tarta - 42848 przepisów (strona:905/2857)

Knedle ze śliwkami i ricotty (Canederli di prugne con ricotta) 157

pszennej  50 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko 7 śliwek 2-3 łyżki cukru szczypta soli bu ł ka tarta, masło, cynamon i cukier do podania **** INGREDIENTI (7 pezzi) 250 g di ricotta 200 g di farina 50 g di burro 1 cucchiaino di lievito vanigliato 1 uovo 7 prugne 2-3 cucchiai(...)salata bollente per circa 20 minuti. Una volta cotti, prelevate i canederli con una schiumarola e farli sgocciolare. Knedle podajemy ze zrumienion ą  bu ł k ą  tart ą  i rozpuszczonym masłem; posypujemy cukrem i szczypt ą  cynamonu.  **** Servite i canederli con il pangrattato rosolato con il burro fuso. Prima di servire cospargete i canederli

La grande e la piccola cuoca
Paluszki ziemniaczane z kozim serem / Potato fingers with goat cheese 241

sztuk) 700 g. obranych ziemniaków 80 g. dojrzewającej roladki koziego sera 1 jajko 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżeczka grubo mielonej papryczki chili sól pieprz 50 g. bułki tartej 50 g. łuskanych migdałów (nieblanszowanych) Sos orzechowy: 1 łyżka kremowego masła orzechowego 2 łyżki kwaśnej śmietany 12% 1 łyżka majonezu 1 ząbek czosnku pieprz Oraz: olej do głębokiego smażenia(...)Ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę. Dodaj ser starty na grubych oczkach, jajko i mąkę. Dopraw solą, pieprzem i papryką. Dobrze wymieszaj. Migdały zmiel na mąkę i wymieszaj z bułką tartą. Z ciasta formuj paluszki i obtaczaj w bułce i migdałach. Kładź po kilka sztuk na mocno rozgrzany głęboki olej i smaż do złotego koloru. Wyłóż na ręcznik papierowy

Delicious Place
Kostka czekoladowa z cappuccino 398

konfitury wiśniowej Poncz: ¾ szklanki słodzonego naparu z kawy 50 ml rumu Krem śmietankowy: 300 ml śmietany kremówki 30% 1 torebka śmietan fix Dr.Oetker 1 łyżka cukru pudru 50 g tartej gorzkiej czekolady do posypania Sposób przygotowania: Ciasto: Czekoladę łamiemy na kawałki, rozpuszczamy w miseczce nad gorącą kąpielą wodną do płynnej postaci. Miękkie masło o temperaturze pokojowej ucieramy na puch(...)foremki, nasączamy połową naparu z kawy połączonej z rumem, smarujemy konfiturą wiśniową , wykładamy krem cappuccino, przykrywamy drugim czekoladowym blatem który ponownie nasączamy naparem z kawy, wykładamy krem śmietankowy, posypujemy tartą gorzką czekoladą.  Ciasto chłodzimy całą noc w lodówce.   Słodkich wypieków

Wanilia i Kardamon
PASZTET Z CUKINII 140

dużych oczkach 2 cebule- pokrojone w piórka, zeszklone szklanka posiekanej natki pietruszki 3 jajka 1/3 szklanki oleju 1 szklanka bułki tartej sól- 1 łyżka pieprz Wykonanie: Do miski wrzucamy cukinie, marchewkę, zeszkloną cebulę. Wbijamy jajka, wsypujemy bułkę tartą, wlewamy olej, doprawiamy. Mieszamy dokładnie, wykładamy do foremek keksówek. Pieczemy godzinę

Z Majeczką w kuchni
ciasto drożdżowe z jabłkami, budyniem i kruszonką 168

paseczki. składniki na masę budyniową i jabłka: 1000 ml mleka 3 budynie waniliowe 4 łyżki cukru lub więcej do smaku ok.1000 g jabłek ok. 1-2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: 600 ml mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałym mleku dokładnie mieszamy budyń i wlewamy do gotującego się mleka. Całość mieszamy,cały czas podgrzewając, aż powstanie gęsty(...)mąki krupczatki 50 g cukru 50 g masła wykonanie: Wszystkie składniki mieszamy palcami, zagniatając kruszonkę. Jedną część ciasta wykładamy równomiernie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posypujemy bułką tarta, układamy jabłka. Wykładamy równomiernie ciepły budyń. Na wierzchu układamy kratkę z pasków ciasta. Pomiędzy kratką posypujemy kruszonkę. Pieczemy przez ok. 45-50 min., w 170-180 st. C. Przed

