uwielbia ryby :) Składniki: 80 dkg świeżego fileta z dorsza , 2 jajka , sól , biały mielony pieprz ostra mielona papryka , natka pietruszki , 1 sucha bułka , 1 mała cebula , bułka tarta , 3 łyżki oleju , + olej do smażenia . Z dorsza usunąć ości, zmielić. Bułkę namoczyć w mleku i dokładnie odcisnąć. Cebulę obrać i drobno posiekać. Wszystko razem połączyć, dodać sól(...)pieprz, posiekaną natkę pietruszki, jajka oraz olej. Całość dobrze wymieszać i odstawić na kilkanaście minut do lodówki. Lekko zwilżonymi rękami formować kotleciki dowolnej wielkości, obtaczać w bułce tartej i smażyć na złoty kolor na rozgrzanym oleju. Takie kotleciki można przygotować z każdej dostępnej ryby. Są bardzo soczyste, smaczne i znacznie zdrowsze niż kupione
Codzienna kuchnia niecodziennasami, a jak będziecie mieli chwilę, to zajrzyjcie do Monique :) Składniki nuggets'ów: piersi z kurczaka , ulubione przyprawy (sól, pieprz, ostra papryka, majeranek, etc.), jajko , mąka , bułka tarta(...)otręby - dodałam żytnie, olej . Piersi opłukać, osuszyć i pokroić na małe kawałeczki. Przyprawić dowolnymi przyprawami, według gustu. Oprószyć mąką, zanurzać w rozmąconym jajku, a następnie w bułce tartej wymieszanej z otrębami (1 część bułki, jedna część otrębów). Ja swoje nuggets'y smażyłam na rozgrzanym tłuszczu, ale można je upiec na blasze skropionej lekko
Codzienna kuchnia niecodziennaSkładniki: pół kg mielonego mięsa - użyłam karkówki, 1 sucha bułka , 1 jajko , suszone śliwki - użyłam Kresto , czerwone wytrawne wino , sól , ostra mielona papryka - użyłam piri-piri, majeranek , bułka tarta do obtoczenia, tłuszcz do smażenia. 2 -3 godziny wcześniej namoczyłam śliwki w winie. Śliwki Kresto są miękkie i delikatne, i same w sobie nie wymagają moczenia. Wino(...)jajkiem i przyprawami. (Przyprawy dawkować według smaku.) Wszystko dokładnie wyrobić. Formować pulpeciki, umieszczając w środku po jednej śliwce wyjętej z wina. Takie kuleczki obtaczać w bułce tartej i smażyć na lekko złoty kolor na średnim ogniu. Klopsiki dobrze smakują nie tylko podane w tradycyjny sposób: do obiadu, z ziemniakami i surówką. Kiedy ostygną można je serwować
Codzienna kuchnia niecodziennapiersi z kurczaka , szynka wędzona parzona , suszone morele - polecam Kresto , sól , pieprz, majeranek - do smaku, mielone suszone płatki chili - można je zastąpić odrobiną ostrej papryki , jajko , mąka , bułka tarta - do panierowania, olej do smażenia. Piersi opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem i zbić tłuczkiem dość cienko. Przyprawić solą(...)pieprzem, majerankiem i papryką. Wzdłuż dłuższego boku układać na mięsie plastry szynki, an anie morele - jedna obok drugiej. Zwijać ciasne roladki. Panierować kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażyć na średnio rozgrzanym tłuszczu ze wszystkich stron przez kilka minut. ...morele są tak delikatne i miękkie, że idealnie nadają się do faszerowania drobiowych roladek Mięso dobrze
Codzienna kuchnia niecodziennawątrobiankę lub pasztet, kawałek żółtego sera , odrobinę masła i bułki tartej do kokilki. Naleśniki smarujemy wątrobianką. Nie za cienko, ale i nie za grubo. Zwijamy ciasno w rulonik i kroimy na kilkucentymetrowe kawałki. Małe kokilki lub jedną większą formę smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Pokrojone kawałki zwiniętych naleśników układamy na sztorc w foremkach. Górę
