przygotowana, w tym roku mój smakosz będzie wykazywał się w kuchni ze względu na mój stan :) Co planujemy: oczywiście żurek z białą kiełbasą w chlebie, pieczeń rzymską, schab gotowany, sałatka tradycyjna jarzynowa, jajka faszerowane, ćwikła , sos chrzanowy, babeczki i tiramisu (bez jajek).ŚWIĘCONKAInspiracje czerpie z tego video http://www.tvp.pl

NA MOIM TALERZU
Śledzie z grilla. Pikantne i chrupiące. 206

Pierwszy raz grillowałam śledzie i teraz już wiem, że nie ostatni. To taka odmiana od tradycyjnych grillowanych ryb, mięs czy warzyw. Zgrillowane na chrupko, podane np

Kuchnia z widokiem na ogród
Sałatka warstwowa z kukurydzą i szynką 138

Wiosna sprawia, że w naszym menu pojawia się ponownie więcej warzyw w kolorach tęczy. Zdrowe, chrupiące i pożywne. Zamiast tradycyjnego wymieszania składników dzisiaj postawiłam na warstwowe

Moja smaczna kuchnia
Blok czekoladowy z kaszy jaglanej 172

Wraz z erą modnego zdrowego odżywiania na co dzień możemy spotkać rożnego preparowane produkty.  Obecnie poza tradycyjnym ryżem (także w wersji czekoladowej), bez trudu kupimy

Humanistka w kuchni
Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami 142

Dania makaronowe to jeden z moich ulubionych tematów. Szybkie w przygotowaniu, bardzo syte i kolorowe. Zawsze wychodzą bardzo smaczne. Poza tradycyjnymi potrawami makaronowymi lubię eksperymentować ze

Moja smaczna kuchnia
Jaglarnik 146

Czyli sernik jaglany, choć mam wrażenie, że słowo „sernik” nie bardzo tutaj pasuje. Co prawda przypomina on swoją fakturą tradycyjnie serwowany na polskich stołach twarogowy deser

Roślinna - blog wegański
Krokiety z farszem ryżowo kurkowym 158

Bardzo lubimy krokiety. Ale, żeby nie było nudno kombinuje z dodatkami i praktycznie za każdym razem są one inne. Oczywiście nie zapominam o tych tradycyjnych z

Ewa w kuchni
Placki z warzywami 176

  Są pyszne i już! Warzywne trio - ziemniaki, marchew i pieczarki w roli głównej z dodatkiem cebuli. Ziemniaki i cebula nawiązują do smaku tradycyjnych placków ziemniaczanych

Zasmakuj Kuchni
GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ 725

GOŁĄBKI BEZ ZAWIJANIA Z KAPUSTY PEKIŃSKIEJ Nieco odmienne gołąbki, bo bez zawijania przypominające większe kotlety. Jednak tylko przypominające. Smakują jak tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym, lecz

Kuchnia Paulettes
Kotlety mielone z niespodzianką 155

Tradycyjne kotlety mielone, ale dziś z niespodzianką w środku. Staram się zawsze dodawać coś nowego do tradycyjnych obiadów i wtedy dzieci chętnej jedzą. Dziś połowę kotletów

kuchnia doski
Sernik japoński - sufletowy, lekki 280

najczęściej odwiedzanym w wpisem na moim blogu przez moich czytelników. Nie raz byłam zadziwiona oczywistą prostotą niektórych sekretów ich kuchni. Wszystko kryje się w znajomości kuchennej chemii. Tak jest również z tym japońskim sufletowym sernikiem, jakże różniącym się od naszego tradycyjnego sernika z twarogu. Myślę, że nic nie przeszkadza od czasu do czasu odejść od tradycji i zrobić coś inaczej

Sztuka gotowania w/g Samiry
SURÓWKA MARCHEWKOWO-JABŁKOWA ZE ŚMIETANĄ I OCTEM 220

Surówka, na którą przepis dzisiaj Wam przedstawiamy, sprawdzi się idealnie do tradycyjnego, polskiego obiadu. Jest to danie wyjątkowo soczyste, słodko-kwaśne i nam najbardziej smakuje podane

Przepisy Aleksandry
Miruna panierowana na piatkowy obiad 225

Miruna . Pierwszy raz kupiłam rybkę i powiem szczerze, bardzo nam zasmakowała. Filety były grube,świeże, więc postanowiłam na tradycyjnie panierowana rybkę do obiadu. Przepis prosty i

Kuchnia z widokiem na ogród
Domowy kurtosz, ciasto kominowe, tredelnik 214

Od dawna krążył mi po głowie "kurtosz", tredelnik, ciekawił mnie smak czy faktycznie jest tak dobry jak o nim mówią. "Tredelnik - tradycyjne słodkie ciasto pochodzące ze

Basia w kuchni
BABCINE OGÓRECZKI 142

Sezon ogórkowy rozpoczęty, mozna robić przetwory, żeby potem zimą cieszyć się ich smakiem. Oprócz nowych smaków ogórków w moim domu muszą być tez te tradycyjne, z

Z Majeczką w kuchni

Proponowane wyszukiwania