gofry z harissą, jajkiem sadzonym, z sezamem i surówką z marchewki czy owsiane batoniki z nasionami, owocami i przyprawami! Są i pyszne wrapy, jogurty, placuszki, kilka propozycji na jajecznicę, tortilla z warzywami z patelni, sałatka z kurczakiem, komosą i mnóstwem warzyw, muffinki czy pomysły na fajne chlebki i kanapki! Wszystko wygląda cudownie i brzmi chyba jeszcze lepiej! Czy wspominaliśmy(...)brązowym makaronem ryżowym i sałatką, sałatka cesarska z grzankami, sałatka z kiełkami z wędzonym boczkiem i dressingiem balsamicznym, meksykańska zupa pomidorowa z frytkami z batatów z fetą i tortillą czy marynowane śledzie z warzywami i pieczywem chrupkim! Są pomysły na super sałatki do słoika - z pęczakiem, z makaronem czy kuskusem - do koloru do wyboru! Idealna opcja do zabrania ze sobą
Plate of JoySkładniki na tortille: 1 szklanka mleka 1,5% 7 łyżek mąki gryczanej szczypta pieprzu cayanne, bazylii i oregano 1 łyżka oliwy z oliwek 1 jajko Składniki na farsz: 1/2 pomidora 1/2 papryki czerwonej 1/2 ogórka zielonego 1 filet piersi z kurczaka Składniki na sos czosnkowy: 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki czosnku granulowanego Wszystkie składniki na tortille wrzucamy do blendera
Moje-pitraszenieskrapia się ją przed podaniem sokiem z cytryny, ale skoro i tak nieco oszukujemy, możemy podać ją z ulubionym sosem, albo serem, albo serem i sosem. Składniki: 4-5 tortilli pszennych 200g mięsa mielonego 1 średnia cebula 1 pomidor 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Pomidora i cebulę drobno siekamy. Mieszamy z mięsem, pietruszką(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy farsz solą i pieprzem do smaku. Tortille układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Równomiernie smarujemy placki farszem, zostawiając nieduży, "czysty" brzeg dookoła. Pieczemy w 200 stopniach około 30 minut, do uzyskania złoto-brązowego koloru. Pod koniec pieczenia (5-10 minut) można posypać tartym serem, jeśli chcecie by bardziej przypominało pizzę, lub po prostu uwielbiacie
Gotuj z Rumcajsemwww.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com 4 placki do tortilli 400-450 filetów z udek kurczaka (może być pierś) 5-7 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka sosu chilli z czosnkiem 1 łyżeczka curry 1 opakowanie mixu sałat (ok 140g) 2-3 łyżki łuskanych pestek z dyni 1/2 długiego ogórka 1/2 pęczku rzodkiewki 60g serka topionego dip czosnkowo-koperkowy (przepis(...)lodówki (na min. 1 godzinę). Następnie mięso wymieszać z curry i i usmażyć na patelni grillowej. Mix sałat zmieszać z pestkami dyni, pokrojonym ogórkiem, rzodkiewką oraz ciepłym kurczakiem. Placki tortilli posmarować serkiem topionym i na podgrzane (wg przepisu z opakowania) położyć warzywa z mięsem, sos, ketchup i następnie każdy z nich zwinąć podwijając dolną krawędź (aby zawartość nie wypadła
Di gotujeTortilla - alternatywa naleśników lub nawet pizzy. W sumie na upartego może nawet zastąpić spód do pizzy:) Bez drożdży. Domowy fast food. Z jakim farszem ? To zależy, co masz w lodówce. My jadamy najczęściej z kapustą - pekińską lub czerwoną, kukurydzą, mięskiem i ogórkami kiszonymi. Do tego sos czosnkowy lub ketchup. Przygotowanie samego ciasta łącznie z jego uformowaniem i smażeniem zajmuje(...)minut. Przygotowanie farszu zależy od ilości składników. Ciasto z poniższego przepisu jest fantastyczne, elastyczne i łatwe do formowania. Tortille robiłam już kilka razy i za każdym razem była to dla mnie ciekawa przygoda. Muszę przyznać, że sprawia mi radość przygotowywanie takiego obiadu. Ciasto jest mięciutkie, bardzo wdzięczne przy zagniataniu i formowaniu. Tym razem postanowiłam udokumentować kilka etapów powstawania tych miękkich
apetytnapieczenieburrito w moim wykonaniu. Bardzo syte, bardzo smaczne, bardzo ostre. Choć przyznam bez bicia, że dla siebie zrobiłam ciut lżejszą wersję ;) Składniki: Na dwie duże porcje: 2 placki- tortille o śr. 30cm 2 łyżki oleju Kujawskiego smakowego z dodatkiem bazylii, czosnku i pomidorów 50 dkg mięsa mielonego 1 opakowanie mrożonki meksykańskiej 6 łyżek przecieru pomidorowego 2 płaskie łyżeczki chili(...)smażymy aż odparuje z nich woda. Do przecieru dodajemy przyprawy i zalewamy nasz farsz. Mieszamy cały czas trzymając patelnię na ogniu aż ilość sosu się nam nieco zredukuje. Tortille smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni, delikatnie by się nie przypaliły. Smarujemy delikatnie wytworzonym sosem. Farsz dzielimy na dwie części. Ja podzieliłam na mniejszą- dla siebie- do której dołożyłam
