tarta - 42848 przepisów (strona:1095/2857)

Kule drobiowe z jajkiem 177

gustu. Kule drobiowe z jajkiem   SKŁADNIKI: filet z kurczaka - 1 podwójny  jajka - 4 szt natka pietruszki- kilka listków sól i pieprz tłuszcz do smażenia tarta bułka mąka jajko do panierki  PRZYGOTOWANIE: Filet podzielić na 4 porcje, lekko rozbić, oprószyć solą i pieprzem.  Jajka ugotować na twardo(...)obrać ze skorupek.  Listki natki pietruszki umyć, osączyć.  Na każdym filecie ułożyć listki natki i po jednym jajku, dobrze zawinąć.  Panierować w mące, roztrzepanym jajku i tartej bułce.  Smażyć na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.  Pokroić w plastry  lub podawać całe kule  do ziemniaczków (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName

Kuchnia Danusi
Roladki z kurczaka po włosku 317

zalewy olejowej (całe lub połówki) 4 płaskie łyżki startego sera Grana Padano  świeże oregano (można zastąpić suszonym) czosnek granulowany sól, pieprz do smaku 1 jajko mąka, bułka tarta do panierowania olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Filety z kurczaka dokładnie umyj, osusz i rozbij dość cienko. Przypraw solą, pieprzem, czosnkiem i posiekanym świeżym (ew. suszonym(...)zalewy suszonego pomidora a następnie zwiń w rulon. Oba końca każdej roladki delikatnie wciśnij do środka Roladki opanieruj w mące, przyprawionym solą i pieprzem rozkłóconym jajku i bułce tartej. Smaż na niewielkim ogniu na dobrze rozgrzanym tłuszczu z każdej strony na złoty kolor. Podawaj z ulubionymi dodatkami.  Zamiast panierować i smażyć, możesz przygotować te roladki na parze

Ze smakiem i z pasją
Kotlety mielone wieprzowe 262

ząbki czosnku - natka pietruszki - 2 jajka - 3 łyżki musztardy (dałam sarepską) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1 łyżeczka nasion kolendry - 2 łyżeczki otartego majeranku - sól - świeżo mielony pieprz - bułka tarta do panierowania - tłuszcz do smażenia   Bułki namaczamy w mleku (można też w wodzie). Mięso mielimy (u mnie robi to rzeźnik przy zakupie). Namoczone bułki odciskamy. Przekładamy do blendera(...)patelni, aż się zeszklą, dodajemy do masy mięsnej. Ponownie bardzo dokładnie wyrabiamy. Odstawiamy na ok. 15 minut. Dłońmi zwilżonymi w zimnej wodzie formujemy owalne kotlety, panierujemy je w bułce tartej i smażymy z obu stron na rumiano, na dobrze rozgrzanym tłuszczu. Zmniejszamy temperaturę pod patelnią, przykrywamy pokrywką i dosmażamy kotlety na wolnym ogniu przez ok.15 minut (co jakiś czas

mojewypiekiinietylko
Drobiowe roladki ze szpinakowym nadzieniem, serowane z wody lub z patelni:) 253

szpinakiem S kładniki: 1 podwójny filet z kurczaka 200 g szpinaku 2 jajka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła sól, pieprz,  opcjonalnie: olej, jajko i bułka tarta do panierki Szpinak poddusić na rozgrzanej patelni na maśle, dodać rozdrobnione ząbki czosnku i sól, wystudzić. Filety zemleć. Ubić pianę z 2 białek, dodać do zmielonego mięsa wraz z żółtkami(...)jednolitą masę.  Wariant I /z patelni Z mięsa formować płaskie placuszki, na środek nakładać przestudzony szpinak, boki zawijać tworząc pulpety. Standardowo panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej smażąc na rozgrzanym tłuszczu. Wariant II / z wody Rozwinąć folię spożywczą, skropić ją wodą (rolada ładniej nam odejdzie po ugotowaniu), całość mięsnej masy   rozłożyć cienko w formie prostokąta (grubość

