Pyszne i aromatyczne ćwiartki z kurczaka w marynacie z miodem, bazylią i kolendrą. Zamiast ćwiartek możecie wykorzystać inną część kurczaka. Ćwiartki wyszły bardzo smaczne z chrupiącą skórką, z jednej strony czuć było ostrość, ale z drugiej strony tonował ją miód. My kurczaka za często nie jemy, ze względu na faszerowanie ich antybiotykami, ale czasem kupujemy takiego z wolnego chowu, niby(...)świństwa w środku. Miłego dnia :-) Składniki: 4 ćwiartki z kurczaka 2 łyżki miodu u mnie wielokwiatowy Huzar 2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki papryki wędzonej 1/3 łyżeczki papryki ostrej 2 łyżki octu balsamicznego 3-4 łyżki ketchupu 3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego świeża bazylia świeża kolendra sól pieprz 1. Ćwiartki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W miseczce
kruche babeczkiwszechczasów:) W lodówce miałam jeszcze boczniaki, które należało już zużyć, więc zaryzykowałam i dodałam je też do zupy i przyznam, że smakowała wyśmienicie. Opcjonalnie można dodać do niej pieczonego kurczaka, żeby dodać jej trochę mocy z zakresu sytości. Polecam też także moje inne pomysły na botwinkę, ze szparagami, z cukinią lub klasyczną zabielaną – wszystkie przepyszne. Zapraszam! Scroll down(...)cebuli, pokrojonej w kostkę 5 szklanek bulionu drobiowego lub warzywnego 1/2 szklanki śmietanki 36% sól, pieprz, cukier i ocet jabłkowy lub sok z cytryny do smaku 1 upieczona pierś kurczaka, pokrojona w kostkę (opcjonalnie) Przygotowanie klasyczne: Rozgrzej patelnię z łyżką oleju na średnim ogniu, włóż cebulę i boczniaki i podsmaż do lekkiego zarumienienia. Do większego rondla wlej bulion, włóż marchewkę
karmelowyPyszny i kolorowy gulasz z fileta z kurczaka, wyrazistych papryk i słodkiego batata. W smaku - poezja. Moja córeczka uwielbia takie dania! Przyprawy dodatkowo wzbogaciły smak mięsa i warzyw. Gulasz przygotowujemy na wolnym ogniu, wtedy jest jeszcze bardziej smaczny. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula 1 duży batat ½ czerwonej papryki ½ żółtej papryki ½ puszki słodkiej kukurydzy(...)bulionu drobiowego (domowego) 3 łyżki passaty pomidorowej lub zblendowanych pomidorów Sól Pieprz Czosnek granulowany Wędzona czerwona papryka Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. W wysokim garnku rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego. Przesmażamy cebulę, dodajemy mięso. Gdy kurczak delikatnie się podsmaży dodajemy pozostałe warzywa - obranego i pokrojonego w kostkę batata, pokrojone
VioletoweKucharzeniechłodnik , sałatka z zupek chińskich , no i pieczywo posmarowane masełkiem upieczone na grillu świetnie smakuje. Był również słodki punkt grillowania ;) ciasto kruche z rabarbarem . SKŁADNIKI: SZASZŁYKI pierś z kurczaka 3 – 4 ziemniaki cebula lub małe cebulki pieczarki patyczki MARYNATA łyżka miodu sok z cytryny 3 łyżki oleju łyżeczka papryki słodkiej przyprawa do grilla sól pieprz SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Pierś(...)kurczaka, umyć i pokroić w kostkę Składniki marynaty dokładnie wymieszać, włożyć do niej pokrojonego kurczaka, cebulę wszystko dokładnie wymieszać tak aby każdy kawałek mięsa oraz cebuli był posmarowany marynata , i odstawić do lodówki najlepiej na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Zamarynowane mięso nasuwać na patyczki na przemian z warzywami, np. plasterek ziemniaka (wydrążyłam kulki z ziemniaka
