Składniki/4 sztuki: -3 duże tortille pszenne ok. 25 cm śr. z tego przepisu -250 g filetu z kurczaka -2 łyżki oleju roślinnego -1 awokado – opcjonalnie świeża kolendra -limonka – ½ czerwonej papryki – 1 mała sałata rzymska – 1 ząbek czosnku, starty – 1/3 łyżeczki ostrej papryki – 1/2 łyżeczki słodkiej papryki – 1/2 łyżeczki suszonego oregano(...)cebuli sos -1/4 szklanki majonezu -1/2 szklanki gęstej śmietany 12% -1 łyżka soku z cytryny -2 łyżki posiekanego szczypiorku -1 ząbek czosnku, starty Przygotowanie Na początku przygotowujemy kurczaka. Kroimy go w kostkę lub w paski. Doprawiamy solą, pieprzem i mieszanką przypraw. Smażyć na rozgrzanej patelni ok. 5 minut. Paprykę i sałatę umyć. Paprykę kroimy w cienkie paseczki. Następnie
I LOVE LIFESzybki, prosty i smaczny obiad, idealny gdy późno wracamy z pracy lub szkoły. Jego przygotowanie nie zajmie Wam dużo czasu - szczególnie gdy dzień wcześniej pokroicie i zamarynujecie kurczaka. W kolejnym dniu wystarczy go podsmażyć na maśle, a następnie chwilę pogotować w śmietance z gorgonzolą i czerwoną soczewicą. Dobrze smakuje z ryżem, ziemniaczkami lub makaronem. Można podać z surówką(...)pomidora z cebulką. SKŁADNIKI / 2-3 PORCJE 2 małe piersi kurczaka (2x150 g) 25 g masła 1 łyżka oleju 2 ząbki czosnku 1/4 szklanki czerwonej soczewicy 1/2 szklanki bulionu lub wody 1/2 szklanki śmietany 30% 50 g gorgonzoli 1 łyżka soku z cytryny sól, świeżo zmielony czarny pieprz 6 pomidorków koktajlowych 1 łyżka posiekanego szczypiorku WYKONANIE Pierś kurczaka oczyszczamy
cool and mintyPyszny pomysł na domowy obiad. Uwielbiam robić wszelkiego rodzaju rolady z ciekawym wnętrzem. Tak podane mięso będzie pięknie prezentowało się na domowych imprezach. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Czosnek granulowany 100 g wędzonego boczku w plastrach ½ główki brokułu 50 g żółtego sera Sól Pieprz Olej do skropienia Brokuł dzielimy na małe różyczki, gotujemy do miękkości w osolonej(...)wodzie. Odcedzamy. Filet z kurczaka kroimy na płaty, rozbijamy tłuczkiem. Mięso układamy na kształt prostokąta. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka, czosnkiem granulowanym, solą i pieprzem. Na mięsie układamy połowę wędzonego boczku, starty żółty ser oraz rozgnieciony brokuł. Brokuł przyprawiamy solą i pieprzem. Mięso zwijamy w ciasny rulon. Na wierchu rozkładamy plastry boczku. Roladkę układamy na foli aluminiowej, skrapiamy olejem. Folię
VioletoweKucharzenieTajska zupa z kurczakiem, papryką, marchewką i boczniakami (lub innymi grzybami, np. pieczarkami, czy mun). Doprawiona czosnkiem, kolendrą i opcjonalnie także pastą tamaryndową, którą w razie potrzeb możecie zastąpić odrobiną soku z limonki. Zagęszczona i złagodzona mleczkiem kokosowym. Podana z makaronem ryżowym, świeżą kolendrą i papryczką chili . Bogata w smaku, wyrazista, sycąca i rozgrzewająca. Idealna na chłodne zimowe wieczory(...)PORCJE 50 g makaronu ryżowego 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oleju kokosowego 1 pełna łyżka pasty curry / użyłam TAKIEJ 1 łyżeczka pasty tamaryndowej / można pominąć 1 pierś kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/2 czerwonej papryki 1 marchewka 150 g boczniaków 1 l gorącego bulionu lub wody z sosem sojowym 1 łyżka sosu rybnego 200 ml mleczka kokosowego sól
cool and mintysosy, warzywa i makaron, to prosta propozycja niewątpliwie jest dla Was. Ja w swojej lodówce zawsze mam zapas zarówno świeżych, jak i mrożonych warzyw. Spróbujcie. Składniki: 2 piersi z kurczaka 1 opakowanie mieszanki warzyw na patelnię (u mnie marchew, zielona fasolka, brokuł, grzyby) kawałek masła – około 60 g przyprawa do kurczaka (najlepiej złocista) mała łyżeczka słodkiej czerwonej papryki świeżo(...)mała cebula ulubiony makaron – u mnie zwijka Makarony Babuni EkoMak Przygotowanie: Drobno pokrojoną cebulę chwilę podsmażamy na odrobinie masła, następnie dodajemy resztę masła i pokrojone piersi z kurczaka. Całość doprawiamy po wierzchu przyprawą do kurczaka i słodką czerwoną papryką. Chwilę smażymy, co jakiś czas mieszając. Następnie dodajemy warzywa na patelnię i chwilę smażymy. Po czym całość dusimy pod przykryciem
Słodkie okruszkirutyny ziemniaczanej na rzecz kaszy! Niepalona kasza gryczana ma łagodny orzechowy smak, a ugotowana w odpowiedni sposób jest sypka i pyszna. Dodajemy do niej pyszny sos z piersi kurczaka i szpinaku i jesteśmy w niebie! :) Potrzebujemy: 1 łyżka oliwy 1 cebula 1 ząbek czosnku 100 g kaszy gryczanej , u mnie ze sklepu BioIndygo 3/4 szklanki wrzątku(...)piersi z kurczaka 100 g szpinaku 1 łyżeczki suszonego oregano 2 łyżki sosu sojowego 200 ml śmietanki 30% sól, pieprz natka pietruszki Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy. Dodajemy do niej pokrojoną w kostkę cebulkę oraz drobno posiekany czosnek. Chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy pierś z kurczaka pokrojoną w kostkę, doprawiamy suszonym oregano. Podsmażamy całość do momentu, aż mięso
MamaOskarkaszybki i pyszny obiad. Mięso jest delikatne i lekkostrawne. Można je podać nawet bardzo małym dzieciom. Bitki świetnie smakują zarówno z ziemniakami jak i z kaszą. podwójna pierś z kurczaka ok. 0,5 l wywaru warzywnego ok. 2-3 łyżek mąki sól pieprz 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Pierś kurczaka kroimy w grube plastry w poprzek. Każdy kawałek rozbijamy(...)delikatnie tłuczkiem. Posypujemy mięso solą i pieprzem, a następnie panierujemy w mące. Kurczaka podsmażamy z obu stron na rozgrzanym oleju. Mięso przekładamy do garnka i zalewamy wywarem warzywnym, tak by je przykrył. Dodajemy łyżeczkę majeranku. Zagotowujemy i dusimy przez około 20 minut, aż mięso będzie miękkie. Na koniec doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Mąka w której panierowane było mięso
Dieta bez mlekaKubie, na Dominikanie w Meksyku a także Hiszpanii . Różnią się nieco ciastem , farszem i sposobem przygotowania . Empanadas mogą być smażone lub pieczone . Moja wersja jest smażona z farszem z kurczaka i pieczarek , najbliżej im chyba do wersji meksykańskiej Cóż takie malutkie pierożki , a takie światowe Polecam są naprawdę pyszne i wcale nie trudniejsze niż nasze krajowe Składniki : ciasto : 2 szklanki(...)mąki pszennej gorąca woda 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka oleju farsz : 2 szklanki mięsa z pieczonego lub gotowanego kurczaka , bez kości 1 cebula 2 ząbki czosnku 4-5 pieczarek 2 papryczki jalapeno , czerwona i zielona 150 ml słodkiej gęstej śmietany 2 łyżki masła sól , pieprz do smaku dodatkowo olej rzepakowy do smażenia Mąkę , olej , sól umieszczamy w maszynie
Ogrodnik w podróżyDzień dobry :-) Poniedziałek zaczynamy od propozycji na szybki obiad. Tym razem kurczak w ziołach i papryce podsmażony na patelni grillowej, do tego kuskus z suszonym pomidorem, żurawiną i miętą. Wyszło bardzo smacznie i lekko :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki na 4 porcje: 3 większe filety z kurczaka 250 g kaszy kuskus suszone pomidory w oleju z ziołami(...)szklanki żurawiny świeże listki mięty oregano bazylia słodka papryka sól pieprz olej do smażenia 1. Filety z kurczaka przekrawamy w poziomie na pół, żeby wyszły nam z jednego fileta dwa cieńsze. W miseczce mieszamy odrobinę oleju/oliwy dodajemy oregano, bazylię, sól, pieprz i słodka paprykę, mieszamy i zanurzamy w takiej marynacie nasze filety. Rozgrzewamy patelnię grillową i smażymy filety. 2. Kuskus
kruche babeczkiMięso z kurczaka można przygotować na wiele sposobów, dzisiaj przepis na udka kurczaka w ketchupie i panierce. Pyszne, bardzo aromatyczne i soczyste mięska są idealne na obiad dla całej rodziny, również na imprezy i większe spotkania. SKŁADNIKI : 5-7 udek z kurczaka 1 szklanka ostrego ketchupu 1 łyżka soli 1 łyżka pieprzu 1 łyżka słodkiej papryki(...)PRZYGOTOWANIE : Udka myjemy, przecinamy na pół. Do Dużej miski wlewamy ketchup, dodajemy całe przyprawy i mieszamy. Wkładamy mięso i dokładnie mieszamy aż pokryje kawałki kurczaka. Zostawiamy na 2-3 godziny aby przeszło przyprawami. Udka panierujmy w rozmąconych jajkach i bułce tartej. Układamy na blaszce i pieczemy w piekarniku 45 minut w temperaturze około 180 % C. Pod koniec pieczenia obracamy
