tarta - 42848 przepisów (strona:901/2857)

SCHABOWE ZAWIJAŃCE Z PIECZARKAMI Z NUTĄ CZOSNKU 197

odrobiną czosnku.  Polecam 😊 Składniki: kilka plastrów schabu 7-8 pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 mała marchewka 2-3 jajka (do panierowania) 2 łyżki mąki bułka tarta olej sól pieprz ziołowy Wykonanie: Zaczynamy od przygotowania farszu. Pieczarki kroimy drobniutko. Podsmażamy je na rozgrzanym oleju. Dodajemy pokrojoną cebulę i startą na małych oczkach marchewkę. Dusimy całość(...)Każdy plaster solimy i pieprzymy. Na każdy z nich nakładamy przygotowany farsz. Zwijamy ciasno, formując roladkę. Obtaczamy najpierw w mące, następnie w rozkłóconym jajku, a na końcu w bułce tartej. Smażymy na złoto na oleju, obracając je, aby przesmażyły nam się równomiernie ze wszystkich stron

Walijskie Pichcenie
Kotlety mielone z oscypkiem 144

łopatki wieprzowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1/2 oscypka 1 jajko 1 żółtko 5 łyżek bułki tartej mąka olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Do mięsa mielonego dodajemy posiekaną cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, starty na dużych oczkach ser, jajko, żółtko, bułkę tartą. Masę dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Następnie formujemy kotlety, obtaczamy

R'n'G Kitchen
Lekkie kotleciki z tuńczyka z chrupiącym słonecznikiem i zieloną pietruszką 306

łyżki bułki tartej 1 łyżka posiekanej zielonej pietruszki czarny mielony pieprz do smaku odrobina oleju do smażenia Dodatki: 2 pomidory, świeżo mielony kolorowy pieprz. *u mnie dziś większe, więc dodałam 4 łyżki bułki Przygotowanie: Słonecznik łupiemy, a potem delikatnie siekamy nożem. Wrzucamy do miseczki. Dodajemy 1/2 puszki tuńczyka, całe jajko, bułkę tartą (najpierw mniej, potem w razie

Słodkie okruszki
Kotlety mielone ze szpinakiem i fetą 198

jajko 1 czerstwa kajzerka namoczona w wodzie przyprawa do mięsa mielonego ok. 150 g świeżego szpinaku baby 1 duży ząbek czosnku ok. 150 g sera feta bułka tarta do obtoczenia kotletów   Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju. Wrzucić szpinak i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć, aż liście się skurczą. Zdjąć szpinak z patelni i odstawić do przestygnięcia(...)uformować na dłoni ułożonej w miseczkę placuszek, na nim położyć trochę fety i łyżeczkę szpinaku. Wierzch przykryć mniejszym placuszkiem z mięsa, zlepić dokładnie brzegi. Każdy kotlet obtoczyć w bułce tartej i smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączyć na papierowym ręczniku. Podawać na ciepło. U nas z ziemniakami  i fasolką szparagową

Simply Food
KLOPSIKI Z MAKARONEM W SOSIE PIECZARKOWYM 197

jajko cebula 2 łyżki bułki tartej łyżeczka musztardy ostrej słodka papryka do smaku sól,pieprz 300g makaronu por 250g pieczarek 250ml śmietany kremówki 2 żółtka olej do smażenia WYKONANIE Gotujemy makaron al dente.Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni i dodajemy do mięsa.Do mięsa wbijamy jajko,dodajemy musztardę, bułkę tartą,paprykę i doprawiamy

Mała w garnku miesza
Burgery z czerwonej fasoli 216

Czas przygotowania: 15 minut + czas pieczenia Składniki: Na burgery: Puszka czerwonej fasoli Średnia cebula 2 ząbki czosnku 50g prażonych nasion słonecznika (lub orzechy nerkowce) Jajko Około 40g bułki tartej Olej Przyprawy: sół, pieprz Na konfiturę z cebuli:* 4 czerwone cebule 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki miodu 100ml czerwonego wina Przyprawy: tymianek (najlepiej świeży) Dodatki: 4 bułki pełnoziarniste (mogą(...)minuty i przekładamy do miski. Dodajemy odcedzoną i przelaną czystą wodą fasolę oraz uprażone nasiona słonecznika. Rozbijamy blenderem na kremową konsystencję, dodajemy jajko oraz przyprawy. Następnie dorzucamy bułkę tartą tak by burgery się lepiły, ale nie były zbyt związane. Formujemy 4 spore kotlety.   Kotlety możemy obsmażyć na patelni z odrobiną oleju z obu stron albo upiec

Kolizje Smaków
Tagliatelle z bobem 214

mnie z siemieniem lnianym) – oliwa z oliwek – 1/2 małego ząbku czosnku – sok z ½ cytryny – sól i pieprz do smaku – mieszanka przypraw toskańskich – tarty parmezan Przygotowanie Bób płukamy i wrzucamy do wrzątku. Gotujemy kilka minut, aż będzie gotowy do obrania. Odcedzamy i schładzamy przelewając zimną wodą(...)Obieramy z łupinek. Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy. Na rozgrzaną patelnię wrzucamy obrany bób, wyciśnięty czosnek i odcedzony makaron. Skrapiamy wszystko oliwą mieszamy i wykładamy danie na talerz. Posypujemy tartym parmezanem.   Artykuł Tagliatelle z bobem pochodzi z serwisu I LOVE LIFE

I LOVE LIFE
Faszerowane cukinie w pikantnym sosie pomidorowym 176

opcjonalnie 0,5 woreczka ryżu, ugotowanego 1 łyżka świeżej bazylii, posiekanej 1 łyżka natki pietruszki, posiekanej 125 gramów mozarelli w zalewie (jedna kulka), pokrojona w kostkę 0,5 szklanki tartej mozarelli oliwa Na sos: 2 puszki pomidorów pelati (po 400g każda) 3 ząbki czosnku, drobno posiekane duża szczypta płatków chili sól, pieprz 0,5 łyżeczki cukru 0,5 łyżeczki(...)piekarnika na ok 40-50 minut (czas pieczenia zależy od wielkości cukinii i mocy piekarnika). Na ok 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć końcówki cukinii, posypać cukinie z wierzchu tartą mozarellą i włożyć ponownie do piekarnika. Zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zmienić opcję na grill. Należy pilnować, aby ser się za bardzo nie przypiekł. Podawać na gorąco

olalacooking
Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami 210

Krok 4 Odcedź makaron i kalafiora. Zachowaj trochę wody, żeby w razie potrzeby rozrzedzić nią sos pomidorowy. Przełóż makaron i kalafiora do rondla z sosem. Dodaj posiekaną natkę i tarty ser. Wymieszaj. Podawaj z wyłożonym obok serem do posypania makaronu. Artykuł Środa: Sycylijska pasta z kalafiorem, rodzynkami i orzechami pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Schabowy w wędzonej papryce 169

schabu ( mój , był z odrobiną tłuszczu , tym razem nie obcinałam , tak też jest smacznie ) 2 jajka granulowany czosnek wędzona , mielona , ostra papryka ( może być łagodna jeśli wolicie ) bułka tarta do obtoczenia sól do smaku smalec do smażenia (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kawałki schabu , rozbijamy tłuczkiem , niezbyt cienko , ale też dość zdecydowanie z obu stron . Nacieramy obficie wędzoną(...)papryką , czosnkiem i solimy do smaku . Odstawiamy na około 30 minut . Jajka roztrzepujemy w miseczce . Następnie postępujemy , tak jak z klasycznym kotletem schabowym ,czyli obtaczamy w jajku i bułce tartej . Smażymy na smalcu , na złoty kolor z obu stron . Można użyć oleju , ale ja wolę smalec , nadaje panierce wyjątkowej chrupkości .. W końcu schabowy nie jest codziennie , więc

