pieprz sól 1 płaska łyżeczka majeranku 1 łyżeczka przyprawy do mięsa bułka tarta olej do smażenia ( około 1/4 szklanki ) Sposób wykonania : Bułkę namoczyć w letniej wodzie, a następnie mocno wycisnąć. Marchewkę obrać, opłukać, zetrzeć na tarce tak jak ściera się ziemniaki na placki ziemniaczane lub zmielić w maszynce wraz z mięsem. Cebulę i czosnek obrać, cebulę(...)zmielonego mięsa dodać jajko, startą marchew,przyprawę do mięs,majeranek, doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać na jednolitą masę. Uformować 5-6 kotlecików, obtoczyć w bułce tartej, smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Podawać gorące do ziemniaków, można polać sosem. Kotleciki te mają lekko pomarańczowy kolor, są smaczne
Przepisy i porady kulinarnełyżka bułki tartej 2 jajka ugotowane na twardo 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól czosnkowa pieprz olej do smażenia Soczewicę zalać wodą i ugotować do miękości. Odcedzić, osączyć z nadmiaru wody. Następnie do ugotowanej soczewicy dodać ugotowane jajka starte na tarce o grubych oczkach oraz posiekaną natkę pietruszki. Wszystko wymieszać. Potem dodać jajko oraz bułkę tartą, doprawić
Monia miesza i gotujemorskie (są mniejsze) 1/3 części pora 1/2 cebuli białej 2 ząbki czosnku 1/2 posiekanego pęczka pietruszki sok z 1/2 cytryny 1/3 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 1 łyżka bułki tartej ok.30g masła puree: 300g obranego topinambura 200g obranych ziemniaków 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki sody* 1 litr wody 1 pełna łyżka masła 1 duży ząbek czosnku(...)siekam i szklę na łyżeczce masła. Dodaję obrany i posiekany czosnek, podsmażam, a następnie wrzucam por. Smażę 3 minuty, po czym przerzucam do miski. Dodaję posiekaną natkę pietruszki, bułkę tartą (aby farsz się całkowicie nie rozsypywał), doprawiam solą, pieprzem i tak przyrządzonym farszem nadziewam ryby, dodając do środka również plasterki masła (kilka zostawić, aby ułożyć na rybach
W kuchni Karmel-itkiSkładniki: 5-6 kotletów schabowych (każdy po ok. 150g) sól, pieprz, słodka czerwona papryka 30 dag pieczarek 2 cebule masło jajka + bułka tarta to panierowania Sposób przygotowania: 1. Schab roztłuc na duże cienkie kotlety. Przyprawić solą, pieprzem, papryką. 2. Cebulę obrać, drobno pokroić w kostkę i podsmażyć. 3. Pieczarki umyć i pokroić na grubsze półplasterki. Dodać do cebuli(...)kotlety nałożyć sporą porcję pieczarek, po łyżeczce masła (dzięki temu mięso nie będzie suche) i zawinąć w kieszonki (można spiąć wykałaczkami). 5. Przygotowane mięso obtoczyć w jajkach i bułce tartej. 6. Smażyć na bardzo małym ogniu w dość dużej ilości tłuszczu
A Ty Smakuj Mniepomidorową niespodzianką. Smacznego! Składniki: 500 g mielonego mięsa 1 cebula 1 jajko 1 sucha bułka sól, pieprz pieprz ziołowy 1 łyżeczka ziół prowansalskich opakowanie pomidorków koktajlowych bułka tarta do obtoczenia Wykonanie: Cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Mięso wymieszać z jajkiem, dodać do niego namoczoną i następnie odciśniętą bułkę, ostudzoną(...)cebulę i wymieszać do uzyskania jednolitej masy. Dodać zioła, wymieszać i doprawić do smaku. Z mięsnej masy formować kotlety, w każdym umieszczać jeden pomidorek i obtaczać je w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor
Pasja Smakukaszy gryczanej 5 jajek 3 ogórki kiszone 1 cebula 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz, gałka muszkatołowa bułka tarta olej Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie. Cebulę obieramy, drobno kroimy w kosteczkę i przesmażamy na gorącym oleju. Gotujemy 4 jajka na twardo. Do miski(...)drobną kostkę jajka i ogórki. Doprawiając gałką, solą i pieprzem do smaku, wrzucamy surowe jajko i wszystko starannie mieszamy. Z gotowej masy formujemy kotleciki i obtaczamy je w bułce tartej. Rozgrzewamy olej na patelni i smażymy kotlety z kaszy gryczanej z dwóch stron na złoty kolor. Smacznego
Symfonia smakowacebule 2 ząbki czosnku 1 marchewkę pół szklanki bułki tartej 1 jajko 1 pęczek kopru (ja użyłam mrożonego) kostkę rosołową 3 łyżki mąki 3 łyżki miękkiego masła sól i pieprz Zaczynamy! Cebulę siekamy na drobno i wyciskamy czosnek do miski z mięsem. Mieszamy ręcznie składniki. Następnie dodajemy jajko, bułkę tartą i połowę posiekanego kopru. Doprawiamy solą
Kolejny blog o gotowaniudwóch osób potrzebujemy: 2 plastry sera żółtego o grubości ok. 1,5 cm bułkę tartą 2 jajka Plastry sera moczymy w rozbełtanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Czynność powtarzamy 4 razy, aby dokładnie obtoczyć ser. Następnie smażymy na głębokim oleju z każdej strony. Bardzo ważne jest aby panierka dobrze się trzymała i była "szczelna" inaczej
