Hiszpańska uczta z owocami morza dla 4 osób , wchodzi zupa z owocami morza lub czosnkowa, talerz degustacyjny ( krokieciki z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmary po andaluzyjsku, krewetki, kiełbaski chorizo, tortilla hiszpańska, marynowane oliwki), deser i lampka wina lub napój bezalkoholowy. Drugi zestaw zamiast talerza degustacyjnego zawiera paellę, jedno z typowych dań kuchni hiszpańskiej. Po wejściu do restauracji od razu pojawił(...)degustacyjny z: krokiecikami z kurczakiem i szynką iberyjską, kalmarami po andaluzyjsku w sosie czosnkowym, krewetkami smażonymi w delikatnej panierce polanymi sosem pilpil, kiełbaskami chorizo duszonymi w czerwonym winnym sosie, tortillą hiszpańską oraz z marynowanymi oliwkami. Ukoronowaniem kolacji był deser. Jedliśmy doskonały, delikatny i kremowy domowy sernik na zimno, polany sosem malinowym, a także jeden z bardziej typowych deserów hiszpańskich, crema
Kulinarne przygody Gatityefektowne. Zrealizowałem dzisiaj - zapraszam na meksykańskie tacos con carne - kukurydziane placki z nadzieniem z wołowiny, sosem z awokado i pomidorową salsą. Przepis, choć nieskomplikowany, można jeszcze uprościć używając gotowych tortilli - choć te nie mogą równać się z samodzielnie przygotowanymi kukurydzianymi tacos. Aby przygotować danie potrzebowałem: 400 gram mielonej wołowiny, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, 3 średnich pomidorów, 2 kolb kukurydzy(...)gram mąki pszennej, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, pieprzu catenne, pieprzu cytrynowego, kminu rzymskiego. Przygotowanie dania rozpocząłem od usmażenia placuszków tacos - leniwi, niecierpliwi lub zabiegani mogą użyć gotowych tortilli, jednak, jak wspomniałem na wstępie nie dorównują one smakiem samodzielnie przygotowanymi tacos. Przygotowanie cista na tacos jest banalnie proste. W misce wymieszałem 250 gram mąki kukurydzianej, 100 gram mąki pszennej
Wyprawy kulinarneSkładniki (3-4 porcje): 250g mielonego mięsa wołowego lub wołowo-wieprzowego 3-4 tortille 1/2 cebuli 1 pomidor 1/2 słoika Pudliszki "mieszanka kukurydzy z papryką i fasolą" - odsączona 2-3 łyżki koncentratu Pudliszki 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka kuminu (kminu rzymskiego) 1 łyżeczka papryki ostrej 1 łyżeczka suszonego czosnku 1 łyżeczka suszonej papryczki jalapeno 1 łyżeczka pieprzu(...)Dokładnie mieszamy. Całość dusimy około 7 minut. 3. Dodajemy mieszankę Pudliszki i smażymy jeszcze 1 minutę, ściągamy z ognia. Wrzucamy pokrojony w kostkę pomidor i dokładnie mieszamy. 4. Na tortillę wykładamy farsz, zawijamy i smażymy z obu stron na suchej patelni (ok.2 minuty z każdej strony). Burrito podajemy posypane świeżą kolendrą, z ostrym sosem i kwaśną śmietaną. SMACZNEGO
My Culinary Artorganizowanej przeze mnie akcji kulinarnej! ¡Viva España! to akcja poświęcona potrawom kuchni hiszpańskiej - przepełnionym słońcem i pysznym przysmakom z Półwyspu Iberyjskiego. Tym o światowej sławie, jak paella czy tortilla, ale również nieodkrytym regionalnym perełkom. Akcję organizuję wspólnie z moimi przyjaciółmi, Asią i Piotrkiem z portalu www.hiszpania-portal.pl , którzy przygotowali upominki dla autorów najciekawszych przepisów. Mam nadzieję, że dzięki(...)bogactwo i jednocześnie będziemy dobrze się bawić we wspólnej "wirtualnej kuchni":) Tak więc zapraszam Was do zapoznania się z zasadami akcji. Akcja ¡Viva España! - wprowadzenie Paella valenciana, gazpacho andaluz, tortilla espaniola, gambas a la plancha, migas... Czym dla Ciebie smakuje Hiszpania? Zapraszam Was do wspólnego odkrywania bogactwa i wyjątkowości kuchni hiszpańskiej . Zrodzona z burzliwej historii Półwyspu Iberyjskiego, niosąca ze sobą
