SZARLOTKA 116miksuj. Ciasto jest delikatne, więc, aby je wyjąć z misy i uformować, trzeba je delikatnie podsypywać mąką. Ciasto podziel na 2 porcje – 1/3 i 2/3. Spód wysyp mocno bułką tartą, na bułkę wyłóż masę jabłkową. Na jabłka wyłóż pianę z białek. Z pozostałego ciasta odrywaj kawałki, wałkuj na ruloniki lub paseczki i wykonaj z nich ozdobną górę. Piecz
Raj dla Podniebienia
Przepis na ciasto czekoladowe - puszyste i wilgotne 120ksylitol. Do mokrych składników wsypujemy suche i szybko mieszamy tylko do połączenia się składników. Ciasto przekładamy do foremki wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Ja upiekłam w tortownicy w formie babki (w środku z dziurką) o średnicy 22cm. Piekarnik nagrzewany na 180 stopni i pieczemy 45 minut lub do tak zwanego
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Biszkopt z kremem czekoladowym. 127Zmiksować na najniższych obrotach miksera tylko do połączenia składników, lub wymieszać łyżką. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Boki nasmarować masłem i posypać bułką tartą. Do tak przygotowanej tortownicy, przełożyć ciasto. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 175 stopni, 25-30 minut. Czas pieczenia może się różnić w zależności od piekarnika
Agusiowe smakołyki
Spaghetti z tuńczykiem i cytryną 146procenty. Ugotowane spaghetti odcedźcie i wrzućcie na patelnię do tuńczyka. Drewnianą łyżą przez minutę wymieszajcie wszystko dokładnie. Możecie dodać bazylię i przed podaniem dosmaczyć świeżym pieprzem i świeżo tartą skórką z cytryny. Il sapore deciso del tonno, la freschezza del limone, l'aroma del basilico in un piatto che porta in tavola la primavera, estate e gioia
Z Kuchni Do Kuchni
Hiszpania do zjedzenia – Bartek Kieżun 107sosu romesko po mnóstwo innych, bardziej lub mniej znanych dań. Jest i mój ulubiony rozdział, w tym przypadku ostatni. To najsłodsza część książki, a do wyboru mamy: ciasteczka migdałowe, tarta z Santiago, sernik z Kraju Basków, torcik czekoladowo-migdałowy, cytrynowe ciasto z oliwą i … to jeszcze nie wszystko! Dla mnie książka Hiszpania do zjedzenia Bartka Kieżuna
Tajemnice Smaku
Fit ciasto missisipi. 152lodówce na 24 h przed przystąpieniem do wykonania bitej śmietany. 2 szklanki orzechów nerkowca namaczamy w wodzie i pozostawiamy na całą noc. Do wykonania ciasta użyłam blachę do tarty o średnicy 25 cm. Wszystkie składniki do wykonania spodu umieszczamy w robocie kuchenny i przetwarzamy do momentu aż uzyskamy kleistą masę. Oczywiście olej kokosowy rozpuszczamy. Blachę wykładamy papierem
Zdrowy Styl Joanny
Szybki piernik z powidłami 135Polewa: 1/3 szklanki śmietanki 30% 100g gorzkiej czekolady 1 łyżka kawy zbożowej Sposób przygotowania: 1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 175*C. Blaszkę jak do keksa posmarować tłuszczem, obsypać bułką tartą, mąką lub otrębami. 2. W garnku i szerokim dnie rozpuścić masło i cukier. Dodać miód, powidła, cynamon, przyprawę do piernika i kakao i podgrzewać jeszcze chwilkę mieszając
Kuchnia domowa Ani
Gwiazda drożdżowa z makiem 150uzyskania jednolitej masy lukrowej. Gotowym lukrem smarujemy upieczoną gwiazdę drożdżową. Gwiazda drożdżowa z makiem Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Strucla makowa – przepis Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls Tarta z lemon curd i bezą – przepis Oponki serowe – przepis Artykuł Gwiazda drożdżowa z makiem pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku
Piernik z wkładką – kuchnia podkarpacka 160dodatkami. Na utarte ciasto wykładamy pianę z białek oraz pozostałą mąkę z dodatkami i delikatnie mieszamy. Przekładamy na foremkę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni C przez około 40 minut. Przygotowanie ciasta na wkładkę: Jabłka obieramy, kroimy w grubą kostkę i przesypujemy 1/4 szklanki cukru. Odstawiamy na godzinę
Trzeci talerz
Strucla makowa – przepis 159złoty kolor. Po upieczeniu strucle smarujemy przygotowanym lukrem oraz posypujemy uprażonymi migdałami, odstawiamy do wystygnięcia. Strucla makowa Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls Tarta z lemon curd i bezą – przepis Szarlotka z bezą i kruszonką Sernik oreo z borówkami i malinami Artykuł Strucla makowa – przepis pochodzi z serwisu Księga Smaku
Księga-Smaku
Tarta na wytrawnie z pomidorami i mozzarellą! 127Pyszny i bardzo prosty pomysł na obiad lub kolację. Tartę na wytrawnie możecie zjeść na obiad na ciepło, na kolację na zimno, zabrać ze sobą do pracy lub na uczulenie, polecam jest pyszna! KURCHE CIASTO NA TARTĘ: - 300 g mąki pszennej - 200 g mąki graham - 2 x jajko prosto z lodówki - łyżka ziemnej wody 200 g zimnego masła(...)między plastry pomidora, około 20 plastrów włoskiego salami i plastry koziego sera wedle uznania. Całość oprósz solą. Piecz około godzinę 180 stopni ( u mnie 52 minuty) Góra- dół Gotową tartę posyp świeżą bazylią
SMYKWKUCHNI
Paszteciki drożdżowe ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami 140ciepłe 1/2 szklanki Cukier łyżeczka Sól łyżeczka Drożdże świeże 15 g Jajko Olej 2 łyżki Farsz: Szpinak świeży paczka 200 g Pomidory suszone w oleju 4-5 sztuk Ser tarty 100 g Cebula mała Czosnek 2 ząbki Dodatkowo: Jajko (do posmarowania pasztecików przed pieczeniem) Przygotowanie: W misce wymieszać ciepłe mleko, drożdże, łyżkę mąki, łyżeczkę cukru , przykryć ściereczką
Kulinarne przygody
Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls 148masy , n astępnie polewę przekładamy do rękawa cukierniczego i polewamy wypieczone drożdżówki zaraz po wyciągnięciu ich z piekarnika. Bułeczki cynamonowe – Cinnamon Rolls Zapraszam również do skorzystania z innych przepisów: Tarta z lemon curd i bezą – przepis Szarlotka z bezą i kruszonką Sernik oreo z borówkami i malinami DAKGANGJEONG – chrupiące, słodko pikantne skrzydełka z kurczaka po koreańsku Artykuł Bułeczki
Księga-Smaku