tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:55/100)

Schab w sosie cytrynowo-miętowym 188

Sceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam

Szefowa kuchni
Tiramisu - przepis tradycyjny 191

się domyślacie ;) I tak to tiramisu chodziło za mną i chodziło. Dobre, kremowe, tradycyjne. Na bazie surowych jajek, nie inaczej. Oszukane tiramisu jadłam tylko będąc w ciąży. Najważniejsze to powolne wmieszanie mascarpone i białek do żółtek z cukrem. Korzystałam z przepisu z broszury "DESERY - nowa kuchnia włoska". Składniki: naczynie szklane lub ceramiczne o wymiarach 20x15 cm 24 szt. biszkoptów

bistro mama
Pasztet z fasoli 265

mięsnych pasztetach specjalizują się mama i babcia – to im zostawiam tradycyjny pasztet, a sama eksperymentuję. Po części dlatego, że nie posiadam maszynki do mielenia mięsa. Fasolowy pasztet przypadł do gustu niejednemu mięsożercy. Kremowy, delikatny i pyszny. Zdecydowanie warto zaryzykować i wypróbować go we własnej kuchni. Pasztet z fasoli: 400 g białej fasoli np. piękny jaś 100 g selera(...)fasolą, grzybami, selerem, cebulą oraz jabłkiem dodajemy jajka, olej, musztardę i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem (fasola jest dość mdła, więc pasztet potrzebuje ciut więcej soli w porównaniu do tradycyjnego pasztetu). Blendujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Ja po tym etapie zawsze próbuję czy jest odpowiednio doprawiony. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na wierzchu ułożyłam dodatkowo liście

Poezja smaku
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 210

maśle orzechowym. Zaczęło się niewinnie i zapewne tradycyjnie bo od babcinej szarlotki. Do tej pory uważam połączenie cynamonu i jabłka za mistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez cynamonu! Dodawanie do potraw tej korzennej przyprawy to świetny

peanutbuttermonster
Kotlet de Volaille 1024

Kotlet Devolay (prawidłowa pisownia to pisownia francuska - de Volaille; jego historia sięga osiemnastego wieku, a nazwa pochodzi od nazwiska kucharza) to jeden z najpopularniejszych przepisów na

KUCHNIA POLSKA
Zrazy schabowe z ogórkiem, boczkiem i chrzanem 203

Kolejne proste w wykonaniu i, jednocześnie, ciekawe w smaku danie.  Łatwy, smaczny i odmienny sposób na podanie zwykłego schabowego.  No i danie to jest

Ze smakiem bez glutenu
Cock-a-leekie. Zupa porowa z suszonymi śliwkami. 202

Przepis na cock-a-leekie pojawia się już w pismach z XVI w. To jedna z najbardziej tradycyjnych szkockich zup obok cullen skink , czyli zupy z

zadanie-gotowanie
Tarta Tatin z gruszkami 180

Tarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć

Smakowity Blog Kulinarny
Jeszcze jeden mazur dzisiaj...z kokosową pianką 157

W mojej rodzinie na Wielkanoc mazurka zawsze piekła babcia, oczywiście najlepszego! Tym razem jednak sama zmierzyłam się z tym tematem, podważając odrobinę tradycyjne składniki mleczkiem kokosowym

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Prażonki, pieczonki w warunkach domowych 163

Pyszne ziemniaczki duszone z burakami, cebulą, marchewką, kiełbaską i boczkiem, podawane z kefirem. Mniam <3 Tradycyjnie danie to przygotowywane jest w żeliwnym naczyniu zakręcanym na

My Culinary Art
JAJKA MARYNOWANE 194

telefonów komórkowych, internetu i tych wszystkich wynalazków bez których sobie życia nie wyobrażamy. Kuchnia amiszów jest przede wszystkim sezonowa i zdrowa, używają wysokiej jakości produktów, które sami wytwarzają więc są wolne od chemii, sztucznych nawozów, randapów i cholera wie czego jeszcze. Kobiety gotują tradycyjnie, zdrowo i pysznie :)  Wspomagałam się przepisem z książki The Homestyle Amish Kitchen Cookbook. SKŁADNIKI

Kuchnia bezglutenowa Loli
Domowa pizza na grubym drożdżowym cieście 270

Mamy w Łodzi taką fajną pizzerie do której jeszcze moi rodzice chodzili za czasów narzeczeństwa - Papa Lolo na Piotrkowskiej 196, ów pizzeria ma w swojej

Piekielna Kuchnia Pati
Jadalne prezenty: domowa sól ziołowa (+ gotowe etykiety na słoiki) 154

się niestety na antybiotyku) mi na to nie pozwoliło. W poprzednich latach pokazywałam Wam tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe przygotowywane w takich krajach jak Włochy, Francja i Hiszpania. W tym roku postanowiłam jednak ugryźć temat inaczej. Mam zamiar przedstawić Wam kilka pomysłów na jadalne prezenty inspirowane kuchnią śródziemnomorską. Zaczniemy od domowej soli ziołowej , a dokładniej soli morskiej aromatyzowanej ziołami i przyprawami

Chilli Czosnek i Oliwa
Pierogi pieczone z mięsem 237

Mięso  gotowane pozostało mi z  wywaru mięsnego, który sobie ugotowałam jako bazę do zup i sosów. Wszystko trzeba wykorzystać i nic nie może się

O kuchni z uczuciem
Domowy budyń orzechowy 335

Czekoladowy, waniliowy, śmietankowy, doskonale smakuje na ciepło, na zimno, z owocami, z dżemem, z syropem- tradycyjny budyń to chyba jedna z najbardziej uniwersalnych słodkich przekąsek. Co

peanutbuttermonster

Proponowane wyszukiwania