Gnocchi z boczkiem i sosem pomidorowym 181białego wina – 2 ząbki czosnku – pół łyżeczki chilli – 150 g wędzonego boczku – 1 puszka (400 g) krojonych pomidorów z puszki – 6-7 suszonych pomidorów – listki bazylii do podania – tarty parmezan do podania PRZYGOTOWANIE: Boczek okrój na małe kawałki i zacznij smażyć na patelni bez dodawana tłuszczu, wytopisz go sporo z boczku. Czosnek drobno posiekaj. Podsmaż czosnek razem
nietylkopasta.pl
MALINOWA BAJKA Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ 146śmietanę ubijamy dodając pod koniec cukier puder. Żelatynę zalewamy odrobiną wody, podgrzewamy, ale nie gotujemy. Mieszamy z ubitą śmietaną hartując wcześniej. Wyciągamy szybko na schłodzone ciasto ( szybko zastyga! ). Posypujemy tartą czekoladą. Chłodzimy przez noc. Smacznego! The post MALINOWA BAJKA Z KREMEM BUDYNIOWYM I PIANKĄ first appeared on Ostra na Słodko - blog kulinarny
Ostra na Słodko
Makaron z groszkiem i pancettą 135spore szalotki 100g pancetty pęczek pietruszki 250ml bulionu (u mnie wołowy ale można użyć np. warzywnego) oliwa (najlepsza jaką mamy) orzeszek masła sól i pieprz do smaku tarty parmezan do posypania Wykonanie: Groszek, jeśli trzeba, wyłuskać. Pancettę pokroić w kostkę. Szalotki obrać i drobno posiekać. Posiekać pietruszkę; Na patelni rozgrzać chlust oliwy, wrzucić szalotki, pancettę i pietruszkę. Podsmażać
Pasta Po Polsku
Ciasto milky way 147minimalnej mocy. Dodaj przygotowaną mieszankę mąk z kakaem i proszkiem do pieczenia. Zamieszaj dokładnie, krótko, tylko do połączenia składników. Tortownicę wysmaruj masłem lub olejem i obsyp od środka bułką tartą. Możesz też formę wyłożyć papierem do pieczenia. Następnie papier ponownie wysmaruj olejem, ciasto przelej do formy, wyrównaj. Ciasto piecz około 25-30 minut w piekarniku nagrzanym
Zasmakuj Kuchni
Paluchy pizzowe - idealne na kolacje i na każdą imprezę 114sztuk) (szklanka 250 ml) Mąka 500 g Woda szklanka Jajko małe Drożdże 30 g Olej łyżka Cukier 1/2 łyżeczki Sól 1/2 łyżeczki Ketchup kilka łyżek Ser tarty 200 g Zioła prowansalskie Przygotowanie: Do miski rozkruszam drożdże, dodaje letnią wodę i rozpuszczam drożdże w wodzie. Do osobnej miski wsypujemy mąkę, jajko, cukier, sól, olej i drożdże. Wyrabiamy ciasto
Kulinarne przygody
ZAPIEKANKI GYROS NA CIABACIE + FILMIK 116każdą okazję, polecam. SKŁADNIKI : 8 bułek typu ciabata 1 kg piersi z kurczaka przyprawa do gyrosa, słodka papryka masło, 2 ząbki czosnku i sól tarty ser żółty kukurydza z puszki dowolna surówka z kapusty sos czosnkowy, sos barbecure, ketchup PRZYGOTOWANIE : Mięso kroimy w drobną kostkę, przekładamy na patelnię, wlewamy odrobinę oleju
Kulinarne Fantazje Marioli
PIZZA MARGHERITA 105oliwek * pół łyżeczki soli Sos pomidorowy: * 3/4 szklanki passaty pomidorowej * sól do smaku * pieprz czarny mielony do smaku * 1 łyżeczka suszonej bazylii * pół łyżeczki suszonego oregano Dodatkowo: * ser tarty mozzarella Wykonanie: Do miski wsypać drożdże, cukier, wlać letnią wodę, wymieszać. Dodać 2 łyżki mąki, wymieszać. Miskę zakryć ścierką i odstawić na 10- 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować
Zrób to smacznie
Makaron z kurkami i szpinakiem 116łyżki śmietany 18% 30-40 g sera gorgonzola 100 ml białego wytrawnego wina (możesz zastąpić wodą) 2 łyżki masła 2 garści świeżego szpinaku sól i pieprz do smaku tarty parmezan lub grana padano do podania PRZYGOTOWANIE: Makaron ugotuj zgodnie z przepisem na opakowaniu. Pod koniec gotowania odlej trochę wody z gotowania makaronu, przyda się do sosu jeśli używasz
