łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18 % Nadzienie: 2 kg jabłek ( najlepiej szara reneta ) cynamon mielony według uznania około 4 łyżki cukru Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie pysznej szarlotki domowej: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na przynajmniej pół godziny. 2. Jabłka: Jabłka myjemy, osuszamy, obieramy(...)wałkujemy na stolnicy lekko posypanej mąką pszenną i przekładamy do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia, ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą, następnie wykładamy równomiernie jabłka, oprószamy je według uznania cynamonem i posypujemy cukrem. Wałkujemy drugą część ciasta i wykładamy na jabłka, nakłuwamy widelcem. 4. Pieczenie: Ciasto pieczemy w temperaturze
IzabelawkuchniSkładniki 1 cebula 150 g prawdziwków 500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej 4 łyżki bułki tartej 1 jajko olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę. Cebulę siekamy. Do mięsa wbijamy jajko, dodajemy cebulę, grzyby i bułkę tartą. Dokładnie wyrabiamy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju
R'n'G Kitchengodziny + marynowanie Składniki 6 plastrów karkówki o grubości 1 cm 2 duże łyżki musztardy 2 ogórki konserwowe mała cebulka połowa papryki 20 g żółtego sera łyżka bułki tartej pół szklanki mąki szklanka bulionu - ewentualnie wody 2 liście laurowe 2 ziela angielskie ząbek czosnku łyżeczka tymianku sól i pieprz wykałaczki olej do smażenia Przepis 1 Karkówkę kroimy w plastry(...)ponieważ po rozbiciu mogą zrobić się w niej dziury i będzie ciężko zwijać roladki. 3 Następnie przygotowujemy farsz. Ogórki, cebulkę, paprykę i ser żółty kroimy w drobną kostkę. Bułkę tartą dosypujemy do składników i mieszamy - bułka sprawi, że farsz będzie lekko kleił się do mięsa. 4 Na każdy plaster karkówki nakładamy po łyżce/dwóch farszu, w zależności
Kuchnia Bazyliipieczarek 1 cebula 1 korzeń pietruszki 1-2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1/2 płaskiej łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól , pieprz do smaku dodatkowo : 2 jajka bułka tarta do obtoczenia Mąkę wsypujemy do miski , dodajemy szczyptę soli i mieszamy , powoli wlewając wodę ,najlepiej mikserem żeby nie było grudek . Robimy tak do momentu ,aż uzyskamy rzadkie ciasto naleśnikowe . Smażymy(...)będą rumiane i miękkie . Odstawiamy do wystudzenia . Blendujemy na gładką pastę i doprawiamy pieprzem . Każdy naleśnik smarujemy pastą pieczarkową , zwijamy w krokiecik . Obtaczamy jak schabowe w jajku i bułce tartej . Na 30 minut wkładamy do lodówki . Zabieg ten sprawi że nie będą się rozwalać . Smażymy na złoty kolor w dość głębokim tłuszczu . Podajemy na gorąco lub na zimno . Smacznego
Ogrodnik w podróżycukier waniliowy 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy ) 35 dag czekoladowych cukierków o smaku kokosowym Dodatkowo: mąka pszenna do posypania stolnicy 2 łyżki bułki tartej Wykonanie pysznego sernika z kokosowymi cukierkami: 1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto, formujemy kulę i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. 2. Masa serowa: Masło(...)ciasto wałkujemy na stolnicy oprószonej mąką pszenną i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 cm x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i oprószamy bułką tartą. Jeśli ciasto nie będzie chciało ładnie się wałkować można wylepić nim blaszkę. Następnie na ciasto równomiernie wykładamy masę serową. 4. Pieczenie: Sernik pieczemy w temperaturze 170 stopni przez
Izabelawkuchnijuż bardzo długo). Dezal , to bez wątpienia JAKOŚĆ i NIEZAWODNOŚĆ ! Składniki: 500 g mięsa mielonego (u mnie wieprzowo-wołowe) pół cebuli 4 małe pieczarki 2-3 łyżki bułki tartej pół łyżeczki soli 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 jajko olej do podsmażenia cebuli i pieczarek Propozycja podania: kopytka, surówka z białej kapusty i sos Przygotowanie(...)kostkę. Cebulę drobno siekamy. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę z pieczarkami. Do miski przekładamy mięso mielone, dodajemy podsmażone pieczarki z cebulą, wbijamy jajko, dodajemy przyprawy i bułkę tartą. Wyrabiamy mięso ręką. Formujemy kotlety. Kotlety przygotowujemy na patelni grillowej lub w opiekaczu (ja używam takiego ) Dziś kotlety przygotowałam właśnie w tym opiekaczu (znacznie skraca czas przygotowania
Słodkie okruszkijabłek 1,5 szklanki żurawiny cynamon 1 łyżka bułki tartej 3 białka (pozostałe od żółtek) 100 g drobnego cukru szczypta soli 1. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, jeśli trzeba odciskamy sok, dodajemy posiekaną żurawiną i cynamon, mieszamy. Podpieczony spód posypujemy bułką tartą i wykładamy nasze jabłka z żurawiną i cynamonem. 2. Białka ubijamy
kruche babeczkiłyżki Bazyli 3 tortillę pszenne 3 łyżki majonezu 2 łyżki musztardy 1 łyżka ketchupu np. pikantnego PRZYGOTOWANIE: Tuńczyka odcedzamy z zalewy. Przekładam do miski. Dodaję ser żółty tarty, sól, pieprz, bazylię, natkę pietruszki oraz majonez, musztardę i ketchup. Wszystko dokładnie mieszam Placek tortilli przekładam na deskę. Na środek wykładam ok 3 łyżki farszu z tuńczyka, a następnie
