tarta - 42848 przepisów (strona:611/2857)

JOGURTOWE PIEROGI Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 182

Pierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z

Kuchnia MagdaLeny
wigilijne placki z brukwi, ziemniaków ze śledziem w śmietanie... 147

sztuk większe, cebula 3 sztuki, ząbki czosnku 4 sztuki, jajka 2 sztuki, pieprz czarny mielony 3/4 łyżeczki, majeranek 2 łyżki, sól 1,5 łyżeczki, mąka pszenna 2 łyżki, tarta bułka 2 łyżki, smalec gęsi lub wieprzowy do smażenia - ile potrzeba śledzie matiasy 4 sztuki, duże, cebula 1 sztuka, cukier 1 łyżka, ocet 3/4 łyżeczki, pieprz czarny mielony(...)dodać jajka "M", sól, pieprz, majeranek, ziemniaki niech dobrze odciekną. Wodę z ziemniaków delikatnie wylać i osad mąki ziemniaczanej dodać do brukwi z ziemniakami. Do masy dodać mąkę pszenną, tartą bułkę, wymieszać wszystko, Na gorącym smalcu z gęsi smażyć nie duże, nie grube placki na rumiano z każdej strony. Śledzie w oleju pokroić drobno w kostkę, cebulę drobno

W Mojej Kuchni Lubię
Świąteczna babka makowa 105

drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: ok. 800g masy makowej z puszki Dodatkowo: Tłuszcz do wysmarowania foremek (masło lub margaryna) bułka tarta do posypania foremek lukier do polania makowców     *** Masło roztapiamy i studzimy. Mąkę mieszamy z suchymi drożdżami, dodajemy cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto(...)rozwałkowujemy na kształt prostokąta *** *** Na każdym cieście rozsmarowujemy równomiernie po połowie masy makowej *** *** Tak przygotowane ciasta zwijamy w rulony *** *** Foremkę do babki lub keksówki smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Zwinięte rulony układamy w foremkach i zostawiamy w ciepłym miejscu na około 15 minut *** *** Pieczemy w temperaturze 200’C przez około 35 minut *** *** Gdy babka całkowicie wystygnie polewamy

Blog z Apetytem
KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI 128

Kulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego

Kuchnia MagdaLeny
Krokiety orzechowe 202

kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy są jeszcze ciepłe obieramy je ze skórki i ubijamy(...)orzechy, 2 jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Gdyby masa na krokiety była zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Teraz łyżką nabieramy porcje masy i formujemy z niej podłużne paluszki. Można też robić okrągłe kotleciki . Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze

Korniszonki
Krokiety orzechowe 171

kolacji wigilijnej. Ale krokieciki orzechowo-ziemniaczane warto przygotować nie tylko w Wigilię. Składniki na krokiety orzechowe 30 dag ziemniaków 15 dag zmielonych orzechów włoskich 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Ziemniaki myjemy i gotujemy w mundurkach. Gdy są jeszcze ciepłe obieramy je ze skórki i ubijamy(...)orzechy, 2 jajka i wszystko dokładnie wyrabiamy. Na koniec dosypujemy natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Gdyby masa na krokiety była zbyt rzadka można dodać trochę bułki tartej. Teraz łyżką nabieramy porcje masy i formujemy z niej podłużne paluszki. Można też robić okrągłe kotleciki . Krokiety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na złoty kolor na dobrze

Gotujemy i jemy
FANTAZJA CZEKOLADOWO-MAKOWA 182

Ciasta z makiem to nieodłączny element świąt Bożego Narodzenia, dlatego przygotowałam kolejną propozycję... Ciasto Fantazja to połączenie kakaowego biszkoptu z maślaną masą makową z dodatkiem powideł

Kuchnia MagdaLeny
SCHAB PIECZONY W MAŚLANCE Z CEBULĄ 189

Domowa wędlina - schab pieczony w maślance z dodatkiem cebuli oraz czosnku. Tak przygotowany schab jest delikatny i soczysty, a przede wszystkim naturalny - bez konserwantów i zbędnych

Kuchnia MagdaLeny
BISZKOPTOWA ROLADA MAKOWA 200

Rolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie

Kuchnia MagdaLeny
ŚLEDZIE W ŚMIETANIE 420

Śledź w śmietanie to klasyka kuchni polskiej, która pojawia się na stole wigilijnym. Występują różne wersje tej potrawy, ale najczęściej można spotkać śledzie z dodatkiem cebuli

Kuchnia MagdaLeny
Pasztet w żurawinowo - malinowej galarecie 152

ziaren ziela angielskiego 4 listki laurowe 2 marchewki 1 pietruszka 2 ząbki czosnku 2 cebule 2 jajka 1 szklanka mleka 1 kajzerka gałka muszkatołowa sól pieprz oliwa bułka tarta do wysmarowania formy Galaretka 150g suszonej żurawiny 1 szklanka malin w syropie 1 szklanka czerwonego półsłodkiego wina 1 szklanka wody 2 łyżki żelatyny Wykonanie: 1. Karkówkę i wołowinę pokroić(...)zmielić maszynką do mielenia. Do zmielonej masy dodać żółtka, ubite białka, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie wymieszać i przełożyć do keksówki wysmarowanej oliwą i posypaną bułką tartą o wymiarach 8 x 28 cm. 4. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 60 minut, a następnie wystudzić. 5. Galaretka Do garnka wrzucić żurawinę, dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
NIEMIECKIE PIERNICZKI 137

Lebkuchen czyli tradycyjne niemieckie pierniczki, wypiekane z okazji świąt Bożego Narodzenia. W samych Niemczech jest wiele wersji tych ciasteczek. Są jedyne w swoim rodzaju, gdyż zawierają

Kuchnia MagdaLeny
TORT PIERNIKOWY Z MARCEPANEM 180

Świąteczny tort piernikowy z masą marcepanową oraz żurawiną. Składa się z trzech piernikowych blatów biszkoptowych, przełożonych konfiturą żurawinową oraz masą z serka mascarpone, kremówki i marcepanu

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka z migdałami 121

szklanki posiekanych migdałów 3/4 szklanki cukru pudru 1 kostka margaryny 1 jajko 2 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki kwaśnej śmietany 18% tłuszcz i bułka tarta do blachy cukier puder do posypania (ewentualnie lukier) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić na kawałki. Włożyć do garnka, dodać cukier i cukier waniliowy(...)śmietanę. Szybko zagnieść jednolite ciasto, podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na około 15-20 minut. 4. Blachę wysmarować tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Jeden kawałek ciasta cienko rozwałkować i wylepić nim spód i brzegi blachy. Na cieście równomiernie rozsmarować masę bananowo-jabłkową. Rozwałkować drugi kawałek ciasta i przykryć nim masę, zlepić dokładnie

Danka Pichci