Codzienna kuchnia niecodziennaczerstwa bułka 1/2 szkl. mlek a 1 jajko przyprawy (sól, pieprz, przyprawa do mięsa mielonego/kurczaka , vegeta,majeranek, papryka czerwona mielona) 1 cebula ząb ek czosn ku bułka tarta Cebulę i czosnek kroję w drobną kostk ę, bułkę moczę w mleku . Do mięsa dodaję jajko, cebulę, czosnek, namoczoną i odciśniętą bułkę, przyprawy i dokładnie mieszam , a raczej wyrabiam masę(...)łyżką) . Bułka namoczona w mleku sprawia, że kotlety są mi ęciutkie i ważne jest dobre wyrobienie masy szczególnie przy angielskim mięsie mielonym. Formuję kotlety i obtaczam delikatnie w bułce tartej i smaż ę na rozgrzanej patelni. Po usmażeniu odkładam na papierowy ręcznik by poz by ć się nadmiaru tłusz czu. Dodatki: Dla mnie świetnie komponują się mielone z ćwikł
NA MOIM TALERZUPRZYGOTOWANIA Ugotować makaron według przepisu na opakowaniu, odcedzić, dodać masło, dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia. W dużym naczyniu połączyć ze sobą rozbite jajka, ser pokrojony w kostkę, tarty ser, sól do smaku, wędzony boczek pokrojony w paseczki oraz wystudzony makaron. Wszystko szybko i dokładnie wymieszać. Rozgrzać patelnie o średnicy 32 cm, dodać 1 łyżkę
zielonacukinkaśrodek, po prostu bajka!:) Musicie koniecznie spróbować! Składniki: (na jedną porcję) 4-5 liści sałaty lodowej pół pomidora 1/4 czerwonej cebuli pół papryki czerwonej ser camembert jajko bułka tarta olej do smażenia Sos do sałatki(...)łyżki oleju łyżka soku z cytryny łyżeczka miodu ząbek czosnku pieprz czarny, sól Ser obtaczamy w roztrzepanym jajku z dodatkiem soli i pieprzu, a następnie w bułce tartej. Takie obtaczanie powtarzamy 3 razy. Smażymy ze wszystkich stron na rumiano. Sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora, cebulę i paprykę kroimy na mniejsze części. Wszystko układamy na talerzu. Składniki
Czerwona Porzeczkamleka. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1-2h w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Nadzienie: 500 g jagód 2 łyżki bułki tartej 6 łyżek cukru Jagody umyć, osuszyć, a następnie wymieszać z cukrem i tartą bułką. Kruszonka: 2 łyżki masła 3 łyżki cukru 6 łyżek mąki Z podanych składników zagnieść kruszonkę. Lekko ją schłodzić. Przygotowanie: Ciasto
Food Squarekażde inne. Najpierw przygotowujemy ciasto jak na sakiewki z kaszanką. Następnie przygotowujemy farsz. -ok. 0,5 kg gotowanych grzybów -1 jajko -1 sucha bułka -1 duża cebula -bułka tarta -warzywko(...)pieprz Cebulę kroimy w grube półplastry i rumienimy na patelni. Suchą bułkę moczymy i odciskamy. Grzyby, cebulę i namoczoną bułkę mielimy w maszynce. Dodajemy jajko, przyprawy i tartej bułki tyle, aby masa była zwarta. Ciasto wałkujemy i wykrawamy krążki w dwóch rozmiarach. Małe napełnione farszem będą imitowały nóżkę grzyba a większe, też wypełnione farszem będą
