tarta - 42848 przepisów (strona:1101/2857)

Kotlety z kurczaka z rodzynkami, jabłkami i migdałami 205

znalazłam dawno temu w jakiejś gazecie. Polecam! Są przepyszne! Składniki: 4 piersi z kurczaka 2 nieduże jabłka 2 łyżki płatków migdałowych 2 łyżki rodzynek majeranek 2 jajka bułka tarta mąka olej do smażenia sól, pieprz Sposób wykonania: 1. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce, dodać rodzynki(...)płatki migdałowe, majeranek, wymieszać. 2. Piersi z kurczaka poporcjować, rozbić na kotlety, posypać solą i pieprzem. Na każdego kotleta nałożyć farsz, zwinąć, opanierować w mące, jajku a potem bułce tartej i smażyć na rumiano ze wszystkich stron. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kalafior w panierce 180

Prosty sposób na kalafior jako dodatek do obiadu lub jako przekąska. Składniki: 1 kalafior 2 jajka bułka tarta sól olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. W osolonym wrzątku z dodatkiem odrobiny cukru(...)gotujemy kalafior podzielony na mniejsze różyczki na półtwardo. Po ugotowaniu przelewamy zimną wodą. 2. Jajka roztrzepujemy, każdą różyczkę kalafiora maczamy z każdej strony w jajku, a potem w bułce tartej. Smażymy na oleju na rumiano z każdej strony. U nas wylądował w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem, jajkiem sadzonym i szklanką maślanki. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Kotlety schabowe z karkówki 203

Czyli coś specjalnego dla naszych facetów :) Składniki: 4 plastry karkówki sól, pieprz słodka mielona papryka czosnek granulowany Panierka: jajko + odrobina mleka mąka bułka tarta olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Umyte i osuszone kotlety rozbić dość cienko. Oprószyć solą, pieprzem, słodką papryką(...)czosnkiem granulowanym. Włożyć do lodówki minimum na 1 godzinę. 2. Jajko roztrzepać z mlekiem. 3. Panierować kotlety, najpierw w mące, potem w jajku, a na końcu w bułce tartej. Usmażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron. 4. Podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Ciasto marchewkowe z kremem 376

wilgotne. Dodatkowo kolorami przypomina, że nieuchronnie zbliża się jesień... Przepis znalazłam u Kasi. Składniki: Ciasto: 4 jajka 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1 szklanka oleju rzepakowego 2 szklanki tartej na drobnych oczkach marchewki 2 łyżeczki sody 2 łyżeczki cynamonu Krem biały: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% cukier puder do smaku aromat cytrynowy Warstwa pomarańczowa(...)budyń śmietankowy 1 galaretka pomarańczowa Sposób wykonania: 1. Jajka ubijamy z cukrem na puch. Dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i cynamonem na przemian z olejem. Na koniec dodajemy tartą marchewkę i miksujemy do połączenia się składników. Ciasto wylewamy na blaszkę 24x28cm i pieczemy ok 40 minut w 180 st. C (do suchego patyczka). Po upieczeniu i wystudzeniu przekrawamy

Kuchnia domowa Ani
Kurczak faszerowany 447

kurczaka -10 filetów z udek -podwójna pierś z kurczaka -20 dkg wątróbki drobiowej -1 duża czerstwa bułka -duża natka pietruszki -1/2 kostki margaryny -szklanka mleka -bułka tarta -sól, pieprz, słodka papryka, płaska łyżeczka cukru -ząbek czosnku -olej      Bułkę moczymy w mleku. Filety z udek przyprawiamy solą(...)pieprzem. Pierś, wątróbkę, czosnek i odciśniętą bułkę mielimy w maszynce.    Natkę pietruszki drobno siekamy.    Mieszamy dokładnie mięso z margaryną, natką pietruszki i garścią bułki tartej. Dodajemy sól, cukier i pieprz do uzyskania zdecydowanego smaku.    Rozkładamy skórkę z kurczaka, na niej układamy warstwę filetów z udek.    Na farszu układamy warstwę udek

Maminek kulinarny
Wegetariański pasztet z jajek i pieczarek 259

Składniki (na 1 "keksówkę" pasztetu): 12 ugotowanych jajek 400 g pieczarek 2 surowe jajka 1 cebula 1 pęczek natki pietruszki 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku pół szklanki bułki tartej 1 kajzerka namoczona w mleku 2 łyżki majonezu 1 łyżka oleju szczypta gałki muszkatołowej  sól i pieprz Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo i po ostudzeniu drobno siekamy. Pieczarki(...)woda całkowicie odparuje. Wszystkie zioła drobno siekamy, a kajzerkę odciskamy z mleka. Do miski przekładamy posiekane jajka i zioła, podsmażone pieczarki i kajzerkę. Dodajemy surowe jajka i bułkę tartą oraz majonez. Przyprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową. Wszystko dokładnie mieszamy łyżką na jednolitą masę.  Masę na pasztet przekładamy do foremki keksówki. Możemy delikatnie postukać foremką

Zakręcony Widelec
Uszka wigilijne z grzybami 222

wcześniej i zamrozić surowe by w Wigilię tylko ugotować. Składniki (na ok. 100 sztuk): Na farsz: 3 garści suszonych grzybów (podgrzybki lub prawdziwki) 3 średnie jajka (M) bułka tarta (opcjonalnie) sól, pieprz Na ciasto: 150 g mąki 1 jajko ciepła woda sól Przygotowanie: Grzyby na farsz namaczamy na kilka godzin lub na noc . Gotujemy aż będą miękkie(...)samo robimy z jajkiem. Oba składniki mieszamy, dodajemy surowe jajko by je połączyło. Doprawiamy solą i pieprzem i mieszamy. Gdyby farsz był zbyt rzadki możemy dosypać trochę bułki tartej. 3/4 mąki wsypujemy do głębokiego talerza i dodajemy jajko i szczyptę soli. Mieszamy przy użyciu widelca powoli wlewając wodę, aż do uzyskania jednolitej, dosyć rzadkiej masy. Wszystko przekładamy na stolnicę

Zakręcony Widelec
Ciasto Orzechowe 274

jajek  -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej -  1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 1 łyżka kakao  -  1 opakowanie cukru waniliowego  - 4 łyżki bułki tartej  - 2 łyżki wody  Sposób przygotowania:  1.  Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku(...)dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą.  2.  Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się

Gotuj Z Muzyką
Ciasto Orzechowe 273

jajek  -  1 łyżka kawy rozpuszczalnej lub sypanej -  1 łyżeczka proszku do pieczenia  - 1 łyżka kakao  -  1 opakowanie cukru waniliowego  - 4 łyżki bułki tartej  - 2 łyżki wody  Sposób przygotowania:  1.  Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy na sztywną pianę i pod koniec dodajemy łyżkę cukru. W innym większym naczynku(...)dodajemy resztę składników i wszystko mieszamy do powstanie jednolitej masy. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą pianą.  2.  Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się

Gotuj Z Muzyką
Rybne krokiety z karpia 389

croquettes Składniki. 20 dag mięsa ugotowanego z ryb 1 ziemniak 1 cebulka 1 żółtko 1 łyżeczka kolendry 1 łyżka natki pietruszki gałka muszkatołowa sól pieprz mąka  bułka tarta jajko do panierowania olej do smażenia Wykonanie. Proponuję wykorzystać resztki z ryb po filetowaniu, albo całą. Ugotować z warzywami, wyjąć(...)rozdrobnić widelcem. Do miski włożyć rybę , ugotowany i obrany ziemniak ,posiekana drobno cebulkę, natkę pietruszki żółtko i przyprawy. Wymieszać i uformować krokiety. Panierować w mące, jajku i bułce tartej. Usmażyć na oleju na złoty kolor. Podaję z śliwkowym sosem chilli. Sos. 100 g powideł śliwkowych 1 łyżeczka oliwy 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego 1 łyżka słodkiego sosu

Kulinarny karnet Christophera
Smażony karp wigilijny i jak błyskawicznie usunąć śluz z ryby 3051

kg.Mięso młodych okazów jest soczyste ,nie zawiera dużo tłuszczu,jest najsmaczniejsze.Łuski zachowaj na szczęście. Składniki : 1 karp 1.200 kg cebula 2-3 sztuki 1 jajko bułka tarta masło ghee sok z cytryny Wykonanie:  umyj karpia dokładnie pod bieżącą wodą.Najlepiej uczynić to w siatce po cebuli,śluz schodzi błyskawicznie.Odciąć głowę ogon i płetwy(...)cebula.Naczynie przykryj folią i ustaw na balkonie lub w lodówce na całą noc lub nawet dwie bezpośrednio przed smażeniem skrop karpia sokiem z cytryny,obtocz w jajku i bułce tartej i smaż powoli na rozgrzanym maśle ghee z każdej strony.Podawaj prosto z patelni.Jeśli smażysz większą ilość,złóż do naczynia i przechowaj w lekko nagrzanym piekarniku