Chilli Czosnek i Oliwarazem przygotowałam na obiad coś bardzo lekkiego – pierś z kurczaka z sałatką z ogródkowych warzyw. Wszystko bez użycia tłuszczu. Jeśli nie chcemy niepotrzebnych kalorii zrezygnujmy z dodatku pszennej tortilli, która widnieje na zdjęciu. Tortilla – czy to domowa, czy kupna – zawiera dużo tłuszczu. SKŁADNIKI (porcja na 3 osoby) Podwójna pierś z kurczaka 3 duże ząbki czosnku 1 łyżka(...)pół szklanki jogurtu naturalnego 2 duże ząbki czosnku listki świeżej mięty (posiekane) sól pieprz opcjonalnie sok z cytryny do smaku Do podania: sambal olelek marynowane jalapeno w plasterkach pszenne tortille WYKONANIE Mięso: Piersi z kurczaka myjemy, czyścimy z błonek, kroimy wzdłuż na cieńsze kawałki. Dokładnie nacieramy piersi wszystkimi przyprawami i odstawiamy w chłodne miejsce na 1-2 godziny. Piekarnik rozgrzewamy
OstryKęsDomowa tortilla.. placki tortilla kawałek kapusty pekińskiej papryka kilka ogórków konserwowych cebula pomidor pierś z kurczaka przyprawa do kebaba olej do smażenia mięsa majonez jogurt naturalny gęsty czosnek Czosnek przecisnąć prze praskę, , dodać do majonezu wymieszanego z jogurtem.Pokrojoną pierś z kurczaka przyprawić przyprawą i usmażyć.Warzywa pokroić.Placki smarować sosem, ułożyć warzywa, mięso, polać sosem
Moje domowe kucharzeniesłowa burro , co oznacza "osioł". Danie jest proste w przygotowaniu i bardzo sycące. Dla miłośników kuchni meksykańskiej jest to pozycja obowiązkowa do wykonania. Burrito Składniki: 4 tortille 500 g mięsa mielonego wieprzowego 8 pieczarek 1/2 czerwonej papryki 2/3 puszki kukurydzy mała puszka czerwonej fasoli 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 2 pomidory 100 ml przecieru pomidorowego(...)cebula się zaszkli dodajemy pomidory, smażymy około 5 minut na małym ogniu. Następnie dodajemy przecież pomidorowy, doprawiamy pieprzem i sosem worhestershire. Gotujemy jakieś 10 minut, aby sos odparował. Na tortille nakładamy sos, rozsmarowujemy go dokładnie, następnie nakładamy porcję farszu i posypujemy startym serem. Wszystko dokładnie zawijamy
Mania Gotowaniałyżki oliwy 1/2 limonki około 10-12 pieczarek 1 papryka (najlepiej ½ czerwonej i ½ żłótej lub zielonej) 1 pomidor ½ zielonej części z cebulki dymki 1/3 sałaty lodowej około 6 tortilli przyprawa do kuchni meksykańskiej 3 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego ciemnego 1/3 łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki słodkiej papryki pieprz 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę 80 g startego sera żółtego(...)smażyć na patelni pozostałej po smażeniu kurczaka, wtedy warzywa przejdą również aromatem przypraw. Pieczarki obieramy, kroimy w kostkę i również podsmażamy. Pomidora kroimy w kostkę, dymkę i sałatę siekamy. Tortille smarujemy odrobiną wody, następnie posypujemy je serem. Tak przygotowane placki przekładamy na patelnię (serem do góry) i chwilę podgrzewamy, aby ser się roztopił. Możemy w tym celu użyć również piekarnika
Mania Gotowaniaząbki czosnku 3 łyżeczki sezamu białego 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżeczki oleju sezamowego garść liści mięty sól pieprz sok z 1/3 cytryny Do podania: 6-8 pszennych tortilli (1 na osobę) sambal oelek WYKONANIE Ciecierzycę zalewamy w garnku zimną wodą i odstawiamy na noc. Bób gotujemy na półmiękko. Obieramy schłodzony bób. W maszynce do mielenia mięsa mielimy ciecierzycę(...)przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną mięte i pastę z sezamu. Falafele smażymy z obydwu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z warzywami (pomidory, ogórek, cebula, sałata), plackami tortilli, sosem jogurtowym i sambal oelek