RAROSSAKrokiety z kurczakiem, mozzarellą i warzywami Chrupiące krokiety, wypełnione pysznym farszem i polane domowym sosem czosnkowym to świetny pomysł na pyszny i niecodzienny obiad. Polecam! Składniki: Naleśniki PRZEPIS TUTAJ 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 papryka (użyłam pół żółtej i pół czerwonej papryki) 1 mała cebula 1 mała cukinia 1 kulka mozzarelli z zalewy przyprawy: sól, pieprz, papryka(...)tartej do panierowania Domowy sos czosnkowy PRZEPIS TUTAJ *** W pierwszej kolejności smażymy naleśniki PRZEPIS TUTAJ , około 5-7 sztuk, resztę ciasta zostawiamy, będzie nam jeszcze potrzebne *** *** Filet z kurczaka myjemy, osuszmy, kroimy w kostkę, obsypujemy przyprawami i smażymy na rozgrzanym oleju, ciągle mieszając, do momentu, aż mięso straci surowy kolor *** *** Cebulę, cukinie i paprykę kroimy w kosteczkę *** *** Warzywa dodajemy
Blog z ApetytemWesołe kręcioły wyglądają i smakują pysznie! Ciekawa propozycja dla kogoś, kto lubi filety z kurczaka w każdej postaci. Czasami trzeba się trochę nagimnastykować z wykonaniem, ale warto – walczymy z monotonią zwykłego kotleta Jeśli podoba Ci się ten przepis, zachęcam do polubienia mojego bloga na Facebooku Zapraszam! Będziesz wtedy zawsze na bieżąco z nowymi wpisami! Możesz również polubić ten przepis(...)Składniki: /na 2 osoby/ 2 filety z kurczaka 2-4 plastry żółtego sera 2-4 plastry wędliny – chodzi o to, by miała ciemny kolor (np. salami, pieczenie) kilka małych pieczarek olej ulubione przyprawy Przygotowanie: Filet należy rozbić tak, by był maksymalnie ‚prostokątny’, wtedy wygodniej będzie zwinąć roladkę. Pieczarki kroimy w cieniutkie plastry i podduszamy na patelni. Rozkładamy pieczarki
Za drzwiami kuchniDelikatne szparagi, soczysty, miękki filet z kurczaka podany z makaronem w wyrazistym, serowym i pachnącym świeżą natką sosem to świetny pomysł na pełnowartościowe, sycące danie obiadowe. Składniki: 150g makaronu pappardelle 340g fileta z kurczaka 400g zielonych szparag 1 cebula 1 pęczek natki z pietruszki 180g sera pleśniowego naturalnego 200ml śmietany 18% 50ml śmietany 30% sól świeżo zmielony pieprz oliwy(...)Wykonanie: 1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku według instrukcji na opakowaniu. 2. Szparagi umyć, oczyścić, ugotować na półtwardo w lekko osolonym wrzątku i odcedzić. 3. Filet z kurczaka umyć, pokroić w większe kawałki, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie usmażyć na oliwie. 4. Cebulę drobno posiekać, a ser pleśniowy pokroić na mniejsze
Szalona Kuchnia EwelinyPastę z kurczaka i curry pierwszy raz jadłam w Belgii, kupiłam ją w sklepie żydowskim i zachwyciła mnie swoim oryginalnym lekko orzechowym smakiem w mgnieniu oka. Razem z siostrą po tym odkryciu notorycznie robiłyśmy ją po niedzieli, czyli jak zostało trochę kury z rosołu. Oczywiście można użyć piersi z kurczaka, ja natomiast jak już wspomniałam wykorzystuję drób(...)zupy. Pastę można wykorzystać na wiele sposobów np. do nadzienia jajek, z bagietką na śniadanie czy na krakersach jako przekąska do piwa. Rewelacja ☺️☺️☺️☺️☺️☺️ Składniki: ugotowana 1 pierś z kurczaka lub części mięsa kurczaka z zupy 3 ugotowane na twardo jajka 2-4 ogórki konserwowe łyżka majonezu łyżka jogurtu greckiego czubata łyżeczka carry
pieprzny smaczekHiszpańska paella to zdecydowana królowa wśród dań kuchni Półwyspu Iberyjskiego. Jej odmian jest mnóstwo, zależnie od regionu, w którym jest podawana. Może być przygotowana z kurczakiem, królikiem, rybami, owocami morza lub mixta, czyli znajdziemy w niej i mięso i owoce morza. To zdecydowanie moja ulubiona wersja i dziś właśnie taką przygotowałam. Bazą paelli jest sofrito, czyli przesmażona na oliwie(...)cebula 3 ząbki czosnku 1 duży pomidor obrany ze skórki 2 garści ugotowanej zielonej fasolki 200 g zielonego groszku Poltino 1/2 pokrojonej w kostkę czerwonej papryki 2 piersi z kurczaka 12 krewetek 2-3 nitki szafranu (lub barwniku do ryżu - colorante) 1/2 łyżeczki czerwonej papryki 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz oliwa z oliwek EV 1 cytryna Wykonanie: Najpierw