Ogrodnik w podróży
Pieczone gołąbki bez zawijania 313

rozpływające się w ustach, polecam :) Składniki: 600 g mięsa mielonego 1/2 główki białej kapusty 1 woreczek ryżu 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej mąka pszenna do panierowania olej do smażenia majeranek sól, pieprz sos 1 puszka pomidorów 300 ml bulionu 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 cebula 2 ząbki czosnku majeranek sól, pieprz(...)Kapustę drobno poszatkować, posolić i odstawić aż puści sok, odcisnąć. Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć razem z czosnkiem. Do miski wrzucić mięso, ryż, cebulę, kapustę, jajko oraz bułkę tartą. Masę dokładnie wymieszać, doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z farszu zwilżonymi dłońmi formujemy gołąbki, obtaczamy w mące i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Przekładam

magiczna kuchnia Kasi
Parmigiana z bakłażanów i cukinii 218

taki, że ten zabieg powoduje mniejsze wchłanianie tłuszczu podczas smażenia. Składniki na 4 porcje: 2-3 bakłażany 3 cukinie (u mnie patisony) 400 ml passaty pomidorowej 2 łyżki bułki tartej szczypta soli olej do smażenia kilka listków świeżej bazylii Przygotowanie: Bakłażany pokrój w cienkie (0,5 cm) plasterki, posyp solą i odstaw na chwilę, aby puściły możliwie jak najwięcej(...)mnie średnica 24 cm) posmaruj sosem pomidorowym. Układaj warstwami cukinie, sos bakłażany, sos pomidorowy, cukinie, bakłażany sos pomidorowy… i tak do końca. Dociskaj delikatnie warstwy. Całość zwieńcz bułką tartą i bazylią. Piecz w temp. 190-200 C przez 20-30 minut. Smacznego! Moje Miśki to głodomory i same warzywka im nie wystarczą, więc podałam im parmigianę

greenscarf
Pesto z pieczonych papryk i pomidorów + filmik 221

Składniki (proporcje dla 3 osób): 250 g makaronu (np świderki) 2 czerwone papryki 4 pomidory 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli 50 g mielonych migdałów kilka łyżek oliwy tarty ser grana padano  listki bazylii do dekoracji Wykonanie: 1, Papryki myjemy, suszymy, wydrążamy gniazda nasienne, przekrojone na pół układamy (tak jak na zdjęciu) na blasze wyłożonej papierem(...)ostrożnie podgrzewamy. 11. Makaron gotujemy al dente. Nie przelewamy go zimną wodą. Gorący, łyżką cedzakową przekładamy do miski. Następnie wlewamy nasz podgrzany sosik i mieszamy. Pachnie oszałamiająco. Podaję posypane tartym serem grana padano i przyozdobione listkami bazylii. Przepyszne danie, serdecznie polecam :-) Poniżej zapraszam na filmik

Kawa z mlekiem
Sernik o smaku krówkowym 147

zagnieść (można zrobić kulę i włożyć na 30 minut do lodówki, by ciasto się schłodziło). Następnie wylepiamy nim tortownicę o średnicy 26cm. (tortownicę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą, następnie wylepiamy). Masa serowa: 700 g twarogu na sernik (ja używam President) 100 g miękkiego masła 130 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 3 całe jajka 1 łyżka mąki(...)ciasto w piecu na około 20 minut. Całość oblewamy rozpuszczoną czekoladą. Zajrzyj również tu: 1. Sernik na kruchym spodzie z masą kajmakową i prażonymi wiórkami kokosowymi 2. Sernik z tartym, ciemnym ciastem 3. Sernik Złota Rosa

My World by Dagmara Rek
Kotlet drobiowy z ananasem i serem. 211

Składniki: -pierś z kurczaka -ananas w plastrach -ser żółty -sól -pieprz -mąka -jajko z mlekiem -bułka tarta -olej(...)smażenia Sposób przygotowania: Piersi myjemy, oczyszczamy z zanieczyszczeń i przekrawamy w poprzek na pół. Lekko rozbijamy. Posypujemy solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące, jajku z mlekiem i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju na średnim ogniu. Gdy jedna strona się zarumieni obracamy na drugą, kładziemy ananasa. Na ananasa kładziemy ser i smażymy pod przykryciem żeby ser zdążył się

Magia jedzenia.

Proponowane wyszukiwania