Maminek kulinarnymięsa wieprzowego -ok. 15 dkg żółtego sera -cebula -3 ząbki czosnku -1 czerstwa bułka -2 jajka -sól, pieprz i pieprz ziołowy -olej do smażenia -bułka tarta do panierowania Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Mięso, czosnek(...)kroimy na plastry o grubości ok 1/2 cm i wycinamy kawałki. Na dłoń nabieramy porcję mięsa, nakładamy kawałek sera i formujemy kotleta. Obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na rumiano, kilka razy obracając. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnykurczaka -20 dkg fasolki szparagowej -1/2 czerwonej papryki -1 marchewka -1 jajko -1 łyżka maki pszennej -2 łyżki mleka -sól, pieprz, przyprawa warzywna -olej do smażenia -bułka tarta Filety kroimy na płaty. Delikatnie rozbijamy przez folie spożywczą. Przyprawiamy sola i pieprzem i pozostawiamy na czas przygotowania warzyw. Paprykę kroimy(...)paski papryki. Zwijamy w rulony i spinamy wykałaczkami. Roztrzepujemy jajko, dodajemy mąkę, mleko, odrobinę warzywka i dokładnie mieszamy. Moczymy roladki w jajku, panierujemy w bułce tartej i układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy na niewielkim ogniu, kilka razy obracając aż do zrumienienia. Idealnym dodatkiem jest pomidor z cebulą oraz sos czosnkowy. Smacznego
Maminek kulinarnyplastrów schabu -10 dkg kaszy gryczanej -5 dkg masła -2 jajka -2 ząbki czosnku -2 czubate łyżki mąki -1/4 szklanki mleka -sól, pieprz, warzywko -bułka tarta -olej do smażenia Cienko pokrojony schab delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem. Kaszę gotujemy na sypko w wodzie z dodatkiem warzywka. Czosnek kroimy w drobną kosteczkę(...)masła. Zbieramy brzegi mięsa i związujemy mocną nicią. Jajka roztrzepujemy, dodajemy mąkę i mleko. Doprawiamy warzywkiem. Sakiewki moczymy w jajku a następnie obtaczamy w bułce tartej. Sakiewki wkładamy do głębokiego, rozgrzanego oleju i smażymy do zrumienienia. Przekładamy na papierowy ręcznik. Usuwamy nitki. Podajemy z dowolną surówką a kaszę mamy
Maminek kulinarnySkładniki: -filet z piersi kurczaka -masło ( ok. 1 dkg na jedną roladkę ) -kilka ząbków czosnku -natka pietruszki -2 jajka -2 łyżki mąki -2 łyżki mleka -sól, pieprz -bułka tarta -olej do smażenia Filety kroimy wzdłuż na połówki. Na desce owijamy folią spożywczą i delikatnie rozbijamy. Przyprawiamy solą i pieprzem(...)nakładamy łyżeczkę masła czosnkowego. Zwijamy roladki. Do roztrzepanych jajek dodajemy mąkę i mleko. Możemy dodać też odrobinę soli i pieprzu. Roladki obtaczamy w bułce tartej, moczymy w jajku, ponownie obtaczamy w bułce i układamy na rozgrzanej patelni z olejem. Smażymy na niewielkim ogniu kilka razy obracając. Tak przygotowane roladki są niezwykle
Maminek kulinarnyskrzydełek z kurczaka ( można je zastąpić podudziami ) -5 średnich cebul -marchew -200 ml koncentratu pomidorowego -2 łyżki miodu -1/4 szklanki wody -sól, pieprz, majeranek-bułka tarta -olej do smażenia Skrzydełka gotujemy, jak na rosół(...)Cebulę kroimy w ćwierćplasterki, marchew tarkujemy na grubych oczkach. Ugotowane skrzydełka odławiamy z rosołu, studzimy, odcinamy lotki i posypujemy majerankiem. Obtaczamy tylko w bułce tartej i układamy na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Skrzydełka zdejmujemy a na patelnię wrzucamy cebulę, marchew i smażymy do zeszklenia. Delikatnie
Maminek kulinarny