Kulinarne Fantazje Marioliktórego nie da się nie lubić. Tym razem przygotowałam ją w wersji "na zielono". Przepyszny zielony groszek, cięta fasolka szparagowa, myślę że w sezonie byłoby jeszcze lepiej, pierś z kurczaka, która nie zaburza koloru, bo jest biała, jaja plus domowy majonez , bo takiego tutaj użyłam i jest po prostu bosko! Potrzebujemy: 1 opakowanie 500 g makaronu kokardki Makarony Babuni(...)pojedyncza pierś z kurczaka 1 puszka fasolki szparagowej (lub równowartość świeżej, ugotowanej, pokrojonej na 3 kawałki) 4 ugotowane na twardo jaja 1/2 puszki zielonego groszku 6 łyżek majonezu 1/2 pęczka natki pietruszki sól, pieprz 2 łyżki oliwy Pierś z kurczaka smażymy z obydwu stron na oliwie lekko oprószając mięso solą i pieprzem. Po obróbce termicznej pierś odstawiamy do ostygnięcia. Następnie
MamaOskarkaudka w sosie, polecam także moje udka z pieczarkami i papryką w słodkim sosie winnym lub w sosie satay. Wszystkie obłędne, zapraszam! Scroll down for recipe in English Udka kurczaka w sosie z powidłami i cebulą (6 porcji) Składniki: 6 udek z kurczaka, podzielonych na pałki i podudzia olej do smażenia 2 cebule, pokrojone w kostkę 2 ząbki czosnku, drobno(...)szklanki powideł śliwkowych 1/2 szklanki keczupu 3/4 szklanki wody 2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka octu 1 łyżka pikantnego sosu (chilli, tabasco…) sól, pieprz papryka czerwona słodka Przygotowanie: Natrzyj kurczaka porządnie solą, pieprzem i papryką, obsmaż na dużej patelni na odrobinie oleju do zarumienienia z każdej strony i przełóż mięso do większego naczynia do zapiekania. Do tej samej patelni dodaj
karmelowymiodowo-czosnkowy (do kurczaka lub sałatek). Dziś polecam Wam kolejny pyszny sos idealny do chrupiących kawałków kurczaka lub do sałatek. Przygotowanie takiego sosu zajmie Wam dosłownie chwilę. Spróbujcie. P.s. Przepis na pyszne chrupiące kęski z kurczaka znajdziecie tutaj Składniki: 2 łyżki majonezu 1 ząbek czosnku 1 płaska łyżka musztardy (w zależności od tego jaką użyjecie sos będzie miał inny smak(...)oczkach do miseczki. Do czosnku dodajemy płynny miód, majonez i musztardę. Całość doprawiamy do smaku czarnym mielonym pieprzem. Dokładnie mieszamy składniki. Tak przygotowany sos najlepiej smakuje z chrupiącymi kawałkami kurczaka lub jako dodatek do sałatek. Smacznego
Słodkie okruszkiMoja ulubiona warstwowa sałatka z kapusty pekińskiej, smażonego fileta z kurczaka z serem feta i sosem czosnkowym, posypana prażonymi migdałami robi furorę na domowych przyjęciach. Polecam, smaki idealnie się komponują, najlepsza po 2 godzinnym chłodzeniu w lodówce. Składniki: ½ kapusty pekińskiej, 4 pomidory, ½ czerwonej cebuli ½ kg fileta z kurczaka, 1 łyżka oleju 1 łyżka przyprawy do grosa(...)feta 10 dag płatków migdałowych. Sos czosnkowy: ½ szklanki majonezu 2 czubate łyżki śmietany 18% lub jogurtu greckiego 4 ząbki czosnku, sól, pieprz do smaku Sposób przygotowania: Mięso z kurczaka pokroić w drobną kostkę. Włożyć do szklanej miski. Obsypać przyprawą do gyrosa, wlać łyżkę oleju, dokładnie wymieszać, włożyć na godzinę do lodówki aby mięso naszło przyprawami. Przełożyć
Wanilia i KardamonUwielbiam dania jednogarnkowe - szczególnie jesienią i zimą - są pyszne, sycące i rozgrzewające. W środku sezonu dyniowego zapraszam na a'la leczo z dynią, soczewicą i kurczakiem (ten ostatni składnik można pominąć kiedy mamy ochotę na wersję wege :)) SKŁADNIKI (na 4 porcje) 1 biała cebula 1 większa pierś kurczaka 2 papryki czerwone 1 większa cukinia ok. 400 g 1/2 szklanki(...)dyni - u mnie hokkaido 1 puszka pomidorów krojonych 2 łyżki przecieru pomidorowego szklanka gorącej wody sól, pieprz, słodka papryka, tymianek 3 łyżki oliwy z oliwek PRZYGOTOWANIE Warzywa i kurczaka kroimy w kostkę - cebulę drobno, resztę w większą :) Na oliwie szklimy cebulę, dorzucamy kurczaka, doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na złoto. Wsypujemy soczewicę i dolewamy wodę. Następnie dodajemy
Moje Kuchenne Rewelacje