tarta - 42848 przepisów (strona:882/2857)

Pesto ze szpinaku i pestek słonecznika z makaronem 145

ząbki czosnku 0,5 szkl. słonecznika garść tartego parmezanu + trochę do posypania dania sól, pieprz do smaku Wykonanie Szpinak zblendować z oliwą i pestkami słonecznika.  Dodać tarty ser i przeciśniety czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Chwilkę blendować. Jeśli pesto jest suche, dolać trochę oliwy. Podawać z makaronem, chlebem, wędlinami, serami Artykuł Pesto ze szpinaku

Mieszam w Garnku
Proste i szybkie przekąski karnawałowe z salami 245

zadbamy o składniki o wyrazistym smaku. Składniki: Salami w obsypce TEXAS - *przeczytaj więcej pod przepisem ser żółty chleb tostowy jajko szczypta soli, szczypta świeżo mielonego pieprzu bułka tarta tłuszcz do smażenia Kromki tostowego(...)chleba rozwałkować wałkiem jak najcieniej. Na chlebie układać plasterki sera i salami. Zwijać ciasto w rulonik, a następnie panierować w jajku roztrzepanym z solą i pieprzem oraz w bułce tartej. Smażyć na mocno rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Podawać na gorąco lub na zimno z ulubionymi dipami. *Czy wiesz, że... Salami Sokołów w obsypce zostało bardzo wysoko ocenione przez

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sałatka ze smażonym serem Camembert i żurawiną 187

musztarda oliwa z oliwek sól pieprz Zrobić sos tzn. wymieszać oliwę z oliwek z łyżką musztardy i przyprawami. Pokroić Camembert na niewielkie trójkąty. Panierować w mące, jajku, bułce tartej i smażyć na rumiano. Cebulę pokroić w piórka i jeszcze raz na pół. Przekroić umyte pomidorki na połówki. Połączyć mix sałat z cebulą i pomidorkami. Zalać sosem i wymieszać

Karola gotuje
Kotlety rybne z kaszą jaglaną 165

oleju (ok. 10 g), - łyżka bułki tartej (ok. 11 g), - łyżeczka musztardy (ok. 10 g), - 2 łyżki koperku (ok. 16 g), - przyprawy: sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy i gotujemy według przepisu na opakowaniu. 2. Rozdrabiamy cebulę i filet rybny. 3. Mieszamy cebulę z rybą, olejem, bułką tartą, musztardą, koperkiem, ugotowaną kaszą jaglaną

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
ZŁOTE FILETY MIRUNY Z KOPREM 165

pieprz do smaku Olej rzepakowy do smażenia 1/3 szklanki bułki tartej domowej 1/3 szklanki mąki np orkiszowej 2 jajka 50 ml mleka  PRZYGOTOWANIE:  Rybę rozmrażamy, dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Każdy płat kroję na 3 części. Posypuję solą, pieprzem.  Na jeden talerz wysypuje bułkę tartą, na drugi mąkę (ja dałam orkiszową) a na trzeci rozbijam

Gotowanie Patki
Kruche ciasto z dżemem i bezą 742

łyżek cukru pudru 1 łyżka cukru waniliowego 4 żółtka BEZA: 4 białka szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Dodatkowo: 2 łyżki kaszki manny lub bułki tartej słoik kwaskowego dżemu (u mnie dżem z jeżyn)       *** Mąkę mieszamy z cukrami, proszkiem do pieczenia oraz pokrojonym na małe kawałki zimnym masłem. Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite(...)miksujemy *** *** Połowę ciasta wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Drugą połowę ciasta nadal przechowujemy w lodówce *** *** Ciasto posypujemy kaszką manną lub bułką tartą *** *** Na cieście wykładamy dżem. Jeżeli dżem byłby zbyt luźny (mój taki był) należy przesmażyć go wcześniej przez kilka minut na patelni i dodać płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej

Blog z Apetytem
Piątek: Zapiekanka z bulguru i jarmużu w sosie pomidorowym 157

bulgurem. Wyrównaj. Na wierzch wysyp 2-3 łyżki parmezanu i wylej resztę sosu, rozprowadzając po całej powierzchni. Wbij do miseczki dwa jaja. Rozkłóć rózgą, wlej do nich jogurt i tarty parmezan, energicznie wymieszaj składniki. Wylej mieszankę na wierzch bulguru. Rozprowadź równomiernie. Wstaw do piekarnika i piecz około 25-30 minut. Artykuł Piątek: Zapiekanka z bulguru i jarmużu

Niedzielny kucharz
NAJLEPSZA SZARLOTKA - DUŻA BLACHA 755

łyżeczki proszku do oieczenia SKŁADNIKI NA NADZIENIE: 2 łyżeczki masła 2 kg jabłek 3 - 4 łyżki cukru (do smaku) 3 łyżeczki cynamonu (do smaku) 2 łyżki bułki tartej plus cukier puder do posypania WYKONANIE: W misie miksera umieść wszystkie składniki na ciasto i hakiem zagnieć gładkie i elastyczne ciasto - nie zagniataj ciasta zbyt długo, 1 - 2 minuty wystarczą(...)podziel na 2 części: 60% i 40%. Większą część rozwałkuj lekko i przenieś na blachę. Ugniatając palcami wyłóż ciastem spód blachy. Nakłuj widelcem i posyp bułką tartą, a następnie wyłóż równomiernie jabłka. Weź pozostałą część ciasta i odrywając od niej po kawałku ciasta, spłaszczaj kawałki palcami i wyłóż w ten sposób cały

