Jednak smak jego jest rewelacyjny, mocno kokosowy i słodki. Spód wychodzi kruchy, natomiast reszta jest miękka z delikatną skorupką. Wielbiciele kokosu będą zachwyceni. Składniki są na blachę do tarty o średnicy 30 cm. Co potrzeba na spód: 200 g biszkoptów okrągłych, 100 g masła miękkiego Co potrzeba na masę: 100 g wiórek kokosowych, 250 g masła, 3 jajka(...)zostawiamy do wystudzenia. Biszkopty mielimy w blenderze, przesypujemy do miski, dajemy miękkie masło (100 g), mieszamy łyżką dokładnie, aż składniki utworzą mokrą masę, którą wykładamy spód blachy do tarty. Dokładnie uklepujemy podnosząc nieco boki. Do miski dajemy jajka i cukier, ucieramy na pianę, dodajemy wystudzone masło, ocet, ekstrat waniliowy i wiórki kokosowe, mieszamy do połączenia się składników, wykładamy
Bułka z ChlebemPyszny śledzik w towarzystwie warzyw - cebuli, świeżej papryki oraz ogórków konserwowych, w słodko-ostrym sosie pomidorowym na bazie ketchupu oraz oleju z dodatkiem musztardy sarepskiej. Składniki
Kuchnia MagdaLenyBabka drożdżowa o cudownym cytrynowym aromacie, pełna bakalii - rodzynek oraz kandyzowanych skórek cytrynowych i pomarańczowych, polana lukrem cytrynowym. Przygotowana na wzór włoskiej babki bożonarodzeniowej Panettone, ale
Kuchnia MagdaLenytemperatura tłuszczu nie była zbyt wysoka i nie przypiekła nam za szybko sznycli. Składniki: 3-4 plastry cielęciny, schabu lub szynki 1 jajko 1 szklanka bułki tartej 2/3 szklanki mąki pszennej 2-3 łyżki masła klarowanego lub smalcu olej do smażenia sól, pieprz pół cytryny *** Plastry mięsa przykrywamy kolejno folią spożywczą i cieniutko rozbijamy(...)Przyprawiamy z dwóch stron solą i pieprzem *** *** Sznycle obtaczamy dokładnie w mące *** *** Następnie moczymy w roztrzepanym widelcem jajku *** *** I panierujemy w bułce tartej *** *** Na patelni rozgrzewamy olej z masłem lub smalcem i smażymy sznycle po około 2 minuty z każdej strony *** *** Pod koniec smażenia patelnie przykrywamy pokrywką, aby sznycle stały się bardziej pulchne *** *** Usmażone kotlety odsączamy z tłuszczu
Blog z ApetytemTarta pod gwiazdami z wiśniami, makiem, serem. Taki sero makowiec ale w innym wykonaniu. Sama nie wiem co jest w niej najlepsze, frużelina czy mak który uwielbiam. ciasto kruche: 250 g maki pszennej typ 500 125 g masła 1 łyżka cukru pudru 2 żółtka szczypta soli frużelina wiśniowa: 300 g wiśni mrożonych 2 łyżki cukru trzcinowego 1 łyżeczka(...)Ciasto rozwałkowuję na papierze do pieczenia przez drugi arkusz papieru, zapobiega to przyklejaniu się ciasta i nie trzeba go podsypywać mąką co powoduje jego twardnienie. Ciasto przekładam do formy tarta o średnicy 26 cm, ugniatam boki i odcinam resztę ciasta z którego zrobię gwiazdki. Na ciasto wykładam arkusz papieru na który wysypuję fasolę która obciąży nam spód. Piekarnik
wesoła kuchniasuszonych śliwek 100 ml słodkiej wódki lub nalewki pigwowej 2 kajzerki 25 dag oczyszczonej wątróbki drobiowej 4 jajka szczypta gałki muszkatołowej szczypta cynamonu tłuszcz i bułka tarta do wysmarowania formy Udka kurczaka posmarować miodem, przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką, obłożyć ząbkami czosnku i włożyć na noc do lodówki. Grzyby zalać 1 litrem wody i gotować przez(...)jajkami, gałką muszkatołową i cynamonem do smaku. Masa powinna być lekko wilgotna - w razie potrzeby dolać wywaru z gotowania. Formę na pasztet wysmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 50-60 minut. Wystudzić. Kroić następnego dnia. *jeśli chcemy, aby w naszym pasztecie widoczne były kawałki grzybów i śliwek
My simple kitchenZupa serowa z sera cheddar z dodatkiem szynki, ziemniaków oraz świeżych liści szpinaku. Ser cheddar to ser twardy, dojrzewający o wyrazistym aromacie i smaku, z lekko
