tarta - 42848 przepisów (strona:889/2857)

Najprostsze placki z cukinii 184

jajka 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia   Obraną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij lekko sok. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem – całość dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Kulinarne S.O.S.
Mini krokieciki z serem i ziemniakami ( z farszem ruskim ) 203

twaróg przeciskamy przez praskę. Obraną cebulę smażymy na niedużej ilości oleju na złocisty kolor. Dodajemy do ziemniaków i sera. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. DODATKOWO bułka tarta do obtoczenia krokietów jaja 2 szt.  mleko 4-5 łyżek(...)smażenia Na samym początku naleśnika układamy czubatą łyżeczkę farszu, formujemy, zginamy boki ( lewy, prawy) do środka i zwijamy rulonik. Gotowy krokiecik obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.  Filiżanki Ambition

Kuchnia Paulettes
Aksamitne owocowe smoothie z imbirem 147

się pozbyć jak najwięcej białej części) i pokroić na mniejsze kawałki usuwając ewentualne pestki. Można również z mandarynek wycisnąć sam sok. 3) Obrane awokado, kiwi, mandarynki/sok z mandarynek oraz tarty imbir wrzucić do kielicha blendera i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. Jeżeli smoothie jest zbyt gęste można dodać wodę i ponownie wymieszać. 4) Na koniec dodać

Fitsweet.me
Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym 212

Kamis 3 łyżki bułki tartej Na sos: 300 ml bulionu drobiowego 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) 2 duże pieczarki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do podsmażenia pulpetów Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Całość

Słodkie okruszki
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 211

tego jest dość tanie 😉   Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki(...)drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy 214

zwykłej bułki tartej Składniki na sos miodowo-czosnkowy: 5 łyżek miodu 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego ciemnego mała szczypta chilli (taka na końcówce noża, można pominąć jeśli nie lubicie pikantnych potraw) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki (125 ml) zimnej wody Dodatkowo: szczypiorek 2 łyżeczki sezamu * Panko jest bułką tartą

Kulinarne Przeboje
Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem 212

szklanki wody – 100g twarogu półtłustego – 1 jajko – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka czubrycy żółtej – sól i pieprz wg smaku – bułka tarta do obtoczenia – ulubiony tłuszcz do smażenia Kaszę dokładnie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Gotową kaszę podzielić na dwie równe części. Jedną(...)część zblendować razem z twarogiem na gładką masę. Następnie dodać jajko, przyprawy i resztę kaszy i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować kotlety dowolnej wielkości, kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na nieprzywierającej patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego Artykuł Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem pochodzi z serwisu

Smaki Armine
Gołąbki z pekińską kapustą – pomysł na obiad dla całej rodziny 282

smak. Spróbujcie. Składniki: pół główki kapusty pekińskiej 100 g białego ryżu 500 g mięsa mielonego (u mnie dziś wieprzowo-wołowe) 1 mała cebula 1 jajko około 3 łyżek bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu olej do podsmażenia Na sos: 0,8 l bulionu(...)opakowaniu. Ugotowany studzimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone i drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Wbijamy jajko, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki i obsmażamy je z obu stron na niedużej ilości oleju. Przekładamy je do sosu. Całość usimy pod przykryciem około 35-40 minut

Słodkie okruszki
Dorsz na pure z selera 163

delikatna i soczysta. Chrupiąca, czosnkowa skorupka nadaje jej wyrazistości. Dorsz na pure z selera   Składniki:  300g filetów z dorsza łyżka masła ząbek czosnku 2-3 łyżeczki bułki tartej seler (korzeń) około 400g mleko sól biały pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej olej masło ulubiona sałata do podania ósemki cytryny do podania Przygotowanie:  Jak zrobić pure(...)przez kilka minut, tak aby była upieczone mniej więcej do połowy (w czasie smażenia rybę można polewać masłem). Rybę delikatnie przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, oprószyć bułką tartą, położyć na niej kawałki masła czosnkowego i wstawić pod opiekacz lub górną grzałkę piekarnika na 2-3 lub do czasu aż ryba nie będzie surowa, bułka się przyrumieni