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
KROKIETY Z PIECZARKAMI, PAPRYKĄ I SEREM 251

ciasto naleśnikowe : (na 10 dużych naleśników) 2 s zkl. mąki 1 szkl. wody gazowanej 1 szkl. mleka szczypta soli 4 całe jajka olej - do smażenia jajka, bułka tarta - do panierowania Jajka, cukier, sól i mleko wymieszać. Dodać mąkę, zmiksować. Dolać wodę i zmiksować na gładkie ciasto. Odstawić na 20-30 minut, by było elastyczne. Smażyć na  patelni(...)dodajemy starty na oczkach ser. Mieszamy całość. Na każdy naleśnik nakładamy farsz, zwijamy do środka najpierw boki, następnie zwijamy naleśnik w rulon. Panierujemy najpierw w jajku potem w bułce tartej. Smażymy z obu stron na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Risolos, Rissois czyli smażone pierożki z prażonego ciasta 221

nadzienie  składniki:  na ok 20 pierożków ciasto: 120 g mąki 200 ml wody łyżka masła szczypta soli nadzienie  - mozzarella pokrojona w kosteczkę  + jajko i tarta bułka do panierowania olej do smażenia przygotowanie Do garnka   wlać   wodę , dodać sól i masło. Kiedy woda się zagotuje ,   ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy(...)nadzienie czyli trochę mozzarelli pokrojonej w drobną kostkę . Sklejamy ciasto tak jak pierogi, dobrze łącząc brzegi. Każdy pierożek panierujemy - najpierw moczymy w roztrzepanym jajku a następnie otaczamy w   tartej  bułce. Smażymy na głębokim oleju,na średnim ogniu, do uzyskania złotego koloru. Usmażone  odsączyć na papierowym ręczniku. Zjadamy jeszcze ciepłe

Stare Gary
Makaron muszle ze szpinakiem i ricottą 211

Pasta  Step by Step' Linda Fraser, nieco zmodyfikowane, zawsze warte zrobienia składniki:(3 osoby) 21 muszli z makaronu 250 g świeżego szpinaku 250 g ricotty 40 g tartej bułki 100 ml mleka gałka muszkatołowa 1-2 ząbki czosnku orzeszki piniowe lub włoskie parmezan sól  pieprz sos pomidorowy: puszka krojonych pomidorów natka pietruszki oliwa z oliwek 3 zabki(...)trzeba dodawać wody. Gdy szpinak zmięknie, przełożyć  na sito,poczekać aż nadmiar wody się odsączy, wycisnąć, przełożyć na deskę i posiekać . Nadzienie:  W misce wymieszać ricottę, szpinak, tartą bułkę , mleko, gałkę muszkatołową, sól ,pieprz. Można doprawić rozgniecionym czosnkiem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , można wszystko zmiksować  - lubię mniej gładką konsystencję , więc mieszam widelcem. Pomidory

Stare Gary
Pikantne klopsiki wołowo wieprzowe w sosie pomidorowym 246

Martha Stewart składniki pulpety 1 kg mielonego mięsa wieprzowina i wołowina 1 średnia cebula , drobno posiekana  1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 3 - 4 łyżki tartej bułki 2 duże jajka, lub 3 małe, lekko roztrzepane 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 ząbki czosnek, rozgniecione sól i pieprz mielony oliwa z oliwek lub olej do smażenia(...)posiekana 1  łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1  łyżeczka papryki wędzonej sól, pieprz natka pietruszki przygotowanie W dużej misce wymieszać mielone mięso, pokrojoną  cebulę, kmin, paprykę, bułkę tartą, jajka, natkę pietruszki i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać widelcem, a następnie dobrze wyrobić do połączenia. Uformować ok 25 - 30 niedużych klopsików. W dużej patelni  rozgrzać

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania