znalazłam dawno temu w jakiejś gazecie. Polecam! Są przepyszne! Składniki: 4 piersi z kurczaka 2 nieduże jabłka 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki rodzynek majeranek 2 jajka bułka tarta mąka olej do smażenia sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki(...)płatki migdałowe, majeranek, wymieszać. 2. Piersi z kurczaka poporcjować, rozbić na kotlety, posypać solą i pieprzem. Na każdego kotleta nałożyć farsz, zwinąć, opanierować w mące, jajku a potem bułce tartej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Smacznego
Kuchnia domowa AniProsty sposób na kalafior jako dodatek do obiadu lub jako przekąska. Składniki: 1 kalafior 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. W osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru(...)gotujemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki na półtwardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. 2. Jajka roztrzepujemy, każdą różyczkę kalafiora maczamy z każdej strony w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na oleju na rumiano z każdej strony. U nas wylądował w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem, jajkiem sadzonym i szklanką maślanki. Smacznego
Kuchnia domowa AniCzyli coś specjalnego dla naszych facetów :) Składniki: 4 plastry karkówki sól, pieprz słodka mielona papryka czosnek granulowany Panierka: jajko + odrobina mleka mąka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Umyte i osuszone kotlety rozbić dość cienko. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką(...)czosnkiem granulowanym. Włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę. 2. Jajko roztrzepać z mlekiem. 3. Panierować kotlety, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Kuchnia domowa Aniwilgotne. Dodatkowo kolorami przypomina, że nieuchronnie zbliża się jesień... Przepis znalazłam u Kasi. Składniki: Ciasto: 4 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu Krem biały: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku aromat cytrynowy Warstwa pomarańczowa(...)budyń śmietankowy 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: 1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy
Kuchnia domowa Anikurczaka -10 filetów z udek -podwójna pierś z kurczaka -20 dkg wątróbki drobiowej -1 duża czerstwa bułka -duża natka pietruszki -1/2 kostki margaryny -szklanka mleka -bułka tarta -sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru -ząbek czosnku -olej Bułkę moczymy w mleku. Filety z udek przyprawiamy solą(...)pieprzem. Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce. Natkę pietruszki drobno siekamy. Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej. Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku. Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek. Na farszu układamy warstwę udek
Maminek kulinarnySkładniki (na 1 "keksówkę" pasztetu): 12 ugotowanych jajek 400 g pieczarek 2 surowe jajka 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku pół szklanki bułki tartej 1 kajzerka namoczona w mleku 2 łyżki majonezu 1 łyżka oleju szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu drobno siekamy. Pieczarki(...)woda całkowicie odparuje. Wszystkie zioła drobno siekamy, a kajzerkę odciskamy z mleka. Do miski przekładamy posiekane jajka i zioła, podsmażone pieczarki i kajzerkę. Dodajemy surowe jajka i bułkę tartą oraz majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką na jednolitą masę. Masę na pasztet przekładamy do foremki keksówki. Możemy delikatnie postukać foremką
Zakręcony Widelecwcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować. Składniki (na ok. 100 sztuk): Na farsz: 3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki) 3 średnie jajka (M) bułka tarta (opcjonalnie) sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki 1 jajko ciepła woda sól Przygotowanie: Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc . Gotujemy aż będą miękkie(...)samo robimy z jajkiem. Oba składniki mieszamy, dodajemy surowe jajko by je połączyło. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdyby farsz był zbyt rzadki możemy dosypać trochę bułki tartej. 3/4 mąki wsypujemy do głębokiego talerza i dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy przy użyciu widelca powoli wlewając wodę, aż do uzyskania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Wszystko przekładamy na stolnicę
Zakręcony Widelecjajek - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku(...)dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się
Gotuj Z Muzykąjajek - 1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżka kakao - 1 opakowanie cukru waniliowego - 4 łyżki bułki tartej - 2 łyżki wody Sposób przygotowania: 1. Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku(...)dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się
Gotuj Z Muzykącroquettes Składniki. 20 dag mięsa ugotowanego z ryb 1 ziemniak 1 cebulka 1 żółtko 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka natki pietruszki gałka muszkatołowa sól pieprz mąka bułka tarta jajko do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Proponuję wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami, wyjąć(...)rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli. Sos. 100 g powideł śliwkowych 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka słodkiego sosu
Kulinarny karnet Christopherakg.Mięso młodych okazów jest soczyste ,nie zawiera dużo tłuszczu,jest najsmaczniejsze.Łuski zachowaj na szczęście. Składniki : 1 karp 1.200 kg cebula 2-3 sztuki 1 jajko bułka tarta masło ghee sok z cytryny Wykonanie: umyj karpia dokładnie pod bieżącą wodą.Najlepiej uczynić to w siatce po cebuli,śluz schodzi błyskawicznie.Odciąć głowę ogon i płetwy(...)cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwie bezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej i smaż powoli na rozgrzanym maśle ghee z każdej strony.Podawaj prosto z patelni.Jeśli smażysz większą ilość,złóż do naczynia i przechowaj w lekko nagrzanym piekarniku
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!ciasto naleśnikowe : (na 10 dużych naleśników) 2 s zkl. mąki 1 szkl. wody gazowanej 1 szkl. mleka szczypta soli 4 całe jajka olej - do smażenia jajka, bułka tarta - do panierowania Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na patelni(...)dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor
Walijskie Pichcenienadzienie składniki: na ok 20 pierożków ciasto: 120 g mąki 200 ml wody łyżka masła szczypta soli nadzienie - mozzarella pokrojona w kosteczkę + jajko i tarta bułka do panierowania olej do smażenia przygotowanie Do garnka wlać wodę , dodać sól i masło. Kiedy woda się zagotuje , ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy(...)nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę . Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w tartej bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru. Usmażone odsączyć na papierowym ręczniku. Zjadamy jeszcze ciepłe
Stare GaryPasta Step by Step' Linda Fraser, nieco zmodyfikowane, zawsze warte zrobienia składniki:(3 osoby) 21 muszli z makaronu 250 g świeżego szpinaku 250 g ricotty 40 g tartej bułki 100 ml mleka gałka muszkatołowa 1-2 ząbki czosnku orzeszki piniowe lub włoskie parmezan sól pieprz sos pomidorowy: puszka krojonych pomidorów natka pietruszki oliwa z oliwek 3 zabki(...)trzeba dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i posiekać . Nadzienie: W misce wymieszać ricottę, szpinak, tartą bułkę , mleko, gałkę muszkatołową, sól ,pieprz. Można doprawić rozgniecionym czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , można wszystko zmiksować - lubię mniej gładką konsystencję , więc mieszam widelcem. Pomidory
Stare GaryMartha Stewart składniki pulpety 1 kg mielonego mięsa wieprzowina i wołowina 1 średnia cebula , drobno posiekana 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 - 4 łyżki tartej bułki 2 duże jajka, lub 3 małe, lekko roztrzepane 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnek, rozgniecione sól i pieprz mielony oliwa z oliwek lub olej do smażenia(...)posiekana 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz natka pietruszki przygotowanie W dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną cebulę, kmin, paprykę, bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików. W dużej patelni rozgrzać
Stare Gary