tortilla - 4652 przepisów (strona:155/311)

A la "burrito" 277

100g ryżu pełnoziarnistego, 120g czerwonej fasoli z puszki, 80g kukurydzy konserwowej, 55g suszonych pomidorów, 75g wędliny drobiowej lub piersi kurczaka gotowanej lub podsmażonej, 1/2 świeżej czerwonej papryki, 6 placków tortilli ( ja miałam pomidorowych, ale to jest obojętne, według własnego uznania), pieprz, dwie garście startego sera żółtego. Przygotowanie: Ryż ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Gdy ryż ostygnie(...)pokrojoną w krótkie paseczki, pomidory suszone pokrojone w kostkę, wędlinę pokrojoną w kostkę, większą garść startego sera żółtego, pieprz. Wymieszać. Jeżeli czujesz, że potrzeba soli, użyj jej. Na placki tortilli położyć farsz i zawinąć. Włożyć do naczynia żaroodpornego, posypać górę serem żółtym. Włożyć do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni C i zapiekać 10-15min. Uwaga!!! Jeżeli uważasz, że farsz

W kuchni u Moniki
Roladki z tortilli. 286

Roladki z tortilli są bardzo fajnym pomysłem na imprezową przekąskę. Dużym jej plusem jest to, że  do środka można dać swoje ulubione składniki. Moim ulubionym połączeniem jest sos majonezowo czosnkowy (przepis na sos majonezowo czosnkowy znajduje się tu  - należy jedynie zrobić bardziej gęsty), sałata, pomidory, oliwki i starty ser żółty. Sposób wykonania: Placek tortilli posmarować sosem majonezowo czosnkowym

W kuchni u Moniki
Burrito z mięsem mielonym 237

mielonego, puszka czerwonej fasoli ( po odsączeniu 240g), puszka pomidorów - 400g, 100g sera żółtego, sól, pieprz, czerwona papryka słodka ( jeżeli lubisz ostrzejsze potrawy dodaj ostrą paprykę czerwoną), olej, 6 placków tortilli. Przygotowanie:   Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Gdy obydwa składniki są już dobrze podsmażone dodać mięso mielone i przyprawy. Pod koniec smażenia dodać(...)czerwoną fasolę. Chwilkę razem poddusić i zdjąć z ognia.  Gdy farsz lekko przestygnie dodać większą część startego sera żółtego i wymieszać.  Gotowy farsz nakładać na placki tortilli, zawinąć i włożyć do naczynia żaroodpornego.    Posypać resztą startego sera żółtego, włożyć do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piec przez ok.10-15min. Smacznego

W kuchni u Moniki
Tortilla pszenno-żytnia 218

koniec łączymy z kurczakiem. 4. Jogurt naturalny łączymy z przeciśniętymi 4 ząbkami czosnku, magą, pieprzem oraz czosnkiem granulowanym. 5. Liście sałaty myjemy i dzielimy na małe kawałki. Krążki tortilli smażymy na rumiano z każdej strony bez dodatku tłuszczu- na mocno rozgrzanej patelni. Usmażone najlepiej kłaść jeden na drugim, a ostatni docisnąć drugim talerzem, żeby troszkę zmiękły. Będą się lepiej zwijały(...)każdy placek dajemy sałatę, polewamy sosem czosnkowym i nakładamy farsz mięsno- warzywny. Zwiniętą tortillę zabezpieczamy otaczając ją paseczkiem pora. Jest to doskonała propozycja na lekką przekąskę zwłaszcza dla osób na diecie. Nie zawiera zbędnych tłuszczów. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Meksykańska fajita drobiowa w tortilli 262

konkretna i ... ostra :) Składniki: Na 3 porcje: 2 średnie filety z kurczaka 2 papryczki pepperoni lub 1 chili 4 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki pieprzu 3 placki tortilli 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki czerwonej 1/2 mrożonki "Warzywa meksykańskie" 1 biała cebula 1 czerwona cebula Sos guacamole: 1 awokado dojrzałe sok z 1/2 cytryny lub limonki(...)mrożonki oraz cebulę. Mieszamy razem aż do miękkości. Mięsko wrzucamy na gorącą patelnię i smażymy mieszając co jakiś czas, by równomiernie się upiekło. Łączymy z pozostałym farszem. 4. Placki tortilli delikatnie podgrzewamy i przekładamy do okrągłych miseczek, robimy wgłębienie i nadziewamy farszem warzywno- mięsnym. Polewamy sosami. Sos guacamole: Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę, a następnie miąższ. Przekładamy do miseczki