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Kotlety z wątróbki z ciecierzycą 255

cieciorką i warzywami.     Składniki: -1/2 kg wątróbki drobiowej -filet z piersi kurczaka -puszka cieciorki -suszone pomidory -cebula -2 marchewki -papryka -natka pietruszki -3 jajka -bułka tarta -przyprawa do mięs -słodka papryka, sól, pieprz -olej    Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania warzyw. Kurczaka drobno kroimy(...)olejem, zdejmujemy i studzimy a następnie kroimy na drobno.    Do kurczaka dodajemy 2/3 suszonych pomidorów, wątróbkę, jajka,  pokrojoną natkę pietruszki, rozgniecioną cieciorkę, 3-4 łyżki bułki tartej, przyprawiamy do smaku i dokładnie mieszamy.    Na patelni z rozgrzanym olejem nakładamy łyżką porcje masy, formując kotleciki. Smażymy na rumiano z obu stron.    Kotlety zdejmujemy

Maminek kulinarny
Dietetyczne kotlety mielone z indyka 342

zatem na zdrowszą wersję mielonych. Składniki na około  12 kotletów: udziec indyczy 1.300 g 1 cebula 3 łyżki kaszy manny tłuszcz do smażenia 1 jajko L bułka tarta do panierowania sól,pieprz Wykonanie: z udźca usunąć skórę i kość (ugotowałam rosół) i zmielić mięso(...)razem z 1 obraną cebulą  do zmielonej masy dodać jajko i kaszę mannę ,sól oraz pieprz.Dokładnie wymieszać ,najlepiej zrobić to ręka.Formować owalne kotleciki ,obtaczać w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym tłuszczu po kilka minut z każdej strony do zrumienienia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Tarta ze szpinakiem i kurczkiem 167

wyszło pysznie!! Zresztą poza tartą przygotowałyśmy również sałatkę i mini kanapeczki, ale o tym więcej w kolejnym poście;-) A teraz zapraszam do zapoznania się z przepisem na tartę :))  składniki: 2 piersi z kurczaka słoiczek suszonych pomidorów pół kostki sera feta 200 g mrożonego szpinaku lub świeżego pół dużej cebuli 2 ząbki czosnku 200 ml śmietany

Cukier&Puder
KOTLETY MIELONE BEZ PANIERKI 379

łopatki, szynki) 50 dkg surowego boczku 3 jajka 2 cebule  3 łyżki  bułki tartej sól liść laurowy ziele angielskie pieprz ziołowy majeranek 1/2 szklanki wody 1 ząbek czosnku  olej Wykonanie:  Mięso mielimy razem z cebulą i czosnkiem, dodajemy bułkę tartą, sól, pieprz, majeranek, jajka i wodę. Wyrabiamy dokładnie ok 10 minut. Następnie

Walijskie Pichcenie
Pieczeń z jabłkiem :) 187

szklanki bułki tartej - 3 jajka - przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, ostra, curry, oregano, bazylia, majeranek (choć tu każdy może dać to co lubi :)) Przygotowanie: Wątróbkę obsmażamy na łyżce oleju. Mielimy szynkę, obsmażoną już wątróbkę i cebulkę. Jabłka obieramy i kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni po obsmażonej wątróbce. Pozostałe składniki (tu bułka tarta, przyprawy, jabłka) dodajemy

Zdrowie na języku :P
KRUCHE BABECZKI Z GRZYBAMI 223

całe jajko 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia farsz: 750g leśnych grzybów (świeżych lub mrożonych) 2 duże cebule 3-4 łyżki masła 2 białka 4 łyżki bułki tartej dodatkowo: jedno rozbełtane jajko Ze składników na ciasto zagniatam gładką, jednolitą masę. Siekam masło z mąką, rozcieram do konsystencji mokrego piasku, dodaję resztę i zagniatam kulę, którą owijam folią(...)obieram, siekam dość drobno i szklę na maśle. Dodaję grzyby i duszę do miękkości, do rozpadu składników. Studzę. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Grzyby mieszam z bułką tartą, dodaję delikatnie pianę z białek. Odstawiam. Foremki do muffinek natłuszczam, wylepiam ciastem, nakłuwam i obciążam np. fasolą. Wstawiam do piekarnika i podpiekam przez 10 minut w 200 stopniach

W kuchni Karmel-itki
Złote krążki z cukinii 214

rozpoczęty! Pierwszy z przepisów, z wykorzystaniem cukinii ;)  Dzisiaj najprostsza, smażona cukinia :) Złote krążki z cukinii Składniki: 2 małe cukinie jajko 4 łyżki mleka sól pieprz bułka tarta  olej z pestek winogron(...)smażenia) Przygotowanie: Cukinię myjemy, ale jej nie obieramy :) Kroimy w plasterki.  Jajko roztrzepujemy z przyprawami i mlekiem. Krążki cukinii maczamy w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej. Smażymy je na patelni, na oleju z pestek winogron. Podajemy z ogórkiem, pomidorem i cebulką, albo w wersji szybko do buzi

Lawendowe Niebo
Nugettsy z mozarelli, tofuz frytkami ze słodkich ziemniaków i dipem z kiszonych nerkowców 161

dzieci nugettsów i frytek. Najfajniejszy był okrzyk "mamo wreszcie coś niezdrowego" :) Składniki: 20 dkg mozarelli 30 dkg tofu (u mnie domowe w wersji z ziołami) szklanka maślanki bułka tarta duży słodki ziemniak (albo dwa mniejsze - ja wybrałam duży aby frytki były dłuuugie) olej sól i i pieprz do smaku miseczka dipu z kiszonych nerkowców Przygotowanie: Tofu i mozarellę(...)pieprzem a następnie wrzucam przygotowane kawałki obydwu serów. Odstawiam na 10-15 minut. W tym czasie obieram słodkiego ziemniaka i kroję na frytki. Kawałeczki sera obtaczam w bułce tartej i układam na posmarowanej olejem blaszce i pakuję do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Słodkie frytki wrzucam na głęboki mocno rozgrzany olej na 2-3 minut. Następnie wyciągam

Magiczna kuchnia Darii
Trójkolorowy makaron z sosem pomidorowym w dwu wersjach 209

moje były mało słone:) ) mąka do obtoczenia Placuszki z białego sera: 20 dkg białego sera 2 łyżki bryndzy garść natki pietruszki jajko sól i pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia Przygotowanie: Mięso umyłam i razem z cebula przepuściłam przez maszynkę do mięsa. Dodałam natkę pietruszki sól i pieprz i wymieszała. Uformowałam nieduże pulpety i obtoczyłam w mące(...)rozdrobniłam widelcem dodałam bryndzę, jajko pietruszkę, doprawiłam sola i pieprzem i  wyrobiłam szybciutko na masę Pasa nie powinna być bardzo gładka. Uformowałam placuszki, które obtoczyłam w bułce tartej. Smażyłam na mocno rozgrzanym oleju po trzy minuty z każdej strony. Pomidory sparzyła i obrałam ze skórki. Pokroiłam w kostkę i przełożyłam do garnka. Dodałam przecier pomidorowy i wszystko razem

Magiczna kuchnia Darii
Uszka z grzybami prawie wigilijne 166

Cisto 25 dkg mąki 1 żółtko ok 300 ml letniej wody łyżeczka oliwy szczypta soli Farsz 30 dkg grzybów (u mnie mrożone podgrzybki) cebula łyżka bułki tartej łyżka masła sól i pieprz do smaku Zaczyna od przygotowania ciasta. Do miski wsypuję mąkę, dodaję szczyptę soli, żółtko i oliwę - wszystkie składniki zarabiam widelcem. Następnie dodaję małymi porcjami wodę i nadal(...)maszynce do mięsa. Cebulę drobno siekam i podsmażam około 3 minut na maśle. Do podsmażonej cebuli dodaję zmielone grzyby i razem podsmażam do momentu odparowania płynu. Następnie dodaję bułkę tartą i dosmaczam solą i pieprzem. Ciasto rozwałkowuję na podsypanej desce (najlepiej na sylikonowej podkładce ponieważ nie wymaga obfitego podsypywania) bardzo cienko. Wykrawam małe kółeczka. Na każde kółeczko nakładam

Magiczna kuchnia Darii
Kotlety z mortadeli 205

Szybki obiad dla zapracowanych, oszukane kotlety z mortadeli. Kotlety z mortadeli Składniki : mortadela 500 g  jajka - 2 szt bułka tarta do panierowania olej do smażenia pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Jajka wybić do miski(...)rozkłócić widelcem, przyprawić solą i pieprzem  Przyprawić solą i pieprzem.  Mortadelę pokroić na grubsze plastry.  Następnie zanurzać plastry mortadeli w jajku, a następnie obtaczać w bułce tartej.  Na patelni rozgrzać tłuszcz smażyć mortadelę  na złoty kolor z obu stron. Smacznego ! (function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania