Sałatka z kurczakiem gyros i ananasem 2644Wykonanie: Kurczaka oczyścić, osuszyć, pokroić w kostkę. Dodać olej i przyprawę, wymieszać i odstawić na godzinę do lodówki, by mięso się zamarynowało. Na patelni (już bez dodatkowego tłuszczu) usmażyć kurczaka. Pod koniec smażenia przykryć, by nieco się podusił i był soczysty. Ananasa odsączyć, pokroić w kosteczkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wrzucić do jednej miski, dodać majonez i wymieszać
Kulinarne Przeboje
Naukowo o jajach. Jajka faszerowane 196zrobić z nich fajne rzeczy, a ponieważ zbliżają się Święta Wielkanocne temat jak najbardziej na czasie. Jajo kurze składa się w 74,8% z wody, 12,6% białka, 10% tłuszczu (z czego tylko 0,42% to cholesterol) i w 1,1% z węglowodanów (wyłącznie cukrów prostych). 100 g jajek ma 147 kalorii. Jajka zawierają dużo witamin
ladykitchen
Lekki sernik bez cukru 231serową ze śmietanką. 9. Powstałą masę wylać na spód, udekorować pokrojonymi w plasterki bananami i borówkami. SMACZNEGO! 1 porcja zawiera: 373 kcal; 9,2 g białka; 26 g tłuszczów; 28 g węglowodanów; 3 g błonnika
Powiedz dietom nie
Gnocchi zapiekane z sosem pomidorowym i mozzarellą / Baked gnocchi with tomato sauce and mozzarella 380wodzie, zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu lub do wypłynięcia na powierzchnię. Odcedź i odstaw. W międzyczasie, rozgrzej dużą patelnię na dużym ogniu i wrzuć boczek. Smaż do wytopienia się tłuszczu, odlej jego nadmiar, dodaj czosnek i paprykę, po czym smaż przez kolejne 30 sekund. Dodaj koncentrat, pomidory z puszki i koktajlowe wraz z cukrem i gotuj przez 5 minut. Zdejmij
karmelowy
Potęga zdrowotna kurkumy 210wykazuje działanie przeciwzapalne, natomiast warto spożywać ją również na zimno np. jako dodatek do koktajli, ponieważ wtedy chroni nasze DNA przed uszkodzeniami, dodatkowo lekarze zalecają spożywanie jej z dodatkiem tłuszczu i pieprzu , ponieważ połączenie kurkumy z pieprzem lub papryką zwiększa jej wchłanianie o 2000 razy
zdrowa vege kuchnia
Włoskie grillowanie – uchwyć prawdziwe włoskie smaki na grillu 235innych części świata. Po pierwsze prawdziwa włoska pizza, to płaskie/cienkie ciasto z niewielką ilością dodatków. Choć wśród nich znajdziemy także takie skropione u góry oliwą ale nigdy ociekające tłuszczem. Prawdziwa włoska pizza po prostu nie przypomina fast fooda!. Sekretem włoskiej pizzy jest intensywne i bezpośrednie działanie ciepła. Taki rodzaj ciepła najlepiej możemy uzyskać z grilla, nie piekarnika. Przygotować cienkie
naRuszcie
Pomarańczowa tarta z batatów na jaglanym spodzie 315czubata łyżka kakao, 1 żółtko, 2-3 łyżki lodowatej wody, szczypta soli. Krem: 1 szklanka puree z pieczonych batatów , 2 pomarańcze, 200 ml mleka kokosowego z obniżoną zawartością tłuszczu, 70 ml likieru pomarańczowego (opcjonalnie), 1 łyżeczka ekstraktu wanilii, agar-agar 10 g/litr kremu, ksylitol lub cukier do smaku . Przybranie: plastry pomarańczy. Przygotowanie: Kruchy spód: Masło schłodzić. W malakserze wymieszać
SzczyptaSmaQ
Mini keksy kokosowe z figami 212łyżeczki cynamonu sok z 1/2 cytryny Wykonanie -Figi umyć, namoczyć / kilkanaście minut/ w wodzie , osuszyć i pokroić. -Foremkę do pieczenia nasmarować tłuszczem, piekarnik nastawić na 180 st.C. -Do miski wsypać wiórki kokosowe, mąkę ryżową, ziemniaczaną, otręby i proszek do pieczenia i starannie wymieszać. -Jajka wbić do drugiej miseczki, dodać miód, olej
Zakamarki mojej kuchni
Zapiekanka z dorsza, bakłażana, cukinii i ziemniaków 277stron na półmiękko. Cebulę i pora pokroić i usmażyć do miękkości. Jajka roztrzepać i dodać do śmietany, przyprawić solą i pieprzem i podgrzewać do lekkiego zgęstnienia masy. W wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym wyłożyć warstwę ziemniaków, posypać je przyprawą do ziemniaków, na to warstwa cukinii, warstwa bakłażana, pokruszony dorsz, którego należy posypać przyprawą do ryb i na końcu cebula
Jadło i czytadło
szarlotka z pianką 296gładką masą. Smażyć, w zależności od jabłek 15-20 min. Można je posłodzić, ale max. 1-2 łyżki! Blaszkę o wymiarach 21 cm x 37 cm wysmarować tłuszczem, np. margaryną, wyłożyć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, ponownie posmarować margaryną i oprószyć manną. Mąkę przesiać na stolnicę lub blat, dodać 3/4 szkl. cukru, żółtka, proszek do pieczenia, masło i margarynę
zabawa smakiem
Chili. Klasyczna, amerykańska, zimowa potrawa z duszoną fasolą. Poznaj jej sekret 375uprzednio ugotowanej, może być z puszki) 1 szklanka ciecierzycy (uprzednio ugotowanej, może być z puszki) 1 szklanka czarnej fasoli (uprzednio ugotowanej, może być z puszki) ¼ kg tłustej wołowiny z tłuszczem pokrojonej w bardzo małe kostki ½ szklanki pokrojonego pokrojonego w cienkie plastry (ok. 5 mm) selera naciowego ½ szklanki papryk chipotle (można zastąpić 1 łyżeczką wędzonej chili) 1 szklanka drobno posiekanych pomidorów
Jem więc Jestem
Historia pewnej tradycyjnej, smutnej, zmęczonej oponki... 187nich okręgi. Ze środka, np. za pomocą kieliszka wykrawamy okręgi , by powstały nam oponki. Jabłka maczamy w cieście, a następnie w płatkach owsianych. Smażymy na patelni, na odrobinie tłuszczu. Podajemy z miodem lub ulubionym dżemem. Co powiesz na wersję oponek po kulinarnym tuningu
Mój Smak na Życie
Obiad za 10 zł - ziemniaczana tarta z kaszanką i surówką z sałaty lodowej. 26215zł Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę szklimy na maśle, dodajemy do ziemniaków i ugniatamy na puree. Naczynie do tarty smarujemy masłem, wykładamy na nią ziemniaki. Kaszankę bez tłuszczu podsmażamy na patelni z porem. Jeżeli Wasza kaszanka jest mało przyprawiona możecie dodać pieprzu, soli, bądź cebuli. Ja używam takiej czystej bez dodatków. Przekładamy kaszankę na naczynie do tarty. Pieczemy wszystko
BaRepas
Dorsz w cieście piwnym 258sporą ilość oleju około 1-1,5 cm. Dorsza zanurzyć w cieście i smażyć na złoto z dwóch stron. Po usmażeniu przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu
Ala piecze i gotuje
Zupa krem z ziemniaków 261Ziemniaki i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Boczek kroimy w słupki i przesmażamy na suchej patelni, do momentu, aż będzie chrupiący. Boczek zdejmujemy z patelni, a na wytopionym tłuszczu szklimy cebulę. Do większego garnka wlewamy bulion, dodajemy ziemniaki i zeszkloną cebulę. Gotujemy, aż ziemniaki będą miękkie. Zupę blendujemy i przyprawiamy. Podajemy posypaną żółtym serem i boczkiem
Kulinarne przygody Gatity