Kuchnia w czekoladziezjeść coś pożywnego - i tu przypomniał mi się przepis od dawna siedzący w mej makówce jednak jakoś nie byłam do tej pory do niego przekonana - połączenie ziemniaków i jajka - Tortilla de patatas - wydawało mi się zapychające, mdłe i jakieś takie ciężkie. A okazało się jak zwykle inaczej - cudo. Co tu opisywać - trzeba spróbować. Omlet zapisuję do etykiety śniadanie mistrzów. Tortilla
sierotka maRysia w kuchniSpaghetti carbonara jest, jak dla mnie, totalnym hitem. Jest to rodzaj dania podobnego do Tortilla de patatas - proste, składające się z kilku składników które większość z nas ma w domu, szybkie i zaskakująco pyszne. Nie przepadam za jajecznicą a Tortilla de patatas pokochałam od pierwszego kęsa. Carbonara to troszkę inna historia gdyż zabierałam się za nie od kilku tygodni
sierotka maRysia w kuchninachos zaczną się unosić, przewrócić na drugą stronę. Nachos można także piec w nagrzanym do temperatury 190 stopni piekarniku Podawać z ulubionymi dipami. Uwaga - nachos można przygotować z gotowych tortilli. Wystarczy pociąć tortillę na trójkąty, a następnie przy pomocy pędzelka posmarować każdy z nich oliwą wymieszaną z ulubionymi przyprawami i upiec na suchej patelni. Wrażenia ze smażenia Nic nie przywarło
Kulinaria - potrawy z różnych stron światakolendry 7 szt. goździków 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka chili pieprzu cayenne firmy Kamis 1 łyżeczka papryki chili sól pieprz czarny świeżo zmielony oliwa do smażenia ryż do podania / tortille pszenne papryczka chili ( ja nie dodałam) świeże papryki (kolorowe) ja nie dodałam Na oliwie zeszkliłam cebulę pokrojoną w grube piórka. Dodałam pokrojone ząbki czosnku. Lekko posoliłam. W czasie(...)ujmuje mu to smaku ) kawałków świeżej papryki. Moje dziecko za nią nie przepada, tak więc ja zrobiłam je bez jej dodatku. Pozostało już tylko ugotować ryż. Polecam też przysmażyć tortille, pokroić je w trójkąty i wbić w danie. Smacznego
potrawyregionalnePrzekąska smaczna, efektowna i dość zdrowa. Robi się ją łatwo i szybko, można dodać dowolne dodatki żeby urozmaicić smak i wygląd. Polecam na przyjęcia. Składniki: 2 placki tortilli kilka liści sałaty 2 puszki tuńczyka 2 łyżki majonezu 3 jajka pieprz Jajka ugotować na twardo, drobno posiekać. Tuńczyka odsączyć. Jajka, rybę i majonez wymieszać i przyprawić pieprzem. Tortillę włożyć
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniazawiajana kanapka jest bardzo prostą przekąską, wspaniale nadającą się na drugie śniadanie do pracy/szkoły. 2 tortille 1 puszka tunczyka w sosie własnym 2 łyżki serka Philadelphia 2 łyżki sosu sweet - chilli kilka kropli soku z cytryny Tuńczyka odsączyć i przełożyć do miski dodać Philadelphię i sos sweet-chilly, wszystko dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Tortile podgrzać w mikrofalówce(...)30sec.) lub na patelni aż zrobi sie ciepła. Masę z tuńczyka równomiernie rozsmarować na tortilli, zrolować. Smacznego
Codzienne GotowanieDziś wyzwaniem wspólnego gotowania była hiszpanska tortilla (omlet). Pamietam, że jadłam takie danie będąc w Madrycie i było ono rewelacyjne. Ziemniaczany omlet podawany na zimno z wybornym hiszpanskim winem - pychotka. Postanowiłam zaryzykować i spróbować przygotować taki placek sama. Oczywiście nie smakowal jak ten w stolicy Hiszpanii, ale był smaczny;) Danie nie jest zbyt skomplikowane i wymaga jedynie kilku składników(...)ciekawa w smaku i warto ją wypróbować. Omlet można jeść na ciepło, jak i na zimno, jako danie główne, przystawkę lub przekaskę. Wraz ze mną hiszpańską tortillę przygotowały Siaska i Maggie . Składniki: 2 duże ziemniaki 1 duża cebula 5-6 jajek sól, pieprz olej do smażenia (200-250ml) łyżka masła Przygotowanie: Ziemniaki obrać
Codzienne GotowanieDziś na szybki obiad postanowiłam przygotować meksykański gulasz z kurczaka z dodatkiem różnych fasolek. Danie jest bardzo smaczne, łatwe i stosunkowo szybkie w przygotowaniu, lekko pikantne, podane w kukurydzianych tortillach z dodatkiem kwaśnej śmietanki, jest idealne na sycącą obiado-kolację. Składniki : 1 średnia cebula pokrojona w drobną kostkę 3 ząbki czosnku rozgniecione i posiekane pół łyżeczki brązowego cukru(...)wyłowić kawałki kurczaka i rozdrobnić je dwoma widelcami, a następnie włożyć z powrotem na patelnię do sosu, dodać fasolkę, dokładnie wymieszać i dusić jeszcze przez chwilę. Podawać na kukurydzianych tortillach z czerowną cebulą, posiekaną kolendrą i kwaśną śmietanką. Smacznego
Codzienne Gotowanie