Domowy Smak Jedzenia
Makaron z mini mielonymi w sosie grzybowym 119

mini mielonymi w sosie grzybowym 3 porcje makaronu, kotleciki : 0,6 kg łopatki wieprzowej, 30 g suchej bułki, 60 g cebuli, tymianek, 1 jajko, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (smalec, olej) sos : 1 cebula, 2 garście grzybów suszonych (około 25 g), 1 ząbek czosnku, sól, świeżo mielony pieprz, świeży posiekany rozmaryn (około 1 łyżeczki do kawy(...)obrać. Mięso, cebulę (cebulę przed mieleniem można poddusić), odciśniętą bułkę zemleć. Dodać przyprawy (sól, pieprz, tymianek) do smaku. Następnie dodać jajka, dokładnie wymieszać. Formować niewielkie kotleciki, obtaczać w bułce tartej i lekko spłaszczać. Smażyć na rozgrzanej, ale nie bardzo gorącej patelni na rumiany kolor z obu stron. Gdy będziemy smażyć na za silnym ogniu kotlety z wierzchu się spalą

królestwo garów
Podwójnie panierowane polędwiczki z piersi kurczaka na ostro 182

piersi kurczaka Marynata: 4 łyżki sosu sojowego 2 łyżki jogurtu naturalnego 1,5 łyżeczki suszonej natki pietruszki 1/2 łyżeczki papryki ostrej Panierka: 2 jajka mąka pszenna bułka tarta + 3/4 łyżeczki papryki ostrej Ponadto: tłuszcz do smażenia    Umyte polędwiczki dokładnie wymieszać w marynacie - tak, aby pokryła każdy kawałek. Całość odstawić do lodówki na około 1 godzinę(...)całą noc. Po tym czasie mięso lekko strzepać z nadmiaru marynaty i kolejno obtoczyć w mące, roztrzepanym jajku, ponownie w mące oraz jajku i na końcu w bułce tartej połączonej z papryką. Polędwiczki smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron.    Przyprawy użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Swojski Wyrób

Di gotuje
Meksykańskie pulpeciki z indyka 125

Chyba nawet jeszcze lepsze! Polecam Składniki: Pulpeciki (około 29 szt.): 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 mała cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 łyżki bułki tartej oliwa z oliwek szczypta rozmarynu sól pieprz Sos pomidorowy: 1 puszka krojonych pomidorów (400 g) 1 mała czerwona papryka 1/2 puszki czerwonej fasoli 1 szklanka bulionu 1-2 łyżki(...)szczypty chili sól Przygotowanie: Pulpeciki: Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Mięso mielone przełożyć do miseczki. Dodać usmażoną cebulę, bułkę tartą, jajko, posiekaną natkę pietruszki, rozmaryn, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić i uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać trochę oliwy z oliwek i je obsmażyć. Wyjąć na talerz. Sos pomidorowy: Na dużej patelni

Oryginalny smak
Tarta z pomidorkami i fetą 150

Dodać zimne pokrojone masło oraz jajko i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią i odłożyć do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Potem schłodzonym ciastem wylepić formę do tarty. Na dnie nakłuć widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec aż ciasto lekko się przyrumieni, ok 10-15 minut, funkcja góra-dół. W międzyczasie pomidorki koktajlowe(...)suszone pomidory z czosnkiem i bazylią. Na podpieczonym spodzie ułożyć pokrojony ser i pomidorki. Kilka pomidorków zostawić na wierzch. Całość zalać masą jajeczno-śmietanową. Na wierzchu ułożyć pozostawione pomidorki. Tartę wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec aż masa się zetnie, ok 25-30 minut, funkcja góra-dół

Monia miesza i gotuje
Kotlety mielone z kapustą włoską 105

wyszły bardzo delikatne i soczyste. Składniki 500 g kapusty włoskiej 1 cebula 1 łyżka masła 100 ml bulionu warzywnego 500 g mielonej szynki wieprzowej olej do smażenia bułka tarta kminek mielony sól, pieprz Przygotowanie Kapustę szatkujemy. Na rozgrzanym maśle szklimy posiekaną cebulę, dodajemy kapustę, dolewamy bulion i dusimy do miękkości. Nadmiar płynu odparowujemy, kapustę studzimy(...)później mielimy, mieszamy z mięsem. Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i mielonym kminkiem. Z przygotowanej masy formujemy kotlety (tak, tak…bez jajka, bułki i takich tam ;) ), obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju

R'n'G Kitchen
Drożdżówki z jabłkami i kruszonką. 132

szklanki mleka ciepłego 4 łyżki cukru 1/4 szklanki oleju 2 jajka 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 2-3 jabłka 2 łyżki cukru 1 płaska łyżeczka cynamonu 1 łyżka bułki tartej Kruszonka: 40 g. margaryny 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki maki Wykonanie: Ciepłe mleko wlać do miski, dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać, przykryć ściereczka i odstawić na 15-20 minut(...)wyrośnięcia. Przygotować kruszonkę. Do miseczki wsypać mąkę, cukier i dodać margarynę. Dokładnie rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Jabłka obrać i pokroić w kostkę. Dodać cukier, cynamon i bułkę tartą. Wymieszać. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę. Lekko zagnieść i uformować wałek. Następnie pokroić wałek na kilkanaście części. U mnie wyszło 17 małych kawałków. Z każdego kawałka uformować okrągły placek

Agusiowe smakołyki
ciasto drożdżowe z serem i śliwkami 110

Drugą delikatnie rozwałkowujemy i kroimy w poprzek na paseczki. składniki na warstwę śliwkową: śliwki z kompotu, jednego słoika litrowego 2 łyżki bułki tartej lub kaszy manny wykonanie: Śliwki odsączamy z kompotu. Ciasto posypujemy równomiernie np. bułką tartą. Układamy śliwki. składniki na masę serową: 1000 g sera białego, zmielonego 4 jajka 100 g margaryny, roztopionej i wystudzonej

Domowy Smak Jedzenia
Korzenne ciasto z całymi gruszkami! 160

łyżeczki cynamonu mielonego - 1/2 łyżeczki kardamonu - 1/4 łyżeczki imbiru (nie więcej!) - 1/2 szklanki posiekanych bardzo drobno orzechów laskowych - 1 łyżeczka sody oczyszczonej - 7 średnich gruszek - konferencja - łyżka bułki tartej i łyżka oleju do wysmarowania formy WYKONANIE KROK PO KROKU Przygotuj formę np. dużą tortownicę, jeśli nie masz możesz użyć o podobnym rozmiarze blaszki kwadratowej, prostokątnej czy nawet dużych kokilek(...)skórki i ułóż na blaszce ogonkami do góry. Ja nie usuwam gniazd nasiennych, po prostu jedząc ciasto zostawiam je na talerzyku -proste! Formę wysmaruj olejem i posyp bułką tartą. Odstaw. Przygotuj dwie miski, do jednej wybij żółtka, do drugiej białka. Białka ubij na sztywną pianę robotem. Do miski z żółtkami, dodaj olej rzepakowy, mleko, przyprawy: cynamon, kardamon, imbir

SMYKWKUCHNI
Domowy Falafel 117

wege.  (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowy falafel składniki 450 g suchej ciecierzycy 1/2 pęczka świeżej kolendry 1/2 pęczka świeżej natki pietruszki 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka mielonego kminu 1 ostra papryczka chili Ciecierzycę namaczamy w wodzie, najlepiej na całą noc. Pietruszkę i kolendrę myjemy, wrzucamy do robota kuchennego razem z obraną cebulą, czosnkiem(...)chili. Dodajemy część ciecierzycy i wszystko dokładnie miksujemy. Przekładamy do osobnego naczynia, następnie miksujemy na gładko pozostałą ciecierzycę. Całość doprawiamy solą, dodajemy dwie łyżeczki proszku do pieczenia, kmin, bułkę tartą i dokładnie mieszamy. Za pomocą dwóch łyżek formujemy falafele, należy pamiętać  aby je dobrze zbić. Smażymy we fryturze przez około 10 minut, aż będą miały złoty kolor

Delusional Trine
Kotleciki z soczewicy 123

samo pysznie Składniki na ok. 8-10 sztuk: – 1 szklanka surowej czerwonej soczewicy – 1 mała cebula – 1 jajko – ¾ kubka mąki pszennej – bułka tarta do obtaczania – olej do smażenia Przygotowanie: Ugotuj soczewicę wg instrukcji, odcedź z nadmiaru wody i ostudź(...)Cebulę drobno pokrój i podsmaż na małej ilości tłuszczu na złoty kolor. Wymieszaj soczewicę i cebulę. Dodaj jajko, mąkę dopraw do smaku. Formuj kulki, spłaszcz je, obtaczaj w bułce tartej i smaż na gorącym tłuszczu. Po usmażeniu odstaw na chwilę na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Podawać np. z ziemniakami i mizerią lub buraczkami. Artykuł

I LOVE LIFE

Proponowane wyszukiwania