tarta - 42848 przepisów (strona:894/2857)

Klopsiki w kremowym sosie porowym 371

bułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki olej do smażenia   *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą

Blog z Apetytem
Kotleciki (placuszki) z kaszy gryczanej 168

druga wersja. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej PZZ Białystok 4 małe pieczarki 1 jajko klasy L 3 pełne łyżki bułki tartej 1/2 cebuli sól i pieprz do smaku olej do smażenia Propozycja podania: domowy sos czosnkowy lub z sosem pieczarkowym Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lekko studzimy(...)Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju wraz z posiekaną cebulką. Do ciepłej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i cebulkę, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem *   Mieszamy dokładnie łyżką. Odstawiamy do przestudzenia. Z jeszcze ciepłej masy formujemy w dłoniach małe kotleciki (placuszki). Dłonie co jakiś czas przemywamy

Słodkie okruszki
Kalafior z cukinią i kiełbasą zapiekany pod serowym beszamelem 177

kalafior 1 cukinia 300 g cienkiej kiełbasy zioła prowansalskie sól, cukier szczypta kwasku cytrynowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 cebula 500 ml mleka 200 g tartej mozzarelli 2 żółtka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz   Podzielony na różyczki kalafior gotujemy na al dente w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości cukru oraz szczypty kwasku cytrynowego(...)minuty. Nie przerywając mieszania, wlewamy mleko. Gotujemy do zgęstnienia sosu, wówczas zdejmujemy go z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po lekkim przestudzeniu mieszamy z żółtkami oraz tartą mozzarellą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rozkładamy naprzemiennie różyczki kalafiora, plasterki kiełbasy oraz cukinii. Całość zalewamy przygotowanym beszamelem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut

Smaki Na Talerzu
Szarlotka na kruchym cieście 243

minuty do uzyskania gęstej masy. Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku przez 15 minut. Wystudzić. Posypać bułką tartą. Wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta (wcześniej rozwałkowaną

kulinarnyswiatdomi
Udka z kurczaka duszone, wraz z kluskami z ziemniaków podane 156

kostki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego natka pietruszki i selera 1/4 niedużego selera 1 pietruszka   Kluski smażone 2 ugotowane ziemniaki pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia   Marchewkę oraz selera i pietruszkę obieramy i kroimy w drobne kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku(...)ugniatamy dodajemy do nich sól i pieprz oraz jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Do dłoni nabieramy po łyżce masy i robimy z tego kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Lekko je rozpłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kluski gotowe ? Tak ! no to sprawdzamy udka z kurczaka, wyciągam jedno z nich i delikatnie nożem nacinamy przy

Kuchnia na wzgórzu
Krokiety z kurczakiem, mozzarella i suszonymi pomidorami 339

można zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity. Lubię też kiedy naleśniki są cienkie, a zamiast tartej bułki do panierowania używam zmielonych migdałów. Krokiety na obiad to fajne domowe danie. Kiedyś kupiłam gotowe krokiety w sklepie. Nie, nie z lenistwa tylko po prostu chciałam czy kupne(...)pokrojonych pomidorów z kartonu 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku Do panierowania mąka migdałowa lub tarta bułka 2 jajka Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto jest stosunkowo rzadkie ale naleśniki nie są gumowe i dobrze się smażą. Usmaż 10 naleśników na dużej patelni. Pokrój cebulę

codojedzenia
5 pysznych przepisów i test patelni WOLL Diamond 196

około 0,450 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100 g białego ryżu 1/2 małej główki białej kapusty 1 /2 cebuli 1 małe jajko około 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Na sos: 1,5 bulionu drobiowego, 2 łyżki przecieru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej(...)zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy

Słodkie okruszki
Pulpeciki w sosie pomidorowym – prosty przepis na obiad 759

mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego oregano 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 3 łyżki bułki tartej Na sos: 200 ml bulionu drobiowego 3/4 szklanki przecieru pomidorowego lub passaty pomidorowej 1/2 łyżeczki suszonej bazylii (u mnie mielona) pół ząbka czosnku (można użyć cały) sól i pieprz(...)koniec dodajemy 1 starty ząbek czosnku. Do miski przekładamy mielone mięso, podsmażoną cebulę i czosnek, suszone oregano, pieprz, sól, słodką czerwoną paprykę, wbijamy 1 jajko i dodajemy bułkę tartą. Całość dokładnie wyrabiamy ręką. Formujemy małe pulpeciki. Podsmażamy pulpeciki na niewielkiej ilości oleju (gdy się rumienią z jednej strony, obracamy na drugą np. łyżką). Dodajemy starty ząbek czosnku

Słodkie okruszki
SAŁATKA NA GORĄCO Z KURCZAKIEM 157

patelni rozgrzewamy olej. Mięso doprawiam i smażę na rumiano. Następnie dodaję umyty szpinak. Mieszam. Dodaję prażoną cebulkę. Kolejno dodaję pokrojone na pół oliwki. Przekładam do miski. Następnie dodaję ser tarty, pokrojone w kostkę ananasy. Na koniec dodaję drobno pokrojoną natkę pietruszki. Mieszam. Doprawiam solą i pieprzem. Podaję na ciepło

