tarta - 42848 przepisów (strona:603/2857)

Rolada szpinakowa z cytrynowym serem 150

Rolada szpinakowa na słodko... z masą sernikową o smaku cytrynowym. Ciasto biszkoptowe o pięknym, zielonym kolorze z dodatkiem rozmrożonego i rozdrobnionego szpinaku, nadziane masą serową z

Kuchnia MagdaLeny
Leczo z makaronem (z piekarnika) 146

Danie jednogarnkowe... leczo z makaronem w formie zapiekanki makaronowej, pieczone w piekarniku. Składa się ono z papryki, cukinii, cebuli, pomidorów z puszki, kiełbasy oraz dowolnego makaronu

Kuchnia MagdaLeny
Domowe pastel de nata, czyli tarty z żółtek 102

jest absolutnie najbardziej czarujący deser na świecie. Jego historia, prostota, smak i ranga w Portugalii sprawiają, że musicie spróbować pastel de nata. To mini-tarty z budyniem robionym z żółtek. Można je przygotować w domu! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); POTRZEBUJEMY 400g gotowego ciasta francuskiego 300g cukru 6 żółtek i 2 całe jaja 500ml mleka 2 łyżki mąki 100ml wody(...)podaniem i posypać cukrem pudrem z cynamonem. Klasycznie w Portugalii je się pastel de nata, popijając deser zwykłym espresso. Smacznego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Artykuł Domowe pastel de nata, czyli tarty z żółtek pochodzi z serwisu Fleksitarianizm.pl

Fleksitarianizm.pl
Kotlety schabowe 225

strony świeżo zmielonym pieprzem i solą. Przygotuj trzy głębokie talerze, w których będziesz panierował mięso. Do pierwszego talerza wsyp 1 łyżkę mąki pszennej, do drugiego talerza 4 łyżki bułki tartej, a do trzeciego talerza wbij jajko, które roztrzep trzepaczką rózgową. Panierowanie kotletów schabowych Zacznij panierować kotlety, według kolejności: najpierw w mące, później w roztrzepanym jajku i na końcu(...)bułce tartej. Pamiętaj, aby dokładnie panierować mięso z jednej i z drugiej strony! Tak przygotowane kotlety schabowe możesz zacząć smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Tradycyjne kotlety schabowe smaży się na smalcu – i w taki sposób zawsze obrumieniam swoje kotlety. Natomiast zamiennie możesz użyć oleju rzepakowego do smażenia. Proporcje smalcu lub oleju masz podane na samej górze przepisu w składnikach

ugotuj-przepis.pl
Bułki pszenno-gryczane 141

Domowe bułki przygotowane na suchych drożdżach, z mąki pszennej wymieszanej z mąką gryczaną, z dodatkiem masła. Pyszne! Chrupiące z zewnątrz, z mięciutkim wnętrzem. Ich przygotowanie jes

Kuchnia MagdaLeny
Wielkanocne ciasto z daktylami i płatkami migdałowymi 172

półtorej szklanki mąki tortowej pół szklanki kaszy manny 10 dag suszonych daktyli od HELIO 2 łyżki płatków migdałowych od HELIO Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania foremki bułka tarta do oprószenia foremki Wykonanie pysznego ciasta: 1. Ciasto: Jajka wbijamy do miski, wsypujemy oba cukry i miksujemy na puszystą masę, wlewamy olej, dodajemy jogurt naturalny i miksujemy. Wsypujemy mąkę(...)dokładnie miksujemy. Na koniec dodajemy pokrojone daktyle i mieszamy. 2. Do pieczenia: Ciasto przekładamy do okrągłej foremki o średnicy około 20 cm posmarowanej masłem lub margaryną i oproszonej bułką tartą. Wierzch posypujemy płatkami migdałowymi. 3. Pieczenie: Ciasto pieczemy do ładnego zrumienienia się przez około 45-50 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone. Upieczone

Izabelawkuchni
Wielkanocna babka z masą kukułkową 190

łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki śmietany 18 % 1 łyżeczka cukru waniliowego 20 dag  masy krówkowej kukułka od HELIO Dodatkowo: masło lub margaryna do posmarowania formy bułka tarta do oprószenia formy Wykonanie pysznej babki wielkanocnej: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrami na puszystą masę, stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy(...)dodajemy masę krówkową, białka i śmietanę, ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia i dokładnie ucieramy. 2. Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem lub margaryną i oprószamy bułką tartą. Przekładamy do niej ciasto. 3. Babkę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 45-50 minut do suchego patyczka. Jeszcze ciepłą wyjmujemy z formy. 4. Babkę studzimy, kroimy