Gotowanie Patkibułki tartej przyprawy do mięsa: pieprz, sól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany pół szklanki mąki do obtoczenia mięsa 1 mały por (lub pół większego) 200 ml bulionu warzywnego lub rosołu 100ml śmietanki 30% 1 łyżeczka mąki olej do smażenia 1 łyżka posiekanej pietruszki olej do smażenia *** Do mielonego mięsa dodajemy jajko, bułkę tartą
Blog z Apetytemdruga wersja. Proste w przygotowaniu i naprawdę pyszne. Spróbujcie. Składniki: 1 woreczek kaszy gryczanej prażonej PZZ Białystok 4 małe pieczarki 1 jajko klasy L 3 pełne łyżki bułki tartej 1/2 cebuli sól i pieprz do smaku olej do smażenia Propozycja podania: domowy sos czosnkowy lub z sosem pieczarkowym Przygotowanie: Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Lekko studzimy(...)Pieczarki obieramy i kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju wraz z posiekaną cebulką. Do ciepłej kaszy dodajemy podsmażone pieczarki i cebulkę, wbijamy jajko i dodajemy bułkę tartą. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem * Mieszamy dokładnie łyżką. Odstawiamy do przestudzenia. Z jeszcze ciepłej masy formujemy w dłoniach małe kotleciki (placuszki). Dłonie co jakiś czas przemywamy
Słodkie okruszkikalafior 1 cukinia 300 g cienkiej kiełbasy zioła prowansalskie sól, cukier szczypta kwasku cytrynowego Sos beszamelowy: 3 łyżki masła 3 łyżki mąki 1 cebula 500 ml mleka 200 g tartej mozzarelli 2 żółtka szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz Podzielony na różyczki kalafior gotujemy na al dente w osolonej wodzie z dodatkiem małej ilości cukru oraz szczypty kwasku cytrynowego(...)minuty. Nie przerywając mieszania, wlewamy mleko. Gotujemy do zgęstnienia sosu, wówczas zdejmujemy go z palnika. Doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Po lekkim przestudzeniu mieszamy z żółtkami oraz tartą mozzarellą. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Rozkładamy naprzemiennie różyczki kalafiora, plasterki kiełbasy oraz cukinii. Całość zalewamy przygotowanym beszamelem. Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 25 minut
Smaki Na Talerzuminuty do uzyskania gęstej masy. Dodatkowo: kilka łyżek bułki tartej cukier puder do posypania Piekarnik rozgrzać do temperatury 180°C. Blaszkę o wymiarach 25x40 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Na spodzie rozwałkować pierwszą część ciasta. Podpiec w piekarniku przez 15 minut. Wystudzić. Posypać bułką tartą. Wyłożyć nadzienie jabłkowe, wyrównać. Na wierzchu ułożyć drugą część ciasta (wcześniej rozwałkowaną
kulinarnyswiatdomikostki masła + 1 łyżka oleju rzepakowego natka pietruszki i selera 1/4 niedużego selera 1 pietruszka Kluski smażone 2 ugotowane ziemniaki pieprz, sól do smaku 1 jajko bułka tarta olej do smażenia Marchewkę oraz selera i pietruszkę obieramy i kroimy w drobne kawałki, czosnek obieramy i kroimy w plasterki, cebulę obieramy i kroimy w kostkę. W garnku(...)ugniatamy dodajemy do nich sól i pieprz oraz jajko i wyrabiamy na jednolitą masę. Do dłoni nabieramy po łyżce masy i robimy z tego kulki, które obtaczamy w bułce tartej. Lekko je rozpłaszczamy i smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Kluski gotowe ? Tak ! no to sprawdzamy udka z kurczaka, wyciągam jedno z nich i delikatnie nożem nacinamy przy
Kuchnia na wzgórzumożna zrobić z wołowiny lub kurczaka z różnymi dodatkami. Ostatnio jednak rozdrabniam mięso w malakserze. Farsz jest wtedy w ogóle niezbity. Lubię też kiedy naleśniki są cienkie, a zamiast tartej bułki do panierowania używam zmielonych migdałów. Krokiety na obiad to fajne domowe danie. Kiedyś kupiłam gotowe krokiety w sklepie. Nie, nie z lenistwa tylko po prostu chciałam czy kupne(...)pokrojonych pomidorów z kartonu 1 łyżeczka suszonego oregano 4 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka octu balsamicznego sól i pieprz do smaku Do panierowania mąka migdałowa lub tarta bułka 2 jajka Zmiksuj składniki na ciasto naleśnikowe. Ciasto jest stosunkowo rzadkie ale naleśniki nie są gumowe i dobrze się smażą. Usmaż 10 naleśników na dużej patelni. Pokrój cebulę
codojedzeniaokoło 0,450 kg mięsa mielonego (u mnie z szynki) 100 g białego ryżu 1/2 małej główki białej kapusty 1 /2 cebuli 1 małe jajko około 3 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu Na sos: 1,5 bulionu drobiowego, 2 łyżki przecieru, 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej(...)zależności od preferowanej gęstości sosu, w razie czego można rozcieńczyć sos wodą i doprawić), sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę cieniutko szatkujemy, przekładamy do miski. Dodajemy mięso mielone, jajko, przyprawy, bułkę tartą, ugotowany ryż i podsmażoną cebulkę. Całość dokładnie mieszamy ręką. Z masy formujemy mniejsze kotlety. Podsmażamy je (bez tłuszczu) na patelni Woll z obu stron. Zdejmujemy z patelni. Przygotowujemy
Słodkie okruszki