OstryKęsczasu do czasu robię na obiad (lub obiadokolację) tortillę. Jest to danie proste, smaczne, no i małe szkodniki zjedzą swoją porcję surowych warzyw bez marudzenia, a czasem nawet poproszą o dokładkę. Gdy robiłem zakupy byłem pewien, że mam w domu paczkę placków do tortilli. Jakież było moje rozczarowanie, gdy okazało się, że w paczce nie ma placków, a są tylko
Gotuj z MisiemTortilla, na którą zaprezentuje poniżej przepis, pochodzi z kuchni meksykańskiej. Jest to płaski placek, w który możemy zawinąć dowolne nadzienie, jak choćby mieszankę kurczaka, warzyw i dowolnego sosu. W innym poście przedstawiam przepis na " Fajitas ", które przygotowuje się z tortillą. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrychorizo. Do tradycyjnych składników takich jak fasola czy papryka dodałam również mango i to był strzał w dziesiątkę bo jego słodki smak fajnie komponował się z całością :) 6 placków tortilli (użyłam szpinakowych) ok. 80 g pikantnego chorizo niewielka młoda cebulka 0/5 zielonej papryki 0/5 żółtej papryki puszka fasoli kidney w pikantnym sosie pomidorowym 3 łyżki kukurydzy 0/5 mango szczypta pieprzu(...)obie papryki, kukurydzę, fasolę wraz z sosem oraz pokrojone mango. Całość doprawiamy przyprawami które wcześniej ucieramy w moździerzu. Chwilę mieszamy aż smaki się połączą po czym nakładamy farsz na tortille. Każdą posypujemy serem. Składamy je i opiekamy w grillu elektrycznym około 5 minut. W tym czasie składniki na guacamole miksujemy. Gotowe danie podajemy z guacamole, kwaśną śmietana i cytryną. Smacznego
Mienta blogsię najeść, szczególnie gdy poda się je z chlebem pita lub naan, albo z ryżem. Mój syn twierdzi, że najlepsze jest z ziemniakami, a córka pałaszuje je zawinięte w tortillę. Panuje pełna dowolność :) Wegetariańskie curry z bakłażana Składniki na 4 średnie porcje: 1 spory bakłażan 300 g dojrzałych pomidorów 2 białe cebule 2 ząbki czosnku 1 puszka mleka kokosowego(...)solą, a jeśli lubicie ostre dania, można też dorzucić trochę świeżego chili. Gotować jeszcze przez kilka minut. Podawać na gorąco z chlebem pita, naan, ryżem, młodymi ziemniakami lub tortillą. Smacznego! Wyliczenia: bakłażan 2,3 zł pomidory 2 zł cebula 0,6 zł czosnek 0,5 zł mleko kokosowe 6,8 zł tandoori masala 1 zł trawa cytrynowa
Obiad za dychęRzadko jadamy takie dania , a jeśli, to bazując na gotowych tortillach, jak w tym przepisie. Tym razem podeszłam do tematu ambitnie i zamierzałam przygotować całość w domu, z tym, że ciasto na tortille z mąki kukurydzianej okazało się ciastem na podpłomyki i w żaden sposób nie udało mi się go uelastycznić na tyle, aby nabrało kształtu tortillowego placka;) Wobec tego
Zdrowa Kuchnia SowySkładniki: 4 placki tortilli 1 opakowanie serka Delikate bądź Almette 8 plastrów szynki ( najlepsza szwarcwaldzka ale może być inna ) 6 liści sałaty ( masłową lub inną ) sól i pieprz 8 plastrów sera żółtego ( duże plastry ) Jak przygotować: Weź tortillę do ręki i powyginaj ją w jedną, potem w drugą stronę. Ta stroną która łatwiej się wyginaj , będzie stroną(...)śmiało, a druga nie. Rozsmaruj na niej nożem cienką warstwę serka, do samych brzegów aby mogła się później łatwo skleić.Porwij sałatę wzdłuż i połóż na jednej połowie tortilli. Na nią nałóż ser, szynkę, i w moim wydaniu duszone drobno siekane pieczarki. Teraz zwiń ostrożnie tortillę w rulon. Teraz obwiń rulon folią, żeby się nie rozwinął i można wstawić
Mechanik w kuchni