tarta - 42848 przepisów (strona:1336/2857)

Puszysta babka trójkolorowa na oleju 143

wlewamy najpierw masę z kakao, następnie z cappucino, a na końcu masę bez dodatków. Ciasto można również piec w formie do babek, wtedy smarujemy ją masłem i obsypujemy bułką tartą. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160 C i pieczemy około godzinę i dziesięć minut (do tzw. suchego patyczka) w trybie góra-dół. Wystudzoną babkę posypujemy cukrem pudrem

e-PrzepisyKulinarne
Ciasto Zośka 174

mleko ubić ze śnieżką, wlać tężącą cytrynową galaretkę i zmiksować. 2/3 masy wyłożyć na ciasto orzechowe, przykryć ciastem z kakao, a na wierzch rozsmarować pozostałą masę śnieżkową. Całość oprószyć tartą czekoladą, mielonymi orzechami lub dowolną inną posypką.  Ciasto schłodzić w lodówce przez całą noc. Smacznego! Źródło: Przyślij przepis

Kuchnia domowa Ani
PIECZEŃ RZYMSKA Z JAJKIEM 154

mielonym mięsem dodajemy surowe jajko, majeranek, sól, świeżo mielony pieprz, tymianek (gdy dajemy), chrzan oraz podsmażoną cebulę z czosnkiem. Masę dokładnie mieszamy. Formę smarujemy tłuszczem i obsypujemy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia, jak u mnie. 1/3 mięsa wykładamy na dno blaszki. Na mięsie układamy ugotowane wcześniej i obrane jajka (jajka gotujemy ok. 30 sekund krócej niż

Smaczne Zdrowe
Ciasto cytrynowe 124

Super pyszne i łatwe w przygotowaniu ciasto cytrynowe to jeden z moich hitów w domu (ponieważ lubimy cytrusy). Dodatkowo upieczone ciasto zostało polane lukrem i posypane tartą skórką z cytryny, która jeszcze bardziej podkreśla smak i cytrusowy aromat ciasta. To świetny przepis, który możesz dowolnie modyfikować dodając do ciasta bakalie, a nawet owoce. Ciasto cytrynowe SKŁADNIKI: 2 szklanki

Zasmakuj Kuchni
Babka czekoladowa z prosseco 122

spływać po łyżce a nie nakładać się „kawałkami”. Jeśli używasz formy silikonowej nie musisz jej smarować, jeśli zaś masz inną formę nasmaruj ją masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy na babkę i wstaw do piekarnika. Piecz przez 30 minut w 160 st a następnie podnieś temperaturę do 170 st C i piecz jeszcze

nietylkopasta.pl
Babka drożdżowa panterka 141

cukru, dwie łyżki mąki, dodaję 50 ml mleka letniego i mieszam. Odstawiam zaczyn w ciepłe miejsce aż wyrośnie.  Żółtka ubijam z cukrem i skórką pomarańczową/ moja była drobno tarta/. Do zaczynu przesiewam resztę mąki, dodaję jajka ubite, sól, mleko ale nie całe. Zostawiam około 50 ml. Na końcu dodaję olej i wyrabiam ciasto robotem. Ciasto ma być

wesoła kuchnia
DROŻDŻOWE BUŁECZKI Z CZEKOLADĄ I KRUSZONKĄ 207

nożem na równe części, a można zwyczajnie odrywać kawałki ciasta, formując w dłoniach płaski placuszek. Następnie układać bułeczki sklejeniem do dołu na blaszce uprzednio wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą i odłożyć na pół godziny w ciepłe miejsce, do ponownego wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować rozkłóconym jajkiem, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 180 st około 20-25 minut

Walijskie Pichcenie
Wielkanocne mini babeczki pistacjowe 153

cukrem, aż powstanie biała masa.  Cały czas ucierając dodaj stopniowo jajka. Następnie pozostałe składniki i wszystko wymieszaj na gładką masę. Formy do babeczek wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Wypełnij formy ciastem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 min (w moim piekarniku piecze się 22 min, dlatego po 20 minutach

Niezły Młynek
Wielkanocne mini babeczki pistacjowe 153

cukrem, aż powstanie biała masa.  Cały czas ucierając dodaj stopniowo jajka. Następnie pozostałe składniki i wszystko wymieszaj na gładką masę. Formy do babeczek wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą lub kaszą manną. Wypełnij formy ciastem. Piecz w rozgrzanym piekarniku na 180 C przez 20-25 min (w moim piekarniku piecze się 22 min, dlatego po 20 minutach

Niezły Młynek
Kruche babeczki z kajmakiem. 132

wylepiamy nim foremki (ja użyłam foremek o różnej wielkości). Każdą foremkę nakłuwamy widelcem, żeby ciasto się nie podnosiło podczas pieczenia. W przypadku kiedy pieczecie kruche ciasto jako spód do tarty czy mazurka dobrze jest wyłożyć go folią aluminiową i dodatkowo obciążyć np. grochem. Babeczki wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i pieczemy około 20 minut. Czas pieczenia

To co lubię - gotuję i polecam
Wilgotna babka budyniowa 195

budyniową. Formę do babki o średnicy 24cm z kominem w środku o pojemności około 2 litry smaruje miękkim masłem i posypuję mąką. Możesz oczywiście posypać wiórkami kokosowymi lub bułka tartą. Zamiast okrągłej foremki możesz piec w keksówce 12cm x 28cm. Piekąc w keksówce zapewne trzeba wydłużyć czas pieczenia. Do foremki przekładam masę ciasta. Ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika

Ania gotuje
Babka cytrynowa (z gotowaną cytryną) 138

piekarnika puszkę z gorącą wodą, żeby uzyskać parę. Formę na babkę (u mnie stożkowa, górna śr. formy 22cm) posmarować masłem, posypać mąką krupczatką, kaszą manną lub bułką tartą. Do formy wyłożyć ciasto. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut w temp. 170stC (termoobieg), do suchego patyczka. Po upieczeniu ostudzić na kratce. Polać lukrem lub polewą, udekorować

Obiad gotowy
Wielkanocna babka ucierana – przepis 142

mąki dodajemy do masła z jajkami i ucieramy. Potem dodajemy resztę mąki, aromat i ocet i ucieramy dalej. W kolejnym kroku foremkę na babkę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Potem ciasto przelewamy do foremki. Pieczemy ok godziny w 180st grzanie góra dół. Wyjmujemy z piekarnika, dajemy babce 10 min na odpoczynek a potem wyjmujemy

Dorota Smakuje
Babka jogurtowa 198

wolno miksować jej byt długo. Piekarnik nagrzewamy do 170°C (grzanie góra-dół). Formę na babkę z kominem smarujemy papierkiem po maśle lub olejem i wysypujemy bułką tartą lub mąką. Wlewamy ciasto i pieczemy ok 45-50 minut (a najlepiej do tzw. suchego patyczka, bo z rzadszym jogurtem czas pieczenia może być dłuższy). Studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika

Poezja smaku
Pełnoziarnista babka bez cukru 173

cytryny. Ponownie zmiksować do połączenia składników. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wmieszać do masy. Piekarnik rozgrzać do 180 st. C. Formę na babkę wysmarować tłuszczem, oprószyć bułka tartą, wlać masę i piec ok 50 minut. Ostudzoną babkę można polukrować lukrem na bazie ksylitolu lub posypać pudrem z ksylitolu. Pełnoziarnista babka bez cukru sprawdzi się jako deser

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania