papryki 2 cebule 5 plastrów boczku wędzonego ½ pęczka natki pietruszki 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 3 łyżki bułki tartej 2 jajka Sól Pieprz Czosnek granulowany Mięso mielone wyrabiamy dokładnie z posiekaną jedną cebulą, jajkami i bułką tartą. Doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Ogórki konserwowe, plastry boczku oraz papryki kroimy w bardzo drobną kosteczkę. Natkę
VioletoweKucharzenieśledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania deserku bananowego. 15 dkg herbatników maślanych karmel duże banany 300 ml śmietany kremówki (36%) 2 łyżki tartej czekolady mlecznej Domowy karmel : 500 ml mleka 15 dkg cukru pudru 7 dkg masła bez soli Jak przygotować słodki deser bananowy . Domowy karmel: do garnka wlać mleko i dodać(...)herbatników, na herbatnikach ułożyć kilka plasterków bananów, które polać częścią sosu karmelowego a na sos położyć część bitej śmietany. Potwórzyć tę samą czynność kilka razy. Po wierzu deserki posypać tartą czekoladą. Gotowe deserki schłodzić w lodówce. Deserek bananowy w pucharku Smacznego! O czym warto pamiętać przygotowując deserki bananowe. Deserek bananowy w pucharku Mleko zastąpić możecie śmietaną kremówką. Jeśli
mecooksPRZYPRAWY: sól, świeżo zmielony czarny pieprz, 1/2 łyżeczki: suszonego oregano i lubczyku, curry w proszku, szczypta chili w proszku lub płatkach opcjonalnie 100 ml śmietany 30% DO PODANIA: tarty parmezan, oliwa truflowa, świeża bazylia WYKONANIE Brokuł dzielimy na różyczki, większe łodygi kroimy w plastry. Cebulę obieramy i kroimy na ósemki. Seler i ziemniaka obieramy i kroimy w dużą(...)miękkości warzyw. Odstawiamy z ognia, lekko studzimy. Miksujemy na gładki krem. Gęstość zupy regulujemy bulionem lub wodą. Przed podaniem delikatnie podgrzewamy, opcjonalnie dodając śmietankę 30%. Podajemy z tartym parmezanem, oliwą truflową i listkami bazylii
cool and mintytartej 2 szklanki gorącego bulionu 1 łyżka mąki czarny pieprz sól przepis Obraną cebulę drobno siekamy. Na dużą patelnię z niewielką ilością rozgrzanego oleju wrzucamy posiekaną cebulę, delikatnie ją szklimy od czasu do czasu mieszając, po czym zdejmujemy z ognia i przestudzamy. Do miski przekładamy mielone mięso, dodajemy zrumienioną cebulkę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz jajko, wsypujemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku szczyptą chili, solą oraz czarnym pieprzem a następnie dłonią wyrabiamy jednolitą masę. Z masy mięsnej wilgotnymi dłońmi formujemy małe klopsiki. Klopsy smażymy na patelni z rozgrzanym tłuszczem z obu stron na złoto-brązowy kolor. Następnie do klopsików wlewamy gorący bulion i wszystko gotujemy około 10-15 minut, od czasu do czasu klopsiki obracamy
Smakowite Daniałyżeczka słodkiej papryki ½ łyżeczki papryki chili jajko 4 łyżki bułki tartej sól pieprz oliwa Składniki na sos: cebula 2 łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki kminku mielonego ½ łyżeczki cynamonu pomidory krojone w puszce Wykonanie: Mięso włożyć do miski, pokrojoną cebulę, kolendrę, posiekany czosnek, kminek, pietruszkę, imbir, paprykę, chili, jajko i tartą bułkę. Doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać
Pomysłowa kuchniaśrednia cebula 1 jajko sól pieprz Sos pieczarkowy: 5 - 6 pieczarek 2 łyżki śmietany 18% 1 średnia cebula ok. 1 łyżki mąki - do zagęszczenia sosu Dodatkowo: bułka tarta olej Przygotowanie: Kotleciki - ziemniaki obrać, ugotować w wodzie z solą. Kiedy będą już miękkie odcedzić, ubić tłuczkiem, odstawić do całkowitego ostygnięcia. Następnie przecisnąć przez praskę. Kapustę kiszoną odcisnąć i poszatkować(...)cebulą dodać do ziemniaków - wymieszać. Do masy ziemniaczanej wbić jajko i doprawić do smaku solą i pieprzem - wymieszać. Z masy uformować kotleciki i obtoczyć z obu stron w bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i na małym ogniu usmażyć kotleciki na złoty kolor z obu stron. Po zdjęciu z patelni kotleciki położyć na papierowym ręczniku, aby odsączyć z nadmiaru
Ciastka - domowe słodkościnakarmi do syta. Składniki (na 4 duże porcje): 1kg mielonego mięsa wołowego – u mnie samodzielnie mielone mięso z antrykotu 1 średnia cebula 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól i pieprz do smaku odrobina oleju do smażenia łyżka musztardy kremowej Na sos: 500g pieczarek 1 cebula 2 łyżki mąki 600ml bulionu wołowego łyżka kremowego serka łyżka siekanej natki(...)Przygotowujemy składniki na sos – pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pióra. Do mielonego mięsa dodajemy bardzo drobno pokrojoną cebulę, wybijamy jajko, dodajemy bułke tartą, musztardę i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wszystko razem mieszamy, najlepiej rękami. Mięso dzielimy na 4 części, z każdej formujemyu kulkę i spłaszczamy na dużegom grubego kotleta
Smaczna StronaForma o wymiarach około 10 cm x 20) Warstwa mięsna: 500g mięsa mielonego (u mnie tym razem wieprzowe) 1 cebula 1 ugotowana marchewka 1 jajko 1-2 łyżki bułki tartej 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku (płaska) 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku 1 szczypta gałki muszkatołowej (solidna) sol, pieprz Dodatkowo: 250g pieczarek(...)składniki masy mięsnej należy dokładnie wyrobić, a na końcu połączyć z cebulą oraz pieczarkami. Całość doprawić do smaku. Formę wyłożyć papierem do pieczenia lub wysmarować masłem oraz obsypać bułką tartą i wypełnić masą mięsną. Pieczeń piec w rozgrzanym piekarniku przez około 40-45 minut w 180 stopniach. (Czas pieczenia zależy od rodzaju piekarnika
Di gotujepodwoi swoją objętość. Dodatki: Szynkę kroimy w drobną kostkę. Czarne oliwki odsączamy z zalewy i kroimy w plasterki. Kukurydzę odsączamy z wody. Mozzarellę, gdy mamy w całości, trzemy na tarce o dużych oczkach. Sos: Do wysokiego naczynia przelewamy krojone pomidory z puszki. Dodajemy ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę i zioła prowansalskie. Miksujemy za pomocą blendera na gładki sos. Przyprawiamy(...)rulon i ostrym nożem kroimy w plastry o grubości około 3-3,5 cm. Następnie układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wierzch każdej bułeczki posypujemy pozostałą ilością tartej mozzarelli oraz oregano. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 20-25 min. Podajemy na ciepło lub na zimno z przygotowanym sosem pomidorowym
Kuchnia MagdaLenygrzybami - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 szklanki kaszy jęczmiennej 10 grzybów suszonych 1 cebula 1 jajko 250 g włoszczyzny (seler, pietruszka, marchew) 2 łyżki oleju 3 łyżki smalcu bułka tarta majeranek sól i pieprz Kaszę gotujemy na sypko w osolonej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Grzyby zalewamy 1 szklanką wody i moczymy co najmniej pół godziny. Gotujemy(...)oleju. Zmielone warzywa i grzyby oraz podsmażoną cebulę dodajemy do kaszy. Wbijamy jajko, doprawiamy pieprzem, majerankiem i ewentualnie solą. Masę mieszamy i formujemy niewielkie kotleciki. Obtaczamy je w bułce tartej i smażymy na smalcu. Najlepiej smakują polane sosem pomidorowym lub grzybowym z surówką z kiszonej kapusty. Kotlety z kaszy jęczmiennej z grzybami - kuchnia podkarpacka Zapraszam do zakładki KUCHNIA PODKARPACKA
Trzeci talerzrybę ale kurczak w tym wydaniu jest jeszcze smaczniejszy! Zapewniam zniknie błyskawicznie. 2 filety z piersi kurczaka Sól Pieprz Słodka czerwona papryka Do obtoczenia: Mąka, 2 jajka, Bułka tarta Zalewa: 4 szklanki wody 0,5 szklanki oleju ¾ szklanki octu 10% 5 łyżek cukru 1 łyżeczka soli 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 5 ziaren czarnego pieprzu(...)koncentratu pomidorowego Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Każdy płat mięsa przyprawiamy solą, pieprzem oraz słodką papryką. Kurczaka panierujemy w mące, następnie w rozmąconym jajku i bułce tartej. Mięso smażymy do miękkości na rozgrzanej patelni. W garnku przygotowujemy zalewę. Wlewamy wodę, olej i ocet. Wsypujemy cukier, sól ,pieprz i słodką czerwoną paprykę. Dodajmy ziele angielskie i liście
VioletoweKucharzeniezimno. Nie tylko mięsne kotleciki mogą być dobre. Weganie pomijają jako. 1 i 1/2 szklanki fasoli ugotowanej 1 batat 30 dkg pieczarek 1 jajko 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz 1 łyżeczka papryki wędzonej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka majeranku papryczka chili olej rzepakowy 1 cebula 2 ząbki czosnku Pieczarki myję, osuszam i ścieram na tarce jarzynowej(...)przesmażam na oleju. Dodaje pieczarki i dalej przesmażam. Batata obieram i ścieram na tarce jarzynowej. Pieczarki, batata przekładam do miski. Fasolę miksuję blenderem i dodaję z jajkiem, natką, bułką tartą do miski. Doprawiam solą , pieprzem, majerankiem, papryką wędzoną i ostrą. Masę mieszam widelcem. Na blaszce układam papier do pieczenia, smaruję go oliwą, i układam uformowane kotlety. Piekarnik nagrzewam
wesoła kuchniaczosnku 1 duże jajko (żółtko i białko osobno) 1 łyżka rozpuszczonego lub bardzo miękkiego masła pół średniej cebuli mały pęczek natki pietruszki sól morska, świeżo mielony pieprz bułka tarta do obtoczenia olej lub masło klarowane do smażenia do podania: ziemniaki, surówka z selera Surówka z selera: 2 średniej wielkości selery 2 słodkie jabłka 3 łyżki majonezu 1 łyżka(...)sprawnie na jednolitą masę (najlepiej dłońmi). Białko ubijamy na sztywno i delikatnie dodajemy do masy mieszając łyżką. Formujemy dłonią zwilżoną w wodzie ok. 6 kotletów i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na średnio rozgrzanym ogniu na oleju lub maśle klarowanym (ok. 3 minuty na każdą stronę). Surówka z selera: Selery i jabłka obieramy. Ścieramy na tarce jarzynowej. Skrapiamy lekko
Poezja smakujajko 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk 1 mała cebula Sos: 500g grzybów świeżych lub mrożonych (u mnie podgrzybki) 2 cebule 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego duży pęczek natki pietruszki 150ml śmietanki 30% 1 łyżka mąki sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany 1. Mięso mielone łączymy z jajkiem, bułką tartą, posiekaną drobno cebulą
Szefowa kuchni