Kuchnia MagdaLenyPIZZA Z TORTILLI : 4 placki tortilla ketchup salami w plastrach kukurydza z puszki, oliwki tarty ser do posypania(...)CHIPSY Z TORTILLI : 4 tortille 100 g masła oregano do smaku 1 łyżeczka suszonego czosnku słodka i ostra papryka do smaku tarta mozzarella PRZYGOTOWANIE : Rożki kebabowe - Podsmażone piersi z kurczak mieszamy z dodatkami. Placki tortilla przecinamy na pół i nakładamy na każdy kawałek po łyżce farszu, zwijamy, układamy na okrągłej blaszce
Kulinarne Fantazje MarioliPieczone udka z kurczaka w marynacie z jogurtu greckiego z dodatkiem dwóch rodzajów musztard - francuskiej oraz delikatesowej. Udka wychodzą soczyste w środku i mają chrupiącą, złocistą
Kuchnia MagdaLenyNalewka z limonek przygotowana na wódce i słodzona miodem. Nalewka ma mocno cytrusowy smak, z nutą goryczki, która przełamana jest słodyczą pochodzącą z miodu. Jest to
Kuchnia MagdaLenyProsta sałatka na co dzień i od święta. Składa się dosłownie z dwóch głównych składników - selera naciowego oraz smażonego fileta z kurczaka. Ważnym składnikiem jest też
Kuchnia MagdaLenymasła, 5 jajek, 2 szklanki cukru, 1 pełna łyżka mąki pszennej, wanilia lub cukier waniliowy, kandyzowana skórka pomarańczowa, masło do wysmarowania formy, bułka tarta do wysypania formy, Ziemniaki ugotować w „mundurkach”, ostudzić, obrać. Ser, ziemniaki i masło zemleć, wkładając do maszynki na przemian podane produkty. Podczas mielenia składniki wymieszają się. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej(...)wanilię, mąkę, skórkę pomarańczową i dokładnie wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie ale dokładnie wymieszać pianę z masą serową. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 40 -50 minut, aż sernik z wierzchu się zrumieni. Wyłączyć piekarnik, lekko uchylić drzwiczki i zostawić aż sernik przestygnie
królestwo garówFlatbread to rodzaj płaskiego chlebka, który smaży się na suchej patelni, bez dodatku tłuszczu. Odmian tego pieczywa jest bardzo dużo, bo prawie na każdym kontynencie można
Kuchnia MagdaLenyaromatycznego cynamonu to fajny pomysł na całoroczny deser do kawki w gronie najbliższych. Składniki: Ciasto kruche: 300g mąki pszennej 125g masła ekstra 70g cukru pudru 1 jajko bułka tarta do posypania foremek masło do wysmarowania formy Kruszonka: 100g mąki pszennej 50g cukru 50g masła ekstra Farsz jabłkowy: 500g jabłek (waga po obraniu) 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki(...)folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez około 30 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować podsypując mąką, wylepić foremki tartaletek o średnicy 9 cm wysmarowanych masłem i posypanych bułką tartą. Ciasto nakłuć widelcem, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 10-15 minut. 4. Na podpieczone spody tartaletek wyłożyć jabłka i posypać kruszonką. Piec ponownie
Szalona Kuchnia EwelinyWytrawna tarta ze szpinakiem to jeden z naszych ulubionych pomysłów na obiad. Przygotowanie jej jest bardzo proste i szybkie, a takie przepisy lubimy najbardziej. Składniki na kruchy spód: 2 żółtka, 200g masła, 1/2 łyżeczki soli, szczypta gałki muszkatołowej, 2 szklanki mąki żytniej (ująć 2 łyżki), 2 łyżki gęstej śmietany 18%. Składniki: 450 g szpinaku mrożonego, 3 ząbki(...)sera feta. Mąkę należy wsypać do miski. Dodać masło, sól, gałkę muszkatołową, żółtka oraz śmietanę szybko zagnieść. Ciasto należy lekko schłodzić (ok. 30min). Następnie rozwałkować, wylepić nim formę do tarty, podziurkować spód, aby zapobiec powstaniu górki. Ciasto należy ponownie schłodzić przez ok. jedną godzinę. Piec 20 minut w temperaturze 200ºC do zarumienienia. Szpinak rozmrażamy na sitku. Na patelnię
Słodki Zakątek