tarta - 42848 przepisów (strona:883/2857)

Arancini z szafranem i rozmarynem 181

soli ok. 1500 ml wody 100 g parmezanu lub grana padano 2 łyżki masła chlust oliwy z oliwek 3 łyżeczki soli Dodatkowo: 2 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia * PRZYGOTOWANIE Zagotuj wodę, wsyp sól oraz wrzuć nitki szafranu. Odstaw na mały gaz, aby woda była cały czas gorąca. Na patelni rozgrzej masło(...)następnie wstaw do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Ze schłodzonego risotto formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczaj je kolejno w mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty do złotobrązowego koloru. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju

Food Square
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 164

przez kaszę znowu uzupełnij płyn. Powtarzaj czynność aż kasza będzie lekko al dente. Wówczas dodaj do kaszy łyżkę zimnego masła i energicznymi ruchami rozprowadź w kaszy. Wsyp do risotta tarty parmezan, siekaną pietruszkę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Połącz risotto z uprażonymi orzechami, szynką i boczniakami. Podawaj. Artykuł Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami

Niedzielny kucharz
Pulpety w sosie pomidorowym 152

passaty pomidorowej * 1 jajko * ok. 2 łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek  Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego.  Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem.  Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać

Pieprzyć z Fantazją
Krokiety z kaszy gryczanej z kurczakiem 273

Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków 1/2 sporej piersi z kurczaka 1 cebula 2 jaja sól, pieprz bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie i w miarę cienkie plastry. Posolić lekko(...)doprawić na wyraźny smak i porządnie wyrobić. Formować krokiety, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Zamiast tradycyjnej panierki można jedynie obtoczyć w bułce tartej.  Podawać z barszczykiem czerwonym, sosem grzybowym lub leczo.  Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
KRĄŻKI CEBULOWE 218

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 średniej wielkości cebule, 100 g mąki, łyżeczka soli, jajko, 150 g mleka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Cebulę obieram, kroję w plastry (około(...)każdy dzielę na krążki. Krążki cebuli obtaczam w mące. Do pozostałej mąki dodaję sól, jajko i mleko, dokładnie mieszam. Cebulę moczę w powstałym cieście, następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty

JejKuchnia
Kotlety ziemniaczane w waflu 157

łyżki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, panierka: jajka 3 szt, słodka papryka 1/4 łyżeczki, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Między czasie cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor(...)zwijamy jak roladę. Gotowe rolady kroimy na plastry o grubości ok. 3 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem  razem z przyprawami. Kotlety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy według upodobań

kulinarne odsłony pati
Sernik na orzechowym cieście z bakaliami i polewą. 197

gorącej wody Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 1 łyżka bułki tartej Wykonanie pysznego sernika z orzechami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Wałkujemy i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, wstawiamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej

Izabelawkuchni
Knedle z serem i posypką cynamonową 125

300g mąki pszennej szczypta soli Farsz: 250g białego sera 1 żółtko 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z jednej sparzonej cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny Posypka: 70g bułki tartej 75g masła 1/2  szklanki cukru 1 łyżka cynamonu sól Wykonanie: 1. Farsz: Ser rozetrzeć widelcem, dodać żółtko, cukier, skórkę i sok z cytryny, całość dokładnie wymieszać. 2. Ziemniaki(...)podsypanej mąką stolnicy. 4. W garnku zagotować lekko osoloną wodę, partiami wrzucać knedle i gotować około 4-5 minut od wypłynięcia. 5. Posypka: Masło rozgrzać na patelni, dodać bułkę tartą i lekko podsmażyć, zdjąć z ognia, dodać cukier, cynamon i całość dokładnie wymieszać. 6. Jeszcze gorące, dobrze odsączone knedle obtoczyć w posypce aby się dobrze oblepiły

Szalona Kuchnia Eweliny
Podrasowane cebulaki 145

łyżeczka soli 3 łyżki oleju rzepakowego 1/2 szklanki ciepłej wody farsz : 2 cebule , dość duże 1 płaska łyżeczka brązowego cukru suszony majeranek czosnek granulowany świeży lub suszony tymianek tarty ser żółty musztarda , łagodna sól , pieprz do smaku Cebulę obieramy , kroimy ,doprawiamy solą , cukrem , smażymy do miękkości, odstawiamy do ostygnięcia . Składniki na ciasto wkładamy do maszyny do chleba(...)można zwiększyć ilość wody . Dzielimy na małe kulki i rozpłaszczamy na papierze do pieczenia formując cebularze . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najsmaczniejsze są niezbyt grube Każdy krążek smarujemy cienko musztardą , posypujemy tartym serem , czosnkiem ,. Układamy smażoną cebulę , doprawiamy majerankiem, tymiankiem ( świeży dajemy po upieczeniu ) , pieprzem do smaku . Piekarnik nagrzewamy do 240 C i wstawiamy do niego cebulaki . Pieczemy do momentu

Ogrodnik w podróży
KOTLETY Z JAJEK I CIECIERZYCY + FILMIK 120

SKŁADNIKI :  10 jajek ugotowanych na twardo 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy 1 pęczek szczypiorku 1 jajko surowe  1 łyżka majonezu sól, pieprz do smaku  bułka tarta do panierowania olej do smażenia(...)rozgniatamy widelcem, jajka drobno kroimy lub rozgniatamy. Szczypiorek siekamy.   Do masy dodajemy przyprawy, szczypiorek, jajko i majonez, dokładnie mieszamy. Ręką formujemy owalne kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Podajemy ciepłe. Kotlety są smaczne i syte

Kulinarne Fantazje Marioli
Makaron w sosie z koziego sera z cukinią i szpinakiem 153

Następnie dodajemy mąkę i energicznie mieszając smażymy wszystko przez około 2-3 minuty. Wlewamy mleko, cały czas mieszając. Doprowadzamy do wrzenia. Gdy sos zgęstnieje zdejmujemy go z palnika, dodajemy tarty ser (niewielką ilość możemy odłożyć i posypać po wierzchu przed podaniem), mieszamy do rozpuszczenia, a następnie doprawiamy solą, solidną szczyptą pieprzu, szczyptą cukru oraz niewielką ilością suszonej bazylii

Smaki Na Talerzu
Schabowe poduszki po flamandzku 159

papryka 1 cebula średniej wielkości 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka słodkiej , mielonej papryki 4 łyżeczki czerwonego pesto 1 mozzarella sól , chilli do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia smalec wieprzowy do smażenia Schab rozklepujemy , na kotlety dość cienko , lekko solimy, możemy ale nie musimy doprawić mielonym chilli . Pieczarki , cebulę i paprykę kroimy drobno Czosnek wyciskamy(...)plaster schabu smarujemy jedną łyżeczką pesto , układamy na nim farsz i plaster mozzarelli . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Zamykamy jak książkę i obtaczamy najpierw w roztrzepanym jajku , a następnie w bułce tartej , lekko dociskając . Schładzamy 30 minut w lodówce, wtedy lepiej się trzymają . Smażymy na smalcu z obu stron na złoty kolor , na niezbyt dużym ogniu ,żeby mozzarella dała radę się

Ogrodnik w podróży
SOCZYSTE KOTLETY Z KURCZAKA + FILMIK 190

panierowane smakują rewelacyjnie. SKŁADNIKI :  1 kg piersi z kurczaka 200 ml jogurtu naturalnego sól, czosnek granulowany  słodka papryka do smaku  3 jajka mąka i bułka tarta do panierowania(...)lekko ubijamy tłuczkiem. Doprawiamy przyprawami i smarujemy z każdej strony jogurtem. Odkładamy na kilka minut aby mięso przeszło przyprawami. Następnie każdy kawałek panierujemy w mące, jajku i bułce tartej. Smażymy na rozgrzanym oleju z jednej i drugiej strony na złoto. Kotlety tak przygotowane są wyjątkowo smaczne i soczyste. Polecam, smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem 277

chleb z dodatkiem startego jabłka a był to rok 2012 myślałam, że to przypadek sprawił, iż ciasto szybciej wyrosło. Minęło kilka lat od upieczenia i publikacji pierwszego chleba z tartym jabłkiem. To już piąty raz i za każdym razem ciasto właściwe wyrasta szybciej. U mnie przeważnie ciasto chlebowe wyrasta w ciągu 2,5 godziny a czasami i dłużej(...)kwietnia. Ścinamy trawę owsianą jak osiągnie 10-15cm . Ja robię sok używając zwykłej maszynki do mielenia mięsa. Potem wyciskam przez gazę i piję. Pycha! Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem Składniki na zaczyn 85g zakwasu z mąki żytniej razowej, 290g mąki żytniej typ 720, 200g startego jabłka na tarce do jarzyn, szara reneta, 320g wody

Leśny Zakątek
Pełnoziarnisty makaron zapiekany z pulpecikami,cukinią i szpinakiem 156

coś co wieńczy całość czyli pyszny parmezan. ZAPIEKANY PEŁNOZIARNISTY MAKARON z PULPECIKAMI, CUKINIĄ I SZPINAKIEM Składniki: pulpeciki : 350 g łopatki lub szynki wieprzowej 1 jajko 2 łyżki bułki tartej 1/2 cebuli 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka Vegeta Natur do gyrosa ( kilk ) szczypta soli i pieprzu mąka do obtoczenia mięsa tłuszcz do obsmażenia sos: 2 szklanki gorącej wody 1 kostka(...)makaronu pełnoziarnistego penne 1 mała cukinia 1 garść szpinaku baby 50 g startego parmezanu Przygotowanie: pulpeciki: Mięso mielimy z cebulą i 1 ząbkiem czosnku. Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko, przyprawę do gyrosa Vegeta Natur , odrobinę soli i pieprzu. Całość mieszamy do połączenia składników.  Z mięsa robimy małe kulki, które następnie obtaczamy w mące i obsmażamy

Bon appetit mon amie

Proponowane wyszukiwania