rozwałkować na grubość około 1 cm, szklanką wycinać krążki. Na połowie krążków układać nadzienie . Zlepić brzegi i nadmiar ciasta odciąć tą samą szklanką, odłożyć do wyrośnięcia.Smażyć w głębokim tłuszczu po obu stronach, na złoty kolor. Wyjąć, osączyć na bibule, posypać cukrem pudrem
Moje domowe kucharzeniemoczymy w jajku a następnie panierujemy w bułce tartej. Tak przygotowane grzyby smażymy na patelni z rozgrzanym olejem z obu stron na złoty kolor, usmażone grzyby odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku
Smakowite Daniakwadraty. W garnku (głębokiej patelni lub frytkownicy) rozgrzać olej (do około 170 stopni). (Pilnować, aby temperatura była stała.) Pączki smażyć z obu stron na słoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem lub posmarować lukrem (składniki na lukier dokładnie rozmieszać
Di gotujeczosnkiem,posypać pieprzem,majerankiem i kminkiem,odstawić na noc do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć karczek na rumiano z każdej strony,następnie przełożyć do rękawa razem z tłuszczem i piec w piekarniku w 180stC. Czas pieczenia zależny jest od tego ile mamy mięsa....1 godzina to 1kg mięsa. Zbliżają się Święta Bożego Narodzenia wiec to doskonała okazja
Niespełnione zdolności kulinarneNastępnie każdy plaster mięsa obtoczyć w bułce tartej, zanurzyć w jajku rozmąconym z mlekiem i ponownie opanierować w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron (nie żałować tłuszczu). (Czas smażenia zależy od grubości kotletów
Di gotujedrobiu pochodzący z kuchni francuskiej. Są to kluski z puree ziemniaczanego wymieszanego z ciastem maślano mlecznym (z którego między innymi robi się eklery), które następnie smaży się w głębokim tłuszczu w niższej temperaturze niż frytki. Są bardzo specyficzne, znacznie lżejsze niż podobne dodatki ziemniaczane
Milion SmakówDodatkowo: 1 jajko 3 łyżki mleka bułka tarta do obtaczania olej do smażenia 1. Naleśniki: Wszystkie składniki ciasta naleśnikowego dokładnie wymieszać. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu. 2. Farsz: Cebule posiekać, podsmażyć na łyżce masła. Pieczarki pokroić w drobną kosteczkę, dodać do cebuli, dodać przyprawy i dusić razem do miękkości. Przestudzić. Ser zetrzeć na tartce na grubych
Kto ugości moich gości?marchewkę wcinał. Przepis pochodzi z książeczki „Zupy domowe” z Biblioteczki Poradnika Domowego. Przepis jest na 8 porcji po: 293 kcal, 23,5 g białka, 7,9 g tłuszczu, 32 mg cholesterolu, 9,9 g błonnika Czas przygotowania 1 godzina oraz czas gotowania fasoli. Składniki: 1/2 kg chudego mięsa wieprzowego (może być z kością) 1/2 kg fasoli 2 duże
moj przepis nasmażenie tych kotletów. Pilnowanie, żeby się dobrze usmażyły, żeby się nie przesuszyły zbytnio, żeby się nie przypaliły… później sprzątanie po smażeniu… no bo wszędzie są drobinki tłuszczu. Poza tym duuuuża kaloryczność, wiadomo co smażone na oleju nie może być dietetyczne. Dlatego jak przez przypadek przeczyłam na moim ulubionym forum o tym, że kotlety można piec, od razu wypróbowałam
moj przepis nalżejszy obiad. Kotlety schabowe z piekarnika, pieczone z odrobiną masełka w kąpieli wodnej aby nie były suche. Osobiście nie przepadam za schabowymi, ze względu na to że ociekają tłuszczem, ale od czasu do czasu do czasu zjem oczywiście, zdecydowanie wolę mielone. Pieczone schabowe są inne niż te które jadłam wcześniej, są wilgotne, lekko czuć masełko, nie są przesuszone. Są pyszne
moj przepis nacieście. Na rozgrzanej patelni smażyć naleśniki, cienkie jak papier. U mnie każdy naleśniki jest zrobiony z około 80 ml ciasta naleśnikowego. Smażyć na lekko wyższej mocy palnika nie dodając tłuszczu. Ja smażę na 6 w 9 stopniowej skali mocy palnika. Masa serowa: 500-550 gr sera białego u mnie półtłusty 250 gr jogurtu naturalnego Wszystkie składniki zblendować. Naleśniki smarować serem
moj przepis naswoją wielkość (30 min -1,5 godziny). Formę 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto jeszcze raz krótko wyrobić. Bułkę wysypać na płytki, duży talerz, ręce wysmarować tłuszczem, ręce wytarzać w bułce i odrywać kawałek ciasta wielkości dwóch orzechów włoskich. Formować kulkę. Układać w formie, jedna przy drugiej. Odstawić do ponownego wyrastania około 20 min – mają się
moj przepis najajka (rozmiar L) 3 łyżki płaskie mąki ziemniaczanej 1 łyżka ekstraktu z wanilii ewentualnie całe opakowanie cukru wanilinowego Polewa: 150 gr chałwy waniliowej 250 gr sera mascarpone Tortownicę wysmarować tłuszczem. Chałwę pokruszyć, wyłożyć dno tortownicy. Przygotować masę sernikową: Ser umieścić w misie malaksera, zmielić na gładką masę, tylko do momentu aż będzie gładka, nie za długo bo się zwarzy, dodać
moj przepis nałyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Nadzienie: 90 gr pesto 40 ml mleka do posmarowania (można pominąć) 1 garść orzechów włoskich Formę do babki z kominem wysmarować tłuszczem wysypać otrębami. Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być
moj przepis namąki, jajek, zawiera małą ilość cukru, który zresztą może być zastąpiony ksylitolem lub stewią lub zwykłym słodzikiem, mleko krowie może być zastąpione mlekiem roślinnym, nie zawiera tłuszczu oprócz tego zawartego w czekoladzie. Coś słodkiego i małokalorycznego, polecam! Składniki na 4 pucharki: 2 szklanki mleka lub 2 szklanki śmietanki 30 % (wersja niedietetyczna) 235 kcal 50 gr gorzkiej czekolady 300 kcal
moj przepis na