Codzienne Gotowanie
Papryka nadziewana serem i cebulą 205

krojoną w piórka cebulę oraz oliwę. Smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty. Pod koniec smażenia dodać sól oraz pierz. Podsmażone warzywa wystudzić. W misce wymieszać pokruszony ser feta, tarty ser żółty oraz podsmażone i zimne warzywa. Połówki papryk napełnić farszem z miski. Nafaszerowane papryki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

mecooks
Roladki z kurczaka z serem i szynką -przepis krok po kroku 200

Składniki : ok 500-600g fileta piersi z kurczaka, 5-6 plasterków sera żółtego, 5-6 plasterków szynki, oregano, przyprawa do drobiu, pieprz, musztarda stołowa, 2 jajko, bułka tarta, olej do smażenia Przygotowanie: Piersi z kurczaka kroimy na dwie części i rozklepujemy. Posypujemy przyprawami: pieprzem, oregno, do drobiu oraz(...)musztardą. Na doprawionym mięsie układamy ser oraz szynkę. Zawiajmy trzy boki do środka, a następnie zwijamy w roladkę.     Jajko roztrzepujemy. Roladki obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanej patelni z olejem, przez około 5-6 minut z każdej strony na średnim ogniu

Lena Gotuje
Kluski z dyni -gotowanej i puree ziemniaczanego w proszku 230

ilość składników. SKŁADNIKI na 2 osoby 350g ugotowanej dyni 50g puree ziemniaczanego w proszku 1 jajko mąka ziemniaczana kawałki boczku lub kiełbaski 4 łyżki oleju z oliwek sól tarty ser do posypania SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ugotowaną dynię np według tego przepisu  klik  przetrzeć przez sitko lub przemielić. Dodać 1 opakowanie puree ziemniaczanego w proszku -50g , jajko(...)wrzącej posolonej wody i jak tylko wypłyną wyjmować łyżką cedzakową Na patelni podsmażyć na oleju pokrojony drobno boczek lub kiełbaskę i wymieszać delikatnie z kluskami (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Posypać tartym serem typu parmezan SMACZNEGO

zielonacukinka
Tarta z grzybami 216

żadna z nich nie zrobiła na mnie tak piorunującego wrażenia jak ta. Jest fantastyczna smakowo i prezentuje się przepięknie. Prawdziwe szaleństwo. Nie można się oderwać (wylizywałam talerz). Składniki na tartę z grzybami: Składniki na ciasto: 1/2 kostki masła 1.5 szklanki mąki pszennej 3 łyżki wody sól Zimne masło pokroić, dodać przesianą mąkę, szczyptę soli i trzy łyżki lodowatej wody. Szybko(...)zagnieść na gładkie ciasto. Wstawić na 30 minut do lodówki. Rozwałkować ciasto i włożyć do natłuszczonej formy na tartę, a następnie nakłuć widelcem i przykryć papierem do pieczenia. Obciążyć grochem lub fasolą. Piec 20 minut w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjąć i wystudzić spód. Składniki na nadzienie: 150 g śmietany 18% jajko 200 g sera żółtego średni pęczek

Karola gotuje
kotlety ziemniaczane... 408

Składniki: ziemniaki ugotowane 1 kg, gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki, pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki, sól czosnkowa 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka "XL", mąka ziemniaczana 3 łyżki, tarta bułka - ile potrzeba, olej rzepakowy - ile potrzeba, pieczarki 1/2 kg, cebula 1 sztuka, olej rzepakowy 4 łyżki, sos grzybowy 1 opakowanie, śmietana 2 łyżki, woda 1/2 litra, surówka ziemniaki ugotować nie obrane(...)mąkę ziemniaczaną, jajko, sól, pieprz ziołowy, gałkę muszkatołową i wyrobić dokładnie masę, jeśli masa jest mało zwarta to dodać trochę ziemniaczane mąki formować kotlety ziemniaczane i obtaczać je w tartej bułce, smażyć na gorącym oleju z każdej strony pieczarki pokrojone usmażyć z cebulą pokrojoną na oleju, sos grzybowy wymieszać ze śmietaną, wodą i wlać do pieczarek, mieszać do zagęstnienia

W Mojej Kuchni Lubię
Szarlotka pełnoziarnista z dynią - fit 205

nadzienie: 1,200 g jabłek (szara/złota reneta) 400 g dynii Hokkaido 1 łyżka masła 1 łyżeczka cynamonu skórka otarta z cytryny 2 łyżki ksylitolu/cukru 1-2 łyżki bułki tartej Przygotowanie: mąkę wymieszać z cukrem, posiekać z zimnym masłem do otrzymania kruszonki. Wbić jajko i zagnieść ciasto. 2/3 zawinąć w folię i umieścić w lodówce, 1/3 w zamrażarce jabłka(...)kilka cm większy od średnicy foremki. Ciasto przełożyć do formy, dociskając palcami uformować rant dookoła formy. Nadmiary obciąć, dokleić w miejsca, gdzie zabrakło ciasta. Ciasto ponakłuwać widelcem, wysypać tartą bułką i wyłożyć jabłka z dynią na górę ciasta zetrzeć na tarce ciasto  z zamrażarki piec w 200' C  45-50 minut przed podaniem posypać cukrem pudrem/zmielonym

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!

Proponowane wyszukiwania