Kuchnia w czekoladzie
Meksykańska zupa z cieciorką 220

meksykańskich 1 cebula biała 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka chili 1 szklanka przecieru pomidorowego 1/2 łyżeczki soli i pieprzu 1 łyżeczka przyprawy w płynie magi 2 duże placki tortilli 1 duża łyżka mąki pszennej olej do smażenia drobiu i warzyw Sposób przygotowania: Cieciorkę zalewamy zimną wodą i pozostawiamy na całą noc. Następnego dnia wylewamy wodę i nalewamy nową(...)praskę czosnek, pieprz, sól, magę, chili oraz mąkę. Wszystko dokładnie mieszamy mątewką. Możemy użyć także blendera. Sos przelewamy do garnka z całą zawartością, dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku. Tortille smażymy na rumiany kolor, kroimy w paseczki i wrzucamy do naszej zupy- gulaszu. Smacznego

Kuchnia w czekoladzie
Hummus mój ulubiony – mocno orzechowy 215

ziaren cieciorki. Z czym go jeść? Najprościej – jako dip do warzyw. Maczamy swoje ulubione kąski w sosie i zjadamy na bieżąco. Do posmarowania pieczywa, zamiast masła. Do posmarowania tortilli, jako część nadzienia. Do nachos zrobionych z tortilli. Z chlebkiem naan. Obowiązkowy do falafeli (smażonych klopsików z ciecierzycy). A ja uwielbiam go grubo rozsmarowanego, na świeżej, gorącej jeszcze kromce chleba wyjętej

Karo in the Kitchen
Rześkie guacamole 258

dodatkiem na śniadanie będzie jajko w koszulce, mozarella i plaster pomidora. Albo to wszystko na raz. Na wieczór, do piwa, możecie porcję guacamole zjeść razem z nachos zrobionymi z tortilli- kroimy gotową tortillę na pół, na ćwierć i drobniej w miarę równe trójkąty, rozkładamy je na blasze do pieczenia. Pieczemy ok 8-10 minut, na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym

Karo in the Kitchen
burrito z indykiem i papryką na ostro 228

więc proponujemy Wam coś mięsnego, acz lżejszego niż wołowina i oczywiście z pewną dozą ostrości, bez której ciężko w kuchni Meksyku. Składniki : 500g mielonego mięsa z indyka 6 pszennych tortilli fix "Chili con carne" 1 duża czerwona cebula 2 papryczki chili 1/2 papryki żółtej 1/2 papryki czerwonej 1 i 1/2 łyżki słodkiej papryki 2-3 łyżki oleju roślinnego pęczek świeżej(...)papryka zmięknie do mięsa i warzyw wlewamy z rondla "Chili con carne" i gotujemy do odparowania płynu co jakiś czas mieszając po zdjęciu z ognia dodajemy posiekaną kolendrę tortille obsmażamy nieco na patelni by nabrały chrupkości i nakładamy przygotowany farsz, posypujemy startym serem i zawijamy w kopertę następnie na większym ogniu opiekamy z dwóch stron uważając by ich nie przypalić

zobacz ich smak
40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 267

these dishes in 30 - 45 minues. Of course, if it's possible, use fresh and seasonal vegetables instead of frozen or tinned ones. Mąka/Flour 1.  Bardzo ekspresowa tortilla / Very quick tortilla 2.  Sezonowe quesadillas  (możesz dodać dowolne warzywa)/ Seasonal quesadillas  (you can add any veggies you want) 3.  Poduszeczki ze szpinakiem / Spinach puffs

