Surówka z marchewki to jeden z najszybszych w przygotowaniu, uniwersalny dodatek obiadowy. Lubią ją dorośli, zajadają się nią dzieci. W moim domu marchewkę trę na okrągło. Zazwyczaj moja surówka z marchewki składa się z tartej marchewki i jabłka. Nie dodaję do niej żadnego cukru ani soku z cytryny. Wystarczy jedynie dobra marchew, karotka, która sama w sobie już jest(...)zetrzeć na tarce z małymi oczkami. Płatki migdałowe uprażyć na suchej teflonowej patelni, aż się ładnie przyrumienią (trzeba uważać, żeby się nie spaliły), zdjąć z ognia i ostudzić. Do tartej marchewki dodać olej migdałowy i zimne, uprażone płatki migdałowe. Dokładnie wymieszać i gotowe. Migdałowa surówka z marchewki jest gotowa do podania. Olej migdałowy ma lekko słodki i mocno migdałowy
Dietologwspaniale soczysty i aromatyczny. Przepis pochodzi z bloga everynookandcranny. Składniki: 8 udek z kurczaka Około 1 litra mleka Liść laurowy Mała cebula 2 ząbki czosnku Panierka 1/2 szklanki bułki tartej 1/3 szklanki mąki 1/2 szklanki pokruszonych płatków kukurydzianych 2 jajka 2 łyżeczki soli Mieszanka ziół 1 łyżka oregano 1 łyżka tymianku 1 łyżka bazylii 1 łyżka czosnku granulowanego(...)głębokie misy. Do jednej wsyp mieszkankę ziołową i 1/3 szklanki mąki, wymieszaj. Do drugiej wbij 2 jaka, wlej odrobinę mleka lub wody, rozmieszaj dokładnie rózgą. Do trzeciej wsyp bułkę tartą i pokruszone płatki kukurydziane. Krok 4 Posól dokładnie udka i zacznij je panierować. Najlepiej jeśli misy są na tyle głębokie, żeby zmieściły się w nich od razu wszystkie
Niedzielny kucharzdużo ziemniaków ;) Nie było potrzeby dodatkowo doprawiać - ziemniaki były solone z koperkiem :) Składniki: ugotowane ziemniaki (ok 0,5 kg) 1 jajo ok 3 łyżek mąki bułka tarta Przygotowanie: ziemniaki rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków - ostudzić (lub mieć już ostudzone(...)dodać jajko i mąkę - dokładnie wszystko wymieszać (Thermomix czas 30 s/obr 5-6) gdy będzie taka potrzeba dodać jeszcze mąki formować krokiety i obtaczać w bułce tartej smażyć na rozgrzanej patelni na oleju aż do zarumienienia Smacznego
Gotowanie z pasjąpszennej 50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 7 śliwek 2-3 łyżki cukru szczypta soli bu ł ka tarta, masło, cynamon i cukier do podania **** INGREDIENTI (7 pezzi) 250 g di ricotta 200 g di farina 50 g di burro 1 cucchiaino di lievito vanigliato 1 uovo 7 prugne 2-3 cucchiai(...)salata bollente per circa 20 minuti. Una volta cotti, prelevate i canederli con una schiumarola e farli sgocciolare. Knedle podajemy ze zrumienion ą bu ł k ą tart ą i rozpuszczonym masłem; posypujemy cukrem i szczypt ą cynamonu. **** Servite i canederli con il pangrattato rosolato con il burro fuso. Prima di servire cospargete i canederli
La grande e la piccola cuocasztuk) 700 g. obranych ziemniaków 80 g. dojrzewającej roladki koziego sera 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka grubo mielonej papryczki chili sól pieprz 50 g. bułki tartej 50 g. łuskanych migdałów (nieblanszowanych) Sos orzechowy: 1 łyżka kremowego masła orzechowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku pieprz Oraz: olej do głębokiego smażenia(...)Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj ser starty na grubych oczkach, jajko i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dobrze wymieszaj. Migdały zmiel na mąkę i wymieszaj z bułką tartą. Z ciasta formuj paluszki i obtaczaj w bułce i migdałach. Kładź po kilka sztuk na mocno rozgrzany głęboki olej i smaż do złotego koloru. Wyłóż na ręcznik papierowy
Delicious Placekonfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słodzonego naparu z kawy 50 ml rumu Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 torebka śmietan fix Dr.Oetker 1 łyżka cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej postaci. Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch(...)foremki, nasączamy połową naparu z kawy połączonej z rumem, smarujemy konfiturą wiśniową , wykładamy krem cappuccino, przykrywamy drugim czekoladowym blatem który ponownie nasączamy naparem z kawy, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy tartą gorzką czekoladą. Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamondużych oczkach 2 cebule- pokrojone w piórka, zeszklone szklanka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 1/3 szklanki oleju 1 szklanka bułki tartej sól- 1 łyżka pieprz Wykonanie: Do miski wrzucamy cukinie, marchewkę, zeszkloną cebulę. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, wlewamy olej, doprawiamy. Mieszamy dokładnie, wykładamy do foremek keksówek. Pieczemy godzinę