Kulinarne przygody GatityBardzo lubię pieczone mięso drobiowe. Najczęściej jednak przygotowuję takie pokrojone na kawałki. Kaczkę czy kurczaka w całości dość rzadko i równie rzadko np faszerowaną pierś indyczą. Dzieje się tak nie dlatego, że owego mięsa nie lubię, ale wiąże się to z brakiem doświadczenia i wyczucia temperatury piekarnika, a co za tym idzie lekką obawą przed niedopieczeniem lub przesuszeniem mięsa(...)korzyściach, jakie płyną z posiadania takiego termometru (a baterię można kieeeedyś zakupić w sklepie internetowym;). Co do indyka, to tak przygotowany bardzo nam wszystkim smakował. Nafaszerowany mielonym mięsem z kurczaka i pieczarkami wyszedł wyśmienicie. Był idealnie doprawiony i idealnie upieczony. Nie był surowy, ale co ważne – nie był też zbyt suchy, a wiadomo, że przesuszonego mięsa nikt nie lubi
Smaki Na TalerzuChciałam przygotować kurczaka w curry, ale, że akurat nie miałam tej przyprawy pod ręką, postanowiłam wykorzystać shoarmę. Tak oto powstało nowe danie, w pikantniejszej wersji. Jeśli jednak wolicie curry, to równie dobrze jak papryka i marchewka, będzie tam pasować kalafior i fasolka szparagowa. Możecie też dodać wszystkie te warzywa. Będzie bardziej różnorodnie i kolorowo. Poziom zaawansowania: Średni Składniki(...)porcje): ok. 500 g kurczaka 2 paczki ryżu (200 g przed ugotowaniem) 1 duża papryka 2-3 średnie marchewki olej rafinowany/ masło klarowanie (do smażenia) przyprawy: czerwona shoarma, chilli, sól, natka pietruszki Przygotowanie: Na początku marynujemy kurczaka w mieszance oleju (2/3 łyżki), shoarmy (ok. 1,5 łyżeczki) i soli (ok. 0,5 łyżeczki). Chowamy mięso do lodówki i w międzyczasie
Pyszny DuetBardzo lubię pieczone mięso drobiowe. Najczęściej jednak przygotowuję takie pokrojone na kawałki. Kaczkę czy kurczaka w całości dość rzadko i równie rzadko np faszerowaną pierś indyczą. Dzieje się tak nie dlatego, że owego mięsa nie lubię, ale wiąże się to z brakiem doświadczenia i wyczucia temperatury piekarnika, a co za tym idzie lekką obawą przed niedopieczeniem lub przesuszeniem mięsa(...)korzyściach, jakie płyną z posiadania takiego termometru (a baterię można kieeeedyś zakupić w sklepie internetowym;). Co do indyka, to tak przygotowany bardzo nam wszystkim smakował. Nafaszerowany mielonym mięsem z kurczaka i pieczarkami wyszedł wyśmienicie. Był idealnie doprawiony i idealnie upieczony. Nie był surowy, ale co ważne – nie był też zbyt suchy, a wiadomo, że przesuszonego mięsa nikt nie lubi
Smaki Na TalerzuKurczak w kremowym sosie musztardowym Ekspresowa potrawka z kurczaka, to danie zasługuje na uwagę w dni chłodne, deszczowe i zabiegane. Jego niewielka lista składników oraz czas przygotowania sprawi, że talerz szybko się napełni, a podniebienie zadowoli. Zapraszam. Proporcje na 2 osoby: Składniki: 2 filety z kurczaka wysokiej jakości 2 duże szalotki 200 ml śmietany 30% 2 łyżki musztardy dijon
Wino Francja Kuchniaćwiartki kurczaka, 200 g śliwek suszonych, 200 g moreli suszonych, 5 goździków, 2 torebki kardamonu, szczypta cukru, sól, tłuszcz (olej, tłuszcz gęsi, kaczy), 2 łyżki masła, Ćwiartki kurczaka oprószyć solą. W garnku z grubym dnem rozgrzać tłuszcz, obsmażyć na rumiano ćwiartki kurczaka. Zlać tłuszcz. Dodać sparzone śliwki i morele, rozgniecione goździki i kardamon, cukier. Zalać wodą i dusić pod przykryciem(...)miękkości. Doprawić do smaku solą. Gdy kurczak będzie miękki, wyjąć go, a do sosu dodać zimne masło. Wymieszać, zagotować. Zdjąć z ognia. Podawać z ryżem. zastawa
królestwo garówCiebie w domu w niedzielę też jest często kurczak na obiad? Może zamiast smażonych piersi z kurczaka lub pieczonego kurczaka zrobisz... The post Kurczak curry z mleczkiem kokosowym i groszkiem appeared first on Przepisy: zdrowe, bezglutenowe i eksperymentalne - Eksperymentalnie.com
Eksperymentalnie.com