tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:49/100)

Hummus z olejem sezamowym/ Hummus zatar halabi/ Hummus 7 ziół 185

Dzisiaj pokaże Wam jak przygotowuję hummus, bardzo znaną i popularną na bliskim wschodzie pastę. Tradycyjny hummus powinno przygotowywać się z ciecierzycy, pasty sezamowej, czosnku, soku z

SMYKWKUCHNI
Moczka śląska 243

Moczka śląska to zupa którą jedni kochają, a inni nienawidzą. Jest to tradycyjna zupa przygotowywana od setek lat na śląski wigilijny stół, a ile domów na

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Marokańskie chlebki do tażinu (tagine) - khobz 213

przy jego pomocy składniki dania. Sztućce podaje się jedynie turystom.Gdy zagłębimy się w temat, to nic w tym zaskakującego. Tradycja przygotowywania i jedzenia tażin wywodzi się w końcu z kuchni berberyjskiej, czyli ludu prowadzącego wędrowny tryb życia. Sztućce i talerze stanowiłyby dla nich zbędny ciężar.  Każdy region Maroka i każda rodzina posiada własny przepis na khobz. Chlebki różnią się(...)miększe. Jednak ja nie mam do dyspozycji tradycyjnego marokańskiego pieca opalanego drewnem:) Przygotowanie khobz jest czasochłonne, jednak większość tego czasu jest przeznaczona na wyrastanie ciasta. Ciasto zawiera w sobie sporo wody, którą należy stopniowo wgniatać w ciasto, delikatnie skrapiając je w czasie wyrabiania.  Chlebki khobz będą pasowały do dowolnych dań kuchni marokańskiej oraz arabskiej. Śmiało możecie je zestawić

Chilli Czosnek i Oliwa
Mini pascha z migdałami i morelami 202

Mini pascha z migdałami i morelami to taka wielkanocna odsłona innej wersji sernika na zimno, tylko że bez dodatku żelatyny. Moja mini pascha to uproszczona wersja tradycyjnej paschy, po pierwsze każdy dostaje dla siebie porcję, gdyż przygotowałam paschy w małych, ozdobnych foremkach. Po drugie pascha jest przygotowana bez masła, bez mleka i śmietany. Można powiedzieć, że jest to pascha(...)delikatnie ściągamy z każdej paschy gazę. Każdą porcję ozdabiamy migdałami i paseczkiem moreli. Smacznego! The post Mini pascha z migdałami i morelami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wyniki VI konkursu urodzinowego bloga 143

Zrobiło się późno, a Wy na pewno czekacie z niecierpliwością na wyniki konkursu urodzinowego. Już, już je podaję. Ale najpierw statystyka. Na konkurs wpłynęło trzynaście zgłoszeń

W mojej kuchni
Pasta jajeczna z avokado 204

Jest już po świętach i zapewne w niejednym domu  pozostały kolorowe ugotowane jajka. Zawsze potem kombinuję jak je wykorzystać, aby zjeść je pod inną postacią

Basia w kuchni
Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty 206

Codziennik Kuchenny ) to Pyry z Gzikiem - czyli ziemniaki z twarogiem -  potrawa kuchni wielkopolskiej. Lubię i pyry i gzik i Wielkopolskę. Nie bez powodu  -  zjadając obiadowe pyry i gzik, myślałam  o  Tacie który z tamtych stron pochodził :) W Wielkopolsce danie tradycyjnie było  podawane w dni postne.  Więcej informacji o gziku  tutaj .   Przepis

Stare Gary
Rożki smalcówki z różą 198

Te wyjątkowo mięciutkie drożdżowe ciasteczka swoją delikatność zawdzięczają smalcowi, który często jest wykorzystywany w tradycyjnych podkarpackich wypiekach. Marmolady różanej natomiast reklamować nie będę, bo chyba każdy

Trzeci talerz
Pieczone pączki z dżemem jagodowym 226

Tłusty czwartek nie może obyć się bez pączków, choć w moim przypadku wcale nie były one tłuste. :-) W tym roku wybrałam pączki z piekarnika i nie

