Ekspresowa tortilla 226font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: placki tortilla 1 opak. gotowych hamburgerów sałata lodowa olej 3 pomidory Pomidory polewamy wrzątkiem. Zdejmujemy z nich skórę i kroimy na kawałki. Gotowe kotleciki na hamburgery smażymy na oleju. Kiedy(...)kroimy na paski. Sos czosnkowy: 3 łyżeczki śmietany 3 łyżeczki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, delikatnie podgrzewając z obu stron. Przekładamy na talerz. Placek smarujemy sosem i układamy warstwami sałatę, mięso i pomidory. Spód placka zawijamy na farsz, następnie
kulinarnyswiatdomi
Tortilla 269font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: placki tortilla pierś z kurczaka sałata (u mnie rzymska) 200 g surówki colesław przyprawa kebab-gyros sól, pieprz olej Pierś z kurczaka pokroić w długie, cienkie paseczki, wymieszać dokładnie z przyprawami(...)sałaty oraz sos czosnkowy. Sos czosnkowy: 3 łyżeczki śmietany 3 łyżeczki majonezu 2 ząbki czosnku sól, pieprz Czosnek przecisnąć przez praskę, dodać pozostałe składniki i wszystko dokładnie wymieszać. Placki tortilli podgrzewamy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu, delikatnie podgrzewając z obu stron. Przekładamy na talerz. Placek smarujemy sosem i układamy warstwami sałatę, mięso i surówkę colesław. Spód placka zawijamy
kulinarnyswiatdomi
Bakłażan z dynią i ryżem 197długoziarnistego Uncle Bens 40 dkg dynia hokkaido 1 papryka czerwona natka pietruszki olej rzepakowy 1 cebula sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej papryka ostra 3 łyżki startego parmezanu 2 tortille ze szpinakiem Dynię kroję wzdłuż na pół, wycinam miąższ bakłażana zostawiając po 1 cm. Bakłażana łódeczki smaruję olejem, posypuję solą i wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 190 stopni(...)chili. Do ryżu dodaję dynię, bakłażana z papryką, pokrojoną natkę pietruszki i mieszam. Farsz układam w łódeczka bakłażana, posypuję startym parmezanem i wstawiam jeszcze na 5 minut do piekarnika. Tortille kroję na trójkąty i podgrzewam na suchej patelni aż się lekko zrumienią
wesoła kuchnia
TORTILLE Z CHRUPIĄCYM TOFU 258podanych składników wychodzą cztery wrapy. Składniki: 4 placki tortilli pełnoziarnistej 1 op. mieszanki sałat 30 g kiełków (u mnie brokułu) 2 pomidory 1 cebula czerwona 1/2 papryki zielonej 4 łyżeczki ketchupu 4 łyżeczki majonezu 200 g tofu 2 łyżki mąki ziemniaczanej Oliwa do smażenia Sirracha (opcjonalnie) Sos sojowy (opcjonalnie) Przepis: Tofu należy porządnie odsączyć z zalewy i pokroić(...)kostkę lub w paski. Kawałki tofu obtaczamy w mące ziemniaczanej i smażymy na oliwie z każdej strony na złoty kolor. Pod koniec smażenia możemy dodać odrobinę sosu sojowego. Placek tortilli smarujemy ketchupem i majonezem. Następnie nakładamy mieszankę sałat, kiełki, pokrojonego pomidora, paprykę oraz cebulę. Na wierzch kładziemy chrupiące tofu. Całość udekorowałam sirrachą. Placki zwijamy od dołu i po bokach
Emcia Pichci
Tortilla hiszpańska 109Tortilla hiszpańska to pewnego rodzaju omlet, który przygotowujemy z ziemniakami i cebulą. U siebie dodałam jeszcze szpinak i botwinkę. Podana na ciepło, jest dobrą propozycją nie tylko na obiad, ale również możemy od niej zacząć dzień. Składniki 7 jajek 4 średnie ziemniaki 100g młodego szpinaku 100g botwinki 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki mleka […] Artykuł Tortilla hiszpańska pochodzi
