tradycyjna kuchnia - 1500 przepisów (strona:41/100)

Lasagne z kurczakiem i cukinią w sosie pieczarkowym 347

Dzisiaj obiad odbiega trochę od tradycyjnej lasagne, ale powiem Wam, że dał rade. Smakuje zupełnie inaczej lecz ta wersja również jest pyszna. W kuchni trzeba trochę eksperymentować aby nie popaść w rutynę. Składniki : 300 g makaronu lasagne  300 g piersi kurczaka 500 g pieczarek pokrojonych w plastry 1 cebula 4 ząbki czosnku 300 ml śmietany 50 g serka topionego

Niezły Młynek
Kulebiak z kapustą i grzybami 229

Wystarczy ugotować czerwony barszczyk i pyszny obiad gotowy. Ciasto którego użyłam to ciasto krucho - drożdżowe, znacznie szybsze w wykonaniu niż tradycyjne drożdżowe. Nie wyrasta też tak bardzo, co jest moim zdaniem zaletą w tym przepisie. przepis na ciasto - "Kuchnia Polska" wyd. PWE 1982r   składniki:ciasto:250 g mąki1 - 2 żółtka 1 jajo20 g świeżych drożdży70

Stare Gary
ROZMARYNOWE ZIEMNIACZKI 155

Dobre mięsko nie jest złe na obiad, ale ważną rolę też pełni to z czym je podamy :) Zamiast tradycyjnie ugotowanych ziemniaków polecam takie aromatyczne zapieczone, które

Z Majeczką w kuchni
Tradycyjny zakwas na żurek 166

Święta juz tuż, tuż więc to już ostatni dzwonek na wstawienie zakwasu na żurek Ja swój zakwas przygotowałam już wczoraj, teraz tylko czekać aż będzie gotowy

PatiGotuje
Cordon bleu – kotlety z kurczaka z szynką parmeńską, mozzarellą i bekonem 401

Jest kilka takich kulinarnych nieśmiertelnych klasyków, które przerabia się z przyjemnością. Jednym z nich bez wątpienia jest cordon bleu – szwajcarski kotlet w oryginale szykowany z cielęciny

Karo in the Kitchen
Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros 343

To ciasto wiele przechodzi – najpierw jest zaparzane, potem napowietrzane i uelastyczniane przez miksowanie z jajkami, a na koniec jeszcze pieczone. Ciasto ptysiowe jest naprawdę proste i

Karo in the Kitchen
Chleb pszenno-żytni na piwie Guinness 250

Co weekend nasz dom pachnie chlebem. Ten robił się wyjątkowo długo, ale warto było na niego poczekać. Smaku chleba na ciemnym, słodowym piwie nie sposób porównać

Karo in the Kitchen
Tosty francuskie z serem 210

Piekielnie sycące i diablo kaloryczne. Mięciutkie, ciągnące się i chrupiące jednocześnie. Delikatnie mleczne i zdecydowanie serowe. Moje francuskie tosty z przypieczonym żółtym serem. Złote tosty – moje

Karo in the Kitchen
karczek z kluseczkami 153

Ostatnio zrobiło się tu bardzo słodko. Ale żeby nie było, że jadamy tylko słodycze... Tym razem mam coś dla wielbicieli "porządnego kawałka mięcha"- tradycyjne danie, obecne

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Puszyste drożdżowe bułeczki ze śliwkami 218

Śliwki węgierki są wprost idealne do połączeń z ciastem drożdżowym. Te śliwkowe bułeczki są mięciutkie, bardzo puszyste i pysznie drożdżowe – wyrastały na świeżych drożdżach. Sezon śliwkowy

Karo in the Kitchen
Lekka zupa pomidorowa z selerem naciowym i imbirem 219

A na obiad znowu pomidorowa...ileż można jeść ją z ryżem. Czas na zmiany. Dzisiaj pierwsza odsłona innej pomidorówki niż tradycyjna.Składniki; 1 puszka pomidorów, 4

Anioły w kuchni
Shoyu ramen drobiowo-wieprzowy – bulion na kurczaku i żeberkach 311

mięsną wkładką to zestaw, po którym nikt nie ma prawa być głodny! BULION DROBIOWO-WIEPRZOWY Ramen – tak samo jak rosół – gotuję zawsze w jak największym garnku jaki mam w kuchni do dyspozycji. Aktualnie jest to garnek o pojemności 7 litrów. Mimo, że nie gotuję aż tak dużej porcji ramenu, duży garnek ułatwia naturalne przemieszczanie się składników w wodzie (nie trzeba(...)sezonowość. Kiełki rzodkiewki, bazylię i szczypior można bez problemu kupić (lub wyhodować samemu!) przez cały okrągły rok – a to właśnie one świetnie podkreślają smak tego akurat bulionu. Ramen tradycyjnie… siorbiemy! Im głośniej i donośniej, tym smaczniej – głośne jedzenie to komplement dla kucharza i jego ramenu. Jeśli tego brakuje, to znaczy że zupa była taka-sobie. Tutaj zapominamy

Karo in the Kitchen
Kurczak tandoori 149

Nadal pozostaję w klimacie kuchni indyjskiej. Tym razem postanowiłam trochę poeksperymentować z tak dobrze znanym nam kurczakiem. Jako, że w pierwszy weekend majowy tradycyjnie na moim grillu znalazły się skrzydełka, to tym razem postanowiłam postawić na podudzia. Ale żeby nie było zbyt nudno i monotonnie przygotowałam je na sposób indyjski. Dzięki odpowiednio długiemu procesowi grillowania, kurczak jest niepowtarzalnie soczysty

PatiGotuje