Słodko-Słony Świat Ilony
Pasztet drobiowy z grzybami 217

majeranku. Wyrabiamy dokładnie na pulchną masę. Jeżeli mamy wrażenie, że masa jest za rzadka można dodać łyżkę tartej bułki. Przygotowujemy dwie formy do pieczenia tzw. keksówki o wymiarach 31 - 11- 7 cm,  wysmarować dno i boki tłuszczem, obsypać bułką tartą. Wylać masę do wysokości 3/4 formy. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 180° na 40-45 minut

Kulinarne przemyslenia
Arancini z szafranem i rozmarynem 195

soli ok. 1500 ml wody 100 g parmezanu lub grana padano 2 łyżki masła chlust oliwy z oliwek 3 łyżeczki soli Dodatkowo: 2 jajka mąka do obtoczenia bułka tarta do panierowania olej do głębokiego smażenia * PRZYGOTOWANIE Zagotuj wodę, wsyp sól oraz wrzuć nitki szafranu. Odstaw na mały gaz, aby woda była cały czas gorąca. Na patelni rozgrzej masło(...)następnie wstaw do lodówki na całą noc lub kilka godzin. Ze schłodzonego risotto formuj kule wielkości orzecha włoskiego. Następnie obtaczaj je kolejno w mące, rozbełtanym jajku i w bułce tartej. Smaż na mocno rozgrzanym oleju przez 2-3 minuty do złotobrązowego koloru. Odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju

Food Square
Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami 176

przez kaszę znowu uzupełnij płyn. Powtarzaj czynność aż kasza będzie lekko al dente. Wówczas dodaj do kaszy łyżkę zimnego masła i energicznymi ruchami rozprowadź w kaszy. Wsyp do risotta tarty parmezan, siekaną pietruszkę. Wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj. Połącz risotto z uprażonymi orzechami, szynką i boczniakami. Podawaj. Artykuł Środa: Risotto z kaszy orkiszowej z boczniakami i orzechami

Niedzielny kucharz
Pulpety w sosie pomidorowym 166

passaty pomidorowej * 1 jajko * ok. 2 łyżek bułki tartej * sól, pieprz czarny i ziołowy * tymianek  Cebulę pokroiłam w kosteczkę i podsmażyłam na 1 łyżce masła i dodałam do mięsa mielonego.  Czosnek przecisnęłam przez praskę, wbiłam jajko i połączyłam z mięsem. Przyprawiłam masę solą i pieprzem.  Dodałam bułkę tartą. Jednak nie ma potrzeby dodawać

Pieprzyć z Fantazją
Krokiety z kaszy gryczanej z kurczakiem 284

Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków 1/2 sporej piersi z kurczaka 1 cebula 2 jaja sól, pieprz bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być 1/2 oleju plus 1/2 smalcu) Pierś z kurczaka pokroić na niewielkie i w miarę cienkie plastry. Posolić lekko(...)doprawić na wyraźny smak i porządnie wyrobić. Formować krokiety, panierować w jajku i bułce i smażyć na złoto ze wszystkich stron. Zamiast tradycyjnej panierki można jedynie obtoczyć w bułce tartej.  Podawać z barszczykiem czerwonym, sosem grzybowym lub leczo.  Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
KRĄŻKI CEBULOWE 230

CZAS PRZYGOTOWANIA: 25 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 3 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 średniej wielkości cebule, 100 g mąki, łyżeczka soli, jajko, 150 g mleka, bułka tarta, olej do smażenia. Przygotowanie: Cebulę obieram, kroję w plastry (około(...)każdy dzielę na krążki. Krążki cebuli obtaczam w mące. Do pozostałej mąki dodaję sól, jajko i mleko, dokładnie mieszam. Cebulę moczę w powstałym cieście, następnie obtaczam w bułce tartej. Smażę na dobrze rozgrzanym oleju po około 1-2 minuty

JejKuchnia
Kotlety ziemniaczane w waflu 168

łyżki, sól i pieprz do smaku, olej do smażenia, panierka: jajka 3 szt, słodka papryka 1/4 łyżeczki, zioła prowansalskie 1/4 łyżeczki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej do smażenia, Sposób przygotowania: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Między czasie cebulkę drobno kroimy i podsmażamy na oleju na złoty kolor(...)zwijamy jak roladę. Gotowe rolady kroimy na plastry o grubości ok. 3 cm. Jajka roztrzepujemy widelcem  razem z przyprawami. Kotlety maczamy najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Usmażone kotlety kładziemy na ręczniku papierowym, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Podajemy według upodobań

kulinarne odsłony pati

Proponowane wyszukiwania