Z Majeczką w kuchnipaseczki. składniki na masę budyniową i jabłka: 1000 ml mleka 3 budynie waniliowe 4 łyżki cukru lub więcej do smaku ok.1000 g jabłek ok. 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy,cały czas podgrzewając, aż powstanie gęsty(...)mąki krupczatki 50 g cukru 50 g masła wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy palcami, zagniatając kruszonkę. Jedną część ciasta wykładamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tarta, układamy jabłka. Wykładamy równomiernie ciepły budyń. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Pomiędzy kratką posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez ok. 45-50 min., w 170-180 st. C. Przed
Domowy Smak Jedzeniamini mielonymi w sosie grzybowym 3 porcje makaronu, kotleciki : 0,6 kg łopatki wieprzowej, 30 g suchej bułki, 60 g cebuli, tymianek, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) sos : 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (około 25 g), 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy(...)obrać. Mięso, cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą bułkę zemleć. Dodać przyprawy (sól, pieprz, tymianek) do smaku. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i lekko spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą
królestwo garówpiersi kurczaka Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki ostrej Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta + 3/4 łyżeczki papryki ostrej Ponadto: tłuszcz do smażenia Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę(...)całą noc. Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, ponownie w mące oraz jajku i na końcu w bułce tartej połączonej z papryką. Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób
Di gotujeChyba nawet jeszcze lepsze! Polecam Składniki: Pulpeciki (około 29 szt.): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek szczypta rozmarynu sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki(...)szczypty chili sól Przygotowanie: Pulpeciki: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i je obsmażyć. Wyjąć na talerz. Sos pomidorowy: Na dużej patelni
Oryginalny smakDodać zimne pokrojone masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się przyrumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. W międzyczasie pomidorki koktajlowe(...)suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Na podpieczonym spodzie ułożyć pokrojony ser i pomidorki. Kilka pomidorków zostawić na wierzch. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu ułożyć pozostawione pomidorki. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż masa się zetnie, ok 25-30 minut, funkcja góra-dół
Monia miesza i gotujewyszły bardzo delikatne i soczyste. Składniki 500 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 500 g mielonej szynki wieprzowej olej do smażenia bułka tarta kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę studzimy(...)później mielimy, mieszamy z mięsem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Z przygotowanej masy formujemy kotlety (tak, tak…bez jajka, bułki i takich tam ;) ), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju
R'n'G Kitchenszklanki mleka ciepłego 4 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 2-3 jabłka 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 40 g. margaryny 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić na 15-20 minut(...)wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać margarynę. Dokładnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko zagnieść i uformować wałek. Następnie pokroić wałek na kilkanaście części. U mnie wyszło 17 małych kawałków. Z każdego kawałka uformować okrągły placek
Agusiowe smakołykiDrugą delikatnie rozwałkowujemy i kroimy w poprzek na paseczki. składniki na warstwę śliwkową: śliwki z kompotu, jednego słoika litrowego 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: Śliwki odsączamy z kompotu. Ciasto posypujemy równomiernie np. bułką tartą. Układamy śliwki. składniki na masę serową: 1000 g sera białego, zmielonego 4 jajka 100 g margaryny, roztopionej i wystudzonej
Domowy Smak Jedzenia