Pesto bazyliowe 125suchej patelni uprażyć orzeszki pini. W moździerzu utrzeć bazylię z orzeszkami i czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę. Ilość oliwy zależy od rodzaju konsystencji jaką chcecie uzyskać. Na koniec dodać tarty parmezan i ewentualnie doprawić szczyptą soli. Link do przepisu z użyciem właśnie tego pesto: http://kuchniawedwoje.pl/mini-pizza-w-4-smakach-wersja-ii/ Krok po kroku: 1. Podprażyć orzechy piniowe 2. Zmiażdżyć bazylię, czosnek
KuchniaWeDwoje.pl
Flammkuchen 142Flammkuchen jest to tarta na cienkim pierogowym cieście z dodatkiem boczku, cebuli oraz śmietany. Flammkuchen to typowe wiejskie danie z regiony Francji. Ta potrawa jest również znana w Niemczech i to właśnie tam odkrył ją mój mąż. Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 3 porcje Składniki: Ciasto: 250 g mąki ½ szklanki wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatki
KuchniaWeDwoje.pl
Mini pizza w 4 smakach (część III) 134patelni uprażyć orzechy włoskie. W moździerzu (lub blenderze) utrzeć rukolę z orzechami i czosnkiem, dolewając stopniowo oliwę. Ilość oliwy zależy od rodzaju konsystencji jaką chcecie uzyskać. Na koniec dodać tarty parmezan i ewentualnie doprawić szczyptą soli. Wersja z boczkiem: Boczek pokroić w kostkę, a cebulę posiekać. Smażyć boczek i cebulę na patelni, do czasu aż tłuszcz z boczku
KuchniaWeDwoje.pl
Puree z dyni 116najlepiej wcześniej podzielić puree na wygodne porcje – po 1 szklance) UPDATE: Nie należy takiej dyni pasteryzować w słoikach. Takie Puree z dyni można wykorzystać do zrobienia: ciasta, babeczek, tarty, zupy, placuszków. Krok po kroku: 1. Pokroić dynię w cwiartki 2. Wydrażyć środek dyni za pomocą łyżki 3 Upiec dynię w 180 stopniach 4. Opcjonalnie pozbyć się skóry
KuchniaWeDwoje.pl
Kiszona cukinia 114Ilość porcji: 6 słoików 0,6 l Składniki: 2,1 kg cukinii (1,7 kg po obraniu) 2,5 litry wody 3 łyżki soli 180 g chrzanu (korzeń lub tarty) koper Przygotowanie kiszonej cukinii: Umyj słoiki i wyparz je wkładając na kilka minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Przygotuj zalewę: zagotuj wodę i rozpuść w niej
KuchniaWeDwoje.pl
Mazurek serowy z kremem czekoladowym z whisky 121Masę serową delikatnie wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia, sparzonymi i osuszonymi rodzynkami oraz wcześniej ubitymi białkami. Blaszkę (forma 24 cm x 37 cm) wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Masę rozprowadzić po formie i piec w piekarniku przez około 40 minut w 180 stopniach. Wystudzić. W międzyczasie przygotować krem czekoladowy z whisky: Śmietankę wymieszać i zagotować
KuchniaWeDwoje.pl
Polędwiczki z kurczaka pieczone z ziemniakami 176minimum 30 minut do lodówki. Ziemniaki obieramy, kroimy w ósemki i gotujemy w lekko osolonej wodzie (1 łyżeczka soli) przez 12 minut. Ziemniaki przekładamy na blaszkę (u mnie do tarty, ale może być dowolne naczynie żaroodporne), posypujemy przyprawą i skrapiamy delikatnie olejem rzepakowym. Na blaszkę z ziemniakami wykładamy polędwiczki (tak by nie leżały na ziemniakach). I odstawiamy wszystko
Słodkie okruszki
Ryż smażony z kimchi 133wisienką na torcie". Polecam Wam gorąco to danie. Składniki: 1 szklanka ryżu 400 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 cebula, drobno pokrojona 1 marchew, pokrojona w słupki lub tarta 2 ząbki czosnku, drobno posiekane słoik kimchi (około 200 g) 2 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 3-4 jajka szczypior i czarny sezam Przygotowanie: Ryż gotujemy
Smakowity Blog Kulinarny
Sezonowa szarlotka z rabarbarem i bezą 130stopić w rondelku, dodać do niego olej, wodę, cukier i sól. Całość zagotować. Zestawić z ognia i powoli wsypać mąkę energicznie mieszając. Gorące jeszcze ciasto przenieść do formy do tarty i rozprowadzić drewnianą łyżką lub szpatułką. Jak trochę przestygnie można podociskać palcami. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC na 15 minut. Podpieczone ciasto wyjąć i wystudzić. Zimny
Dietolog
Kruche ciasto ze śliwkami 118międzyczasie można przygotować śliwki i pozostałe składniki. Piekarnik nagrzać do temeretury 225 stopni Celsjusza. Wyjąć z lodówki schłodzone ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim niską formę do tarty (moja ma średnicę 28 cm). Na dnie ułożyć śliwki przecięciem do dołu i wstawić do piekarnika na 10 minut. W międzyczasie przygotować zalewę śmietanową – połączyć za pomocą rózgi
Dietolog
Szarlotka z pianką i kruszonką dla diabetyka 164dodać do ciasta i wyrobić z dodatkiem łyżki śmietany na zwarte ciasto. Uformować z ciasta kulę lub wałek. Przeciąć i rozwałkować 2/3 ciasta. Rozwałkowane ciasto przełożyć na formę do tarty o średnicy 24cm (jeśli się przerwie, można śmiało dokleić). Na wyłożony ciastem spód wysypać mąkę ziemniaczaną (lub skrobię), płatki migdałowe i ułożyć pokrojone w plasterki jabłka. Owoce oprószyć
Dietolog
Ciasto drożdżowe na mące orkiszowej 154oprószonej mąką miski i pozostawić przykryte ściereczką do podwojenia objętości, na około 1,5 h. Przygotować formę - wyścielić ją papierem do pieczenia lub wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Jabłka pokroić na plasterki. Wyrośnięte ciasto odgazować i przełożyć do formy, na wierzchu ułożyć plasterki jabłka. Pozostawić do napuszenia na 30 min. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego
Kocham..lubię..gotuję..
Tortellini w sosie pomidorowym 139suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1/2 łyżeczki roztartego w dłoniach suszonego tymianku około 3/4 szklanki bulionu lub wody sól, pieprz i cukier do smaku oliwa z oliwek dodatkowo: tarty parmezan, grana padano, ricotta lub inny ulubiony świeża bazylia, natka pietruszki sezam Przepis na tortellini w sosie pomidorowym: Krok 1. Tortellini ugotować al'dente, odcedzić i trzymać
Moja Książka Kucharska
Scones bananowe - super proste... 128kilka minut w nagrzanym piekaniku. Wrzuć mąkę, proszek do pieczenia i cynamon do sporej miski. Dobrze wymieszaj. Dodaj masło i rozetrzyj palcami, do czasu, aż całość będzie przypominać bułkę tartą. Rozgnieć banana/y na bardzo gładką masę - potrzebujesz około 150ml (2/3 szklanki), ewentualną brakującą różnicę możesz nadrobić jedną lub dwiema łyżkami mleka. Przelej banany (+mleko) do mieszanki suchych składników
Lejdi of the house
Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami 138Przygotowujemy sos: Masło w rondelku rozgrzewamy, następnie wsypujemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając, podgrzewamy. Sos do smaku doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Sosem zalewamy polędwicę i szparagi. Całość zapiekamy 35 minut w 180°C Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 st1\:*{behavior:url(#ieooui
R'n'G Kitchen