Qlinarnie i Qlinarnie
TORTILLA WARZYWNA Z KURCZAKIEM I SZPARAGAMI 240

obiecałyśmy, wstawiamy naszą propozycję tortilli. Znajdziecie w niej zarówno warzywa jak i pyszne mięso z kurczaka - nasze ulubione :D Wszystkim fanom ostrego smaku polecamy dodać do niej sos czosnkowy, który idealnie dopełnia smak pozostałych składników. Placek jest bardzo smaczny, wygląda nieziemsko, dlatego każdy z nas od czasu do czasu powinien pozwolić sobie na taką przyjemność! Składniki na 5 tortilli

Banana Smiles
Chili con carne 225

łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki jalapeno – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej – sól, pieprz – olej opcjonalnie: – kwaśna śmietana – tortilla/ nachos/ ryż – ser żółty starty – 0,5 l bulionu wołowego lub warzywnego Wykonanie: Na rozgrzanej patelni zeszklić cebulę. Dodać czosnek. Gdy zacznie się rumienić dodać chili i kumin, paprykę, oregano(...)pieprzem. Dusić jeszcze około 10 minut. Jeśli trzeba (danie staje się zbyt gęste) podlać wodą lub bulionem. Chili con carne można zajadać samodzielnie, ale można też podawać je w tortilli, z ryżem lub nachosami z dodatkiem startego żółtego sera lub kleksem kwaśnej śmietany, który lekko łagodzi smak. Podobne przepisy Pizza prosciutto – pizza z szynką parmeńską... Gazpacho z oliwkami i płatkami

Pociąg Do Kuchni
Brytyjskie czasopisma kulinarne 150

Good Food. Dania tanie w ekskluzywnym wydaniu. Tanio nie znaczy  - nie zdrowo, nie smacznie, byle jak. Ja już wczoraj jadłam wykwintną tortille przygotowaną przez mojego męża. On raczej (bardzo rzadko - żeby oddać sprawiedliwość) nie gotuje. A wczoraj zostawiłam go z gazetą i wyszłam na wykład. Wróciłam do domu. Czekała(...)mnie  aromatyczna, z włoskim  aromatem pesto hiszpańska tortilla (nie wiem co na to Hiszpanie) apetyczna z lekko zrumienianą skórką. Po prostu przepyszna.  Gwiazdy brytyjskiej sceny kulinarnej zamieszczają swoje przepisy w cenie dla każdego i smacznie i aromatycznie.W dobie kryzysu jak znalazł;)  Wiec jedz dobrze wydawaj mniej

AZgotuj!
Biała Trufla - restauracja Szczecin 220

pamiętam tylko, że rybka była z Ińska...). Potem pojawiła się zupa ze szpinaku, której nie próbowałam, ale ponoć była niedoprawiona i została uznana za najsłabszy posiłek. Za to jadłam tortillę z wołowiną, fasolą i pomidorem, do której podano wyjątkowo dobry chrzan. Farsz w tortilli był bardzo dobry, ale rozczarował mnie trochę ten gotowy placek ;)  Kolejna dodatkowa przystawka: razowe chlebki

Corner With Recipes
Kamień do pieczenia pizzy 222

muszę powiedzieć, że ciasto jest rewelacyjnie chrupkie i dopieczone w zaledwie kilka chwil. Mam pomysł również aby wykorzystać kamień do wypieku swoich placków tortilla :D. Jak się okazuje taki kamień nie tylko nadaje się do wypiekania pizzy Poniżej podaję przepis na 1 pizzę o średnicy 30 cm: Ciasto: -300 g mąki pszennej(...)kamień (uważając aby się przy tym nie poparzyć) i ułożyć na nim szybko dodatki.Smacznego Na takim kamieniu możecie upiec dużą pizzę, małe pizzerinki, chlebki pita, placki tortilla, pieczone pierogi jak również podpiekać bagietki. Ja jestem mega zadowolona z mojego kamienia, pizza upieczona na nim jest o wiele lepsza i smaczniejsza niż pieczona tradycyjnie

Marta Gotuje

Proponowane wyszukiwania