nietylkopasta.pl
Ciasto z herbatą matcha, białą czekoladą i oliwą 114Ubita masa powinna być lekka i kremowa. Nie przerywając miksowania powoli wbijamy jajka, jedno po drugim. Rozgrzewamy piekarnik do 170°C . Foremkę natłuszczamy masłem i obsypujemy mąką lub bułką tartą. Do ubitej masy wsypujemy suche składniki i dodajemy posiekaną czekoladę. Za pomocą drewnianej lub silikonowej szpatułki delikatnie mieszamy, aż wszystkie składniki się połączą. Przelewamy masę na ciasto
Tajemnice Smaku
Crumble śliwkowe 166Oprószamy je cynamonem i dokładnie obtaczamy. Piekarnik włączamy, aby był rozgrzany. W misce rozcieramy mąkę, cukier i masło na kruszonkę. Małą żaroodporną lub ceramiczną foremkę (prostokątną lub taką do tarty) smarujemy cienko masłem. Na dnie układamy śliwki skórką do dołu. Obsypujemy następnie kruszonką, tak aby pokryła szczelnie owoce. Wszystko wkładamy do rozgrzanego piekarnika. Po 20 minutach wierzch kruszonki
Analiza Smaku
Jabłecznik z pianką. 540podzielić na dwie części. Mniejszą i większą. Mniejszą część ciasta zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki żeby się schłodziła. Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Dno i boki wykleić większą częścią ciasta, do 3/4 wysokości. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie powoli dodawać cukier cały czas ubijając
Agusiowe smakołyki
Jak gotować kalafiora? 147ugotować kukurydzę w kolbach . To właśnie cukier sprawia, że te warzywa smakują tak dobrze. Co zrobić z gotowanego kalafiora? Poza zaserwowaniem go do obiadu ugotowanego i posypanego bułką tartą, możesz również ukręcić hummus z kalafiora ! Jest to pyszna pasta, do przygotowania której nie potrzebujesz strączków. Na obiad polecam kotleciki z kalafiora , które w towarzystwie ryżu i sosu koperkowego
Blendman
SZKOLENIE CUKIERNICZE CZ.1 W AKADEMII SWEET DECOR ( 21-22.08 ) 133TUTAJ W OFERCIE KURSU ZNAJDZIEMY M.IN: • CIASTA BAZOWE : biszkopt jasny, biszkopt ciemny, ciasto kruche, ciasto parzone, ciasto drożdżowe, sernik idealny, ciasto bezglutenowe/wegańskie • WYPIEKI NA PODSTAWIE PRZEPISÓW BAZOWYCH: ciasta/torty, tarty, ptysie, drożdżówki, serniki • WYPIEKI Z UŻYCIEM MUSÓW, KREMÓW, ŻELEK • TEMPEROWANIE CZEKOLADY I DEKORACJE NA BAZIE CZEKOLADY – plastry miodu, skały, ziemie • NOWOCZESNE DEKORY: jadalne gąbki, jadalne ziemie, koralowce/tiule • NOWOCZESNE
Ostra na Słodko
Keto chlebek proteinowy z cukinii (Paleo, LowCarb) 141wchodzę już na wyżyny pomysłowości jeśli chodzi o zastosowanie kulinarne cukinii . Mam dostęp do dużych ilości takiej działkowej, ekologicznej, więc korzystam ile wlezie. 😀 Były już placki , zupa , ostatnio tarta z cukinią , teraz pora na słodkości z jej udziałem. Na pewno znacie już brownie z cukinii , a może nawet widzieliście mój przepis na blondie cukiniowe . Tym razem postawiłam natomiast
Modern Cave Girl
Kukurydza gotowana w kolbach z masłem czosnkowym 131sajgonek>>> Pierogi chińskie z wieprzowiną i kapustą pekińską>>> Krewetki z czosnkiem na maśle i białym winie>>> Fasolka szparagowa z bułką tartą>>> Paluchy serowe z ciasta francuskiego>>> Sajgonki z mięsem mielonym i grzybami shiitake>>> Sałatka z grillowaną cukinią, pomidorami i fetą
Moja Książka Kucharska