Szefowa kuchni
Pasta czosnkowa do chleba 215

Nie ma co owijać w bawełnę. Naturalne środki lecznicze od zawsze pomagały, albo przynajmniej starały się pomóc w walce z przeziębieniem, infekcją, osłabieniem, katarem itd... Jako

Z Kuchni Do Kuchni
Paluszki z fety w panierce z czarnuszką 198

różnego rodzaju potrawy, ser zjadamy jako przekąskę, danie głównę. Można by powiedzieć, iż szaleństwo na sery trwało, trwa i trwać będzie. Feta (nowogr. Φέτα – „plaster”) – ser pochodzący z Grecji. Tradycyjnie zbliżone wyroby powstają w Albanii i Bułgarii, przy czym od 14 października 2002 nazwa „feta” jest chroniona i zastrzeżona wyłącznie dla serów pochodzących z Grecji. Paluszki z fety w panierce(...)profilaktycznie „dla zdrowotności” 10 ziarenek czarnuszki dziennie trzyma z dala wszelkie choroby. W kuchni, jako przyprawa zmielona czarnuszka doskonale zastępuje pieprz. W przeciwieństwie do niego nie drażni jednak przewodu pokarmowego ani nie zakwasza organizmu (pieprz jest przyprawą zakwaszającą). Warto wypełnić swoją pieprzniczkę zmieloną czarnuszką zamiast tradycyjnego pieprzu. Całe lub zmielone ziarenka można dodawać do pieczenia chleba (do ciasta oraz jako

mojewypiekiinietylko
21. Pudding z tapioki z karmelizowanym rabarbarem i domową krówką 161

karmelizowany. To warzywo często jest niedoceniane. Dużo osób ma obawy przed używaniem go w swojej kuchni, ponieważ zwykle kojarzy się z mocno kwaśnym, dominującym smakiem. Myślę, że podany z neutralnym puddingiem z tapioki, słodką krówką i dodatkiem sezonowych owoców np, truskawek, podbije serca smakoszy tradycyjnych deserów jak i tych lubiących eksperymentować. Pudding z tapioki: 4-5 porcji 1/2 szklanki tapioki

Pland based fille
Zupa z czosnku niedźwiedziego 210

stanie wzmocnić również człowieka. Należy jednak zaznaczyć, że czosnek niedźwiedzi w niczym nie przypomina tradycyjnego czosnku. Nie ma on formy ząbków, lecz liści, które zawierają najwięcej prozdrowotnych właściwości i są jego najczęściej jadaną częścią. Czosnek niedźwiedzi dzięki swoim walorom znalazł szerokie zastosowanie w kuchni. Nadaje się na przetwory (mrożony, kiszony), pesto, jako dodatek do sosów, pieczywa, twarogów… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Regionalne Smaki. LUTY. Zaproszenie 162

będzie skromnie, postnie i smacznie. Jako temat wspólnego gotowania wybrałam Pyry z Gzikiem ,   potrawę kuchni wielkopolskiej. W piątki lub w czasie Postu, gdy całej Polsce na bezmięsny obiad podaje się ryby, Wielkopolanie zajadają pyry z gzikiem. Gzik wielkopolski został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, więcej informacji o nim znajdziecie tutaj . Potrawę gotujecie w wybranym

Codziennik Kuchenny
Indyjskie pieczywo – chlebki naan 303

ziołowy, mocno przyprawiony. Można go robić na wiele sposobów i każdy będzie równie dobry. Kuchnia fusion wykorzystuje naan jako bazę otwartych kanapek a nawet jako alternatywę dla drożdżowego spodu od pizzy. Możliwości jest mnóstwo – wystarczy znaleźć własny ulubiony sposób na jedzenie naan.   Naan tradycyjnie wypiekany jest w opalanych drewnem piecach tandoor – ale z powodzeniem można go zrobić na patelni

Karo in the Kitchen