Izabelawkuchni
Tort czekoladowy wygodny 129

cukru, 250 g masła, 120 ml wody, 3 łyżki kakao, 4 jajka, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 360 g mąki krupczatki, masło do wysmarowania formy, bułkę tartą do wysypania formy, Wodę wlać do garnuszka, dodać cukier, masło i kakao. Zagotować. Odlać 2/3 szklanki ugotowanej masy - będzie z niej polewa. Gdy pozostała(...)masa przestygnie ucierać ją, dodając żółtka oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Wymieszać białka z masą. Przełożyć do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 50 – 60 minut. Gdy ciasto ostygnie polać go polewą, masą czekoladową z tej odstawionej w szklance

królestwo garów
Filety z piersi z kurczaka w sezamie 155

obiad planowałam kotlety, skończyła mi się jednak bułka tarta, a miałam za mało czerstwego pieczywa, aby je zetrzeć. A że potrzeba matką wynalazku postanowiłam zastąpić bułkę tartą sezamem. Genialne w swej prostocie 😄 Filety z piersi z kurczaka w sezamie - przepis na 4 porcje Do przygotowania filetów będziesz potrzebować: 2 piersi z kurczaka, jajko, sezam, 2 łyżki

Z notatnika dietetyka
Babunie serowe 138

do jej posypania. Wszystkie składniki miksujemy dokładnie. Masa powinna być gładka i mieć konsystencję maślanki. Formę na babeczki smarujemy tłuszczem i posypujemy kaszą manną lub drobną bułką tartą. Do tak przygotowany foremek przelewamy masę. Wylewamy do pełnej wysokości. Babeczki podczas pieczenia delikatnie uniosą się, ale po ostygnięciu opadną. Pieczemy ok. 25 minut

Kucharzyca
Polędwiczki drobiowe panierowane 100

pierś kurczaka - 1 szt mąka pszenna - 2 łyżki bułka tarta - 2 łyżki płatki kukurydziane zmielone - 2 łyżki jajko - 1 szt sól -szczypta pieprz cayenne - szczypta papryka słodka - 1/2 łyżeczki olej(...)umyta i oczyszczoną pierś dzielimy pod skosem na paski. przyprawiamy mieszanką z soli, pieprzu i papryki. na jednym talerzu roztrzepujemy jajko, na drugi wsypujemy mąkę, bułkę tartą i zmielone płatki kukurydziane, dobrze razem mieszamy, można dodać jeszcze szczyptę słodkiej papryki. na patelni rozgrzewamy olej kawałki piersi panierujemy w suchej panierce, w jajku i ponownie

przepisy- Milki
Jajka faszerowane w całości 152

ugotowanych na twardo , kopiasta łyżka posiekanego szczypiorku, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 łyżki roztopionego masła, sól, pieprz, 2 surowe białka, mąka pszenna, spora garść bułki tartej, spora garść tartego twardego sera typu parmezan, tłuszcz do głębokiego smażenia, Jajka obrać ze skorupek. Ściąć wierzchołek jajka. Przy pomocy końcówki małej łyżeczki wybrać żółtko. Wybrane żółtka wymieszać z zieleniną. Dodać roztopione(...)masło, doprawić solą i pieprzem. Nadzieniem wypełnić jajka (najłatwiej przy pomocy rękawa cukierniczego), przykryć ściętym wierzchołkiem. Jajka obtaczać w mące, rozbełtanym białku i w mieszance bułki tartej z parmezanem. Smażyć jajka w głębokim tłuszczu

królestwo garów
PULPECIKI Z INDYKA Z MAKARONEM ORZO I SOSEM JOGURTOWYM 121

polecam. Spróbujcie! SKŁADNIKI: ( dla 3 osób ) * zmielony udziec z indyka – 750 g * cebula biała – 2 szt * jajko L – 2 szt * czosnek – 3 ząbki * bułka tarta – 4 łyżki * sól * pieprz * świeży koperek DODATKOWO: * makaron orzo(...)jogurt grecki * sól, pieprz * czosnek * koper SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: PULPECIKI: Cebulę siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Mięso mielone mieszamy z cebulą i czosnkiem, dodajemy sól, pieprz, posiekamy koper i bułkę tartą. Wbijamy jajka – wyrabiamy bardzo dokładnie na elastyczną, dobrze formującą się masę. Formujemy pulpeciki. Układamy obok siebie na blasze wyłożonej papierem. Pieczemy ok. 40 minut w 180C ( obracamy

Ostra na Słodko