Pink Envelope
Baba ghanoush – pasta dip z bakłażana 151tarce czosnek, tahini, olej i sok z cytryny. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku, podobnie jak mieloną papryką chilli. Podajemy z ulubionym pieczywem, chrupiącymi warzywami lub chipsami typu tortilla albo z domowymi. Praktyczna rada: Na szybko można zrobić takie samemu domu krojąc tortille do wrapów na kawałki (nasze ulubione są trójkąty ) i “smażymy” bez oleju na rozgrzanej patelni aż będą
Lamarida.pl
Salsa mexicana, sos z pomidorów 154gotowy. Sos pomidorowy traktuję dwojako, i jako sałatkę/surówkę do przekąsek, dań z kurczaka albo ryb lub zmiksowany jako sos pomidorowy (często na ostro) do wszelakich nachos, tortilli, grzanek, itp. Smaczny, ładnie się prezentuje na imprezowym stole wśród przekąsek, szczególnie do tortilli, nachos, quesadilli, tacos, przekąsek z ciasta francuskiego, bagietek, tostów, grzanek i wszystkiego co związane z serem. Składniki
Zasmakuj Kuchni
Roladki z Tortilli I 200Składniki : 4 placki tortilli klasyczne lub z dodatkami 2 serki topione zwykłe lub z dodatkami mix ulubionych sałat prażona cebulka sól, pieprz, papryka Wykonanie : Każdy placek tortilli smarujemy serkiem topionym, posypujemy przyprawami i cebulką. Wykładamy sałatę. Następnie zwijamy w rulon odstawiamy na min 30 min do lodówki Po tym czasie kroimy pod lekkim skosem Smacznego
Od kuchni czyli o wszystkim po trochę
FAJITAS Z KURCZAKIEM I GUACAMOLE 177przed upałami w domu. Zwolennicy kuchni wegetariańskiej mogą przyrządzić fajitas tylko z warzywami, będą równie smaczne. Dla 4 osób : Czas przygotowania : 25 min Składniki: ● 4 placki do tortilli ● 200 g filetów z kurczaka ● olej do smażenia ● 1 czerwona cebula ● 1 cebula dymka ● 2 pomidory ● 6 pomidorków koktajlowych ● 1 limonka ● 2 dojrzałe awokado ● kilka kropli Tabasco ● 50 g fety(...)pomidorki koktajlowe na plasterki. Polej je pozostałym sokiem z limonki i posyp natką kolendry. Posól i popieprz. Czerwoną cebulę obierz i pokrój w piórka. Podgrzej (np w piekarniku) placki tortilli. Wyłóż na nie gucamole, złóż je na pół, dodaj kawałeczki kurczaka, pomidorki koktajlowe, pokrojoną w piórka czerwoną cebulę i rozkruszoną fetę. Natychmiast podawaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Miodowo-musztardowe polędwiczki z kurczaka z papryką 163Składniki (2 porcje): 2 tortille 400 g polędwiczki z kurczaka 2 papryki w dowolnym kolorze 2 łyżki jogurtu naturalnego Marynata: 1/4 szklanki oliwy 1/4 szklanki miodu płynnego 1 łyżka musztardy sól i pieprz Przygotowanie: mięso umyj, przełóż do miski składniki marynaty wymieszaj ze sobą na gładki sos za pomocą blendera i zalej nią mięso, odstaw do lodówki na godzinę pokrój(...)podlej mięso odrobiną wody dodaj do niego paprykę i smaż wszystko razem przez ok 10 min w tym czasie rozgrzej piekarnik do ok 200 stopni i włóż do niego tortillę i podgrzewaj ok 3 minuty połóż placek na talerzu i posmaruj go jogurtem naturalnym ( placek, nie talerz ) wyłóż na niego mięso z papryką na jedną połowę placka, a drugą
Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Tortilla z mięsem mielonym. 137zielona papryka 👌 500 gr. wołowiny mielonej 👌 sól 👌 pieprz 👌 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 👌 300 gr. sera tartego Graviera (możecie dać inny ser wg. uznania) 👌 1 jajko 👌 1 paczka małych tortilli 👌 sezam wykonanie: 👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌👌 my social media: 🎬 YouTube dla kreatywnych 🎬 YouTube Kulinarny 👫 Fanpage kulinarny ✏ Blog kulinarny 📷 Instagram 💰 Dotacje W sprawach związanych z reklamą / współpracą prosimy o kontakt: margarita.batsi@gmail.com
RITA food channel
Mini pizza 186zrobić pyszną pizzę wcale nie musisz robić pracochłonnego ciasta. Wystarczy pomysł, bo pizza może powstać na tortilli pszennej lub pełnoziarnistej, możesz także tak jak ja w tym przepisie wykorzystać gotowe chlebki pita. Wtedy przygotowanie pizzy zajmie Ci dosłownie kilkanaście minut! Polecam Wam także: – pizza na tortilli – pizzę z salami – tu znajdziecie także mój ulubiony przepis na ciasto
nietylkopasta.pl
Najlepsze domowe tortille 239Czytaliście kiedyś skład sklepowych tortilli? Ja przeczytałam raz i od tamtej pory zwyczajnie ich nie kupuję, bo lista składników jest z reguły strasznie długa, a przecież tak naprawdę do wykonania tego placka wystarczą cztery składniki. Trochę czasu zajęło mi nim znalazłam odpowiednie proporcje i uzyskałam idealnie elastyczne tortille, które nie kruszą się przy zawijaniu, ale w końcu się udało
Cynamonowe szczęście
Meksykańskie burrito z wołowiną 415Burrito można przygotować na wiele różnych sposobów. Ja dodałam do farszu wszystko to co kojarzy mi się z kuchnią meksykańską: wołowinę, czerwoną fasolę, kukurydzę, paprykę. 6 placków tortilli 400g mięsa mielonego 1 czerwona papryka 1 duża cebula 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 5 ząbków czosnku 300ml passaty pomidorowej mieszanka przypraw do kuchni meksykańskiej olej 150g żółtego(...)kukurydzę, zalewamy 200ml passaty, przyprawiamy przyprawą meksykańską. Dusimy około 5 minut. Dodajemy ser zostawiając trochę do posypania. 3. Dno naczynia żaroodpornego smarujemy cienko passatą i odrobiną oleju. Na placki tortilli nakładamy przygotowany farsz. Zwijamy je, układamy w naczyniu. Wierzch smarujemy pozostałą passatą, posypujemy serem. Zapiekamy w temperaturze 200 stopni przez około 30 minut. Dekorujemy natką pietruszki
Szefowa kuchni
Pulled pork – szarpana wieprzowina , kuchnia Tex-Mex 245food. Potrawa swe korzenie ma w USA , dokładniej z jego południowej części . Kuchnia Tex Mex , to kuchnia pograniczna dwóch stanów Texasu i Meksyku . Potrawy tej kuchni, to mieszanka meksykańskiej tortilli , wszechobecnej kukurydzy , fasoli , oraz teksańskiego barbecue i wolno pieczonych pulled pork ( bardzo wolno i bardzo długo.. ) , a także mega ostrych sosów . Generalnie pyszna , aromatyczna , tylko nieco ciężka i mimo(...)minut , aż uzyskamy na mięsie przypieczony wierzch . Po wielogodzinnych męczarniach, wolno pieczonej karkówki , rozszarpujemy ją widelcem na kawałki. Mięso powinno być tak miękkie , że samo się rozchodzi . Podajemy z tortillą posmarowaną pastą fasolową i salsą ..lub inaczej Ważne żeby serwować na gorąco , można także polać , tłuszczem z brytfanki , który jest niezwykle aromatyczny ..Cóż to nie kuchnia
Ogrodnik w podróży