Gotowanie Patki
KRUCHE PIEROŻKI BBQ Z KURCZAKIEM 167

paprykę. Całość mieszam. Cebulę obieram, kroję w kostkę dodaję do mięsa. Na koniec dodaję świeża bazylię. Farsz przekładam do miski, dodaję ketchup i sos bbq. Mieszam dodaję ser żółty tarty. Z ciasta kruchego wykrajam kółka. Za pomocą łyżki nakładam farsz na środek i zaklejam jak pierożki. Każdy pierożek układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pierogi smaruję

Gotowanie Patki
pasztet z czerwonej soczewicy 157

oliwek 3 jaja 1/4 szklanki bułki tartej Soczewicę należny namoczyć w wodzie przez ok 2 godziny. Warzywa obrać, włożyć do garnka wraz z przyprawami. Gdy lekko zmiękną dodać soczewicę. Całość posolić i ugotować do miękkości. Wystudzić. Całość zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jaja, oliwę z oliwek, koncentrat pomidorowy i bułkę tartą. Całość dokładnie wymieszać

Słodki Zakątek
TRADYCYJNE KOTLETY MIELONE 119

mleku i odciśnięta * płaska łyżeczka soli * 1/3 łyżeczki pieprzu (użyłam  Skworcu ) * 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego (użyłam  Skworcu ) * 2/3 szklanki rosołu (w ostateczności wody) * bułka tarta do obtoczenia * olej do smażenia Wykonanie: Cebulę obrać i pokroić w bardzo drobną kostkę.  Do miski przełożyć mięso mielone, dodać cebulę, namoczoną i odciśniętą bułkę, jajko, przyprawy(...)kilka minut. Mięso musi być dobrze wymieszane z przyprawami i wchłonąć cały rosół.  Łyżką nabierać porcje masy, formować kulki, które na końcu trzeba spłaszczyć. Obtoczyć je w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej. Smażyć kotlety mielone na złoty kolor z obu stron na niedużym ogniu (aby były dobrze wysmażone w środku

Zrób to smacznie
Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem 151

bloga FitMenCook . Składniki: 2 polędwiczki indycze Szklanka jogurtu greckiego Kulka mozzarelli ½ szklanki ryżu ½ szklanki komosy lub kaszy jaglanej 1 główka brokuła 1 mała czerwona cebula Kilka łyżek bułki tartej 1 łyżka przyprawy włoskiej (przepis znajdziecie tutaj ) lub po szczypcie tymianku, bazylii, majeranku i oregano 1 łyżka oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz ryż i kaszę(...)drobno pokrojoną cebulą. Dodaj jogurt i porwaną na kawalki mozzarellę. Wlej dodatkowo pół szklanki wody. Wymieszaj całość Przełóż masę do zaroodpornego, wysmarowanego tłuszczem naczynia. Posyp z wierzchu bułką tartą (możesz dodatkowo zetrzeć trochę parmezanu). Wstaw do piekarnika. Piecz przez 25 minut bez przykrycia. Artykuł Środa: Casserole ze słoika z ryżem, indykiem i brokułem pochodzi z serwisu Niedzielny kucharz

Niedzielny kucharz
Krokiety ziemniaczane z pieczarkami 221

ziemniaków 2 łyżki masła jajko 3 łyżki mąki ziemniaczanej pół szklanki mąki pszennej mały pęczek natki pietruszki pieprz, sól Dodatkowo cebula około 350 g pieczarek 2 jajka bułka tarta olej Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Odcedzamy, dodajemy masło i tłuczemy na gładkie puree. Odstawiamy do wystudzenia. Jeśli zostały nam ziemniaki z poprzedniego dnia(...)Formujemy kulę, którą rozpłaszczamy, dajemy do środka łyżkę farszu z pieczarek i cebuli i składamy, zalepiając boki, tak by powstał krokiet. Krokiety obtaczamy w rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smażymy na oleju z obu stron na złoty kolor. Odsączamy z nadmiaru tłuszczy na ręczniku papierowym. [caption id="attachment_7745" align="aligncenter" width="685"] Krokiety ziemniaczane z pieczarkami[/caption

e-PrzepisyKulinarne
serowe frykadelki 172

Składniki: 500 g mięsa mielonego drobiowego 100 g serka topionego bez dodatków 3 kromki weka 2-3 łyżki kaszy manny jajko 2 ząbki czosnku sól, pieprz  bułka tarta olej do smażenia Mięso rozdrobnić blenderem na papkę. Weka namoczyć w wodzie i dokładnie odcisnąć. Dodać(...)mięsa. Dodać kaszę mannę, serek topiony, starty czosnek i przyprawić. Masa będzie dość kleista dlatego przed formowaniem kotlecików ręce trzeba zmoczyć zimną wodą. Lepić kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu aż będą miały złoty kolor

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia

Proponowane wyszukiwania