tarta - 42848 przepisów (strona:889/2857)

Kolorowe mielone z mozzarellą i pomidorami 169

bułka kajzerka 1,5 szklanki mleka 1 jajko 4 łyżeczki majeranku 1 łyżka kaszy manny 1 łyżeczka musztardy dijon szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików 2 czerwone cebule 2 pomidory 240g mozzarella kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: 1. Fileta, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką do mielenia(...)gałkę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku solą i pieprzem. 2. Z gotowej masy mięsnej formować kotleciki wielkości obręczy szklanki, lekko obtoczyć w  bułce tartej, smażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju rzepakowym. 3. Cebulę obrać, pokroić w plastry, pomidory i mozzarellę również pokroić w plastry. 4. Kotleciki przekroić poprzecznie na pół. Na każdym

Szalona Kuchnia Eweliny
Kotlety z suszonych grzybów + film 165

będą ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kotletów.     składniki na około 15 sztuk 200 g suszonych grzybów 2 cebule 2 jajka 1/2 – 3/4 szklanki mąki pszennej bułka tarta do panierowania olej do smażenia czarny pieprz sól przepis Opłukane grzyby przekładamy do garnka, zalewamy letnią wodą w takiej ilości aby grzyby były przykryte i odstawiamy na 2 godziny(...)drugie jajko, jeśli zbyt luźna wsypujemy więcej mąki. Masę doprawiamy solą oraz czarnym pieprzem i dokładnie razem łączymy. Wilgotnymi dłońmi forumujemy niewielkie kotleciki a następnie panierujemy je w bułce tartej. Gotowe kotlety smażymy na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na rumiano. Usmażone kotlety zdejmujemy z patelni i odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Tak przygotowane kotleciki podajemy

Smakowite Dania
Kotlety z jajkiem sadzonym 160

push({}); Kotlety z jajkiem sadzonym – Składniki: 1 pojedynczy filet z piersi kurczaka sól, pieprz, papryka słodka do smaku 1 jajko do panierowania mąka pszenna do panierowania bułka tarta do panierowania 2 jajka do usmażenia jajek sadzonych olej do smażenia ok. 60-70g sera mozzarella   (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na kotlety z jajkiem sadzonym: Filety(...)jajko sadzone? Po usmażeniu ściągnąć jajka z patelni i odłożyć na talerzyk, na bok. Każdy filet otoczyć najpierw w mące, następnie w roztrzepanym jajku a na koniec w bułce tartej. Następnie na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kotlety z obu stron na rumiano. Pod koniec smażenia drugiej strony, posypać wierzch kotleta stratą na tarce na dużych oczkach mozzarellą, nalożyć

Kulinarne Przeboje
Makowiec z wiśniami 140

komuś z Was zasmakuje? Ciasto: 500 g mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 125 g cukru 250 g masła 1 jajko 8 łyżek zimnej wody 2 łyżki bułki tartej Masa makowa: 500 g maku 150 g cukru 3 jajka 2 opakowania budyniu waniliowego bez cukru 750 ml mleka + ok 500 ml do sparzenia maku 200 g gęstej śmietany(...)około 30 minut do lodówki. Po tym czasie ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Większą częścią ciasta wykładamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (21x32cm). Nakłuwamy widelcem. Oprószamy bułką tartą. Mak przelewamy na sicie zimną wodą, a następnie przekładamy do miski i zalewamy gorącym mlekiem, odstawiamy na około 30 minut pod przykryciem*. Następnie dwukrotnie mielimy. Z mleka odlewamy

Smaki Na Talerzu
KULKI ZIEMNIACZANE - przepis 137

godzina 20 minut ------------------------------------------------------------- Składniki na kulki ziemniaczane: 800g ziemniaków 2 surowe jajka 2 łyżki mąki pszennej sól pieprz gałka muszkatołowa do smaku szczypta cukru pudru  bułka tarta do panierowania kuleczek tłuszcz do smażenia  * do kuleczek ziemniaczanych możemy dodać posiekany koperek, natkę pietruszki lub przyprawę do ziemniaków, a także inne ulubione zioła i przyprawy. PRZYGOTOWANIE KULEK ZIEMNIACZANYCH(...)doprawiamy solą, pieprzem , gałką muszkatołową oraz szczyptą cukru pudru, mieszamy. Krok 3. Z masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach kuleczki o średnicy około  2 cm, obtaczamy je w bułce tartej i smażymy partiami na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. *zamiast kulek z tej samej masy możemy uformować podłużne krokiety lub placuszki.  Kulki ziemniaczane z czym podać? Oto kilka

Moja Książka Kucharska
SPAGHETTI BOLOGNESE Z MARCHEWKĄ 216

suszone oregano lub dowolne inne zioła - 1 łyżka oleju kokosowego (u mnie bezzapachowy) - 1-2 łyżeczki mała klarowanego (nie trzeba) - 1-2 łyżeczki skrobi (u mnie ziemniaczana) Dodatkowo: - tarty ser (Parmezan lub Grana Padano) - makaron spaghetti lub dowolny ulubiony (w wersji bezglutenowej-bez glutenu) Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na łyżce oleju kokosowego, posolić, pod koniec dodać(...)zyska bardziej na konsystencji, będzie taka jednolita, bardziej gęsta. Po dodaniu skrobi sos należy zagotować mieszając. Podawać z makaronem (u nas spaghetti z mąki kamut) z dużą ilością tartego sera (u nas Parmezan lub Grana Padano) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Najprostsze placki z cukinii 178

jajka 2 ząbki czosnku 4 łyżki mąki 1 łyżka bułki tartej sól i pieprz olej do smażenia   Obraną cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Odciśnij lekko sok. Dodaj jajka, przeciśnięty przez praskę czosnek, mąkę i bułkę tartą. Przypraw solą i pieprzem – całość dokładnie wymieszaj. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor

Kulinarne S.O.S.
Mini krokieciki z serem i ziemniakami ( z farszem ruskim ) 192

twaróg przeciskamy przez praskę. Obraną cebulę smażymy na niedużej ilości oleju na złocisty kolor. Dodajemy do ziemniaków i sera. Doprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. DODATKOWO bułka tarta do obtoczenia krokietów jaja 2 szt.  mleko 4-5 łyżek(...)smażenia Na samym początku naleśnika układamy czubatą łyżeczkę farszu, formujemy, zginamy boki ( lewy, prawy) do środka i zwijamy rulonik. Gotowy krokiecik obtaczamy w jajku i bułce tartej. Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z każdej strony. Wykładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.  Filiżanki Ambition

Kuchnia Paulettes
Aksamitne owocowe smoothie z imbirem 134

się pozbyć jak najwięcej białej części) i pokroić na mniejsze kawałki usuwając ewentualne pestki. Można również z mandarynek wycisnąć sam sok. 3) Obrane awokado, kiwi, mandarynki/sok z mandarynek oraz tarty imbir wrzucić do kielicha blendera i zmiksować, tak aby uzyskać jednolitą, aksamitną konsystencję. Jeżeli smoothie jest zbyt gęste można dodać wodę i ponownie wymieszać. 4) Na koniec dodać

Fitsweet.me
Pulpety w sosie pomidorowo-pieczarkowym 202

Kamis 3 łyżki bułki tartej Na sos: 300 ml bulionu drobiowego 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego (90 g) 2 duże pieczarki sól i pieprz do smaku Dodatkowo: olej do podsmażenia pulpetów Przygotowanie: Cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Do miski przekładamy mięso mielone, podsmażoną cebulkę, wbijamy 1 jajko, dodajemy bułkę tartą i przyprawy. Całość

Słodkie okruszki
KLOPSIKI DROBIOWE W SOSIE CZOSNKOWYM 190

tego jest dość tanie 😉   Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1 łyżka natki pietruszki 1 jajko 1 łyżka bułki tartej sól, pieprz Sos: 6-8 ząbków czosnku 1 szklanka bulionu 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej odrobina soku z cytryny 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego sól, pieprz Wykonanie: Klopsiki(...)drobno siekamy. Ząbek czosnku przeciskamy przez praskę. Umytą natkę pietruszki drobno siekamy. Wszystkie przygotowane składniki dodajemy do mięsa i mieszamy. Następnie do masy mięsnej wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą oraz sól i pieprz. Masę wyrabiamy ręką do uzyskania jednolitej konsystencji, a następnie formujemy nieduże kulki. Klopsiki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika

Kuchnia MagdaLeny
Chrupiący kurczak miodowo-czosnkowy 201

zwykłej bułki tartej Składniki na sos miodowo-czosnkowy: 5 łyżek miodu 3 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę 2 łyżki sosu sojowego ciemnego mała szczypta chilli (taka na końcówce noża, można pominąć jeśli nie lubicie pikantnych potraw) 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki (125 ml) zimnej wody Dodatkowo: szczypiorek 2 łyżeczki sezamu * Panko jest bułką tartą

Kulinarne Przeboje
Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem 192

szklanki wody – 100g twarogu półtłustego – 1 jajko – 1 łyżeczka kurkumy – 1 łyżeczka czubrycy żółtej – sól i pieprz wg smaku – bułka tarta do obtoczenia – ulubiony tłuszcz do smażenia Kaszę dokładnie wypłukać i ugotować w osolonej wodzie, wystudzić. Gotową kaszę podzielić na dwie równe części. Jedną(...)część zblendować razem z twarogiem na gładką masę. Następnie dodać jajko, przyprawy i resztę kaszy i wszystko dokładnie wymieszać. Mokrymi dłońmi uformować kotlety dowolnej wielkości, kotlety obtoczyć w bułce tartej i smażyć na nieprzywierającej patelni, na mocno rozgrzanym tłuszczu, z obu stron na rumiano. Podawać z ulubionymi sosami. Smacznego Artykuł Kotlety z kaszy gryczanej z twarogiem pochodzi z serwisu

Smaki Armine
Gołąbki z pekińską kapustą – pomysł na obiad dla całej rodziny 251

smak. Spróbujcie. Składniki: pół główki kapusty pekińskiej 100 g białego ryżu 500 g mięsa mielonego (u mnie dziś wieprzowo-wołowe) 1 mała cebula 1 jajko około 3 łyżek bułki tartej 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki 1 łyżeczka suszonej zielonej pietruszki 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki czarnego świeżo mielonego pieprzu olej do podsmażenia Na sos: 0,8 l bulionu(...)opakowaniu. Ugotowany studzimy. Cebulę siekamy i podsmażamy na oleju. Przekładamy do miski, dodajemy mięso mielone i drobno poszatkowaną kapustę pekińską. Wbijamy jajko, dodajemy ugotowany ryż, przyprawy i bułkę tartą. Całość dokładnie mieszamy. Z masy formujemy kotleciki i obsmażamy je z obu stron na niedużej ilości oleju. Przekładamy je do sosu. Całość usimy pod przykryciem około 35-40 minut

Słodkie okruszki
Dorsz na pure z selera 150

delikatna i soczysta. Chrupiąca, czosnkowa skorupka nadaje jej wyrazistości. Dorsz na pure z selera   Składniki:  300g filetów z dorsza łyżka masła ząbek czosnku 2-3 łyżeczki bułki tartej seler (korzeń) około 400g mleko sól biały pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej olej masło ulubiona sałata do podania ósemki cytryny do podania Przygotowanie:  Jak zrobić pure(...)przez kilka minut, tak aby była upieczone mniej więcej do połowy (w czasie smażenia rybę można polewać masłem). Rybę delikatnie przełożyć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego, oprószyć bułką tartą, położyć na niej kawałki masła czosnkowego i wstawić pod opiekacz lub górną grzałkę piekarnika na 2-3 lub do czasu aż ryba nie będzie surowa, bułka się przyrumieni

Codzienne Gotowanie

Proponowane wyszukiwania