tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:50/100)

MASŁO KLAROWANE, GHEE - PRZEPIS KROK PO KROKU 208

tolerowane przez osoby uczulone na laktozę mleka (białko już raczej nie... ) Bardzo popularne w kuchni indyjskiej i pakistańskiej.  Coraz bardziej popularne także i u nas. Kiedyś trudno dostępne, teraz do kupienia chyba w każdym sklepie spożywczym. Do klarowania kupujemy dobre jakościowo masło (ja tradycyjnie kupuję masło z ukwaszonej śmietany, nie ma sobie równych) wybór masła pozostawiam jednak Wam, ważne

Smaczne Zdrowe
Sałatka z pęczakiem, grillowanym kurczakiem i ananasem z salsą z mango 560

pora na odchudzenie naszego menu. Czytałam ostatnio najnowszą książkę Konrada Gacy pod tytułem "Kuchnia fit", (recenzję znajdziecie tutaj) i tak oto powstał przepis zainspirowany tą książką.Chciałam, aby sałatka zawierała minimalną ilość tłuszczu, dlatego postanowiłam podać grillowanego kurczaka, a nie smażonego na tradycyjnej patelni. Do niego idealnie pasuje grillowany świeży ananas, a wszystko jest wykończone lekko pikantną

Kulinarne przygody Gatity
Najlepsze przepisy z blogów # 5 | Ciasta na Wielkanoc 191

Szukacie wiosenno-wielkanocnych inspiracji na ciasta? Jeżeli tak, zapoznajcie się koniecznie z poniższymi propozycjami. Wybrałam dla Was najpiękniej wyglądające propozycje z polskich blogów kulinarnych – od

Kuchnia Bazylii
Chipsy z fioletowych ziemniaków 208

Widzieliście kiedyś fioletowe ziemniaki? Ostatnio znalazłam je w jednej z sieci marketów i nie mogłam się powstrzymać przed ich kupnem. Tak bardzo byłam ciekawa czy smak

Kuchnia Bazylii
MARYNOWANY ŁOSOŚ W PRZYPRAWACH ( SUROWY ) 147

Karnawał trwa, ostatki już całkiem niedługo... Zachęcam Was dzisiaj do fajnej przystawki, która idealnie sprawdzi się, podczas tak chętnie urządzanych w tym czasie domówek. Uważam, że

Kuchnia w opałach
Tradycyjne Jadło- chleb żytni z nutką rozmarynu podany z żurkiem na naturalnym zakwasie 157

Ostatnio przebywałam u babci na wsi. I po powrocie do domu zatęskniłam do swojskich smaczków z dzieciństwa. Do smaków nieprzekłamanych i naturalnych . Stąd też mój dzisiejszy

Z Kuchni Do Kuchni
Serowe kotleciki z piersi kurczaka. Delikatne i smaczne :) 49734

Bardzo delikatne kotleciki. Mięsko z piersi kurczaka połączone z serem, doprawione czosnkiem, rozpływa się w ustach. Smakuje i dużym i małym. Robi się je dużo szybciej

Kuchnia z widokiem na ogród
Schab w sosie cytrynowo-miętowym 209

Sceptycznie podchodzę do takich eksperymentów, ale ten pozytywnie mnie zaskoczył. ;-) Połączenie mięty, cytryny i kolendry daje ciekawy efekt, który na pewno jeszcze nie raz odtworzę. Polecam

Szefowa kuchni
Tiramisu - przepis tradycyjny 212

się domyślacie ;) I tak to tiramisu chodziło za mną i chodziło. Dobre, kremowe, tradycyjne. Na bazie surowych jajek, nie inaczej. Oszukane tiramisu jadłam tylko będąc w ciąży. Najważniejsze to powolne wmieszanie mascarpone i białek do żółtek z cukrem. Korzystałam z przepisu z broszury "DESERY - nowa kuchnia włoska". Składniki: naczynie szklane lub ceramiczne o wymiarach 20x15 cm 24 szt. biszkoptów

bistro mama
Pasztet z fasoli 294

mięsnych pasztetach specjalizują się mama i babcia – to im zostawiam tradycyjny pasztet, a sama eksperymentuję. Po części dlatego, że nie posiadam maszynki do mielenia mięsa. Fasolowy pasztet przypadł do gustu niejednemu mięsożercy. Kremowy, delikatny i pyszny. Zdecydowanie warto zaryzykować i wypróbować go we własnej kuchni. Pasztet z fasoli: 400 g białej fasoli np. piękny jaś 100 g selera(...)fasolą, grzybami, selerem, cebulą oraz jabłkiem dodajemy jajka, olej, musztardę i majeranek. Przyprawiamy solą i pieprzem (fasola jest dość mdła, więc pasztet potrzebuje ciut więcej soli w porównaniu do tradycyjnego pasztetu). Blendujemy całość za pomocą ręcznego blendera. Ja po tym etapie zawsze próbuję czy jest odpowiednio doprawiony. Przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Ja na wierzchu ułożyłam dodatkowo liście

Poezja smaku
Cynamonowa rozpusta, czyli puszysty torcik omletowy 225

maśle orzechowym. Zaczęło się niewinnie i zapewne tradycyjnie bo od babcinej szarlotki. Do tej pory uważam połączenie cynamonu i jabłka za mistrzostwo świata, jednak to tylko jedno z wielu jakie można wyczarować. Obecnie przemycam go prawie do wszystkiego- zdarza się, że nie ominę nawet kurczaka... nie ma dla mnie kuchni bez cynamonu! Dodawanie do potraw tej korzennej przyprawy to świetny

peanutbuttermonster
Kotlet de Volaille 1044

Kotlet Devolay (prawidłowa pisownia to pisownia francuska - de Volaille; jego historia sięga osiemnastego wieku, a nazwa pochodzi od nazwiska kucharza) to jeden z najpopularniejszych przepisów na

KUCHNIA POLSKA
Zrazy schabowe z ogórkiem, boczkiem i chrzanem 219

Kolejne proste w wykonaniu i, jednocześnie, ciekawe w smaku danie.  Łatwy, smaczny i odmienny sposób na podanie zwykłego schabowego.  No i danie to jest

Ze smakiem bez glutenu
Cock-a-leekie. Zupa porowa z suszonymi śliwkami. 216

Przepis na cock-a-leekie pojawia się już w pismach z XVI w. To jedna z najbardziej tradycyjnych szkockich zup obok cullen skink , czyli zupy z

zadanie-gotowanie
Tarta Tatin z gruszkami 200

Tarta jest jedną z popularniejszych potraw kuchni francuskiej. Wypiek ten składa się z kruchego, drożdżowego lub francuskiego ciasta i nadzienia, które może być zarówno słodkie jak i wytrawne. Klasyczna Tarta Tatin to tzw "odwrócona szarlotka", bo tradycyjnie przygotowuje się ją z jabłkami. Powstała w efekcie kuchennej wpadki roztargnionej francuskiej kucharki Stephanie Tatin, która to przygotowując tartę z jabłkami zapomniała wyłożyć

Smakowity Blog Kulinarny