Na roztomajtych 1 fajerach 2 połno 3 bōło 4 zortōw 5 szpajzōw, a dlo niyftorych 6 trzi nojważniyjsze to: citrōłnowoł 7 , szokoladowoł i edberowoł, choć je
Chop w kuchniJednak najsmaczniejsze nowinki nie są w stanie odciągnąć moich myśli od polskiej kuchni, która jest niezwykle smaczna i różnorodna. Swego czasu zachłysnęliśmy się specjałami kuchni z całego świata. Całe szczęście nasza polska, i to mocno tradycyjna, wraca do łask, stała się po prostu modna i taką modę to ja rozumiem! Dzisiaj mam dla Was przepis na barszcz biały z kapustą
PichceniomaniaRemoulade to sos rodem z kuchni francuskiej. Baza sosu to olej, ocet winny, żółtko i musztarda (tradycyjne składniki na majonez) plus dodatki: zioła jak pietruszka, koperek lub estragon, kapary, sardele i ogórki konserwowe. Idealny do panierowanej lub pieczonej ryby, owoców morza, potraw z jaj, zimnych mięs, rostbefu, frytek, hot-dogów, czy po prostu kanapek. Nie tylko podnosi smak potraw
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!sposobem zapakowałam do koszyka kozi niefermentowany ser. Tak, głównie dlatego, że jeszcze go nie jadłam ;D Szperałam, szperałam i znalazłam się w alzackiej kuchni, gdzie na bazie chlebowego ciasta wypieka się tam cienkie tarty. Tradycyjne zawierają śmietanę, boczek i cebulę, ale owy kozi ser też świetnie się w tym odnalazł kumplując się po drodze z jabłkiem, rozmarynem i czerwoną cebulą
Kuchnia w Słońcu Skąpanapodpieczony ( prawie czarny) , wyrzuć go i wrzucić następną część.4.Teraz wystarczy wyłożyć wszystkie na jakiś talerzyk , posypać/ oblać czym tam macie ochotę , posprzątać w kuchni , zrobić kawę lub herbatę włączyć film i delektować się smakiem tradycyjnych delikatnych oponek ;) Mi wyszło tyle (odjąć to co się zjadło przy smażeniu ok. 15 sztuk ) A Wam ile wyszło ;) ? Zaproponuję dziś inną
Gotuj Z MuzykąBeszamelowy (Beszamel) - klasyk kuchni francuskiej, popularny sos o wyszukanej nazwie jednak o prostych i tradycyjnych składnikach stanowiących głównie mleko, mąkę i masło.Sos Beszamelowy jest podstawą wielu klasycznych potraw. Stanowi świetny dodatek do mięs, warzyw, dań makaronowych, lasagne, zapiekanek itp.Sos Beszamelowy (Beszamel) - Składniki:2 szklanki mleka2 czubate łyżki mąki50 g masła1 łyżka soku z cytrynygałka muszkatołowa
Słodka StronaSkładniki : 10 łyżek sezamu 1 łyżka soli morskiej Gomashio pochodzi z kuchni japońskiej ( goma- sezam, shio- sól ) Używa się go tam zamiast tradycyjnej soli. Przyrządzone z sezamem jest cennym źródłem wapnia : 100 g nasion sezamu zawiera ponad 1000 mg tego składnika. Poza tym sezam ze względu na zawartość sesamolu i sesamoliny zaliczany jest do naturalnych przeciwutleniaczy, które zwalczają wolne rodniki
Proste PotrawyDzisiaj propozycja zarówno na święta jak i na poznanie kuchni Julii Child. Ciasto Buche de Noel czyli "bożonarodzeniowe polano" to tradycyjne ciasto w kształcie polana drewna, spożywane w czasie Świat Bożego Narodzenia po Pasterce we Francji. Nieznana jest dokładna data pojawienia się ciasta o nazwie bûche de Noël, które symbolicznie nawiązywać do tradycji przynoszenia w wigilijny wieczór
Bernika - moj kulinarny pamietnikRoztomajte m ō ndre 1 ludzie sie spiyraj ō m, 2 fto 3 wynalołz pierniki. Joł tam to smola 4 i wia yno, 5 że tyn
Chop w kuchniWiem, że w niedzielę powinien być tradycyjny, bardziej wykwintny obiad, ale uwierzcie mi, że nie miałam dzisiaj ani siły , ani czasu na gotowanie. Musiałam upiec na
O kuchni z uczuciemJeśli znudzi się nam tradycyjny kalafior polany bułką tartą, to proponuję ten przepis: kalafior zapieczony z serem, szynką i zieloną cebulką. Danie naprawdę smaczne i warte
Kuchnia z widokiem na ogródLebkuchen to tradycyjne niemieckie pierniczki. Chciałam napisać, że wyszły mi zajebiste, ale to słowo słabo odzwierciedla ich smak, są najlepsze na świecie, no i ten cytrynowy lukier równoważący ich słodycz, w środku są zmielone migdały i posiekana skórka pomarańczowa. #Lebkuchen są identyczne jak te, które jadałam w Boże Narodzenie przez mój kilkunastoletni niemiecki życiowy epizod i identyczne(...)cukru pudru utartego z sokiem z cytryny. Ja lukier nakładałam na ich powierzchnię za pomocą silikonowego pędzla. Smacznego.The post Pierniczki Lebkuchen appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięKiedy tylko pod koniec kwietnia na straganie pojawiają się świeże ogórki gruntowe, u mnie w domu zaczyna się sezon na ogórki małosolne i kiszone. Dwa lata
PatiGotujeMazurek to tradycyjne ciasto wielkanocne więc jego również nie mogło zabraknąć na świątecznym stole. U mnie w tym roku jeden większy w kształcie jajka i trzy
Kolorowa kuchnia ElkiLawasz-to tradycyjny ormiański chleb. W 2014 został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO, czyli dobra podwalina,żeby posmakować tego dobrodziejstwa. Dopełnieniem będzie, iż w wierze
Kopystką po garachGruzińskie Chaczapuri ze szpinakiem Kuchnia gruzińska jest mi obca , dopiero zaczynam ja odkrywać i misze przyznać , że warto . Bogactwo kulinarne tego regionu i pomysłowość niektórych potraw
Ogrodnik w podróżyZapraszam na trochę inną wersję tradycyjnego filetu z dowolnej, ulubionej ryby. Podana w tempurze z warzywami i makaronem ryżowym z dodatkiem sosów: sojowego,rybnego i
potrawyregionalneOstatnio na śniadanie znów zamarzyła mi się odmiana od tradycyjnej kromki z masłem i dodatkami. Lato w pełni, a w mojej kuchni zawsze znajdą się jakieś pyszne owoce i inne zdrowsze dodatki. Wyobraźnia kulinarna poszła w ruch i... tak powstał ten kokosowo-owocowy deserniczek śniadaniowy. Skąd ta nazwa? Spójrzcie na przepis, a na pewno się domyślicie :) Spróbujcie, takie śniadanie naprawdę
Słodkie okruszkiChleb z boczkiem, cebulką, czosnkiem i ziarenkami słonecznika zrodlo: www.saintbest.pl *przy tradycyjnym pieczeniu chleba trzeba pamiętać o zwilżeniu ścianek piekarnika/powierzchni ciasta wodą, niektórzy wstawiają na dno
w mojej kuchniJabłka królują o tej porze roku, wiec żal nie wykorzystać ich w kuchni, kiedy możemy wybierać z ogromnej ilości gatunków.Skoro jabłka to obowiązkowo tradycyjna szarlotka z krateczką, którą większość z Was kojarzy z babcinymi wypiekami. Moim zdaniem najlepsza jaka może być. Babcina szarlotka z kratkąSkładniki:Ciasto:400 g mąki krupczatki200 g schłodzonego masła1 jajko2 żółtko1/2 szklanki cukru2 łyżeczki proszku
Mania GotowaniaŻurek na Wielkanoc być musi, jeśli nie podaję tradycyjnego w chlebie, to robię taki chrzanowy. Aromatyczny, pyszny..Składniki:na 4 osoby:1kg białej kiełbasy surowej20 dag
Z Majeczką w kuchniKalafior to cenne źródło wielu witamin i mikroelementów. Nie musi być tradycyjnym dodatkiem do obiadu. Powoduje uczucie sytości, dlatego polecany jest osobom dbającym o sylwetkę.Nieodłącznie
Anioły w kuchniNie przepadam za tradycyjnymi mielonymi, ale chyba już o tym wiecie. Lubię je urozmaicać, dodawać nowe, ciekawe składniki, łączyć smaki w coś zupełnie innego. A Wy
Pasja Smaku