Kolejny blog o gotowaniujajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 1,5-2 kg kwaśnych jabłek 0,5 szklanki cukru 1 -1,5 łyżeczki cynamonu 2 łyżki bułki tartej Wykonanie: Mąkę przesiać, połączyć z pieczenia oraz solą. Zimne masło pokroić w kostkę. Mąkę z masłem posiekać dokładnie nożem. Dodać cukier puder i jajka - zagnieść kruche ciasto i uformować kulę(...)grubych oczkach. Do jabłek dodać cukier oraz cynamon - wymieszać. 2/3 ciasta rozwałkować na prostokąt. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blachy, formując niewysoki rant. Ciasto posypać bułką tartą, wyłożyć starte jabłka. Pozostałe ciasto cienko rozwałkować. Pociąć na niezbyt szerokie paski. Paski ciasta układać na jabłkach, tworząc kratkę. Szarlotkę piec w 200 stopniach C przez około 50 minut
kolorowotorcikowoSkładniki: 1/2 kg ziemniaków 100 g maki pszennej lub ziemniaczanej 2 jajka bułka tarta ( do obtaczania ) przyprawy do doprawienia: czosnek, pieprz, oregano, papryka Oliwa z oliwek do smażenia Przygotowanie: Ziemniaki obieramy, myjemy i gotujemy w osolonej wodzie. Gdy będą już w pełni(...)ugotowane ugniatamy na puree, dodajemy 2 jajka i mąkę. Dalej ugniatamy do uzyskania jednolitej masy. Gotowa masę ziemniaczana formujemy jak na kotlety mielone i obtaczamy w bułce tartej. Następnie smażymy na oliwie z oliwek. Uwaga !!! - najlepiej smakują z maślanką lub kefirem :D Smacznego
ClauditteMissCookingpomidor (powyżej 10. miesiąca) okrągły pomidor średniej wielkości jajko łyżeczka bułki tartej pół łyżeczki drobno posiekanego szczypiorku łyżeczka oliwy Pomidor umyj, zetnij mu wierzch i wyjmij środek tak, aby powstała pomidorowa miseczka. Wnętrze pomidora osusz papierowym ręcznikiem. Nagrzej piekarnik do 180 stopni. Do pomidora wsyp bułkę tartą i posiekany szczypiorek. Skrop oliwą, a następnie wbij do niego
ClauditteMissCookingSkładniki: 1 cukinia 2 jajka 2 ząbki czosnku 1 garść posiekanej natki pietruszki sól pieprz szklanka mąki szklanka bułki tartej 1/2 główki kapusty lodowej 1 łyżka miodu 1 łyżka musztardy Dijon 5 łyżek oliwy z oliwek 1 łyżeczka czerwonego octu winnego Przygotowanie: Cukinię myjemy i kroimy na talarki takie na 1 cm grubości. Każdy talarek zamaczamy w rozbełtanych jajkach(...)przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekaną natką wraz z solą i pieprzem. Później obtaczamy w mące z bułka tartą i smażymy z każdej strony do uzyskania złotego koloru. Do miski dolewamy oliwę, dodajemy musztardę, miód i ocet winny. mieszamy i dodajemy pokrojona w paseczki sałatę lodowa i mieszamy. Smacznego
ClauditteMissCookingDodajemy do zupy zakwas i zagotowujemy. Pod koniec dodajemy drobno posiekany czosnek i łyżeczkę majeranku. USZKA Z GRZYBAMI !!! nadzienie: 6 dkg grzybów suszonych, 3 dkg czerstwej bułki, 2 dkg tartej bułki, 5 dkg cebuli, 2 dkg tłuszczu, pieprz, sól, ciasto: 30 dkg mąki, 1 jajo, ok. 1/8 l wody, sól, Grzyby dokładnie umyć, namoczyć na kilka godzin(...)obrać, pokroić w kosteczkę, usmażyć na tłuszczu na jasnozłoty kolor. Bułkę namoczyć w wodzie, odcisnąć. Odcedzić grzyby i wraz z bułką i cebulą przepuścić przez maszynkę do mięsa. Dodać tartą bułkę, sól, pieprz i utrzeć. Z mąki przesianej na stolnicy, z jaj i wody zagnieść wolne ciasto jak na pierogi. Wywałkować cienko, pokroić na kwadratowe kawałki szerokości
ClauditteMissCookingspód tarty i rozprowadzamy równomiernie (ja miałam mokre ręce to i masa nie lepiła mi się do rąk). Wierzch posypujemy startą czekoladą na tarce o małych oczkach. Tartę wkładamy na ok. 1- 1.5 godz. do zamrażarki, żeby stężała. Cud oleju kokosowego polega na tym, że jest: Nietoksyczny dla ludzi i zwierząt, Nie ma żadnych szkodliwych skutków ubocznych
ClauditteMissCookingbyła jedyna postać mięsa mielonego, którą tolerowałam. Tym razem urozmaiciłam zrazy dodatkami. Wyszły naprawdę pyszne. Składniki: 500 g chudego mięsa mielonego wieprzowego (szynki) 1 cebula 1 jajko bułka tarta majeranek sól, pieprz 2 ząbki czosnku mąka do panierowania olej do smażenia papryka czerwona ser żółty ogórek korniszon ziele angielskie liść(...)laurowy mąka śmietana 18% Sposób wykonania: 1. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na oleju. Do mięsa dodajemy cebulę z czosnkiem, wbijamy jajko, dodajemy soli, pieprzu, majeranku i tyle bułki tartej, by masa była zwarta. 2. Mięso porcjujemy na 6 części, każdą rozpłaszczamy, dajemy pasek ogórka korniszonego, pasek papryki i ser żółty, formujemy podłużne pulpety i dokładnie zlepiamy. 3. Mięso
Kuchnia domowa Ani